Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Ajda
Nov uporabnik

Zapleti z nakupom novega avtomobila

Napisal/-a Ajda Če mar 23, 2006 9:01 pm

Lep pozdrav vsem!

Odločila sem se za nakup svojega prvega novega vozila. Po nekaj mesečnem iskanju sem se odločila za japonca (podrobneje raje ne bi) v vrednosti cca 4 MIO SIT. Ko sem se pri prodajalcu prvič zanimala za nakup sem med drugim tudi vprašala ali je avto, ki sem si ga želela (in so ga imeli tudi na zalogi) letnik 2006. Na moje veselje je bil odgovor pritrdilen. Odločila sem se za nakup. Danes (ko je prišel dan prevzema) mi je prodajalec predhodno poslal kopijo računa na podlagi katerega sem plačala avto. Ker je moral biti denar nakazan na njihov račun do 12 ure (v kolikor sem želela avto prevzeti popoldne) nisem imela ravno dovolj časa za podrobne raziskave. Preden sem odšla po avto sem bolj za šalo kot zares poklicala v nek drugi salon, kjer prodajajo vozila iste znamke in jih prosila, da mi na podlagi št. šasije povedo letnik izdelave vozila. Na mojo žalost sem izvedela, da je bil avto izdelan aprila 2005!

Odšla sem k prodajalcu, kjer vztrajajo da je avto letnik 2006, nimajo pa nobenih dokazil o tem, prav tako baje od lani v homologaciji ni več vpisanega letnika izdelave vozila, kar pomen da tudi v prometnem dovoljenju ni več tega podatka, ampak samo datum prve registracije, kar pomeni, da lahko prodajo nek avto kot novi, pa čeprav je pr njih stal 2 leti no, malo pretiravam, ampak...

Vztrajala sem pri svojem in zahtevala avto letnik 2006, KI BO IZDELAN TEGA LETA in ne leta 2005. ZAME JE LETNIK AVTA, LETNIK IZDELAVE IN NE LETNIK PRVE REGISTRACIJE.

Zdej mrzlično iščejo enak avto letnik 2006, kar bo zelo težko, saj sem med tem od uvoznika dobila informacijo, da avto iz Japonske potuje 3 mesece (????). Kar pomeni, da so v obdobju januar – marec 2006 prodajali lanske letnike kot nove.

Drugi proizvajalci so imeli v začetku leta razne akcije, kjer so prodajali zalogo (letnik 2005) z ustreznim popustom, v mojem primeru pa so me gledali v oči in lagali: "Da, gospa seveda je letnik 2006!"

Zanimajo me vaša mnenja in hvala vsem, ki ste si vzeli čas za branje mojega problema!

VLEKAR
Novinec

Kraj: cviček land

Napisal/-a VLEKAR Če mar 23, 2006 10:12 pm

ravno zaradi tega je bila uvedena ta sprememba,da se lahko avtomobil lanske proizvodjne prodaja kot novi letnik,tako ni razlike v letniku,če npr. kupiš avto decembra ali januarja,
sicer pa je vseeno keri letnik je avto ali je to 05 ali 06,pomembno je daje isti model,saj včasih pride do modifikacij med letniki,takrat pa trgovec ne sme več ponujati stari letnik 2005 za letnik npr.2006,ker vozilo nima istih karakteristik kot vozilo l.05, če je bilo vozilo spremenjeno.
prihaja tudi do problemov z uvoženimi vozili,saj pri nekaterih vozilih dejansko več ne piše letnik,temveč samo prva reg.v RS,ali pa pri starih avtomobilih,ki so bili uvoženi pred uvedbo spremembe in nimajo drugega dokumenta, ki dokazuje leto proizvodnje,tako je pogosto opaziti da je npr. golf III,ki je v resnici letnik 93,dejansko letnik 97 ipd.
vendar razlika v samem modelu je vidna na oko.
EU je prinesla svoje,saj v tujini tudi ni več letnikov,v prometnem dovoljenu je le podatek o prvi reg.

toliko jaz vem o tem

LP
kit bo zacelil use,kit bo polepšal avto le.....

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe mar 24, 2006 9:35 am

VLEKAR je napisal/-a:
...

,tako je pogosto opaziti da je npr. golf III,ki je v resnici letnik 93,dejansko letnik 97 ipd.

...

tebe je pa teško zastopit ;)

ni res da v prometni ne piše več letnika izdelave avta. Samo nekateri to ne znate prebrat kje je to napisano.

Ajda: še zmeram je važno kdaj je avto narejen, če ne prej se lahko pojavi razlika ko prodajaš rabljen avto. Če vztrajaš na letniku 06 jim vrni avto in zahtevaj kupnino nazaj, zakonski rok je 14 ali 15 dni. Če ne jim pa zateži z odvetniki ali zvezo za varstvo potrošnikov. Letnik se zelo preprosto lahko dokaže. Pa poglej privatna sporočila, nekaj bi te rad vprašal.

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a metallic Pe mar 24, 2006 9:48 am

Neki me zanima:
- kaj bi blo drugač, če bi bil 2006 letnik?
- kolk so ti dal popusta?

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Pe mar 24, 2006 10:18 am

Dejstvo je, da so ti lagali in te okol prnesli. Če vztrajaš na avtu letnik 2006, naj ti tacga zrihtajo. Če lahko čakaš 3 mesece, čakaj. Za te tri mesece naj ti obračunajo nek popust, ker si ti brez denarja, oni pa tvojga obračajo. Lahko se odpoveš poslovanja z njimi in zahtevaš vračilo kupnine. Lahko pa vzameš avto letnik 2005 in iztržiš kak pameten popust. Npr. toliko, kolikor avto v enem letu izgubi na vrednosti. Jaz bi se verjetno odločil za slednjo varianto. Je pa res, da se po novem kot "rojstni datum" avtomobila uporablja datum prve registracije in ne datum proizvodnje.

atko
Nov uporabnik

Kraj: mb

Napisal/-a atko Pe mar 24, 2006 10:25 am

Ne zastopim sj imaš zdj letnik 2006. :?

Uporabniški avatar
STABI
Nov uporabnik

Napisal/-a STABI Pe mar 24, 2006 10:43 am

Glede na to, da smo marca 2006 je dejansko težko dobit avto, ki je izdelan v letošnjem letu, pa tudi če bi bil, je večina delov, iz katerih je sestavljen narejenih v 2005.

Če je bil avto sestavljen decembra ali januarja res ni velike razlike, važno je modelno leto, ki dejansko določa kako je avto narejen (s tem mislim opremo, tehnične rešitve). Če je tvoj avto modelno leto 2005 so te res potegnili za nos, drugače pa ne. Modelno leto se menja septembra, in če je avto res april 2005 (modelno leto 2005)poskusi iztržit kakšen popust oziroma (moje mnenje) lahko zahtevaš razdrtje pogodbe in vračilo denarja.

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Pe mar 24, 2006 1:06 pm

Modelno leto se menja takrat, ko se pač prične delat spremenjen avto in ni nujno, da je to sptembra. Lahko je tudi aprila ali pa decembra.
Slika

VLEKAR
Novinec

Napisal/-a VLEKAR Pe mar 24, 2006 1:51 pm

Pero je napisal/-a:
VLEKAR je napisal/-a:
...

,tako je pogosto opaziti da je npr. golf III,ki je v resnici letnik 93,dejansko letnik 97 ipd.

...

ni res da v prometni ne piše več letnika izdelave avta. Samo nekateri to ne znate prebrat kje je to napisano.

Ajda: še zmeram je važno kdaj je avto narejen, če ne prej se lahko pojavi razlika ko prodajaš rabljen avto. Če vztrajaš na letniku 06 jim vrni avto in zahtevaj kupnino nazaj, zakonski rok je 14 ali 15 dni. Če ne jim pa zateži z odvetniki ali zvezo za varstvo potrošnikov. Letnik se zelo preprosto lahko dokaže. Pa poglej privatna sporočila, nekaj bi te rad vprašal.

poglej v prometno dovoljenje
leto izdelave:............
res pa je da v prometnem dovoljenu pise tudi datum o prvi registraciji na splošno...se pavi kdaj je bil avto privič reg. kjerkoli
in datum prve reg. v republiki sloveniji,
res da sem pozabil to dodati,
ne bi s takimi kdo ne zna kaj prebrati,na dan imam v rokah povrečno preko 20 prometnih dovoljen tako da bom že vedel katerii podatek stoji na pravem mestu :)-če žimim :)

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Pe mar 24, 2006 2:04 pm

VLEKAR je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
VLEKAR je napisal/-a:
...

...

res pa je da v prometnem dovoljenu pise tudi datum o prvi registraciji na splošno...se pavi kdaj je bil avto privič reg. kjerkoli
ne bi s takimi kdo ne zna kaj prebrati,na dan imam v rokah povrečno preko 20 prometnih dovoljen tako da bom že vedel katerii podatek stoji na pravem mestu :)-če žimim :)

vlekar ne vem kaj imas ti v roki ampak novih prometnih dovoljen sigurno ne. v novih ne pise vec datuma izdelave ampak samo prva registracija v rs.
in sicer:
NOVOSTI PRI REGISTRACIJI VOZIL:
- ukinjena je krajevna pristojnost – svoje vozilo lahko registrirate kjerkoli v RS
- ukinjeni so polletni tehnični pregledi za vozila, starejša od 12 let
- registrske tablice niso več vezane na osebo, temveč na vozilo
- ukinjen je podatek o letu izdelave vozila, ki ni več vpisan v prometno potrdilo
- za nova vozila se tehnični pregledi opravljajo na 3, 5 in 7 let, nato vsako leto

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe mar 24, 2006 3:25 pm

To je pač zaradi spremembe zakona in nič ne bo narobe kar se tiče letnika - ti boš tudi lahko prodajala ta avto kot letnik 2006 naprej ko boš hotela zamenjati, tako da praktično nisi nič izgunila. Če bi ga kupila v tisti 2005 akciji vozil, bi ga plačala ceneje ja, vendar bi ga tudi lahko prodajala kot 2005 in nič več, tako da se ne sekiraj - avto je nov ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

VLEKAR
Novinec

Napisal/-a VLEKAR Pe mar 24, 2006 4:12 pm

juhica je napisal/-a:
VLEKAR je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
VLEKAR je napisal/-a:
...

...

vlekar ne vem kaj imas ti v roki ampak novih prometnih dovoljen sigurno ne. v novih ne pise vec datuma izdelave ampak samo prva registracija v rs.
in sicer:
- ukinjena je krajevna pristojnost – svoje vozilo lahko registrirate kjerkoli v RS
- ukinjen je podatek o letu izdelave vozila, ki ni več vpisan v prometno potrdilo
- za nova vozila se tehnični pregledi opravljajo na 3, 5 in 7 let, nato vsako leto

pojdi v avto in poglej v prometno dovoljenje,kaj piše :)
sicer pa nihče ne ve usega,človek je zmotljiv

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe mar 24, 2006 4:17 pm

VLEKAR je napisal/-a:
juhica je napisal/-a:
VLEKAR je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
VLEKAR je napisal/-a:
...

...

in sicer:

pojdi v avto in poglej v prometno dovoljenje,kaj piše :)
sicer pa nihče ne ve usega,človek je zmotljiv

VZEMI NOVO PROMETNO, na starih je leto izdelave, na novih pa leto 1. registracije
podpis

VLEKAR
Novinec

Napisal/-a VLEKAR Pe mar 24, 2006 4:21 pm

a jaz to?

saj jaz trdim da ni več letnika
samo podatki v prvi reg.
pod tem pa piše datu prve reg. v sloveniji
saj pa to itak nima veze s to temo tako da je bolje nehati

LP

Ajda
Nov uporabnik

Napisal/-a Ajda Pe mar 24, 2006 5:45 pm

Hvala vsem za odgovore.

Vem, da je z avtom (verjetno) vse v redu, imam pa pač določene pomisleke, glede na to, da je avto nekje stal svojih 11 mesecev.

Prav tako mi lahko, v kolikor se čez čas odločim za prodajo, bodoči kupec, ki se bo predhodno pozanimal o letniku izdelave na podlagi št. šasije, zniža ceno v stilu: Avto je bil izdelan aprila 2005 in prvič registriran marca 2006.
V takšnem primeru ima sigurno večjo vrednost enako vozilo, ki je bilo izdelano npr. januarja 06 in registrirano marca 06.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe mar 24, 2006 5:45 pm

Na novih prometnih ne piše več stavka: ''leto izdelave...''

ampak če bi se spoznali na to kar delate bi vedeli kje je napisan letnik avta. Jaz vas pa tudi ne bom zastonj učil :P

Z moje strani je ta debata zaključena da nebo prišlo do kreganja.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe mar 24, 2006 6:50 pm

Povzdigni malo(v bistvu veliko) glas pri trgovcu in mu teži dokler ne dobiš popusta, pa naj bo v obliki dodatne opreme ali pa nižje cene. Samo tako dosežeš karkoli v avtohišah.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr Pe mar 24, 2006 7:14 pm

.... jaz tudi ne vidim napisanega leta izdelave, ker lahko je tudi uvožen avto stal pred 1.reg 2 leti v salonu...
... kdor ne dirka, naj se vozi...

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe mar 24, 2006 7:59 pm

no sej leto izdelave vidš na šipah, kšnih nalepkah ipd, tko da to lih ni rocket science

jst mislm, da bi to "napako" izkoristu za popuste, ker si bla zavajana
podpis

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Pe mar 24, 2006 8:19 pm

Ja res je ni blo fer z strani prodajalca,da te je zavedel z letnico izdelave.
Drgač pa mislim da eni iščete dlako v jajcu.
Pri nakupu novega avta moraš podpisat izjavo,da si avto prevzel in dobil vso dokumentacijo tle se avtohiša krije za kasnejše poškodbe.Tut tle bi se lahko ti že prej pozanimala če si dvomila v besede prodajalca.
Laj je pa tut dejstvo,da avto ni kak računalnik ali kaka tehnika ker hitro zastara,če se med tem ni model avtomobila zamenjal in je enak kot 2006 letnik nevem zakaj se eni tko pizdite.Men so pri nakupu Leona povedali da je bil pol leta že pri njih parkiran in so tudi naložili nov software,ker je v tem času prišla nova posodobljena verzija programa ven.Res pa je da v novih prometnih ne piše več letnik izdelave ampak samo prva registracija torej imaš 2006 letnik
No sam vseeno sem pa mennja,da prodajalec ni bil fer in bi ti prej moral povedat,če si striktno zahtevala,da je avto izdelan v letu 2006 :D
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov