Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Kateri mali avto do 1 Mio SIT?

Clio
4
21%
Punto
6
32%
Polo
5
26%
Twingo
1
5%
Yaris
2
11%
Drugo
1
5%

Skupaj glasov : 19

simon79
Nov uporabnik

Mali avto do 1 mio SIT

Napisal/-a simon79 To apr 04, 2006 11:48 am

S punco kupujeva prvi skupni avto, ki naj bi ustrezal naslednijim pogojem: sorazmerno varen (2xAirbag), varčen, zanesljiv in poceni za vzdrževat. Pa cena nekje do 1 mio SIT (bolje manj kot več), letnik pa okoli '98-'02. Malo gledam Cliote in Puntote, pa še kakšen Polo se najde. Zanima me torej primerjava med temi tremi, kateri se najbolj obnese. ker za Puntote se sliši da so j***a, sam da imajo poceni dele, Clio je OK z dragimi deli itd...
Zadnjič spremenil simon79, dne Pe apr 07, 2006 7:59 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To apr 04, 2006 11:59 am

Jst bi vzel twingota. Najbolj od vseh malih avtomobilov drži ceno.

Clio je poceni kar se vzdrževanja tiče - deli so relativno poceni, sploh če kupuješ neoriginalne nadomestne dele(ampak kvalitetne neoriginalne nadomestne dele, ne tiste najcenejše)

Punto je fiat, karkoli že to pomeni. :twisted:

Polota pa ne poznam - je pa od vag grupe, tko da je pomoje predrag za to kar dobiš.
Old subarus never die, they just get faster!

simon79
Nov uporabnik

Napisal/-a simon79 To apr 04, 2006 12:09 pm

Sam če Twingo najblj drži ceno, potem bom tud jaz moral dat več zanjga. Sem jih mal gledu, ja, sam mi je vseeno kar malo premajhen. Čeprav ko se pelješ v njemu, je notri veliko placa, sam ne vem če bi se prov varno počutu. Pa dajmo not v izbor še Golfa IV. Vem da je večji in dražji. Kaj pa ostalo? O zanesljivosti ni potrebno zgubljati besed, kaj pa varčnost in cena vzdrževanja?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To apr 04, 2006 12:35 pm

simon79 je napisal/-a:Sam če Twingo najblj drži ceno, potem bom tud jaz moral dat več zanjga. Sem jih mal gledu, ja, sam mi je vseeno kar malo premajhen. Čeprav ko se pelješ v njemu, je notri veliko placa, sam ne vem če bi se prov varno počutu. Pa dajmo not v izbor še Golfa IV. Vem da je večji in dražji. Kaj pa ostalo? O zanesljivosti ni potrebno zgubljati besed, kaj pa varčnost in cena vzdrževanja?

Twingo je 5cm krajši od cliota - znotraj sediš na istem mestu - 120cm velika šipa spredaj daje pa malo drugačen občutek. je tut zelo pregleden avto, za isto mašino v cliotu (moja boljša polovica je lastnica) sem dal pa za dele 39.000 sit (vodna pumpa, napenjalec, jermen klinasti in zobati, olje, filtri, svečke, prednje ploščice in zadnje pakne) Poraba je pa 4,4 litra po tem orenk servisu. (911km z 40 litri bencina)

Tko da vzdrževanje 1.2 mašine v cliotu ali twingotu je poceni.
Old subarus never die, they just get faster!

zoom
Nov uporabnik

Napisal/-a zoom To apr 04, 2006 1:42 pm

Twingo pa 4,4 :roll: :roll: :roll:
od 6 naprej pa res...moje povprečje 2 let 7L.....
Pa j**c da ga nikdar več ne maram...

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha To apr 04, 2006 10:01 pm

Ja, ta poraba je res na meji verjetnega - ne vem ali punca stalno vozi prva v koloni ali vozi kot avto šola :lol: Vožnja mora bit v glavnem zelo, zelo "na izi", ker je takšna poraba pri dinamični vožnji možna s sodobnim dizlom, z bencincem zelo težko.
Drugače glede izbire - POLO je po mojem prepričanju med naštetimi naj po večini lastosti - od boljšega počutja v notranjosti (kvalitetnejši materiali), posebno proti TWINGU - kjer najdeš celo golo pločevino, do večje postornosti tako na prednjih kot na zadnjih sedežih v PUNTU oz CLIU. Če pogledaš nadalje motorje z 60 "konji", ki so pogosti v vseh naštetih konkurentih - pri FIAT-u in RENAULT-u so motorji 1,2 l delovne prostornine, VW ima 1,4 l - slednje pomeni, da ima VW boljši navor na voljo pa je že pri nizkih vrtjajih - to pomeni manj prestavljanja, če bo avto obremenjen pa bosta tako FIAT kot RENAULT prej "omagala". Na žalost si ta "naj" plačal pri ceni - med naštetimi je bil ob nabavi najdražji (s primerljivo opremo + motorji).
Osebno bi najraje izbral POLO - glede motorja, kot rečeno 1,4 l bencin je dobra izbira za osnovne potrebe, odlična izbira pa je TDI 90 agregat - so redki in dražji oz dobiš starejši letnik, ima pa odlične zmogljivosti, po potrebi pa je tudi varčen. Poraba med 4 in 5/l 100 km je čisto realna pri dinamični vožnji.
Sicer pa ti svetujem da se z vsemi naštetimi odpelješ na testno vožnjo pa sam ugotoviš kaj je zate najboljše.

LP

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar To apr 04, 2006 10:10 pm

Kdor trdi, da mu dizel v povprečju pije manj kot 5L in bencinar pije manj kot 6L se laže.

Pa čisto vseeno kateri avto je ...

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz To apr 04, 2006 10:19 pm

milankregar je napisal/-a:Kdor trdi, da mu dizel v povprečju pije manj kot 5L in bencinar pije manj kot 6L se laže.

Pa dej fa* no.. clouk kupuje avto in po treh postih bi se ze radi kregal o porabi SPET.. Take izjave da se nekdo laže privedejo spet do dokazovanja in kreganja in vsekakor niso primerne niti za na forum kaj šele za v tako temo :roll: sory

in ja, je možno, kar je za moje pojme še en dokaz več da si hotu da se najde nekdo ki bo nasprotno dokazoval..

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black To apr 04, 2006 10:34 pm

Mojster Miha je napisal/-a:Ja, ta poraba je res na meji verjetnega - ne vem ali punca stalno vozi prva v koloni ali vozi kot avto šola :lol: Vožnja mora bit v glavnem zelo, zelo "na izi", ker je takšna poraba pri dinamični vožnji možna s sodobnim dizlom, z bencincem zelo težko.
Drugače glede izbire - POLO je po mojem prepričanju med naštetimi naj po večini lastosti - od boljšega počutja v notranjosti (kvalitetnejši materiali), posebno proti TWINGU - kjer najdeš celo golo pločevino, do večje postornosti tako na prednjih kot na zadnjih sedežih v PUNTU oz CLIU. Če pogledaš nadalje motorje z 60 "konji", ki so pogosti v vseh naštetih konkurentih - pri FIAT-u in RENAULT-u so motorji 1,2 l delovne prostornine, VW ima 1,4 l - slednje pomeni, da ima VW boljši navor na voljo pa je že pri nizkih vrtjajih - to pomeni manj prestavljanja, če bo avto obremenjen pa bosta tako FIAT kot RENAULT prej "omagala". Na žalost si ta "naj" plačal pri ceni - med naštetimi je bil ob nabavi najdražji (s primerljivo opremo + motorji).
Osebno bi najraje izbral POLO - glede motorja, kot rečeno 1,4 l bencin je dobra izbira za osnovne potrebe, odlična izbira pa je TDI 90 agregat - so redki in dražji oz dobiš starejši letnik, ima pa odlične zmogljivosti, po potrebi pa je tudi varčen. Poraba med 4 in 5/l 100 km je čisto realna pri dinamični vožnji.
Sicer pa ti svetujem da se z vsemi naštetimi odpelješ na testno vožnjo pa sam ugotoviš kaj je zate najboljše.

LP

Pozabi pri polotu 1.4 da ima velik navor pri nizkih vrtljajih.Avto je do 3000 obratov mrtu,pol se šele mal zbudi pa še to ne zadost. Govorim o 1.4 16v (75KM) motorju. Skret od motorja vglavmn :x

Tomaz_
Novinec

Napisal/-a Tomaz_ To apr 04, 2006 10:35 pm

simon79 je napisal/-a:Sam če Twingo najblj drži ceno, potem bom tud jaz moral dat več zanjga. Sem jih mal gledu, ja, sam mi je vseeno kar malo premajhen. Čeprav ko se pelješ v njemu, je notri veliko placa, sam ne vem če bi se prov varno počutu. Pa dajmo not v izbor še Golfa IV. Vem da je večji in dražji. Kaj pa ostalo? O zanesljivosti ni potrebno zgubljati besed, kaj pa varčnost in cena vzdrževanja?

No tegale smo imeli pa mi;) Biil izjemno zadovoljnin dokler niso nastopili problemi z menjalnikom. Ampak to se lahko zgodi pri vsakem avtomobilu ;) Vzdrževanja do tega problema praktično sploh ni bilo (servisi).

Ob priganjanju ni nič kaj varčen vendar pa se z povprečno vožnjo (kombinirano da vozit na okoli 7,2 litra :D
(mašina 1.4 - 75KM)

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar To apr 04, 2006 10:37 pm

W|zz je napisal/-a:
milankregar je napisal/-a:Kdor trdi, da mu dizel v povprečju pije manj kot 5L in bencinar pije manj kot 6L se laže.

Pa dej fa* no.. clouk kupuje avto in po treh postih bi se ze radi kregal o porabi SPET.. Take izjave da se nekdo laže privedejo spet do dokazovanja in kreganja in vsekakor niso primerne niti za na forum kaj šele za v tako temo :roll: sory

in ja, je možno, kar je za moje pojme še en dokaz več da si hotu da se najde nekdo ki bo nasprotno dokazoval..

Kvasijo bedarijo o porabi bencinca 4,4L. Kaj naj človek takšnemu reče? Bullshit ...

Uporabniški avatar
51M3K
Novinec

Napisal/-a 51M3K To apr 04, 2006 10:44 pm

Se strinjam ;) ljudje ne vem kak vam uspe dizla ne spravim pod 6,5

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee To apr 04, 2006 10:58 pm

Brez krega :!: Dajite se po PM in ne tu :!:

Zopet, kaj dobiš pri:

- Polo( navita cena za nič opreme in najstarejši letnik, rečmo da je motor 1.4 60 KM)
eden dražjih polotov do 1mio: http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=715083
-Clio( velik opreme, novejši letnik+ da dobiš zraven lahko še klimo, rečmo da je motor 1.4 75KM na papirju, ubistvu jih naj bi imel okol 79. Vsekakor bolj poskočen motor od Polota, poraba približno podobna kot pri polotu.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=722611
Pa še mogoče 1.2 + klima
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=718635
- Punto( ne poznam dobro, sem pa slišal od lastnikov le teh tud kr velike graje, kot težava z glavo,ki je rada pokala, tko da raje nebi o tem baba čula baba rekla :) dobil pa ne boš drugega kot z 1.2 motorjem
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=724976

Zdaj pa poglej kaj naveč dobiš za ta denar od avta. Noben ni suprdupr avto brez napak, vsi so si zelo podobni, edino punto iztopa z svojim motorjem ki ni več kot 1.2 mlinček :?

Jaz bi razmislil med Polotom in Cliotom. Bi pa sigurno vzel Cliota ;)
Slika

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 To apr 04, 2006 11:03 pm

Polo bo po moje pravi, kljub nekaj višji nakupni ceni (VW kompleksi Slovencev :lol:), ki pa odtehtajo kvaliteto vožnje in (relativno) tišino tudi pri višjih hitrostih. Vsekakor po mojih izkušnjah še najbolj avtu podoben jajček med jajčki.

Deli so tipično jajčkasto poceni, okvari sta dve ali tri tipični, sicer zanesljiva zadeva, stroški vzdrževanja v primerjavi s kakšnim večjim avtom bolj ali manj konvergirajo kničli (razen benicna, seveda :D). 1.0 mašina s 50 KM se kar lepo zvrti, celoletna poraba cca. dobrih 6 litrov (bolj ga goniš, manj žre :twisted:).

Kar je mene prepričalo pri polotu je varnost - avto je prišel ven l. 94 in je (z dvema airbagoma spredaj, kar je serijsko od l. 97) že takrat dobil 3 zvezdice na testu NCAP. Predvsem me je impresionirala npr. teža vrat, ki so (jasno, avto ima 3 vrata) v primerjavi s konkurenco precej težje (v kakšnem hyundaiju te je potem kar strah sedeti :oops:), še kakšni BMWjevi 3 vratni kupeji nimajo nič težjih vrat.

Ima pa eno slabost - zaradi švabske škrtosti z opremo je imajo zelo malo. Je pa vprašanje, kako pomemben faktor je to pri jajčku - če ne pričakuješ klime, štrom šip... Servo volana pa na 13'' gumah pa ne rabiš - tudi brez njega je to tipični avto za ženske... :)

In nenazadnje, 5 let starega dobiš točno za slab mio sit. Bodi pa pripravljen na čimprejšnjo menjavo jermena, pri popoldancu strošek cca. 40-50k sit...

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Napisal/-a killah bee To apr 04, 2006 11:09 pm

tony1 je napisal/-a:Polo bo po moje pravi, kljub nekaj višji nakupni ceni (VW kompleksi Slovencev :lol:), ki pa odtehtajo kvaliteto vožnje in (relativno) tišino tudi pri višjih hitrostih. Vsekakor po mojih izkušnjah še najbolj avtu podoben jajček med jajčki.

Deli so tipično jajčkasto poceni, okvari sta dve ali tri tipični, sicer zanesljiva zadeva, stroški vzdrževanja v primerjavi s kakšnim večjim avtom bolj ali manj konvergirajo kničli (razen benicna, seveda :D). 1.0 mašina s 50 KM se kar lepo zvrti, celoletna poraba cca. dobrih 6 litrov (bolj ga goniš, manj žre :twisted:).

Kar je mene prepričalo pri polotu je varnost - avto je prišel ven l. 94 in je (z dvema airbagoma spredaj, kar je serijsko od l. 97) že takrat dobil 3 zvezdice na testu NCAP. Predvsem me je impresionirala npr. teža vrat, ki so (jasno, avto ima 3 vrata) v primerjavi s konkurenco precej težje (v kakšnem hyundaiju te je potem kar strah sedeti :oops:), še kakšni BMWjevi 3 vratni kupeji nimajo nič težjih vrat.

Ima pa eno slabost - zaradi švabske škrtosti z opremo je imajo zelo malo. Je pa vprašanje, kako pomemben faktor je to pri jajčku - če ne pričakuješ klime, štrom šip... Servo volana pa na 13'' gumah pa ne rabiš - tudi brez njega je to tipični avto za ženske... :)

In nenazadnje, 5 let starega dobiš točno za slab mio sit. Bodi pa pripravljen na čimprejšnjo menjavo jermena, pri popoldancu strošek cca. 40-50k sit...

ClioB ima 4 zvezdice in pazi to, z motorjem 1.2 pa mislim da 1x ab ;)
Slika

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Sr apr 05, 2006 12:25 am

Res je, saj je novejši avto. :) Je pa vprašanje (ne da se mi it pogledat :twisted:), če ni imel testni primerek ne samo oba sprednja, pač pa še 2 bočna airbaga - kaj je bila serijska oprema pri nas pa žal vemo...

Kakorkoli že, v polotu se pelješ bolje kot v cliu, kar se (delno...) odraža tudi v ceni. Da ne pozabim - francozev ne maram :P :lol:

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Napisal/-a killah bee Sr apr 05, 2006 12:39 am

tony1 je napisal/-a:Res je, saj je novejši avto. :) Je pa vprašanje (ne da se mi it pogledat :twisted:), če ni imel testni primerek ne samo oba sprednja, pač pa še 2 bočna airbaga - kaj je bila serijska oprema pri nas pa žal vemo...

Kakorkoli že, v polotu se pelješ bolje kot v cliu, kar se (delno...) odraža tudi v ceni. Da ne pozabim - francozev ne maram :P :lol:

Da se bolje pelje tudi nebi rekel, sem se peljal v obeh. Francozi so znani po komfortni in udobni vožnji ;)

Evo, brez bočnih blazin :P
http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=64

Kaj bi blo če bi vsi eno stvar mel radi :D
Slika

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Sr apr 05, 2006 6:40 am

POLO istega letika ima ravno tako 4 zvezdice
http://www.euroncap.com/content/safety_ ... 1=1&id2=71
Glede opreme - vsi avtomobili v tem razredu so v osnovni opremi v glavnem enako, predvsem pa skopo opremljeni - boljša opremljenost je odvisna od doplačila kupca.
"Poskočnost" motorjev - tu je treba vedet ali se primerja delovna prostornina motorjev ali "konje" - predvsem pa je "poskočnost" (beri vrtenje motorja v višje vrtljaje) nujno zlo pri obremenitvah vozila (klanci, več potnikov ...) pri motorjih z večjo litrsko močjo (več "konjev" pri manjši delovni prostornini).

BLACK - če malo bolje pogledaš sm jst govoril o 1,4 - 60 motorju

O porabi je bolje, da ne načenjamo nove debate - z moje strani je v tem razredu z enim sodobnim dizlom pod 5 l/100 km povsem realno pričakovat pri dinamični vožnji.

Sicer pa svetujem, da si kupec ogleda še preostalo konkurenco - recimo YARIS je zanimiv avto v tem segmentu. Pa še kakšnega bi se našlo.

LP

simon79
Nov uporabnik

Napisal/-a simon79 Sr apr 05, 2006 11:43 am

A o Puntotu pa nobenih dobrih besed. Kaj pa slabe? A je to samo mit, da so to bolj slabi avtomobili, al se noben noče izpostavljat, če ma probleme s Puntotom. Ker zaradi stroškov vzdrževanja se mi zdi skoraj najbolj zanimiv, poraba tudi ni visoka, kar se varnosti tiče je primerljiv, dobim pa dve leti novejšega za isto ceno kot Cliota ali Polota.

V bistvu me pri vseh zanima predzadnji model - pri Puntotu in Polotu od letnika '00, pri Cliotu pa od '98. Yaris je pa po mojem že izven cenovnega dosega, čeprav zelo interesanten avtoček.

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Sr apr 05, 2006 12:38 pm

Js mam Twingota 1.2, 8v s 60 KM. V njem se večinoma vozim sam ali pa še kakšnega kolega zraven vozim. Spredaj je placa na pretek, se lahko meri s kakšnim večjim avtom brez problema. Za parkirat je stvar simpl, da bi bolj simpl težko bla tudi zaradi dobre preglednosti, porineš ga v vsako luknjo. :twisted: Avto ima sicer majhen navor zaradi male prostornine mašine (1149 ccm) le 93 NM zato pa je ves ta navor na voljo že pri 2500 obratih(velja za 8v mašino) in se lahko voziš pri 50 km/h brez problema v 5. prestavi(nizka poraba!). Avto je tudi s tem motorjem precej prožen pri nižjih vrtljajih in zato zelo primeren za vožnjo po mestu in okolici, za avtocesto je primeren manj, vendar sem svojega uspel spraviti na ravnini na 161 km/h. Deli so poceni(neoriginalni!), vzdrževanje torej posledično ni drago. Poraba je pa zelo zmerna, meni zdaj, ko se je malo segrelo in imam dovolj napumpane gume žre pod 6 litrov(večinoma se vozim po LJ), je pa res, da ga vozim bolj po dieselsko(pospešim čim hitreje do neke brzine in potem v peti konstantno vozim). Na relacije lahko Twingič brez problema žre tudi pod 5,5 litra na 100 km, seveda ob umirjeni vožnji. Skratka kul avtek za po mestu in občasne relacije. Če ga dobiš s klimo, servotom in vsaj dvema airbagoma, je stvarca čista zmaga. Aja, meni je še kul na Twingiču, da ima mehke pedale in sedeže in je dokaj udoben, vsekakor bolj kot Punto, k ma ful trde sedeže. Moram pa rečt, da je meni tudi punto zelo všeč, še posebej zaradi solidnega menjalnika in prav tako mehkih pedalov. Če bi avto sam kupoval in imel okoli 1 mio SIT, bi pa verjetno vzel Cliota z 1.2 bencinsko mašino, ker se ne vozim veliko pa še to v glavnem po mestu in okolici in pa tudi zato, ker se lažje dobi Cliote z več opreme za zmeren denar kot pa na primer Twingote. Veliki avti pa meni ne sedejo preveč, vsaj zaenkrat ne, največje, kar sem vozil, je bil Golf 4 SDI. ;)
Don`t worry, be happy:)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov