Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Kraj: Ljubljana

Nakup vozila ob maturi

Napisal/-a GTA lover To jul 18, 2006 10:46 am

Prosim vse bralce in odgovarjalce, da ne jemljejo tega posta provokativno, osebno ali kaj podobnega.

Opažam namreč, da se v zadnjem času vse pogosteje dogaja, da folk sprašuje v smislu "kaj svetujete za en avto 2-2,5 mio, pa naj ne kuri preveč, ker ravno začenjam študirat v Kopru, sem pa iz MB"...Hvala bogu, vsakem privoščim avto, ki si ga želi, pa makar je to novi BMW M5 pri 17 letih. Ampak ne gre mi pa v glavo, kje so časi, ko smo okrog mature sanjali znižane Yugote 65 na Dolničarjevih feltnah, tisti z glavami v oblakih pa so gledali Uno Turbo, R5 GTT, Swift GTI - smejali pa smo se itak vsem, ki so glavo obrnili za VR6, 19 16V, bognedaj mogoče Bravotom HGT ali celo kako Alfo - v smislu "si nor, veš kolk je to keša"...

Zdaj? Zdaj pa nevem, jaz nisem dobil nekaj milijonov ob napravljeni maturi - se je zakon spremenil :? Dobiš zdaj malo popotnice za lažji študij? Kakorkoli, ni fovšija, samo zanima me recept :D Ker sedaj se kupujejo Puntoti Grande, novi Clioti, tudi kak Megane dCi pade, mogoče celo Golf...

Čestitke vsem najstnikom z novimi avtomobili!
Alfa Romeo - Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To jul 18, 2006 10:51 am

Leta nazaj nisi mogel kr tako dobit kredita.. danes pa so pogoji čist na izi.. celo dijaki in študentje dobijo kredit (porok starši).. obrestna mera je cca. 7% ... lepo avto za 2mio obrok cca 50k in si glavni na vasi :) danes ni problem kupiti avto.. večji problem ga je vzdrževati (eni si olajšajo ta strošek ko avto po 1-2mescih razbijejo) :D

Sicer pa privoščim vsem dober avto.. če ga lahko imajo, zakaj pa ne :)

Isto, ko si bil ti na začetku srednje šole tudi nisi mogel tok o nike čevljih razmišljat.. zdaj pa jih ima vsak prvošolec osnovne šole...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jul 18, 2006 10:59 am

Ne se sekirat, ko sm jst naredu srednjo šolo, so starši sam pogledal papir, in fino, naredu si. Vse karkoli sem si ustvaril sem si s svojimi rokami in svojim znanjem. Nisem imel nobenih vez in poznanstev, ampak vse sam. Ko smo bili mi mlajši, smo se vozil z tomosi - frčki, apn-i, tisti, k je mel mal več dnara pa kaki junior al pa senior, pol so mogoče pršli BT-ji pa ATX in CTX. Pa prvi avto, diana, še dons ne vem, če bi se še kdaj v kej tazga vsedu - pozim si se vozu ovit v deko, pa rokavice, kapo pa smučarska očala in si se pelu 20km do službe. Vem kok sem bil ponosen, ko sem si sam s svojim našparanim denarjem kupu svojo R5GTT, zadeva je bla u iber draga, sam vseen sem bil glavni na vasi takrat s tem avtom. Pa potem ko sem jo zamenjal za saaba 9000 turbo z vso opremo, ključ za ključ.

Danes pa gledam, kako starši(tut moji so kupili sestri twingota) kupujejo avte svojim otrokom in jim za vsak dan v šolo stisnejo kakega jurja ali pet v roko. To jih samo razvajajo in ti otroci ne bodo nikol samostojni - vedno bodo mamice in očkati moral dinarčke dajat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jul 18, 2006 11:06 am

Ko sem jst še v sredno šolo hodu sta mela od vseh sošolcev in sošolk, vklučno z paralelnim razredom samo dva avto, in to je mel eden R5 campus drugi pa enga starga jugota. Ostali smo pa kr lepo peš hodil, parking pred šolo je bil pa napol prazen. Zdej je pa tko da so mogl nov parking nardit in sta oba prepolna pa parkirajo kar po pločnikih pa po zelenici.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi To jul 18, 2006 11:08 am

Po moje je matematika čisto enostavna: kaj pride ceneje na mesec, obrok za avto ali za nastanitev v LJ/MB? Razumljivo je, da če si iz oddaljenih krajev, da potrebuješ prevozno sredstvo. Razumljivo je tudi, da starše skrbi za svoje potomce in da bi se peljali v majhnih, starih, nevarnih avtomobilih tako veliko km vsak dan pač ne gre. Vsekakor sem menja, da kupovanje novega avta s strani staršev pri večinoma nezrelemu mladežu, ki so komaj postali zakonsko polnoletni (in se s tem začeli zavedati svojih pravic kot odrasli, medtem ko nič ne razmišljajo oz vedo o odgovornosti, ki pride s tem) ne vodi v pozitivno smer. Seveda so izjeme, a žal ostanemo pri tem, pri izjemah. Če vložiš sredstva v nekaj, za kar si moral garati, potem paziš na to, ob izstopu iz srednje šole pa dijak/skoraj študent enostavno ne more imeti občutka za take kolečine denarja, ker ga ni imel prilike zaslužit tekom srednje šole. In če nimaš občutka, potem....Potem se družba razvija v smer, v katero se; vsak sam še na svojo rit gleda, nobene prijaznosti, skrajni egoizem, agresija in nekritična prepričanost v svoj prav. In to vse pri mlajših generacijah! Ne vidim, da se bo kej kmalu kaj izboljšalo...

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover To jul 18, 2006 11:54 am

DaDek je napisal/-a:Leta nazaj nisi mogel kr tako dobit kredita.. danes pa so pogoji čist na izi.. celo dijaki in študentje dobijo kredit (porok starši).. obrestna mera je cca. 7% ... lepo avto za 2mio obrok cca 50k in si glavni na vasi :) danes ni problem kupiti avto.. večji problem ga je vzdrževati (eni si olajšajo ta strošek ko avto po 1-2mescih razbijejo) :D

En mali komentar na tole:

1. Imam med 150-180kSIT plače, delam prek študentskega servisa 5 dni na teden, 8 ur na dan, študiram izredno, kar me košta cca 300 tisočakov +/- na študijsko leto. Vozim 14 let staro Alfo, sicer super ohranjeno in sem noro zadovoljen, a vseeno. Ne morem si mislit, kako bi dajal 50.000 SIT na mesec za obrok kredita za avto. Je pa res, da skušam uživat mladost in si ravno ne prizadevam, da bi nekaj privarčeval.
2. Vzdrževanje, ja. Saj je pri rabljenih avtomobilih podobno. Ni si več problem nabavit galeje s celo konjušnico pod pokrovom motorja, problem je to vzdrževat. Ampak zgleda kar nekako gre. Le kako :?:
Zadnjič spremenil GTA lover, dne To jul 18, 2006 11:54 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' To jul 18, 2006 11:54 am

star sem 20 let in bi si lahko morda privoščil avtomobil za 15 MIO SIT, pa si ga ne, ampak ga kupujem za cca. 600k SIT. zakaj? ker si bom raje kupil stanovanje kot pa avto za tak denar. živim pri starših, imam dobro službo (zaradi nje sem pustil študij), kaj želim še več. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 To jul 18, 2006 12:17 pm

Fabrizio je napisal/-a:star sem 20 let in bi si lahko morda privoščil avtomobil za 15 MIO SIT, pa si ga ne, ampak ga kupujem za cca. 600k SIT. zakaj? ker si bom raje kupil stanovanje kot pa avto za tak denar. živim pri starših, imam dobro službo (zaradi nje sem pustil študij), kaj želim še več. ;)

Nekako moje razmišljanje. Ampak isto je pri stanovanjih če hočeš kao "fensy" stanovanje sredi mesta boš prav tako dal polno denarja zanj. Zate sicer ne vem ampak dosti folka išče stanovanje sredi mest in tega ne razumem. Itak gre narod vsepovsod z avtom pa magari je samo pol kilometra stran. Kje je potem problem če kupiš stanovanje 5-15 minut iz mesta pa ga dobiš dost ceneje...

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash To jul 18, 2006 12:19 pm

jaz sem tut naredil maturo z odličnim. 2piki mi je zmanjkalo do zlatega maturanta.

in misliš da sem doma kaj dobil? dream on. tastari so rekli: ja to si pa kr ok naredu.

ne padajo več miljoni za maturante. včas si saj za pir dobu, zdej pa še tega ne.

se pa strinjam da je avto za 15 mio pr 20 letih en večjih bedarij. stanovanje je zakon. si na svojem, noben ne more težit, btk... :tomidelej:

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Napisal/-a GTA lover To jul 18, 2006 12:21 pm

No, zdej smo prišli iz avta za 2-2,5 mio SIT na stanovanja. Dobro vam gre, super :clapclap

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jul 18, 2006 12:24 pm

Fabrizio je napisal/-a:star sem 20 let in bi si lahko morda privoščil avtomobil za 15 MIO SIT, pa si ga ne, ampak ga kupujem za cca. 600k SIT. zakaj? ker si bom raje kupil stanovanje kot pa avto za tak denar. živim pri starših, imam dobro službo (zaradi nje sem pustil študij), kaj želim še več. ;)

poglej, jst sm star 32 let, pri 20ih nisem imel možnosti dobit kredita večjega kot 1.2 miljona (pa delam na banki).Kreditov res ni bilo za dobit, danes lahko dobiš kredit tak, da bi se ti zmešal.
Lansko leto aprila sem vzel par miljonov kredita in dodal nekaj našparanega - lahko bi si kupil avto ali pa karkoli, vendar sem si kupil vikend(do konca zgrajen je bil šele junija lansko leto - novogradnja) na morju manj kot 100m od obale. Nekako se mi je zdelo smiselno. Naložba se obrestuje - sam imam sicer 140.000 sit obroka kredita na mesec, vendar zaslužim na mesec 300.000 sit z najemnino tega vikenda poleti in okoli 100.000 na mesec v ostalih mesecih. Poleg tega, ko sem kupoval je bil kvadratni meter po 1500 eurov, danes je pa 2400 eurov. Torej sem zaslužil samo z nakupom, če ga danes prodam, okoli 2 miljona od najemnine(ki sta že vnaprej nakazana kot plačilo obrokov, tako da se glavnica manjša in bom manj časa odplačeval) in 900 eurov na kvadratni meter - površine je pa 65 kvadratov + zaprt parkirni prostor pred vikendom.

Tko da ti dam čisto prav, avto za 600.000 sit, te bo ravno tako pripeljal do cilja, brez stanovanja je pa težje bit.
Old subarus never die, they just get faster!

Pepo25
Novinec

Napisal/-a Pepo25 To jul 18, 2006 12:28 pm

Js pa ne razumem od kod tebi pri 20 letih 15MSIT...to moraš imeti pa res dobro plačano službo s srednjo šolo...js sem star 26 let, pa imam tudi dobro službo s 7. stopnjo izobrazbe pa mislim da 15MSIT še dolgo ne bom prišparal... Sicer živim pri starših, ampak za svoj avto sem si moral sam prišparat, oče mi je sicer posodu, pa sem mu moral vse vrnit...in tako je tudi prav...velliko bolj ceniš avto, ker veš da moraš dolgo delat za njega...

MAFIX
Nov uporabnik

Napisal/-a MAFIX To jul 18, 2006 12:38 pm

malo je ljudi v sloveniji ki svojim sinckom kupujejo avtomobile nad 3mio sit,... alpak tudi taki se dobijo.Večina teh mladeničev se vozi z staršinimi avti.
Nekaterega folka pa js nerazumem, človek kateri si je v življenju ustvaril firme (eno,dve,tri...) zgradil 2-3 hiše in potem ko si kupi en lep avtomobil pa ga vsi pljuvajo kam je šel dat denar. Sam če bi vsi samo naprej v investicije dajal keš potem bi se avtomobilska industrija lahk ze ustavla.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To jul 18, 2006 1:01 pm

GTA lover je napisal/-a:
DaDek je napisal/-a:Leta nazaj nisi mogel kr tako dobit kredita.. danes pa so pogoji čist na izi.. celo dijaki in študentje dobijo kredit (porok starši).. obrestna mera je cca. 7% ... lepo avto za 2mio obrok cca 50k in si glavni na vasi :) danes ni problem kupiti avto.. večji problem ga je vzdrževati (eni si olajšajo ta strošek ko avto po 1-2mescih razbijejo) :D

En mali komentar na tole:

1. Imam med 150-180kSIT plače, delam prek študentskega servisa 5 dni na teden, 8 ur na dan, študiram izredno, kar me košta cca 300 tisočakov +/- na študijsko leto. Vozim 14 let staro Alfo, sicer super ohranjeno in sem noro zadovoljen, a vseeno. Ne morem si mislit, kako bi dajal 50.000 SIT na mesec za obrok kredita za avto. Je pa res, da skušam uživat mladost in si ravno ne prizadevam, da bi nekaj privarčeval.
2. Vzdrževanje, ja. Saj je pri rabljenih avtomobilih podobno. Ni si več problem nabavit galeje s celo konjušnico pod pokrovom motorja, problem je to vzdrževat. Ampak zgleda kar nekako gre. Le kako :?:

He moj avto pa je str skoraj 19 let takrat sem bil jest še v plenicah....mah jest da bom delov za avto in investiral semotim raje porabim denar tam k mi bo prinašal donos npr. kupim atanovanje in dobim vse nazaj ne pa avto kupiš za cca 5 milijonov in čez 5 let dobiš komaj 2 milijona....sam poglejte golf IV pred leti cca 3,5milijona danes 1 milijon....moj dizl bo še dolgo na cesti.
lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Re: Nakup vozila ob maturi

Napisal/-a killah bee To jul 18, 2006 1:02 pm

GTA lover je napisal/-a: Ampak ne gre mi pa v glavo, kje so časi, ko smo okrog mature sanjali znižane Yugote 65 na Dolničarjevih feltnah, tisti z glavami v oblakih pa so gledali Uno Turbo, R5 GTT, Swift GTI - smejali pa smo se itak vsem, ki so glavo obrnili za VR6, 19 16V, bognedaj mogoče Bravotom HGT ali celo kako Alfo - v smislu "si nor, veš kolk je to keša"...

Nostalgično 8)

Je pa tako, mislim da je že bila dolgo časa nazaj podobna tema. Drugače pa se je škoda ukvarjat še z problemi kot so, lastnine od drugih. Že tako je preveč problemov drugje :?

Se pa tud sam dostkrat vprašam, vendar odgovora nisem našel razen: al od fotra, al dila drogo, kej drugače nelegalno šmugla, al pa so mu starci kupil. To je pa tud vse. BMP :)

Če se pa na nostalgijo malo vržemo, so bili tud R19-16V , Golf I GTI in podobno tud dragi kot hudič. Cena sigurno primerljiva za današnjimi 2,5 MIO+ 8)
Slika

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To jul 18, 2006 1:09 pm

Tako se dela tistih 15 milijonov raje investiraj v prave donosne posle...za cca 600k pa si kupi eno prevozno sredstvo...jest imam vreden avto cca 150.000 sit pa me ni še nikol pustil na cedilo a tudi nikol ne crkne nič kar tako...
PS: če maš res toliko denarja ga res investiraj ampak res donosne posle..nikako ne v avte ampak v nepremičnine...
lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

William
Nov uporabnik

Napisal/-a William To jul 18, 2006 1:12 pm

No ja men so pa starci nabavl avto za maturo, nč posebnga ampak čist soliden. Tko da js ne vidm tle problema, je pa res da tak avto manj ceniš ampak ga pa. Mi gre pa bol na živce to, kok te folk začne grdo gledat k naprimer zvejo da mate doma dost denarja. K da bi bli vsi kriminalci. Pa tiste bedne ja teb so pa itak tastari avto kupl. Ja kaj pa nej majo denar skoz v banki pa wau kok mamo, doma pa sam kruh pa voda da si ja sosedi nebi misl da se preseravamo? Razumem da ti grejo na živce tisti k se frajerje delajo grejo men tut, sam pač če si lohka prvoščič si, zakaj pa drgač denar rabš? Res ta foušija je pr nas tok pristona, kupmo nov avto, še na poskušno vožnjo smo šli drgam da ja nebi sosedi kej zravn hodil k prou vidš da ti ne prvoščjo, pa takoj pride zravn pa začne šimfat kok je bedn.

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 To jul 18, 2006 1:19 pm

mene tudi zanima kako bi si lahko pri 20 morda privoščil avto za 15 miljonov :shock: .
tut jaz delam že od 20 leta 4 leta prek študenta in zdaj 4 leta redno, pa sam sem si kupu avto, živim doma, stroške si delimo in mi niti pod razno ne pade na pamet, da bi kupu avto za več kot 5 miljonov, ker tega enostavno nočem vzdrževati!
kot so že drugi napisal, je boljše investirat v nepremičnino al pa sklade...
pol pa vidiš ko se 18 letniki vozjo s fensi avti in divjajo po centru mesta kot bi bli na dirkališču... :evil:
Slika

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Re: Nakup vozila ob maturi

Napisal/-a GTA lover To jul 18, 2006 1:20 pm

killah bee je napisal/-a:Če se pa na nostalgijo malo vržemo, so bili tud R19-16V , Golf I GTI in podobno tud dragi kot hudič. Cena sigurno primerljiva za današnjimi 2,5 MIO+ 8)

Jasno, samo kdo pa si je takrat kupil takšne avtomobile? Vojni zaslužkarji, al pa gospodje v letih, k so se v salonu zapalili na lepšo barvo na sedežih, všečne feltne in pobarvane odbijače - itak niso vedeli, kaj ti avtomobili so. Primer iz prve roke: daljna žlahta (gospod v svojih petdesetih) se je odločil za nabavo novega Fiata Tipo. V salonu so imeli razstavljenega metalik črnega Tipa Sedicivalvole, seveda z vso možno opremo - in gospod je pokazal nanj, zanimalo ga ni nič drugega kot ta avto. Da skrajšam, prodal ga je cca 12 let kasneje, z dobrimi 40.000km na števcu.

Poanta: tudi takrat povprečni maturanti (no, pa tudi zlati :)) niso imeli denarja za 19 16V, Golf GTI in podobno. Strinjam pa se, da so bili to avtomobili, glede na vrednost denarja ocenjeni nekje na 2,5-3 mio današnjih SIT.

cRaZY
Nov uporabnik

Napisal/-a cRaZY To jul 18, 2006 1:21 pm

Jest tud upam da bom enkrat cez 20 let lahko otroku kupu avto za 3mio, ko bo naredu maturo.

Mislm, da otrok zaradi tega ne bo nic manj gledal kako ravna z njim. To so stvari, ki nimajo veze s tem ali mu starsi kupijo avto ali ne, pac pa celotna vzgoja.

In tudi take izjave kot so v prvem postu NE pripomorejo k temu da bi otrok bolj spostoval stvari. Vsaj moje mnenje je tako.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov