kaWsk je napisal/-a:tkole je:
avto sem prodal hrvaškem državljanu. Sklenila sva kupoprodajno pogodbo, ki sem jo overovil pri notarju. Kupec mi je dal celotno kupnino avtomobila ter avto odpeljal z mojimi tablicami, prometno, kupončki in original overjeno pogodbo, brez da bi naredila prepis. Odpeljal ga je k sorodnikom v Koper, kjer naj bi avto čakal da se uredijo homologacijski papirji za uvoz avtomobila na hrvaško, kar pa seveda ni šlo, saj je avto prestar (tega kupec ni vedel). Sedaj avto stoji v Kopru in se prodaja (oglas na avto.netu). Preko telefona se ne da nič zmenit, ne z hrvati, ne z temi iz kopra ki prodajajo avtomobil. Vse kar sem lahko dosegel je to, da dobim vse papirje nazaj ko dobijo kupca in mu avto prodajo, vendar jaz potrebujem denar (avto je bil ravno na "sveže" registriran ko sem ga prodal), za registracijo novega vozila.
sedaj me zanima, kaj sploh lahko naredim? Avto je ubistvu še moj, ker ni narejen prepis? na policiji pravijo da ne moreji narediti nič- lahko samo čakam pa težim hrvatom.
to da si kupcu pustil kupončke in polico,si boš najbrž še zapomnil.....
obstaja način da vozilo odjaviš iz prometa,vendar ni najbolj pravičen;
-zahtevaš duplikat prometnega dovoljenja
-na upravni enoti prijaviš izgubljene oz.odtujene tablice
-odjaviš vozilo iz prometa...
ali si overil komisijsko pogodbo??,ki sta jo napravila pri posredniku-če si jo je avto formalno last kupca in lahko dela z njim kar hoče,ga odtuji,izvozi....
tudi če sta opravila navadno pogodba preko katere se plača 5% davek...tudi tukaj je avto formalno njegov če si overil pogodbo pri notarju ali na občini....le da mora "kupec" plačati 5% davek od vrednosti vozila,kar je lahko malo ali veliko,odvisno od vrednosti samega vozila....
recimo da če kupec ne pozna zadev glede prepisa in se bo nate obrnil še 1x za sam prepis(nevedoč da že ima vso pravno podlago za prijavo vozila).lahko takrat iztirjaš od njega tisto vrednost ki bi jo moral dobiti povvrjeno kot povračilo od zavarovalnice....
pomni!
ko enkrat oviriš katerokoli prodajno ali komsijsko pogodbo,to pomeni da se strinjaš s prodajo in vozilo oz.predmet prodaje formalno odtujiš,
z overjeno pogodbo lahko kupec reg.vozilo,ga proda,z njim upravlja,saj je njegova last....prodajalec se s tem strinja saj je overil svoj podpis na pogodbi,notar je to potrdil in zabeležil v svoji notarski knjgi...
kit bo zacelil use,kit bo polepšal avto le.....