5pellfire je napisal/-a:...Še to: glede na to da delam zelo malo kilometrov, ... ali je sploh smiseln nakup novega avtomobila...
sem ti mislil predlagati, da je v takšnih primerih res pametno malo poračunati:
na en kup VSE stroške z avtomobilom;
bencin + vzdrževanje + registracije + zavarovanja + zgubljanje na ceni +...
in deliti vsoto z letno prevoženimi kilometri.
v mnogih primerih se ugotovi, da je
celo taksi cenejši.
torej, za nekoga ki se res malo vozi, je vsekakor boljše, da mu na hofu stoji in gnije avto za petsto jurjev, kot recimo nov za tri milijone.
ampak, glede na tole:
5pellfire je napisal/-a:...vsekakor pa je varnost dosti boljša kot je zdaj
v Tipotu ..tako za naju dva z ženo kot za tamalo
glede da v tipu ni klime (saj tudi klima ni luksuzni, ampak varnostni dodatek), glede na dinamiko sodobne vožnje po cestah in na prometno nekulturo pri nas (porazno število mrtvih na št. preb.)
pa se mi zdi (sploh če imaš družino in jo imaš vsaj malo rad)
pametno kupiti varnejši avto.
neglede na število letnih km dobra naložba. ali kot je rekel moj prijatelj: avto ni luksuz, niti ni več potreba, ampak prisila!
še enkrat:
kar zamenjaj avto, resda boš nekaj denarja vrgel stran, po drugi strani pa boš imel sodoben, udoben in prvenstveno varen avtomobil zase in za svojo družino! (ker smo tako razmišljali smo pred mesecem tudi mi enako naredili!)
(glede tistih zvezdic euroncap pa: nissan note je najsodobnejši avtomobil; ker so v družini z renaultom, tudi na varnost najverjetneje dajo še več kot že sicer; tisti manjko zvezdic mnogokrat prinesejo malenkosti, kot premalo vidno opozorilo za nepripetost pasu, slabo dostopen gumb za izklop sovoznikove blazine in podobno.
sicer pa si o tem lahko prebereš v delu (sobota, 5 avg. na str. 13 priloge na kolesih), kjer za nota ugotavljajo, da so npr. pritrdišča isofix preslabo vidna, in neka oznaka ne zadovoljuje njihovih kriterijev. no, res je, da se jim je na testu odlomilo eno od pritrdil za isofix, ampak to je nissan takoj popravil, lastnike notov pa kličejo na servis, kjer jim seveda zastonj zamenjujejo okvirje zadnjih sedežev.
povzetek:
go for it