Napisal/-a maniac So avg 19, 2006 9:34 am
zakaj pa ne:
namesto jermena maš ketno, torej veliki servis odpade (prišparano cca 100 jurjev), olje + filtri je enako kot za vse ostale avte, bremz pakne, diski, stabilizatorji, roke,...vse je zelo poceni, za vse dobiš kopije in rabljenih maš kolikor hočeš!
crkuje minimalno, če nabaviš dobro ohranjenega in vzdrževanega.
v vsakem mestu se najde kakšen serviser, ki je bistveno cenejši od pooblaščenega, pa tudi vsi garažni mehaniki jih znajo zrihtati...
gume, zavarovanje,...to je čist odvisno od modela, motorja (za 318 je vse poceni),...
najdražje stvari, ki te lahko doletijo so električne narave (LMM, računalnik, kar pa je pri vsakem avtu drago, le da imaš razbitih BMW jev kolikor hočeš, torej lahko vedno ujagaš vse rabljeno, kar za kakšno mazdo ravno ne moreš rečt, ane-govorim iz izkušenj)
mene je do sedaj zafrkaval samo akumulator, pa sem ga zamenju in ne vem, da ga imam...sem pa seveda izbral takega, da je mel servisno knjižco, dobrih 130.000 km prevoženih, zelo lepo ohranjenega, kar pa je itak pogoj za vsakega!
primer mojega servisa, ki je znesel 38.000 sit z ddv in je vseboval: menjavo olja, tekočin, filtrov, preventivni pregled celotnega vozila (ob nakupu), zamenjavo nekega zgloba pri sprednji roki, nekega drugega dela pri zadnjem amortizerju (pač malo se je slišalo ropotanje in sem dal vse zamenjat) in to je menda to.
naslednji pričakujem, da bo cca 20.000 sit.
če bi dal delat pa kakšnemu garažnemu mehaniku, pa bi lahk zbil račun še za kakih 15jurjev.
imel sem že :
laguno,
nexio,
twinga,
zx-a,
golfa IV,
Lupa (ta je bil še najcenejši , ampak nov, in ne 10 let star)
in je tale bemfla najcenejša za vzdrževati....ok, twingo je mel porabo cca 6,5-7,5, nizko registracijo, ampak sem za servise zmetal krepko več kot 100.000 sit v enem letu (večji servis pri popoldancu, 1 redni servis in vse kahr je crknalo na podvozju,...)
aja, pa še poraba:
min 7
max 9 (čeprav na cel kesl mi še ni uspela)
povprečje 8,4 (večinoma mestna vožnja)
skratka, lahko samo priporočam!
lp