Pred 2 mesecema je brat kupil rabljen avtomobil pri XXXX prodajalcu rabljenih vozil. Takrat se je za nakup novejšega avtomobila ogrel tudi oče in prodajalec je rekel da mu vzame avto v račun in da doplača razliko v ceni. Čez kakšna 2 tedna se res odpravimo k prodajalcu da si ogledamo ponudbo. Izbrali smo si avtomobil, ki je bil potreben manjših ličarskih del in je bil zato v delavnici, prav tako pa je bilo potrebno še uredit dokumentacijo, ker je bil avto uvožen iz tujine. Prodajalec je izračunal prodajno ceno, ko pa smo mu rekli da naj oceni vrednost našega vozila se je zataknilo ker avta ni želel več vzeti v račun.-Tukaj je prvič požrl besedo.

Čez slab mesec ko so avto pokrpali in uredili vse dokumente smo prejeli klic da je avto na voljo, mi pa še vedno nismo prodali svojega vozila, zato so nas obvestili da bodo avto prodajali. Avto so v enem tednu prodali, mi smo se pa smo se včeraj odpravili tja da nam vrnejo aro kot je bilo obljubljeno.
In šok..... Izjava lastnika firme da are ne vračajo in da nam tega ni obljubil, in da ara ostane v firmi za nakup kakšnega drugega vozila in da naj bomo srečni da nam are ne vzame ker je poteklo več kot en mesec od plačila are.
Moje mnenje:
Prvič avto je bil zaaran le za tisti čas ko se ga itak ni še dalo prodajati-ker ni bilo dokumentov, takoj ko so vse uredili so avto normalno prodajali kot da ni zaaran. Drugič mi smo plačali aro za točno določeno vozilo ne pa za katerokoli iz njegove ponudbe. Lastniku sem skušal dopovedati da smo pri njih že kupili en avto in da lahko kasneje ko se naš proda kupimo še enega in naj bo razumen in naj vrne aro, saj bo zaslužil na ta način več kot tistih 150€, ne pa da nas skuša na ta način zadržati kot potencialne kupce. Zaposleni v firmi so se strinjali da nam bi bilo treba vrniti denar saj si drugače za 150€ blatijo ime in izgubijo bodočega kupca, vendar pa se lastnik ni želel pogovarjati in je vztrajal da nam ostane ara za nakup drugega vozila.
Seveda s takim odnosom nismo zadovoljni in tam avta ne bomo več kupili.
Iz obligacijskih razmerij če prav vem se ara vrača dvokratno če prodajalec proda naprej stvar, mi želimo samo da nam jo vrnejo pa je že cel problem.

Zanima me kaj mislite, kako naj do are pridemo oz ali nam sploh pripada.
za konstruktivne odgovore se vnaprej zahvaljujem
lp