No tile novi TSI motorji zvenijo zelo zanimivo, o njih tudi pravkar teče razprava na nemškem forumu motor-talk.de, link za tiste, ki znajo nemško:
http://www.motor-talk.de/showthread.php?s=&forumid=217&threadid=1524256&perpage=15&pagenumber=1
Pri nas sicer v ceniku VW Slovenija še ni najnovejšega 1.4 TSI122 KM, ampak močnejši 140KM TSI stane 20500 EUR - samo 1000 EUR manj od 2.0 TDI, s katerim je pomoje primerljiv. S tem da vsaj po tovarni 140 KM TSI nima kaj dosti manj porabe od 1.6 bencinarjev (navadni ali FSI), povprečno še vedno 1,6 litra manj kot 2.0 TDI. In TSI zahteva 98 oktanski bencin, verjetno je tudi bolj občutljiv na slabšo kvaliteto goriva kot preverjeni 1.6 8v. Ne da se mi zdajle natančno računat, ampak že pri kakih dobrih 15000 km letno se najbrž stroški TSI-TDI izenačijo. To računanje se morda sliši kot dlakocepstvo, ampak pri tovrstnih avtih večina kupcev do evra natančno preračunava stroške.
S TSI motorji se zmogljivosti približujejo TDIjem, malo se zmanjša tudi poraba. Ampak bencinarji s tem izgubijo eno od prednosti (če jo tako gledamo), ki so jo prej imeli pred TDI - imajo prav tako turbino, torej še en del več, ki se lahko pokvari.
Sicer bo vseeno TSI (zlasti ko bo v prodajo prišel 122 KM verzija) zanimiva alternativa za bodoče kupce novih golfov, tisti ki smo že kupili golfa in se odločili za TDI, smo se pa vseeno dobro odločili glede na takratno izbiro.
Poleg tega je 1.9 TDI (ki je najpogostejši, ne glede na podverzijo) podobno kot navadni 1.6 bencinar preizkušen in zanesljiv agregat, četudi že nekaj časa ni več zadnji krik tehnike.
Upajmo da bodo imeli s TSIji pri VW več sreče kot s TFSI, menad (sem prebral na temle forumu enkrat) so močnejšo verzijo TFSI opustili zaradi okvar/nezanesljivosti. Bomo videli.
Pomojem se VW (kot mnogi drugi) s temi novimi turbobencinar-motorčki pripravlja na pričakovane spremembe evropske zakonodaje v prihodnjih letih (izenačenje trošarin dizla in bencina ter omejitev izpustov CO2 zaradi glupega Kyoto protokola).
EDIT: pomoje so tele razprave o TSIjih offtpic, sem lansiral novo temo o TSI motorjih (v rubriki "Splošna debata"), posti o tem se pa v tejle temi zaradi mene lahko pobršejo.