Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

fiona
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Vožnja novega avtomobila

Napisal/-a fiona Če jul 26, 2007 2:36 pm

Živjo

Kupujem nov avto (kot ste verjtno že ugotovili:) in me zanima kako se spoznavate z novim avtom? Že takoj v redu vozite (bremza, sklopka itd.) al se kaj zatika? Kako gre testna vožnja?

Malo me je strah sesti za volan novega avtomobila in ga voziti. Kako je s tem pri vas? Izkušnje....

Hvala.
Fiona

Uporabniški avatar
Wolfgang Ullrich
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a Wolfgang Ullrich Če jul 26, 2007 2:42 pm

EVO:
Testna vožnja
6. Osnovno pravilo: vozite vi sami! Relacija mora biti dovolj dolga, da prevozite tudi kakšno slabšo cestišče. Pazite na to, da se ne vozite z neregistriranim avtom.

7. Med vožnjo izklopite radio in ventilacijo, tako vam ne bodo ušli neprijetni glasovi, šklopotanja in škripanja.

8. Ali je hladen (!) motor takoj vžgal?

9. Potem, ko je motor ogret, ne sme ugasniti v prostem teku in mora spontano poskočiti, ko pritisnete na plin, drugače je nekaj narobe z vbrizgom, vplinjačem ali vžigom.

10. Močno pospešite, pri tem ne sme kovinsko šklopotati (kaže na okvaro batov oziroma odmične gredi).

11. Med vožnjo na hitro odvzemite plin. Če poka iz izpuha, potem prihaja neizgoren bencin v izpuh (ventili ne tesnijo ali pa je defekten vžig).

12. Poglejte v vzvratno ogledalo. Če se kadi za avtom, ko odvzamete plin, potem so lahko vodila ventilov ali batni obročki obrabljeni. Posledica: velika poraba olja, pri avtih s katalizatorjem boste verjetno morali kmalu zamenjati katalizator.

13. Ali pretikate prestave lahko in brez zatikanja? Najpogosteje opazite škrtanje med pretikanjem navzdol v drugo prestavo.

14. Med vožnjo odvzemite plin pri vtaknjeni katerikoli prestavi. Če menjalnik tuli, ko zavira avto, so verjetno zobniki obrabljeni

15. Če škrta pri hitrem pretikanju, so sinhronski zobniki obrabljeni/poškodovani

16. Poslušajte diferencijal: če tuli, so zobniki/planeti verjetno obrabljeni

17. Preizkus kardanske gredi: v nižji prestavi na hitro odvzemite plin in takoj spet pospešite. Če poka ali škrta imajo križni zglobi preveč “lufta”.

18. Test podvozja: vozite po luknjasti cesti. Če podvozje zelo šklopota je lahko nekaj narobe z vodili/premami ali pa blažilniki niso dobro pritrjeni (popuščeni vijaki).

19. Če avto plava, so blažilniki obrabljeni.

20. Če volan na ravni cesti vibrira oziroma, če celo trza, so lahko platišča poškodovana ali pa kolesa niso scentrirana.

21. Test zavor: na ravni prazni cesti pri hitrosti 30-40 km na uro spustite volan in močno zavrite. Avto mora zavirati naravnost! Vendar bodite pozorni, ob okvarjenih zavorah lahko hitro pristanete v jarku ali pa obcestni svetilki – krivi ste pa vi, ne avto!.

22. Pri tem testu zavor ne smete slišati nobenih kovinskih zvokov, drugače sledijo draga popravila.

23. Test ročne zavore: pri zelo majhni hitrosti zategnite zavoro, zadnja kolesa morajo takoj blokirati. Vendar pozor, nekaterim “francozom” deluje ročna zavora na sprednja kolesa.

24. Preverite ventilacijo in gretje. Poslušajte, če kaj ropota. Ali mogoče gretje smrdi?

25. Če imate čas in voljo se odpeljite v pralnico, da vidite, če strešno okno in ostala okna, pa tudi tesnila vrat in pokrovov tesnijo

Uporabniški avatar
Wolfgang Ullrich
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a Wolfgang Ullrich Če jul 26, 2007 2:46 pm

Osebno sem pravi majstor pri avtomobilih in nikoli nimmam in jih tutdi nisem imel nobenih težav v zvezi z vožnjo tujega in novega avtomobila, majstor in legenda pravi.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Če jul 26, 2007 2:53 pm

Pa ona kupuje NOVI avto!!

Kar si napisal so nasveti za kupovanje rabljenega avta!

Vsak avto je malo drugacen, vendar se clovek hitro navadi - eni prej, drugi pocasneje - to je normalno.

Navadno pri novejsih bremze bolje primejo in jih moras z obcutkom pritiskat.

Tudi vklop/izklop raznih funkcij so pri vsakem avtu drugje, zato si moras ze na parkitiscu vse v naprej pogledat, da ne bo potem problem dati v vzratno prestavo in podobno.

LP
Slika

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo Če jul 26, 2007 2:53 pm

Wolfgang Ullrich je napisal/-a:Osebno sem pravi majstor pri avtomobilih in nikoli nimmam in jih tutdi nisem imel nobenih težav v zvezi z vožnjo tujega in novega avtomobila, majstor in legenda pravi.
:vrum
Ima težave samo pri tipkanju :tipk

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: Vožnja novega avtomobila

Napisal/-a fare Če jul 26, 2007 3:59 pm

fiona je napisal/-a:Živjo

Kupujem nov avto (kot ste verjtno že ugotovili:) in me zanima kako se spoznavate z novim avtom? Že takoj v redu vozite (bremza, sklopka itd.) al se kaj zatika? Kako gre testna vožnja?

Malo me je strah sesti za volan novega avtomobila in ga voziti. Kako je s tem pri vas? Izkušnje....

Hvala.
Fiona
Ojla Fionči,
novi avti so "malo" zaležani in leni tako da ne bit presenečena da avto ne drsi kot bi ti pričakovala. Ponavadi je vse lepo zatesnjeno in ni čudnih zvokov. Ti samo lepo na izi in ne ga preveč španat takoj na začetku še posebej če je tdi ali kaka podobna zadeva. Potem ko bo avto že malo ulaufan se pravi po vsaj 3000-5000 km pa idi na kako daljšo furo in ga malo spihaj(recimo do Rijeke pa nazaj).
lp, veliko užitkov z novim konjičkom!

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Če jul 26, 2007 6:11 pm

Kaj si te ti jedo dans da take pišeš? :lol:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če jul 26, 2007 6:35 pm

Wolfgang Ullrich je napisal/-a:Točno tako , pa ne pozabit po 3-5 kkm na levi pas pa do daske gas, prepihat obvezno mašina naj se vrti vsaj 2 min neprestano na 6500 rpm(benziner), 4400(dizel), ovinke obvezno sekat bo manjprevoženih km in posledično tudi manjša poraba , veliko srečnih km na rdečem polju :D

to je že zrelost za B_A_N

sicer pa pri novem avtu naj te nebo strah, najprej se udobno namesti v avto in svoj vozniški položaj ter čim manj razmišlji kaj storiti v sami vožnji....in se prepusti prometu ker boš tako najlažje spoznala avto in njegove karakteristike, sicer ne priporočam tega kar je wolfgang ullrich napisal da gas do konca, naredi eno daljšo relacijo če je možno in malo sprobi samo hitrost avta na ac ter obnašanje avta pri večji hitrosti, sicer pa le sproščeno vozi pa boš vidla al ti avto sede ali ne

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po jul 30, 2007 2:51 pm

Hvala.
Fiona

Joj sem ferčen kateri avto pa kupuješ :shock: :?: :?: Zdej če si blond potem ne bo problemov drugače boš zakomlicirala vse skupaj :-P :D Pa še 1 praska najbolj boli :oops: potem se navadiš. ;)

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Po jul 30, 2007 7:02 pm

Hvala.
Fiona

Enostavno : se vsedeš pa "po gasu" !

Tudi jst sm "frišn" ... nov služben avto - pa ni časa za razmišljat kako in kaj - vzrok : cca 4.000 km mesečno - zgolj eno skrb imam : kdaj domov pridem ;)

LP

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To jul 31, 2007 10:22 am

Pri izbiri in vožnji novega avtomobila ti svetujem samo eno. Poslušaj svoje občutke. Položaj za volanom si nastavi kot ti ustreza (to naj bo tudi eden od kriterjev pri izboru avtomobila). Potem pa se prepusti. Pozabi na stari avtomobil, novi je sigurno drugačen. Predvsem pa uživaj v vožnji. Po nekaj km se boš tako navadila na novi avto. Pa še nekaj, preden se vsedeš v novi avto ne razmišljaj preveč (kar nekatere ženske mojstrsko obvladate), tudi novi avtomobil je samo avto in noben bav bav.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jul 31, 2007 10:42 am

Z novim avtom je treba delat tako kot z (novo) punco (v tvojem primeru s fantom), nežno, nežno in še bolj nežno. :vc

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To jul 31, 2007 12:49 pm

Najbolje da ga prvih 1000-1500 km daš voziti fantu/bratu/prijatelju.. :P

Seveda nad nalogo ne bodo tako zelo navdušeni, če ne bo kak fajn avto :twisted:
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

fiona
Nov uporabnik

Napisal/-a fiona Pe avg 03, 2007 7:38 am

Čao

No, danes popoldan grem na prevzem avta. Kupujem pa novi fiat grande punto. Upam, da bo vse v redu.

Lepo se imejte.
F.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe avg 03, 2007 8:43 am

fino. s kero mašinco pa?
Slika

fiona
Nov uporabnik

Napisal/-a fiona Pe avg 03, 2007 11:34 am

1.4 8v, 5 vrat.....
Tko, no. Meni je všeč. Konec koncev ga bom vozila jaz, če bo vse po sreči.

Lep vikend, f.

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Pe avg 03, 2007 12:42 pm

Wolfgang Ullrich je napisal/-a:Osebno sem pravi majstor pri avtomobilih in nikoli nimmam in jih tutdi nisem imel nobenih težav v zvezi z vožnjo tujega in novega avtomobila, majstor in legenda pravi.

trikrat hura zate :roll: :roll: :roll:
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Pe avg 03, 2007 1:11 pm

:cry
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Vremc
Nov uporabnik

Napisal/-a Vremc Pe avg 03, 2007 8:30 pm

Preden kupiš nov avto najprej preiskusi vsaj eno testo vozilo istega modela
najbolše istih moči z isto opremo.
trgovci radi nastavijo najmočnejšega z vso opremo ko pa pridešpo svoj bolj poceni model
si malo razočaran.

fiona
Nov uporabnik

Napisal/-a fiona So avg 04, 2007 11:40 am

Tako. Včeraj popoldan sem ga varno, moram potrkat, varno pripeljala domov. Z Avtohišo sem zaenkrat izjemno zadovoljna. Danes bom lepo pospravila, zložila vse papirje. Prebrala navodila za avto itd. Jutri pa ga začnem vozit.

Hvala za vse dobronamerne nasvete.
Lep dan vam želim, f.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov