Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

cavalli1979
Nov uporabnik

Avto za veliko kilometrov

Napisal/-a cavalli1979 Pe sep 21, 2007 8:55 am

Pozdravljeni,

evo, po dolgem času zbiranja podatkov, branja in preučevanja se obračam še na vaše mnenje!
Išče se rabljen avto za na avtocesto, 1000 km na teden! Faktorji izbire so:
1. čim manjša poraba pri hitrosti 150 km/h (zaželjena bi bila 6. prestava)
2. udobje (nižji srednji ali srednji razred, oblika vseeno)
3. čim cenejši redni servisi in rezervni deli (japonci verjetno odpadejo)
4. med 7. in 9k €, čim novejši s čimmanj kilometri

Ok, gledajmo na avtomobile čisto objektivno. Po izsledkih do zdej so verjetno favoriti:

Fiat Stilo JTD
(ni najmanjša poraba, vendar ima zelo poceni redne servise in avto je ugoden)
Skoda Octavia
(zelo majhna poraba, udoben in ugodni servisi, problem le ker je rel. drag)
Ford Focus
(med izbranimi faktorji ne izstopa, verjetno je zanesljiv in ugoden)
Citroen Xsara
(udoben, skrbijo me predvsem servisi in zanesljivost)

Potem so še drugi v nižjem srednjem razredu, ki so morda dobri pa tega ne vem, zanima me pa tudi kako je če prestopim na malo večji srednji razred, kaj pomeni stroškovno (servisi, rezervni deli ...) Tukaj so zanimivi AR 156, Lancia Lybra, Ford Mondeo, Mitsubishi Carisma, Renault Laguna, Volvo V40.

Prosim za vaše mnenje - ultimativen avto za na avtocesto s čimmanj stroški in da šiba!

Hvala! :D

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Pe sep 21, 2007 10:58 am

Osebno bi izbiral med dvema opcijama

1) agregat 1,9 TDI - 96 kW + 6 prestav - imaš pisano paleto vozil s to kombinacijo - od SEAT IBIZE, prek GOLF-a, AUDI-ja A4, A6, PASSAT ipd. - jasno pa ti mora bit da je skladno z razredom, velikostjo, težo vozila pričakovat različne lastnosti - IBIZA je športnik - A6 na račun teže izgubi precej živahnosti, podobno je z udobjem in ostalimi lastnostmi .
Z vidika tvojih zahtev se mi zdi najboljša izbira IBIZA - če je možnost doplačila bi v kombinaciji s tem agregatom raje izbral A4 ali A6.

2) druga opcija, ki pravtako zahteva doplačilo (beri : dobri primerki so dražji) je BMW 525 D - potovalnega udobja boš imel bistveno več kot v vseh tvojih kandidatih, tako kot boljšo lego na cesti, vodljivost, - skratka glede lastnosti odličen avto - poraba pa kljub boljšim zmogljivostim, pri višjih hitrostih ne bo bistveno različna kot pri manjših dizlih - STILO, FOCUS ... ipd

LP

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 Pe sep 21, 2007 11:17 am

1) varianta mi je všeč, zdi se mi res idealna izbira dizel kot je 1.9 TDI in 6 prestav. Tale Ibiza je zanimiva ja, le da je precej draga glede na to da je mali avto in še malo se jih prodaja, sploh v kombinaciji 6 prestav. Nasploh so avtomobili s TDI - precej dragi v primerjavi z italjani al pa francozi.

2) bmw 525 bi takoj mel, mi je super všeč, bojim se cen rednega vzdrževanja in rezervnih delov, dražja registracija, gume itd. tko da žal odpade. Rabljeni bmw-ji majo pa v tem cenovnem razredu precej prevoženih kilometrov in letnik mal šepa.

hvala za predlog!

Uporabniški avatar
Brouky
Uporabnik

Kraj: the biggest street in sevnica

Napisal/-a Brouky Pe sep 21, 2007 11:44 am

jaz bi na tvojem mestu premislil o AR 166 2.4JTD...dost poskočen avto, majhna poraba, veliko udobja... ;)
Hyundai accent 1.3LS supercharged with my heavy leg :P

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe sep 21, 2007 11:48 am

Osebno bi ti predlagal subaruja z 2000 in več kubiki, ter dodatno predelavo na plin. Poraba je potem ista, kot da bi vozil jajčka od cliota - tm okol 10 litrov je poraba, vendar je cena plina za polovico nižja od cene bencina, tako da si na ceni porabe 5 do 6 litrov bencina. Avto zdrži ogromno, čuvat ga ni treba, ima 4x4 pogon, kar je zelo dobro pozimi, opreme ima ogromno, cene pa so nizke.
Za avto ti pa lahko rečem, da samo z rednimi servisi dela preko 500.000 kilometrov, pa tudi če delaš z njim ko svinja z mehom.

P.S. Ko so nemci že na koncu svojih moči, se subaruji šele ogrejejo za delo, tko da subaruja z 200.000km kupit ni noben problem, ker bo delal še najmanj 300.000 so večjega posega v mašino, potem pa nadaljnih 500.000 komot.
Old subarus never die, they just get faster!

evilson
Novinec

Kraj: Mežiska dolina

Napisal/-a evilson Pe sep 21, 2007 11:52 am

Subaru je res 1A!

Najpogostejši avtomobili za takšno vožnjo kot jo imaš ti, pa so mašine 1.9 TDI 130hp 6 prestav!
Passat 1.8T ---> BMW 523i

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe sep 21, 2007 11:53 am

...zame bi en od faktorjev bil tudi ta, kako v avtu sedim oz.kakšen sedež avto ima, od naštetih je focus najslabši(kratki sedalni del).... stilo(če ga seveda dobiš) bi bil dokaj dobra izbira....poglej še mal proti meganim (1.9 120 PS) ima šaesto prestavo, pa tudi avto ni problematičen(kot laguna recimo s tem motorjem)
.....alfe pa dobre ne boš dobil in ob veliko km ki jim boš prevozil, se bo spremenila v "vrečo brez dna"(finančno lahk hitr obubožaš)......

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 Pe sep 21, 2007 12:39 pm

Uf veliko odgovorov:

Alfa 166 je tud super ja, zopet se bojim, da je avto prevelik in cenovno ne toliko sprejemljiv zaradi vzdrževanja, registracija, malo višja poraba (ciljam na 5,5 - 6,5)
Je pa super lepa in notranjost je fantastična, tudi ugodno se jih že dobi.

Subaru dobro poznam, stari Legacyji so res delali 500.000 km menda brez težav. Pri novejših pa to naj nebi več držalo in po 200.000 tud pride do težav.

Plinska instalacija je pa res zanimiva, tud o tem sem se nekaj pozanimal. Za okrog 2000€ dobiš dobro instalacijo. To bi blo vredno razmislit, pa še na motor menda blagodejno vpliva in zmanjša obrabo. Žal bi lahko tankal le na barju, ampak sej je na poti, tankal bi pa na vsake 2 dni, kar je edino zoprno. Vprašanje je pa a je res subaru tisti bencinski motor, na katerega bi priklopil to napravo. 4x4 pa verjetno potreboval nebi.

Za alfo 156 1.9 jtd pa si nisem mislu da je tako slaba po veliko prevoženih kilometrih.

Kar se tiče sedežev je pa to res pomemben faktor in verjetno boljši avtomobili kot so AR 166 in BMW 525 res nudijo udobje na nivoju in zvočno zatesnjenost itd. Slišal sem da je Octavia udobna na daljših vožnjah in nemci nasploh.

Trenutno pa se mi zdi najbližje Fiat Stilo, ker dobiš precej nov avto z relativno malo prevoženimi dokaj ugodno, na forumih hvalijo JTD motorje, sam kolk pa res zdržijo pa pojma nimam. Pr nemcih vsaj vidš da se prodajajo bmw-ji in VW-ji in Audiji s po 250.ooo km in zgledajo kot da jih lahko še velik nardijo.

Hvala za predloge!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe sep 21, 2007 12:50 pm

am mi smo mel passata bencinarja ( takrat pač ni bil aktualen dizel tok :shock: ). no passat je imel prevoženih cca. 450.000 km tako da nebi bilo slabo če bi se ozrl malo za kakim passatom recimo 1.9 tdi - do 130hp + 6 prestav, izkušnje z passatom so bile odlične

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 Pe sep 21, 2007 1:08 pm

Ja glede passata sem bral da je v nekem obdobju, ne vem kater letnik, bilo veliko tehničnih težav z njimi. Sicer mi je všeč, samo imajo rabljeni veliko prevoženih oz. so precej dragi, sploh tisti s 130 KM in 6. prestavo se že bližajo 10.000 €.

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 Pe sep 21, 2007 1:12 pm

Drugače se mi zanimiv kandidat zdi tudi Saab 9-3 2.2 TiD. Menda je zgrajen ko tank in po kvaliteti precej boljši od sedanjega 9-3. Zopet je mal eksotičen in me skrbijo cene rezervnih delov. Nekoč sem enga povprašal, kako je s tem, ni rekel da je avto najbolj zanesljiv na svetu in da servis je dolgotrajen in izredno drag, medtem ko drugi mi je rekel, da če se znaš obrnt na prava vrata, da se tud saaba da ugodno vzdrževat. Kaj pa vem.

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 Pe sep 21, 2007 1:15 pm

Al pa če že gledamo srednji razred, kej takega: http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1620350

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe sep 21, 2007 1:42 pm

jah saab je "tank" pa tudi volvo je med njim, je zelo vzdržljiv in dober avto
no če res hočš kvaliteto potem si omisli kako toyoto saj je za njo znano da je res "neuničljiva" tako po kvaliteti kot po vzdržljivosti itd....

tudi bmw katerega si link dal ni slab ampak ga dajejo leta....
no seveda se moraš pred nakupom sam odločiti kaj in kako, se pravi testne vožnje in ostalo kar spada zraven....če bi že se odločal med avti katerega si ti dal kot izbiro potem bi vzel bmw

OFF: lahko bi uporabil en post namesto treh

lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe sep 21, 2007 2:49 pm

Vsekakor za tako vožnjo/kilometrino najbolj primerna limuzinska oblika, torej na razne ibize itd kar pozabi.
Klasika je passat, A4, ali pa octavia, ki si jo sam omenil in utegne biti med boljšimi variantami.

Tale Saab 9-3 utegne biti pa tudi zelo vredu - se jih dobi dokaj poceni, pomoje so dobri avtomobili (sem pred meseci razmišljal o nakupu, ampak mi je dejansko prevelik za po LJ se furat, zate bi bil pa morda idealen).
Tehnika "pod kožo" Saaba 9-3 je pa povečini iz GM, torej Opel (do določene mere je 9-3 v osnovi pravzaprav Vectra)... Pojdi na saabslo.com, menda je zelo dober servis v LJ Kop-Car, ki tudi ne bo prekomerno osušil denarnice, vsaj Saabovci tam tako pravijo...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 21, 2007 3:46 pm

Jaz bi ti predlagal Lancio Lybro, če hočeš udobje, prostornost in predvsem kvaliteto (smo doma dali že 2 Lancii skoz oz. eno še trenutno dajemo, in smo trenutno 10 let brez kakršne koli okvare (mogoče je kaj čist malo kakšna elekotrnika ponagajala, to pa je tudi vse), res pa da sta obe klaso višje kot je Lybra), če pa hočeš malo več športnosti in malo manj prostora pa recimo Face Liftano Alfo 156 z 1.9 common rail dizlom in 140 konji, ki je kar precej kvalitetnejša od recimo prvotne 156ke.

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1509457
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1619338
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1612328

Sicer pa je na avto.netu kar velika ponudba enih in drugih. Kakšno testno vžnjo bi ti vsekakor svetoval predno se odločiš za nakup kateregakoli avta. Skratka 1.9 dizli od Fiata so res vrhunski, sploh M-Jet, katerega sicer žal v Lybro še niso vgrajevali, ampak je tudi ta v Lybri super. Navsezadnje pa so rabljeni avti kot so Lancia in Alfa dokaj poceni glede na nemško konkruenco. Za njihov imdz je sicer to slabo a za kupce rabljenih avtov fenomenalno.

LP

Uporabniški avatar
AudiBoy
Poznavalec foruma

Kraj: Severna Primorska

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 So sep 22, 2007 6:19 pm

Hvala za predloge,

se strinjam da se italjana splača kupit glede na to da so rabljeni ugodni in ponujajo dovolj v primerjavi z dražjimi nemci.
Lancia Lybra mi je že tako zelo všeč avtomobil, sploh notranjost je super. Malo sem se ustrašil prejšnjega komentarja, češ da alfe niso za veliko kilometrov, da to potegne stroške in Lancia je u bistvu podobna alfi (isti motorji, podobno podvozje). Glede na razne reviewe, ki jih je žal zelo malo, je lancia lybra zelo hvaljen avto, par jih je imelo nesrečo z motorjem jtd prve generacije, sicer pa grajajo malo tudi elektroniko. Ampak sej, kter avto pa dela perfektno razen kake toyote, pa še tiste se znajo kej pokvart. Všeč pri italjanih mi je, da če se kej pokvari, ne stane celotno premoženje in še italija je sosednja država, kar pomeni da rezervni deli morajo biti na voljo. Vsaj za Alfo in Fiata to velja, za Lancie ne vem kako je z rezervnimi deli pri nas.
Alfa 156 Facelift je tud super, notranjost je bla liftana že prej (2002), edino cena se pa že povzpne krepko čez 10.000€, ciljal sem pa nižje, do max 9.000€, zato sem bolj razmišljal v golfovem nižjem srednjem razredu kot je stila, AR 147, Golf, Focus itd., čeprav glede na kilometrine (1000 km / teden) bi udobje limuzine srednjega razreda prav prišlo.
VW Golfa IV sem tud vzel v obzir, TDI je sigurno dober in varčen motor, skrbi me ostalo, pravijo da so precej nezanesljivi golfi, posebej 4-ke.
Landrover Freelander pa kokr je carski, se mi zdi da je za kilometre nabirat na avtocesti povsem zgrešen, požrešen, neudoben in še menda nezanesljiv.

Moja lestvica bi bila taka, pa me popravite:
- Fiat Stilo 1.9 JTD(najcenejši glede na letnik/kilometre, malo manj udoben)
- Citroen Xsara 2-0 HDI (pravijo da je dober potovalni avto, ugodna, servis me skrbi)
- Alfa 156 1.9 JTD (poceni, vprašanje zanesljivosti po 200.000 km in stroškov)
- Lancia Lybra 1.9 JTD (podobno kot alfa, le da je verjetno boljsa)

Ostali zanimivi:
- BMW 320d (dražja, starejši letnik in več prevoženih)
- Ford Mondeo 2.0 TDCi (ugoden, vozne lastnosti, menda treba pazit pri nakupu)
- VW Golf 1.9 TDI (udoben, ni tako ugodenkot italjani, ponavadi veliko prevoženih)
- Skoda Octavia 1.9 TDI (majhna poraba, drazja kot italjani)
- Volvo V40 1.9 TD(kvaliteten, dokaj ugoden, renaultov dizel me moti)
- Peugeot 406 Hdi (ugoden in udoben, vprašanje pregovorne fr. nezanesljivosti)
- Mazda Premacy 2.0 DiTD ( ugodna, zanesljiva, bolj neudobna, dragi rezervni deli)
- pa še kej pa se zdej ne spomnim

Se opravičujem če tečnarim, vendar je izbire toliko, hkrati pa težko izbrati tistega, ki bi bil ugoden, z ugodnim servisiranjem in udoben ter varčen na avtocesti.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So sep 22, 2007 7:35 pm

Ne boj se za 1.9 JTD, je precej zanesljiv in dober motor, precej o motorju pa si lahko prebereš na alfističnem forumu.
Alfa 156 ima boljšo lego kot Lybra in je tudi trša, medtem ko je Lybra malo bolj mehka in udobnejša tudi materiali so malo boljši, vendar udobja ne manjka tudi pri Alfi (mel smo 156ko 1.8 TS, pa hodil 6 let na smučanje pa ni bilo nobenih problemov, jih imamo zdaj z Audijem nekoliko več :P). Za dolge ture ti jaz ne predlagam Golfovo klaso, nekak dosti bolj pristojijo limuzine ali karavani klase Passata itd... Ker lahko za podobno ceno dobiš več. Tako da Golfa in Stilota odsvetujem. BMW 320d al pa A4 1.9 TDI sta tudi precej dobra izbira, ampak jaz mam pač zelo rad italijane :P, najbrž je to v krvi.

cavalli1979
Nov uporabnik

Napisal/-a cavalli1979 So sep 22, 2007 8:34 pm

Dobro, ugotovili smo torej, da nižji srednji - golfov razred odpade in da so favoriti Alfa 156 in Lancia Lybra, predvsem ker so cenejši, novejši in z manj prevoženimi kot nemške limuzine (če niso prevrteni).
Kaj pa ostali, kot so Volvo v40 TD, Peugeot 406 Hdi, Mazda 626 Ditd, C5 Hdi ...?

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne sep 23, 2007 7:39 am

Vidim, da se večinoma nagibaš k italijanom. Sam sem ga imel (Fiat). JTD motor je bil res odličen vse ostalo pa bolj tko tko. Je že res, da je servis relativno poceni, a če ga imaš 3x na leto namesto 1,5x prideš nazaj na servisno ceno, nevem, recimor kkšnga švaba ali pa Alfo. Dajal sem nekje med 45.000 in 60.000 sit. Torej krat dva zaradi okvare in smo dejansko na Alfinih 100.000 jurjih (seveda za vse govorim pooblaščen servis!!!). Jaz sem imel med dvema rednima servisoma vedno najmanj enega izrednega. Da ne govorim, da so mi grelne svečke crkvale kot po traku. Mogoče sem imel samo nesrečo pri izbiri, sicer pa je avto deloval.

Za enkrat tudi vidim, da ti je večinoma vsak podturil "svoj" avto. Ne bodiga treba, pa tudi sam ne bom izjema. Nekdo sem videl, da ti je že bežno omenil Megana. Jaz ti bom povedal samo lastne izkušnje:

Iskal sem točno tak avto kot ti. 800km tedensko, diesel, čim več opreme, čim mlajši avto, nekaj več prostora, cca 9000€.

Na koncu sem kupil Megana II. Za ta letnik in opremo se mi zdi, da je eden izmed boljših. 6 prestav, 1.9dci (120KM), praktično vsa oprema razen kseon in usnja (tempomat-za avtocesto milina),... skratka super. Edino, kar se moraš pa res izogibati je pa pooblaščenih servisov, ker imajo oderuške cene ur. Se pa za Renault dobi (vsaj par let nazaj se je) kar nekaj neoriginalnih rezervnih kosov iz italije, če se ne motim.

Problem je samo če ti renault ne odgovarja oz. če imaš osebno zamero. Vendar glede na to, da vidim da imaš na listi tudi Citroena, lahko brez skrbi dodaš vsaj še megana.

LP,
Rok
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov