Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Kateri terenec/suv ? jeep, mitsubishi, hyndai ... isuzu?

Napisal/-a reber Po jan 28, 2008 11:03 am

Prišel sem na idejo, da bi si kupil nekakšnega terenca, oziroma cestnega terenca, nekaj v stilu jeep grand cherokee, mitsubishi pajero, hyndai galoper, tudi kakšen model znamke isuzu bi bil všečen ...

Napisal sem kar širok razpon, različne znamke in tudi precej različne opreme ...
Nisem še odločen, naj ne bi bil zelo drag, najraje poceni in da bo vzdržljiv in poceni vzdrževanje, pa da ne rjavi preveč.
Za motor še ne vem kaj je najbolje, če je avto težak, naj bi bil motor tudi malo močnejši, ni pa nujno ... ali pač?

Avto bi rabil predvsem za lokalno vožnjo, terenske vožnje verjetno ne bi bilo veliko, mogoče pa, če bo avto zmogel ... Na leto delam nekje okoli 12000km, tako da poraba ni tako zelo problematična.

Zakaj mi je prišlo na pamet, da bi si kupil nekakšnega terenca? hja, enostavno zato, ker sem v nekaj letih imel nekaj manjših bližnjih srečanj z ostalimi avti, posledica so praske ... vse skupaj pa je že banalno, ker mi to že preseda in bi si raje omislil po domače povedano "en zjeban terenec" ki ima okrog in okrog cevi (bull bar), spredaj, zadaj, ob strani, pa da bi imel podvozje zvišano za recimo 5cm, mogoče še več, da bi se eventuelni nerodnež zabil v cevi in ne v pleh :twisted: , ker počasi imam dovolj stalnega popravljanja in barvanja avta. Če bodo opraskane cevi rjavele, pa jih bom že malo potegnil s čopičem :P
No, poleg tega pa bi verjetno tarenca rabil tudi za delo, saj se bom verjetno začel ukvarjati s solarnimi zadevami za vikende, pa bo treba delat na terenu ...
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Po jan 28, 2008 11:54 am

Glede terenca : TOYOTA LANDCRUISER

Glede izbire : sicer spoštujem tvoje razmišljanje, ker je na kratko tvoje – ampak osebno se mi zdi nakup trenca zgolj zaradi »varnosti« na parkirišču neumnost.
Če imaš že takšno nesrečno na parkingu in ti je toliko do »zrihtanega« (beri: brez prask in poškodb) avtomobila si max. omisliš primerno kasko varianto, pa naj zavarovalnica krije stroške popravila

Osebno bi v tvojem primeru izbiral med

- FIAT PANDA 4X4
- RENAULT KANGOO 4X4
- ŠKODA OCTAVIA 4X4

In sicer odvisno od zahtev (prostornost:udobje:"terenske"zmogljivosti) PANDA v primeru, da ti je njeno »udobje« in prostornost dovolj, KANGOO je bistveno bolj prostoren, več udobja, OCTAVIA pa če hočeš udobje osebnega avtomobila - z manj prostornosti napram KANGOO-ju in robustnosti PANDE

KANGOO se mi osebno zdi najboljša izbira - je bolj praktičen, uporaben in prostoren kot »ta veliki« terenci, poraba pa bistveno manjša, tudi stroški vzdrževanja so manjši – »terenske« zmogljivosti (NISSAN tehnologija) pa po tvojem opisu dovolj dobre

LP

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Po jan 28, 2008 12:35 pm

KARL ABARTH je napisal/-a:spoštujem tvoje razmišljanje, ker je tvoje

Tako modrih objav pa na teh naših forumih nisem navajen. Nadaljuj v tej smeri!

Avtorju teme pa nekako takole.
Bral sem kar nekaj tvojih tem, v katerih si opisoval težave, ki jih sedaj navajaš za razlog za to odločitev. Mislim, da pretiravaš. Tako v vsakem posamičnem primeru, kot tudi sedaj. Vsekakor bi bilo življenje zate in za tvojo družino mnogo prijetnejše, če bi na življenje gledal v malo bolj sproščeno in v malo bolj pozitivni luči.
Glede avta pa bi ti vsak od naštetih nekaj let moral služiti.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: Kateri terenec/suv ? jeep, mitsubishi, hyndai ... isuzu?

Napisal/-a nebivedu Po jan 28, 2008 1:54 pm

reber je napisal/-a:Prišel sem na idejo, da bi si kupil nekakšnega terenca, oziroma cestnega terenca, nekaj v stilu jeep grand cherokee, mitsubishi pajero, hyndai galoper, tudi kakšen model znamke isuzu bi bil všečen ...

Napisal sem kar širok razpon, različne znamke in tudi precej različne opreme ...
Nisem še odločen, naj ne bi bil zelo drag, najraje poceni in da bo vzdržljiv in poceni vzdrževanje, pa da ne rjavi preveč.
Za motor še ne vem kaj je najbolje, če je avto težak, naj bi bil motor tudi malo močnejši, ni pa nujno ... ali pač?

Avto bi rabil predvsem za lokalno vožnjo, terenske vožnje verjetno ne bi bilo veliko, mogoče pa, če bo avto zmogel ... Na leto delam nekje okoli 12000km, tako da poraba ni tako zelo problematična.

Zakaj mi je prišlo na pamet, da bi si kupil nekakšnega terenca? hja, enostavno zato, ker sem v nekaj letih imel nekaj manjših bližnjih srečanj z ostalimi avti, posledica so praske ... vse skupaj pa je že banalno, ker mi to že preseda in bi si raje omislil po domače povedano "en zjeban terenec" ki ima okrog in okrog cevi (bull bar), spredaj, zadaj, ob strani, pa da bi imel podvozje zvišano za recimo 5cm, mogoče še več, da bi se eventuelni nerodnež zabil v cevi in ne v pleh :twisted: , ker počasi imam dovolj stalnega popravljanja in barvanja avta. Če bodo opraskane cevi rjavele, pa jih bom že malo potegnil s čopičem :P
No, poleg tega pa bi verjetno tarenca rabil tudi za delo, saj se bom verjetno začel ukvarjati s solarnimi zadevami za vikende, pa bo treba delat na terenu ...

Sam bi na tvojem mestu vzel grand cherokeeja 5.2 V8 ali 5.9 V8 s predelavo na plin. Poraba je tam okoli 18 litrov plina, avto pa je tako s plinom kot z bencinom zelo okreten in zelo lahko se ga registrira kot tovorno vozilo in plačuješ potem za tak avto 600 evrov registracije, kar je zelo ugodno. Deli za avto so zelo poceni, pa tudi crkuje zelo malo. Prostora je ogromno, vožnja pa zelo udobna.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo Po jan 28, 2008 2:22 pm

Moj glas gre za Pathfinderja l.2005 pa naprej. Samo zej je odvisno kolk si pripravljen dat, ker tudi rabljeni so zelo dragi.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber To jan 29, 2008 9:01 am

@darwin
Imaš zelo prav, ampak ... včasih človek ne more iz svoje kože ;) in je lažje reči (napisati) kot to storiti :roll: se bom poskusil manj sekirat :)

@karl abarth
Na parkiriščih nimam nekih težav, ker parkiram v bolj oddaljene bokse, kjer je manj prometa in parkiranja ... bolj za med vožnjo, pa tuti zato, saj sem napisal, da bom verjetno delal na terenu ;)
Toyota landcruiser je tudi v redu, bom gledal še tega.
Kangoo in ostali našteti seveda odpadejo, saj sem točno napisal, v kakšnem stilu iščem avto in našteti so daleč od tega, daleč od konteksta, sploh pa kangoo, ki ga ne bi imel za nič na svetu, mi ni všeč, pa še fobijo imam pred renoji, mi sploh niso všeč, tako da ... zakaj pa ni pomembno, mi pač ni všeč.
Octavia scout bi bila všečna, pa je spet preveč nov avto, napisal pa sem, da bom raje presedlal na enega starega terenca, pa da mi je potem vseeno za ... :twisted:

@nebivedu
Močno sem razmišljal točno v tej smeri, problem pa je, ker nimam kje tankat plina, v naših koncih ne vem, če sploh je na kateri črpalki, se bom pozanimal.
Avti menda niti niso tako dragi, treba je pa dodati še predelavo na plin, koliko? jurja do jurja in pol?

@uribobo
Pathfinder je preveč nov, sploh omenjeni letnik. Naj omenim, da v bistvu iščem letnik starejši od 2000, pripravljen pa sem dati ene par jurjev.

Te stari terenci so itak vsi gajbe, ropotajoče škatle, verjetno manj udobne za vozit ... pa vseeno, ni panike :) menda je jeep čisto nekaj drugega, kot sem bral ... :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jan 29, 2008 9:21 am

Letnik 1998 z vso opremo, 5.9 V8 predelan na plin, dvignjen za 15cm z novimi gumami in vse homologirano, ter prekvalificiran v tovorno vozilo stane tam od 6 do 6,5 tisoč evrov. Registracija stane 600 evrov (zavarovanje), ker ima samo 450kg nosilnosti, avto pa ponuja ogromno užitkov, od tega, da ima dobre pospeške, do tega, da se na terenu zelo dobro obnaša.
Za točno takega vem. Prodaja ga pa Marolt v Mozirju (firma Marolt4x4 s.p. http://www.marolt4x4.com ), hkrati je pa tudi serviser za jeepe, tako da lahko pri njemu delaš vse servise. Je pa vsaj 2x če ne več cenejši od recimo K-MAGa v ljubljani. Dele za avtomobile pa vse naroča direktno iz amerike.

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo To jan 29, 2008 9:37 am

Kaj pa takle Pajero.

Slika

Slika

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica To jan 29, 2008 10:14 am

sam bl originalen izgovor zakaj kupiti terenca za voznjo po mestu pa ze dolg nisem slisu...

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber To jan 29, 2008 1:14 pm

@juhica
Vse je 1x prvič ane. Sicer pa se jaz po mestu zelo malo vozim, ker Bled sam ni mesto ampak bolj kraj, če ne malo večja vas ... :)

@uribobo
Lepa sta tale dva pajerota, moji ženi bi bila ziher všeč, sploh ta velik

@nebivedu
Ja, to bi bilo tisto pravo, dvignjen :) pa če so še ob strani ob pragu cevi :twisted: pa tko naprej, bull bar spredaj, bi bilo točno tisto kar iščem, žal pa glih tolk denarja nimam trenutno za iz žepa strest ... nisem se še pozanimal glede plina na črpalkah na našem koncu.

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone To jan 29, 2008 6:35 pm

Sem vozil kangooja (običnega, ne 4x4), ko sem imel čez dostave. Zadnje zice ven, poln prtljažnik pirovskih gajb (20, ponavadi še kakšna več), pa je avto šel tudi po pošodrani cesti kamor češ, v vsak klanec, prevoženih pa dobrih 100.000km, pa 1.4 mašina.

Avto res prileze kamorkoli (če je 4x4 še posebej), res pa je, da to ni avto za brzince in spretnostne, ampak po mojem bi lahko z njim prišel do vsake bajte.

Drugače pa vprašaj na http://www.nivaoffroadteam.com/forum/.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber To jan 29, 2008 8:36 pm

Sej verjamem za kangooja, ga ima kolega, navadnega, žena njegova 4x4 kangooja, pa mož od sestrične ga ima ... sej se da fajn peljat z njim ampak meni pač ni všeč!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 29, 2008 8:52 pm

Reber men ne rabiš spraševat po nasvetih..... sem si ogledal in peljal kr nekaj terencev.... ampak ko sem probal jeepa..... sem se zaljubo vanj... Nekaj posebnega je že zaradi togih prem, ki jih ima spredaj in zadaj....... vožnja s trdimi aksami je res neki posebnega. ampak to imajo do letnikov 2000 potem so že posamične obese ( za moje pojme zmazek jeepa) 2.5TD motor je popolnoma dovolj močan in ne prepožrešen (9-10 litrov normalne vožnje) za vsakdanjo uporabo..... tudi za pogon vseh 4rih koles kje popolnoma dovolj moči če pa hočeš extreme pa imaš še reduktor.... takrat pa navor pokaže zobe. Ampak to je moje mnenje..... za vzdrževanje pa marolt kot so že rekli..... ali pa če pošravfaš kaj sam v svoji režiji..... Če te še kaj zanima pa uprašaj.

Nebivedu..... če je registracija za tovorno vozilo 600 evrov...... pol se ne splača predelat avta..... ker sem jaz brez bonifikacije plačal 620 evrov zavarovanja......
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jan 30, 2008 7:48 am

lisko je napisal/-a:Nebivedu..... če je registracija za tovorno vozilo 600 evrov...... pol se ne splača predelat avta..... ker sem jaz brez bonifikacije plačal 620 evrov zavarovanja......

Lisko govorimo o V8 bencinarjih in ne o dizlih. Tvoj dizel ima 100KM, V8 bencinar pa 3X več.

Meni osebno je veliko bolj všeč V8 zvok motorja in 5.9 V8 požre plina za ceno dizla, ki ga požre 2.5TD mašina, tako da se splača vzet V8 in predelat na plin.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Sr jan 30, 2008 8:33 am

Hja, močna mašina = drago zavarovanje + užitek, velika litraža = dražja cestnina :?

No, jaz ne rabim ekstrema, čeprav se absolutno strinjam, da je zvok V8 motorja naravnost orgazmičen :P he, he :)

Zame bi bil 2,5TD več kot dovolj, saj ne bom vozil prikolice pa dva konja noter in podobne zadeve ... če bom peljal prikolico bo gor največ pol tone al pa malo več, s felicijo sem vozil tudi pol kubika peska, pa ima samo 75hp.
Amm, ja, jeep grand cherokee bi mi zelo ugajal, seveda tisti stari model, kot je v tvojem podpisu lisko :) Kot sem že omenil, bi želel imeti zvišanega in opremljenega z bull barom in cevmi ob pragovih. Zvišanega bi želel zaradi tega, da bi morebitni udarci zadeli cevi in ne vrata in podobno in ne zaradi terenske vožnje.

Folk je nor, bom pa še jaz dal kontro. Ravno včeraj se mi je zgodilo, na poti domov, 200m pred bajto, kjer je cesta široka ravno toliko, da se dva avta komajda srečata precej na knap, je nasproti vozeči obvijal pešce na njegovi strani ceste in enostavno rinil na nasprotno stran ceste ... avto pred menoj je moral na polno zavirati, da je preprečil trčenje :shock: pa to ni res ... bolj se umikaš na rob ceste, bolj rinejo na tvojo stran ... rešitev je bull bar pa vožnja po sredi ceste :P ...
Sem sicer kulturen voznik, ampak ne bom več :evil:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jan 30, 2008 8:58 am

Tisti avto v liskovem podpisu je navaden cherokee.

Cherokee
Slika

Grand cherokee
Slika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Sr jan 30, 2008 10:08 am

Aha, sem mislil, da je razlika v velikosti, kot da bi bil cherokee krajši ali pa 3 vratni, grand cherokee pa daljši ... pravzaprav mi je vseeno kateri, domnevam, da ima grand cherokee boljšo opremo itd

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jan 30, 2008 10:24 am

Cheroke dobiš lahko z 2.1, 2.5 td mašinama in 2.5 in 4.0 bencinskima, granda pa z 4.0, 4.7, 5.2 in 5.9 bencinskimi ali pa 2.7 ali 3.1 TD mašinama.

In grand ima veliko več opreme, ter je težji za pol tone.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Sr jan 30, 2008 2:19 pm

No, to pa je podatek, ni se mi kaj dosti sanjalo o tem, hvala :)
A so vse 4.0 mašine V8? večje najbrž ja pri bencinarjih.

Uporabniški avatar
elantra
Nov uporabnik

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a elantra Sr jan 30, 2008 2:45 pm

hyundai tucson al pa santa fe..:)
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov