Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Renault Megane 1,5 ali Fiat Punto 1,3

Napisal/-a hous3r Ne feb 17, 2008 9:48 pm

Pozdravljeni.

Zaradi relacijskih voženj (150km dnevno) razmišljam o nakupu rabljenega vozila (dizla), letnik 2006. Gledam avtomobila Renault megane 1,5 (85 ali 105KM - petvratni) in Fiat punto 1,3 (90KM - 5vratni). Ta dva avtomobila sta mi zanimiva predvsem zaradi nizke porabe in majhne kubature.
Cene obeh avtomobilov se gibljejo okoli 10000EUR, s tem da je megane nekoliko večji.
Prejšnji teden sem opravil testno vožnjo z fiatom (občutek dober, za normalno vožnjo odličen), medtem ko renaulta še nisem vozil.

Primer enega in drugega:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1759399
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1570142

Zanima me, katerega izmed dveh avtomobilov mi priporočate in katerega bom po 3 letih lažje prodal oz kateremu bo cena manj padla?

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Ne feb 17, 2008 10:48 pm

tale megane je skoraj brez opreme..
drugače pa mislim da bo cena manj padla meganu..
meni je megan bolj všeč, doma mamo 2.

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r Po feb 18, 2008 8:05 am

Ta dva avtomobila z avtonet-a sem dal samo kot primer. Problem pri meganih je, da se jih da dobiti letnik 2006 z dokaj malo kilometri, medtem ko imajo 2005 skoraj vsi čez 100000 km!
It's never good enough.

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Kraj: Trebnje

Napisal/-a frgo Po feb 18, 2008 8:37 am

Odločaš se med dvema avtomobiloma, ki sploh nista v istem razredu. Na dolge proge boš večji avto bolj cenil, pa tudi drugače se megane enostavno boljše pelje.Sam delam dnevno podobne relacije, pa je avto razreda punta enostavno preveč naporen. Punta bi v tem primeru vzel izključno zaradi oblike, no pa tudi motor je dober.

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r Po feb 18, 2008 8:48 am

Vem da avtomobila nista v istem razredu, imata pa približno enako ceno.
Zanima me, kje dobim več za tako ceno, pri renaultu ali fiatu?

Že par mesecev primerjam ta dva avtomobila, pa se ne morem odločiti.
Kaj pa stroški servisa enega in drugega?

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Po feb 18, 2008 9:17 am

Osebno bi v tvoji dilemi dodal še cca 1500 EUR in nabavil novega FIAT-a.

Sicer ni JTD 90 - je pa nov ! Kar pri tvoji "kilometrini" ni zanemarljivo.

Če namreč kalkuliraš s 150 km dnevno (predvidevam "službeni" km) in 200 delovnimi dnevi + "privat" vožnje pomeni dobrih 30.000 km letno - v treh letih to pomeni cca 100.000 km - v tem primeru mi več kot zmogljivejši motor pomeni dejstvo "nov avto" + pripadajoča garancija

LP

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Napisal/-a frgo Po feb 18, 2008 9:47 am

hous3r je napisal/-a:Vem da avtomobila nista v istem razredu, imata pa približno enako ceno.

Sem ti že odgovoril, da boš z meganom na dolge proge bolj zadovoljen, pa da ima punto neskončno več opreme. Zdaj se pa sam odloči kaj je zate "več". Sam sem delal takšne razdalje z zelo spodobno opremljenim cliotom (tempomat itd.), pa sem iz avta prišel zlomljen. Pa verjemi, da bo s puntom enako. Z meganom je bila enaka razdalja čista milina.

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Po feb 18, 2008 10:33 am

Mislim, da je glede na kilometre, ki jih delaš, bolje, da je avto eno številko večji, ker to za sabo ponavadi potegne tudi nekaj višje udobje, boljšo zvočno izolacijo, skratka je manj naporen za vozit.

Drugače pa, oba sta OK. Preizkusi še Megana...

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Po feb 18, 2008 11:05 am

frgo je napisal/-a:
hous3r je napisal/-a:Vem da avtomobila nista v istem razredu, imata pa približno enako ceno.

Sem ti že odgovoril, da boš z meganom na dolge proge bolj zadovoljen, pa da ima punto neskončno več opreme. Zdaj se pa sam odloči kaj je zate "več". Sam sem delal takšne razdalje z zelo spodobno opremljenim cliotom (tempomat itd.), pa sem iz avta prišel zlomljen. Pa verjemi, da bo s puntom enako. Z meganom je bila enaka razdalja čista milina.

150 km dnevno - pa si bil "polomljen" v CLIU ?

Po mojih izkušnjah govoriš neumnosti ali pa si ne znaš nastavit vozniško "delovno mesto" (sedež+ volan) !

LP

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Napisal/-a frgo Po feb 18, 2008 11:31 am

KARL ABARTH je napisal/-a:
frgo je napisal/-a:

150 km dnevno - pa si bil "polomljen" v CLIU ?

Po mojih izkušnjah govoriš neumnosti ali pa si ne znaš nastavit vozniško "delovno mesto" (sedež+ volan) !

LP

Ko vzameš v obzir še promet po prekrasnih dolenjskih cestah in 8 ur službe vmes, ja, sem bil po 160km vsak dan doma sfukan. In znam čisto dobro naštimat svoj sedež. Po mojih izkušnjah ti pojma nimaš, kako se zgleda vozit vsak dan par ur v službo in nazaj in zakaj sploh obstajajo boljši avtomobili ali pa si preprosto zadovoljen s čimerkoli.

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Po feb 18, 2008 12:07 pm

Pred mesecem dni konurenčen avto (razred CLIO) - 2 dni, dobrih 1000 km testnih km po Sloveniji - manjšino so predstavljali AC odseki, v glavnem navadne ceste

Sicer pa veliko potujem : poglej si pod " zabavni kotiček " tema " Clio 1.8 16V - Komen, Nova Gorica, Dobrovo " mojo včerajšnjo turo - slabih 400 km - SLO, Avstrija, Italija - izlet do jezera Weissensee čez 3 gorske prelaze

Ko mi kdo reče 150 km - "polomljen" v CLIU se mu samo nasmejem v stilu "Le čevlje sodi naj kopitar"!

LP

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Napisal/-a frgo Po feb 18, 2008 12:37 pm

Jaz sem v zdajšnjem cliu naredil 64000 km, v prejšnjem pa 40000, tako da zlahka sodim svoje čevlje. Sicer pa le kako lahko ti ubožec primerjaš vožnjo na izlete z vsakodnevno vožnjo v službo, kjer je še 8ur česa drugega kot pitja piva. Dokler se nisem začel vsakodnevno drlinkat daleč v službo me noben 1000km dolg izlet ni motil, so bili tudi precej daljši. Pač nimaš pojma kako zgleda vsakodnevna vožnja v službo plus služba in to je to. Bodi še naprej zadovoljen z malim, drugim bo pa večji zrasel.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po feb 18, 2008 1:48 pm

si vozil Clio 2 al 3?
Slika

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r Po feb 18, 2008 2:20 pm

OK, jaz Cliota ne kupujem in me ne zanima udobje v njem.

Vozil sem se z avtom grande punto 1,3 (90KM) cca 1uro - 50km in na koncu je bila vožnja še vedno udobna. Z meganom se še nisem peljal, verjetno pa je udobje enako oz boljše, kot pravite.

Oba avtomobila imata podobno maso, s tem da ima megane par konjev manj in nima 6 prestave, tako kot grande. Bi bilo bolje gledati za 105KM različico megana, ki ima tudi 6 prestavo in več moči?

V kratkem bom opravil testno vožnjo z meganom, ampak ne vem s katero različico motorja.

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po feb 18, 2008 2:48 pm

Kaj pa kaj takega: http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1359734?

Da ne omenjam, da za 10.000 dobiš takega z linka novega, samo da je bencinc.

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Po feb 18, 2008 3:13 pm

frgo je napisal/-a:Jaz sem v zdajšnjem cliu naredil 64000 km, v prejšnjem pa 40000, tako da zlahka sodim svoje čevlje. Sicer pa le kako lahko ti ubožec primerjaš vožnjo na izlete z vsakodnevno vožnjo v službo, kjer je še 8ur česa drugega kot pitja piva. Dokler se nisem začel vsakodnevno drlinkat daleč v službo me noben 1000km dolg izlet ni motil, so bili tudi precej daljši. Pač nimaš pojma kako zgleda vsakodnevna vožnja v službo plus služba in to je to. Bodi še naprej zadovoljen z malim, drugim bo pa večji zrasel.

Glede pojma nimaš : predno sem zamenjal službo je bilo slabih 100.000 km letno, sedaj pa cca 100 + kakšna malenkost dnevno + seveda "šiht"

LP

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po feb 18, 2008 4:03 pm

hous3r je napisal/-a:Vozil sem se z avtom grande punto 1,3 (90KM) cca 1uro - 50km in na koncu je bila vožnja še vedno udobna. Z meganom se še nisem peljal, verjetno pa je udobje enako oz boljše, kot pravite.

...megan ima v klasi najslabše serijske sedeže (podn od podna) - dolžina sedalnega dela spredaj je le borih 46 cm(tisti, ki imajo ob robu usnje 48cm) grajajo vsi po vrsti..

P.S osebno bi brez razmišljanja kupil punta...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po feb 18, 2008 4:04 pm

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1863074#
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1882116#
ta ma že 6 prestav.
če boš veliko vozil po avtocestah mislim da je pametno kupiti avto z 6 prestavami ;)
vem da je konkretna razlika med vožnjo z meganom in peugeotom 206, z enako širokimi gumami... predvsem manj čutiš luknje..

Uporabniški avatar
hous3r
Nov uporabnik

Napisal/-a hous3r Po feb 18, 2008 4:42 pm

Grandtour verzija megana odpade. Ob višini 193cm sem v puntotu tudi normalno sedel, s tem da sedeža nisem imel pomaknjenega čisto nazaj. Bom videl na testni vožnji, kako je z meganom.

Pri puntotu je bilo dokaj občutiti turbo luknjo, kako je s tem pri meganu?

Pri hyundai-ju me moti odpiranje prtljažnika, ker se ne odpre skupaj z zadnjim steklom. Imam podoben avto (samo starejši) že zdaj in v prtljažnik ne spravim niti škatle normalnih mer - jih vozim na zadnjiih sedežih. Poleg tega imamo hyundaia že doma, tako da tega ne bi kupil. Ima pa tudi ta avto zelo nizko porabo!

lp
It's never good enough.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po feb 18, 2008 5:19 pm

Ti "malčki" (Grande Punto, Corsa, 207, Clio, ...) so že kr precej podobni klasi višje (Astra, Megane, Bravo, ...). Prostornost v kabini je praktično ista, udobje je tud precej podobno v obeh klasah, razlika je najbolj opazna v kufru in mlaenkost slabši izolaciji.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov