Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uršika*
Nov uporabnik

začetnica, peugeot 207

Napisal/-a Uršika* So avg 30, 2008 9:28 pm

Lep pozdrav vsem!

Zanima me vaše mnenje o tem, ali je za začetnika primeren nakup novega avtomobila, ali menite, da bi se vozniku začetniku bolje obrestoval nakup rabljenega vozila?
V kratkem bi si rada kupila svoj prvi avto, izpit sem ravno opravila, sem pa par let starejša od "povprečnih" voznikov začetnikov (v podrobnosti ne bomo šli :) ). Imam dobršno mero zrele previdnosti, torej mi ni do "postavljanja" s hitrostjo (mnenje enega od obiskovalcev foruma v sosednji temi o voznikih začetnikih-najbrž predvsem moških). Seveda si želim varnega in kvalitetnega vozila, cenovno najraje nekje do 10.000 eur.
Na avtomobile se ne spoznam kaj dosti, ob prebiranju foruma sem se do sedaj naučila tega, da je idealno, če avto "pokuri" do 6 litrov (ne vem točno, v kakšni časovni/dolžinski enoti :oops: :) ). Ženska pač, ne zamerit.

Naj povem, da mi je zadnje čase ob opazovanju ponudbe na avtomobilskem trgu v oči padel peugeot 207. Zasledila sem, da začetnikom priporočate Peugeote 206, pa tudi 106... Kako pa je z 207-ko? Kakšen bencinski motor priporočate? Je sploh primeren za začetnika?
Morebitne izkušnje z njim?

Dilemo mi predstavlja predvsem vrsta nakupa (novo vs. rabljeno vozilo), ker se bolim, da bi mi ob nakupu rabljenega vozila (kot neizkušenemu kupcu) prodali slabo robo.

Za odgovore bom neizmerno hvaležna!

Lp, Urška

igor0203
Nov uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a igor0203 So avg 30, 2008 9:44 pm

Na cesti si lahko max. previdna, pa te zmeraj nekdo lahko preseneti in se kaj zgodi. To, da si malce starejša od povprečnega mladega voznika ne pomeni nič. ;)

No pa da ne bluzim preveč... Kolegica ima P 207(1.6 HDi L.2007) in je do sedaj imela že kar nekaj problemov. S samim motorjem ni bilo narobe nič, je pa bilo veliko "malenkosti" kot so npr., da ji je odbijač oz. tista črna plastika začela izgubljati barvo, menjalnik ji je škrtal, ko je prestavljala v 5. prestavo, sklopka je tudi nekaj cvilila, da ne omenjam tega, da je zamenjala že vsaj 4 komplete žarnic na spr. lučeh itd.
V glavnem vse takšne in drugačne malenkosti.
Je pa po drugi strani tudi nekaj na tem, da je v enem letu naredila več kot 40.000 km.

Če so ti oblikovno všeč, poglej tudi kakšno Opel Corso, Ford Fiesto, Mazdo 2 ipd.

P.S.: Pa veliko varnih kilometrov, ko kupiš avto. ;)

Uporabniški avatar
hejho
Novinec

Re: začetnica, peugeot 207

Napisal/-a hejho So avg 30, 2008 9:55 pm

Sii voznica začetnica, in ziher boš nardila kakšno prasko na avtu. Tako da na tvojem mestu bi kupil nekaj tam do 5, 6 tisoč €. Predlagam Peugeot 206, z dizelskim motorjem, nam pije 1.4 HDi v peugeotu 206 (samo mestna vožnja 2 kilometra) 6-6,5 litrov.

Priporočam, do sedaj nobenih težav, je pa res da ga imamo le malo časa. Priporočam torej nakup peugeota 206 z 1.4 HDi dizelskim motorjem.

Če ti ni všeč, se ozri tudi na Clio-te. Clio je poceni, poceni za vzdrževat, dokaj lep, varčen avto. Ne govorim o novejšem modelu,. ampak predzadnjim (torej Storia). Lahko vzameš 1.2 16V motor, ki je precej varčen, glede na to da je bencinar ali 1.5 DCI dizelski motor, ki je zelo zelo varčen.

nekaj primerov pugeot 206 z dizel motorjem

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2261621
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2156840
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2260456 ta je dizel, ni HDi, je navaden 1.9 dizel.

nekaj primerov clio-ta z dizel motorjem. opozorilo: če kupiš clia, glej da je letnik nad 2003, saj so bile do takrat težave z dizel motorji. od takrat pa so bile težave odpravljene.

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2258136
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2250314
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2212897
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1974979

od mene to
Zadnjič spremenil hejho, dne So avg 30, 2008 9:58 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sandek
Uporabnik

Kraj: maribor-metropola

Napisal/-a sandek So avg 30, 2008 9:58 pm

uršika prvo lep pozdrav na forumu. drugo bi pa ti svetoval če si lahko privoščiš nov avto in če si ga želiš zakaj pa ne(to je moje mnenje)

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden So avg 30, 2008 10:01 pm

1. ne kupuj novega avta, nimaš izkušenj
2. kupi manjši rabljen avto za kako leto, max 2000€
3. potem gledaj novega, če misliš da si se že naučila bolje voziti

priporočam clio, peugeot 106, ford fiesta. ampak do zgoraj navedenega zneska.
nikakor ne priporočam novega ker si začetnica.

igor0203
Nov uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a igor0203 So avg 30, 2008 10:06 pm

@mevden:
A potem si ti, ko si naredil vozniški izpit, kupil nek rabljen avto za 1 leto, da si se učil voziti? Ne prodajaj buč. :roll:
Konec koncev pa...če bo avto opraskala, sej bo svojega, kaj se maš za sekerat?

Uporabniški avatar
alesdrolec
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a alesdrolec So avg 30, 2008 10:11 pm

lej tud šoferju z 50 letnimi izkušnjami se lohk zgodi da avto mal butne kdaj.....čeprav manj pogosto kot novincem na cesti....tako da.....odločitev je tvoja če si previdna voznica.....je vseen če kupš nov avto ;)
če pa mislš z njemu divjat pa po parkplacih z ročno obračat in se učit...pol rajš kup en star avto za 2000€ ;)
:tomidelej:

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco So avg 30, 2008 10:24 pm

ma novinec al pa izkušen voznik...usak kam butne...al pa ponavad je tko da prej tebe kdo butne :) tko da nov al pa rabljen avto je čist tvoja odločitev...edin če bi rada porabo pod 6 ne vem če lahko pol gledaš bencinske motorje?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So avg 30, 2008 10:43 pm

kupi novega, če se ti finančno izide. Čene drugega maš 2 leti garancije, pa še opremo in barvo si lahko zbereš(kolker vem je to ženskam najbolj pomembno poleg oblike).
LP Rok

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo So avg 30, 2008 11:07 pm

Če bi rada nov avtomobil, potem kupi novi avtomobil. Priporočam ti, da preden se odločiš za točno določeni model obiščeš različne avtohiše (Peugeot, Renault,...) se pozanimaš o modeli in akcijah ki jih ponujajo, vzameš kakšen cenik, se vsedeš v kakšen avto da probaš če ti paše,... Potem pa se enkrat doma vsedi za mizo, preglej cenike, premisli kateri avtomobil se ti zdi najboljši, kateri najcenejši,... in se okvirno odloči kateri avtomobil ti je najboljši. Na podlagi tiste odločitve potem greš do prodajalca se probaš zmenit še mogoče za kak popust in kupiš avto. Ne se prenaglit pri nakupu, ker boš verjetno avto imela še kar nekaj časa (vsaj tak sklepam) naj bo nekaj takega kar boš ti hotela in kar ti bo všeč.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco So avg 30, 2008 11:26 pm

To je pa tut res, da če boš kupila nov avto ga boš verjetno imela nekaj časa...rabljenega pa komot prodaš čez kak let in si kupiš neki drugega. Usaj zase vem da se avta po enem let naveličam in prodam :)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
mega_ne
Stalni uporabnik

Kraj: Wrhnka

Napisal/-a mega_ne Ne avg 31, 2008 6:02 am

Uršika* je napisal/-a:...če avto "pokuri" do 6 litrov (ne vem točno, v kakšni časovni/dolžinski enoti :oops: :) ). Ženska pač, ne zamerit.

poraba se pri nas meri v litrih na prevoženih 100km - torej X litrov pomeni da vsakih 100 kilometrov avto pokuri X litrov ;)

hejho je napisal/-a:če kupiš clia, glej da je letnik nad 2003, saj so bile do takrat težave z dizel motorji. od takrat pa so bile težave odpravljene

ne prodajat bučk. do leta 2003 so bile težave z 1,9dci 120PS (to že vrabci čivkajo). kolikor vem clio te mašine nima. in tudi moj pri 140kkm še vedno laufa brez napake (zato tudi priporočam nakup TEGA :P )

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne avg 31, 2008 6:37 am

Hm, a zdej če vas je 20 in 50tih podrajsal avtomobile, to pomeni, da jih potem kr vsak podrajsa čim stopi iz avtošole in posledično zarad tega moreš za 1 leto kupit drvarnico, katera ima namesto okroglega volana še lato čez volanski drog porinjeno in se moreš potem s tistim sekretom furat 1 leto, dokler ne narediš z njega smarta... :roll: Sam ne vidim nobenega problema, da si nebi punca, če se ji finančno izide kupila nov avto. Z novejšimi avtomobili pride večja varnost, več aktivne varnostne opreme, kar je samo bonus začetniku pri vožnji. Je pa mogoče res, da če ti ne gre parkiranje, investiraš nekaj 100€ v nakup zadnjih in prednjih parkirnih senzorjev pa problem rešen. Vsekakor pa, katerikoli avto že kupiš ABS mora met!

Seveda avto mimogrede nasloniš, pa rukneš in ne vem kaj še vse. A sam sem ruknil avto dosedaj ne zaradi neizkušenosti, ampak ker sem na vsak način hote sel zrinit v kakšno lukno, ker nisem nazaj gledal skozi zadnje steklo ampak sam v ogledala in podobne fore. Če ne precenjuješ svojih sposodbnosti parkiranja in obračanja in ne rineš tja, odkoder komaj ven prideš, avto nebo mel prask... dokler seveda ne greš v nakupovalni center, kjer ti veselo drugi zabijajo vrata v tvoja, podrajsajo pol avta z nak. vozičkom in tako naprej. Vedno bolj je treba na take stvari pazit, kot pa kje boš sam avto ruknil

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne avg 31, 2008 7:09 am

Najprej bi te pozdravil na forumu.

No nekateri priporočajo peugeota 207 1.6 hdi, drugi rabljen avto za 5000 Eur, tretji nekaj tretjega.

Najprej je treba pri sebi pogledat kaj si človek želi. To je najpomembneje.

Glede na to, da si omejena na 10.000 Eur verjetno nov 207 1.6 hdi ne ustreza ker stane pol več.

Tukaj imaš malo rabljen 207 z garancijo! in z bencinskim motorjem :
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2214847

Tu je še zelen :
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2149508

Moder z 1letno garancijo:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2228927

Če se stegneš do 11000 Eur pa imaš že novega rdečega:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1851041

Sama se odloči, nov avtomobil je le nov, pa tudi skrb in sekiranje za morebitne poškodbe, ki lahko nastanejo niso nepomembne.

Ko boš vse pregledala se pa odloči, pa veliko sreče.

P.s. Sam bi vzel zadnjega - rdečega.

Uporabniški avatar
hejho
Novinec

Napisal/-a hejho Ne avg 31, 2008 9:49 am

mega_ne je napisal/-a:
Uršika* je napisal/-a:...če avto "pokuri" do 6 litrov (ne vem točno, v kakšni časovni/dolžinski enoti :oops: :) ). Ženska pač, ne zamerit.

poraba se pri nas meri v litrih na prevoženih 100km - torej X litrov pomeni da vsakih 100 kilometrov avto pokuri X litrov ;)

hejho je napisal/-a:če kupiš clia, glej da je letnik nad 2003, saj so bile do takrat težave z dizel motorji. od takrat pa so bile težave odpravljene

ne prodajat bučk. do leta 2003 so bile težave z 1,9dci 120PS (to že vrabci čivkajo). kolikor vem clio te mašine nima. in tudi moj pri 140kkm še vedno laufa brez napake (zato tudi priporočam nakup TEGA :P )

če ti tako praviš, je tako. :D zakaj pa prodajaš? moram povedat, da je avto res zelo zelo lep ;)

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne avg 31, 2008 9:52 am

Pozdravljena Urška!

Ne poslušaj tisith, ki ti govorijo, da moraš obvezno kupit nek star avto.
Če tebi finance dopuščajo, kar lepo kupi novega!

Bi se pridružil mnenju od simply-a, dobra alternativa je tudi 1 leto star, ki je še vedno v garanciji, z nekaj malega km. Avto je pa praktično nov.

Edino, če se da, vzemi 1.4 14V z 90KM namesto 1.4 75KM

Dober nakup in veliko srečnih km :vrum

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne avg 31, 2008 4:39 pm

No tako je ti lepo kupi novega in se nikoli ne boš naučila voziti v pravem pomenu , ker ti novi vozi imajo toliko pripomočkov za varno vožnjo, da glava boli :D pa tudi stisnit preko 4000 omin. ga novega ne smeš :shock: , pol boš pa vozila cca 60kmh povsod sploh če si v mestu doma :) :D , ker ti ga bo škoda :twisted: Ps kradejo jih pa tudi, pa če tudi samo za dele :D .Jaz bi raje enega utečenega do 30000km :idea: ali še manj.Je pa lep sloh svetle barve črne pa nikar je grd pol ;)

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Ne avg 31, 2008 4:56 pm

Kot so ti že povedali, če ti finace dopuščajo vzami novega po izbiri, kakršen ti je pač všeč. Če pa nekateri ne prenesejo da si lahko privoščiš nov avto je pa to njihov problem! Mogoče je res vredo razmisliti o kakšnem leto starem, ampak vseeno je malo dvoma pri tašnem nakupu. Zakaj prodati eno leto star avto? Če je vredi ga (jaz) nebi prodal.

To koliko izkušenj imaš nima neke posebne vloge. Če že prej razmišljaš kak se boš zaletavala in ti je škoda novega avtomobila, potem si ga sploh ne kupi.

Meni ta mala "jajčka" niti ni tako napačna. Svetujem ti lahko, da pri dodatni opremi razmisli kaj res potrebuješ in kaj ne. Bi pa sam rajši vzel tistega s 75KM kot pa 90KM. Pri zavarovanju je pa le nekaj razlike, sploh pri začetnikih.

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a 207sport Ne avg 31, 2008 5:13 pm

z moje strani k mam sam peugeota 207 zelo priporocam sam odvisno kok ga nucas ce nardis manj kot 10.000km na leto pol uzem bencinski motor k drgac se ti ne splaca uzet dizla ceprov ma manjso porabo mas pa zato drazje serviseranje, bencin, cestno takso,..., pa bencinski motor ma porabo okol 7.

Uporabniški avatar
snikerson
Uporabnik

Napisal/-a snikerson Ne avg 31, 2008 5:26 pm

Tale p207 zelo soliden avto, ga je dobila sošolka za prvi avto, počutje v avtomobilu je odlično, pa tut pelje se zelo lepo, ona je vzela novega in tut js ne vidim razloga, zakaj ga tudi ti ne bi, lp.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov