Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

boomyy
Nov uporabnik

Rabljen avtomobil do 6000€ MAX

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 12:45 am

5-6k€ je absolutni maksimum kar nameravam odšteti za avto. Kaj iščem?

- Najraje Coupe (ni nujno!)
- DO 100KW (zaradi zavarovanja)
- Cena do MAX 6000€
- Najraje bencinar (iz A v B)

Z avtomobilom se bo dnevno delalo v povprečju 30km. 20km po obvoznici. Trenutno največ gledal okoli Alfe 147 2001 1.6 16V (77KW) ter Ibize 2003 1.4 16V (55KW).

Prosim, če mi pomagate, ker se res ne morem odločit. Odprt sem seveda za vse predloge, zgoraj sem naštel le dva primerka katera sta mi padla v oko.

Hvala in LP

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy To jan 06, 2009 1:30 am

Tukaj imaš malo morje avtov. Imaš v izboru določene znamke, gledaš bolj na športen tip avta - nizek, športno podvozje, ali gledaš bolj na udobje...zanesljivost...kaj pa oprema...poraba.
Najboljše, da si daš v izbor par kandidatov - testna vožnja, občutki, vozne lastnosti, udobje...izbereš tistega, ki ti najbolj odgovarja.
Aja, pa razlika je približno 130 €, če je 100-130 kW, napram 80-100 kW :idea:

LP

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 10:00 am

@chevy

Nimam v izbiri nobene določene znamke. Gledam bolj na udobje ter zanesljivost, kot sem ze rekel mi je pomembno priti iz tocke A v B. Glede opreme ne kompliciram prevec. Klimo ima v tem razredu vrjetno ze vsak, edino kar me recimo moti pri nekaterih je na videz cenena notranjost avtomobila. Avtomobili nad 100 kW imajo ponavadi poleg visjega zavarovanja tudi druge stroske visje (vzdrzevanje, poraba). Trenutno si lastim 93' UNO 1.5 bencin 55 kW, ki pa je izdihnil bolj po moji krivdi kot ne, pri 210.000. 8)

Hvala za nadaljno pomoč pri nakupu naslednjega konjička :oops:

Legoless
Novinec

Napisal/-a Legoless To jan 06, 2009 10:37 am

Mogoče Peugeot 406 C?

Lp

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To jan 06, 2009 10:58 am

boomyy je napisal/-a:@chevy

Nimam v izbiri nobene določene znamke. Gledam bolj na udobje ter zanesljivost, kot sem ze rekel mi je pomembno priti iz tocke A v B. Glede opreme ne kompliciram prevec. Klimo ima v tem razredu vrjetno ze vsak, edino kar me recimo moti pri nekaterih je na videz cenena notranjost avtomobila. Avtomobili nad 100 kW imajo ponavadi poleg visjega zavarovanja tudi druge stroske visje (vzdrzevanje, poraba). Trenutno si lastim 93' UNO 1.5 bencin 55 kW, ki pa je izdihnil bolj po moji krivdi kot ne, pri 210.000. 8)

V tem primeru ti alfo odsvetujem.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 11:16 am

bass je napisal/-a:
boomyy je napisal/-a:@chevy

V tem primeru ti alfo odsvetujem.

Kaj pa kakšna Cordoba npr :

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2488129#

Kakšne so izkušnje?

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass To jan 06, 2009 12:13 pm

Tile 1,4 motorji niso nek biser, so zastareli in veliko trošijo glede na performanse, takšne so vsaj moje izkušnje.
Glede ibize/cordobe - v kolikor si malce širši, bo vožnja s sopotnikom zelo neprijetna, saj sta avta zelo ozka v notranjosti. Polo je malce prostornejši.

Sicer se mi pa zdi, da niti ne veš kaj bi želel, da ti avto nudi. Zato je praktično vseeno kaj kupiš, z unota na slabše boš težko šel.

Tukaj imaš nekaj statistike glede zadovoljstva lastnikov izpred parih let, morda ti to olajša izbiro:
http://www.topgear.com/content/carsurvey/2006/
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 2:47 pm

Sicer se mi pa zdi, da niti ne veš kaj bi želel, da ti avto nudi. Zato je praktično vseeno kaj kupiš, z unota na slabše boš težko šel.

Na slabše sicer res težko, bi pa vseeno rad malo povprašal za mnenja, da mi kak predlog olajša odločitev, ker se že kar nekaj časa odločam nič pa se ne odločim dokončno.

Tile 1,4 motorji niso nek biser, so zastareli in veliko trošijo glede na performanse, takšne so vsaj moje izkušnje.

Tole velja nasploh za vse letnike ali kako? Sem malo preveril na poraba.com in ni nič kaj drastičnega napisanega. Je pa res, da dotični letnik ni omenjen.

Kako je pa kaj s Seatovimi deli (cena) glede na povprečje?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 06, 2009 3:21 pm

Kaj takega mogoče? Omenjal si kupeja, ima veliko opreme, zanesljiv...
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass To jan 06, 2009 3:29 pm

1,4 MPI je v prodaji že od pamtiveka (beri okrog 15 let) in je zastarel. Problemi so tudi z menjalniki. Porabo ima pa tako kot današnji turbobencinci enake prostornine in z 2x več konji.
Seatovi deli niso poceni, v kolikor pelješ na pooblaščenca. Kako je v trgovinah z avtodeli pa ne vem. Problemi pri ibizah/cordobah zajemajo cilinder sklopke, zavorni cilinder, pa še marsikaj se najde. Kolega je imel v prvem letu po nakupu ibize (nove) mislim da 4x uveljavljanje garancije.
Še kaj zanima?

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 6:48 pm

@Energetik

Bom razmislil.

Še kaj zanima?

Ja, mnenje nekoga z Ibizo, Cordobo... Se mi zdi, da malo pretiravaš glede porabe.

Kako so pa kaj Stiloti?

Uporabniški avatar
hejho
Novinec

Napisal/-a hejho To jan 06, 2009 7:04 pm

Ibizo/Cordobo kupi 1.9 ali 1.4 TDI ali 1.9 SDI

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 7:29 pm

1.9 primerki so zelo redki oz jih v tem rangu sploh ni, SDI pa so še manj močne od teh že itak ne preveč močnih 1.4.

Uporabniški avatar
Corleone
Novinec

Napisal/-a Corleone To jan 06, 2009 7:36 pm

izkušnje s prijateljevo ibizo 1,9 sdi (2003) so da se avto res noče nikamor premakniti :shock:

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy To jan 06, 2009 7:46 pm

Corleone je napisal/-a:izkušnje s prijateljevo ibizo 1,9 sdi (2003) so da se avto res noče nikamor premakniti :shock:

Kaj pa če tole zanemarimo ? ;)

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To jan 06, 2009 8:27 pm

ni glih za zanemarti, ket tvoj uno se je premikal hitreje....
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
shalej
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a shalej To jan 06, 2009 9:37 pm

Ibiza SDI se za normalno vožnjo čist vredu pelje, mene je zelo presenetla glede na to, da pišete da je avto nepremičnina. Na AC iz Kopra do Celja je nisem mogu dohajat z roverjem ki ima 75km, ko je začela pospeševat, tud 170 dobiš kamot noter.

V glavnem najbolš da se zapelješ z njo, poraba je pa 5L pri normalni vožnji. Govorim za ibizo letnik 2001.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass To jan 06, 2009 11:48 pm

boomyy je napisal/-a:@Energetik

Bom razmislil.

Še kaj zanima?

Ja, mnenje nekoga z Ibizo, Cordobo... Se mi zdi, da malo pretiravaš glede porabe.

Kako so pa kaj Stiloti?

Vozil sem 1,4 MPI cca. 3 leta, tako da ne pretiravam. In ja, JE nepremičnina, "turbo luknja" je pojav, ki ga navadno najdeš pri turbincih, no pa tudi pri temu motorju, no vsaj luknjo, če ne že turbo luknjo.
Če hočeš speljat na zeleni, da ne delaš kolone za sabo - poden gas,
če se hočeš vključit na avtocesto z več kot 75km/h - poden gas,
če želiš prehitet traktor na regionalki - čakat, čakat veliiiiko luknjo, pa potem poden gas.
Verjetno lahko zgoraj vidiš nek vzorec, in ta vzorec=visoka poraba. Pri moji mestni dinamični vožnji cca 9,5l. Manj ne. Pač ne maram delat kolone...

O SDI motorju pa sploh nebi debatiral, ta je še starejši - se še spomnite golfa dvojke dizel? No to je to. Traktor, ki bo laufal na kurilca BP, ne bo se kvaril, ne bo pa tudi nič več kot poceni, glasen in nekultiviran prevoz A-B za skopuhe v penziji, ki ne doplačajo za tisti T namesto S-ja in se potem vlečejo po prehitevalnemu pasu 90km/h. Aja pa moraš bit vsaj 55, pa obvezno moraš met klobuk pa kosmata ušesa, da ti ga prodajo, tako da ne vem kako boš to speljal. :lol:

Ti se pa najprej odloči v kateremu razredu kupuješ avto, ker do sedaj kažeš popolno nepoznavanje lastnih potreb in želja. Pa bi to pa bi uno pa bi tisto. Whatever.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jan 06, 2009 11:53 pm

bass je napisal/-a:Pa bi to pa bi uno pa bi tisto. Whatever.

unota je uniču :P .....kupi punta.....- nadgradnja unota, lepo po stopničkah, ko uničiš punta, pride na vrsto bravo.......in tako dalje.... :lol:

boomyy
Nov uporabnik

Napisal/-a boomyy Sr jan 07, 2009 12:43 am

Vozil sem 1,4 MPI cca. 3 leta, tako da ne pretiravam. In ja, JE nepremičnina, "turbo luknja" je pojav, ki ga navadno najdeš pri turbincih, no pa tudi pri temu motorju, no vsaj luknjo, če ne že turbo luknjo.
Če hočeš speljat na zeleni, da ne delaš kolone za sabo - poden gas,
če se hočeš vključit na avtocesto z več kot 75km/h - poden gas,
če želiš prehitet traktor na regionalki - čakat, čakat veliiiiko luknjo, pa potem poden gas.

http://www.youtube.com/watch?v=PPXCOM5e_aI

1.4 MPI 60km l2000

Sploh ne zgleda tak hudo slabo kot praviš :P Poleg tega imajo te novejše še za 20% več km (75). Več kot 160 pa tak ne mislim divjat niti praviš da se ne da :p

Kako pa to, da si jo vseeno vozil 3 leta, glede na to ,da bi se naj tako slabo vozi? Kateri letnik si pa imel?

Ti se pa najprej odloči v kateremu razredu kupuješ avto, ker do sedaj kažeš popolno nepoznavanje lastnih potreb in želja. Pa bi to pa bi uno pa bi tisto. Whatever.

Sem se potrudil v prvem postu kolikor se je dalo, prav tako pa izpostavil problem, ker ce bi tocno vedel kaj hocem, bi se odlocil brez vase pomoci. 8)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov