Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Ford Focus vs. VW Golf VI

Napisal/-a brett Sr jan 21, 2009 7:02 pm

Da bo bolj pregledno sem odprl novo temo (čeprav je nekaj malega govora o VW-ju in TSI motorju potekala že drugod). Ker pa gre tu za konkretne številke, dejstva in nenazadnje avto, sem se odločil, da na novo začnem.

No tako!

Danes sem bil na Summit-u za Ford Focusa (Ghia/Titanium) in na Porsche-ju na Bravničarjevi za Golfa VI (Comfortline). Oba sta "bencinarja".

Dejstva so sledeča:
1. Za Forda Focus 1.6 Ti VCT (115KM) oprema Ghia/Titanium 5 vrat (cena je namreč ista-preferiram prvega) in dodatno opremo: kovinska barva, senčniki za zadnja vrata, ogrevana prednja sedeža, ESP (+EBA+TCS), drugi ključ za dalj. cent. zaklepanje, priprava vozila in dodatne 2 leti garancije. Redna cena je 19.505 evra. Ponudil mi ga je za 18.500 evrov (5% popust). Ko sem omenil plačilo na gotovino, je odvrnil, da se bo s šefom pogovoril še za dodatni popust (200-300 evrov oz. skupno za 7%, kar znese dobrih 18.150evrov).

2. Za VW Golf VI Comfortline 1.4 TSI (122KM) 5 vratni in dodatna oprema: kovinska barva, klimatska naprava Climatronic, radio RCD 310MP3, paket opreme Komfort (ogrevani sedeži, senzor za dež, zatem. vzratnega ogledala, alarmna naprava in še nekaj malenkosti). Redna cena 20.310 evra. Ponudila mi ga je za 18.888 evrov. To je 7% popust. Gotovina ne igra vloge.

Naslednji teden imam na isti dan testni vožnji za oba avta.
Razlika v opremi je sledeča: Focus ima še obvolanske avdio kontrole, lita platišča, zadnji strešni spojler. Ostalo je identično.

Vprašanja:

1. Koliko bi se še dalo pri obeh zbiti ceno?? Je to sploh realna možnost?
2. Če se ne bo dalo nič več zbijati, katerega vzeti glede na ceno Ford 18.200, VW 18.900?? (pa pustite kasnejšo višjo vrednost VW ob prodaji)
3. So trenutne cene s popusti ugodne ali ne?

Prosim za čimveč odgovorov in mnenj!!

LP

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Sr jan 21, 2009 7:09 pm

tle bo zdej VAG vs. anti VAG debata spet.
boš vidu kakšni bojo občutki ko boš probal oba,in to najbolj šteje ;)
golfa lahko čipaš,ko se boš konjev naveličaš-tut to neki šteje ;)
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr jan 21, 2009 7:11 pm

off:
el_diablo je napisal/-a:tle bo zdej VAG vs. anti VAG debata spet.

ne bo :!:

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr jan 21, 2009 7:17 pm

mislim da boš pri fordu vseeno še zbil ceno vsaj za 500 EUR, ampak če ga imajo seveda na zalogi, kar potrudi se.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr jan 21, 2009 7:23 pm

Kot sem napisal že v drugi temi, pri Fordu še dol! Če ne vzami Golfa, zaradi :
1. TSI-ja
2. nov model
3. ohranjanje vrednosti

Vsekakor pa je Ford predrag!

marej
Novinec

Kraj: Jesenice

Napisal/-a marej Sr jan 21, 2009 7:38 pm

Tukaj imam primerjave avtomobilov v varnosti
Golf http://www.euroncap.com/tests/vw_golf_2008/338.aspx
Focus http://www.euroncap.com/tests/ford_focus_2004/204.aspx

Golf malo volj varen za pešce,ni veliko razlike obadva zelo varna avta.Samo se mi zdi,da je Golf bolj vreden cene,Focus malo predrag.Drgač pa obadva zelo dobra.
Samo pomoje ma Golf malo dražjo uro popravila na pooblaščenem servisu če mam prav.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr jan 21, 2009 7:59 pm

Jaz tudi mislim, da bi lahko na forda dobil večji popust..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Sr jan 21, 2009 8:08 pm

marej je napisal/-a:Tukaj imam primerjave avtomobilov v varnosti
Golf http://www.euroncap.com/tests/vw_golf_2008/338.aspx
Focus http://www.euroncap.com/tests/ford_focus_2004/204.aspx

Golf malo volj varen za pešce,ni veliko razlike obadva zelo varna avta.Samo se mi zdi,da je Golf bolj vreden cene,Focus malo predrag.Drgač pa obadva zelo dobra.
Samo pomoje ma Golf malo dražjo uro popravila na pooblaščenem servisu če mam prav.

jebeš ta euroncap. pr adac-u so bolj realni testi.torej za primerjavo če je pr euroncap ocena 5 zvezdic jih je pr adacu za 2 več. ker pa jih je tut pr adacu samo 5 zvezdic, potem takem kakor da adac oceno npr 4 zvezdice za nek avto je pr auroncap-u samo 2 zvezdici.

aja pa uzem golfa ;)
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Sr jan 21, 2009 8:21 pm

mihaing je napisal/-a:mislim da boš pri fordu vseeno še zbil ceno vsaj za 500 EUR, ampak če ga imajo seveda na zalogi, kar potrudi se.

Na zalogi nimajo nobenega od omenjenih avtov. Pri Fordu se čaka 8 tednov, VW pa od 6-8.
Ker imam namen avto kupiti v drugi polovici maja, le ta pa bi bil v SLO sredi aprila pogodba bi se podpisla v do sredine feb.), so mi pri obeh AH zagotovili, da ga (ob ari) lahko hranijo. To mi je pohvalno!

Sam imam občutek, da bi Forda lahko zbil do 18 tisočakov (več pa že težko? Se motim??), VW pa mi je želja do 18.500 (več pa bi bil že mali podvig?!). Bo pa pri slednjem težje, ker je prodajalka kar odkrito povedala, da je Golf paradni konj, da stavijo nanj tudi zaradi avta leta in že tako s težkim srcem dajejo kakršnekoli popuste nad 5%. Ker je avto vreden svojega denarja (sedaj sva pristala pri 7%).

Zanimivo mi je to, da sta oba prodajalca omenjala, da bi se pogovorila še s šefom za dodatne %. Močno sumim, da je to ena zvijača, češ kok ti (mi) hoče iti na roko! :twisted:

Zanima me kakšnih prijemov se naj še poslužim, da bi lahko zbijal ceno. Da bi jih stisnil v kot, če razumete kaj mislim!?

Pa prosim, da se tu RES ne bi razvila debata kot drugod, kateri avto je superiornejši!
Dokončna odločitev med modeli je padla! Gre se samo med tema dvema! Nobenih francozov, korejcev itd. Tudi podrazno ne! Zato ne rabim odg. v smislu:" Jaz bi pa raje tega vzel...", ipd.

Hvala za razumevanje in hvala vsem za že podane odgovore!

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr jan 21, 2009 8:47 pm

Vprašaj na več prodajnih centrih, pa jih 'skregaj' med sabo.. :P
No escape from the mass mind rape...

sa
Nov uporabnik

Napisal/-a sa Sr jan 21, 2009 9:03 pm

Kupujem avto v tem razredu. Sem se že (skoraj) odločil. Sicer nisem izbral vozila v tvojem izboru. Vozili sta primerljivi, razen motorjev. tsi ima dosti več navora, 6 prestav (za forda sicer ne vem), bolj odziven, manjša poraba. Me pa "preseneča" skoraj enaka cena. Ali ni Ford ponujal (ponuja?) 2900 € popusta za focusa ? Poleg tega je Focus že kar nekaj časa na trgu. Mogoče bi se dalo iztržiti še dodaten popust v smislu, da boš dal staro vozilo za novo, kjer bo prodajalec skušal del popusta pri novem vrniti z nižjo ponujeno ceno za tvoje staro vozilo, kasneje pa si premisliš ? Meni je uspelo.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr jan 21, 2009 9:05 pm

Če drugega ne pojdi na varianto brezplačnega prvega servisa oziroma kaj podobnega! En servis je en servis!

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Sr jan 21, 2009 9:44 pm

VW oz nasplošno VAG konceren ima v povprečju najcenejše rezervne dele v SLO. Lansko leto so novinarji delali primerjavo in so bili od najbolj prodajanih znamk v sloveniji rezervni deli najcenejši prav za VW Tourana. Ura dela je na VW servisu v povprečju 33€+DDV (+-3€, odvisno od servisa). Redni servis olje + oljni fiter te stane cca. 130€. Garancije je 2 leti, če je avto redno servisiran na pooblaščencu je še 3 leta kulance. Recimo na vztrajnik, turbino, kompresor klime in podobne tadrage stvari. Mogoče ima ford isto, ne vem, govorim pač iz svojih izkušenj. Potem je tu še super TSI motor ki je za vozit poezija, pije pa ko dizel ali še manj. V kombinaciji z optimizacijo bi znala bit precej poskočna zadeva.

Še enkrat ponavljam da ne vem kako ima te stvari ford pošlihtane. Glede pogajanja za ceno Golfa pa pojdi v kake salone izven LJ, sem prepričan da so bolj dojemljivi za popuste, sploh kakšen salon ki nima takega prometa kot ga ima Porsche Bravničarjeva.

Odločit se boš moral pač sam, ampak zase vem da nebi nič kaj veliko razmišljal.

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Sr jan 21, 2009 10:02 pm

Osebno se mi zdi Golf z TSI motorjem precej boljši paket, predvsem na račun motorja, ki res precej več ponuja. Več navora (bolj prijetno za vožnjo), nižja poraba, možnost povečanja moči.

Vse ostalo, oprema itd je stvar okusa.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Sr jan 21, 2009 10:22 pm

Ja najboljse bos videl ko bos sel na testno voznjo z obema. Do takrat je vse skupaj na papirju. Kolikor sem ljudi poslusal naj bi se Focus zelo dobro vozil ... :]

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- Sr jan 21, 2009 10:35 pm

Jaz osebno bi vzel focusa, sicer nimam osebnih izkušenj z nobenim, a meni osebno pač fordi bolj ležijo kot wvji, predvsem v stilu vožnje (sem vozil druge forde, predvidevam da je pri focusu podobno). S tem da imaš pri focusu v tej ceni 4leta garancije, Wv pa ponuja le 2leti (ali več? nisem prepričan) kar tudi nekaj šteje.
Prav tako mi focus nekako bolj izstopa iz množice avtomobilov na naših cestah, golf se pa meni osebno zdi kot le še en avto v množici...
Vsekakor pa oba sprobaj, ter vzami tistega ki ti bolj leži, ter ti je bolj všeč, sem prepričan da z nobenim ne boš falil.

Lp

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr jan 21, 2009 10:48 pm

off:
off posti so in bodo brisani

on:
brett je napisal/-a:Zanima me kakšnih prijemov se naj še poslužim, da bi lahko zbijal ceno. Da bi jih stisnil v kot, če razumete kaj mislim!?

Pa prosim, da se tu RES ne bi razvila debata kot drugod, kateri avto je superiornejši! Nobenih francozov, korejcev itd. Tudi podrazno ne! Zato ne rabim odg. v smislu:" Jaz bi pa raje tega vzel...", ipd.

dajte se držat tega, kar vas je avtor teme prosil

baucek
Novinec

Napisal/-a baucek Če jan 22, 2009 12:26 am

Jaz mislim, da je edina možnost, da poiščeš najugodnejšega prodajalca, ta, da kličeš od enega do drugega in avto kupiš tam, kjer boš dobil največ popusta.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jan 22, 2009 12:35 am

Odpravi se v več avtohiš in si daj narediti ponudbo za isti paket opreme. Seveda ne počni tega tako, da imaš že vse zbrano in iščeš točno to, temveč si vzemi čas. Prodajalci vozil so zelo dobri psihologi in te bodo hitro spregledali. Če te ocenijo da iščeš najugodnejšo ponudbo in si že odločen za nakup, potem s popusti ne bo nič. Raje se pusti poučiti o vozilu...., naj te peljejo na testno vožnjo (pa čeprav že n-tič). Potem pa naj ti naredijo ponudbo. Ob testni vožnji bodo vzeli vse tvoje podatke, vključno s telefonsko št. in morda še kakšnim elektronskim naslovom. Potem se poslovi in počakaj da te kontaktirajo (ponavadi v roku 7 do 10 dni). Ko te pokličejo se dogovori za ponoven obisk. Drugi obisk je čas za tvoj napad. Prodajalcu povej, da si se vmes pozanimal še za konkurenčne modele in da je konkurenca cenejša, prodajalec ti naj naredi boljšo ponudbo. Za piko na i, pa si privošči še argument, ki bo večino prodajalcev prepričal da misliš resno in navrzi, da so ti za isti model dali v avtohiši na drugem koncu SLO še 200EUR nižjo ceno.

Argumenti, ki jih navajajo pri VW, pa so samo trik, kako kupcu dati čimmanjši popust. Kriza je tu, prodaja vozil se je skoraj ustavila in kdor razmišlja da so popusti med 5% in 7% dovolj se žal moti. Kupce ki ima voljo do barantanja iztrži okrog 10% popusta. Podjetja ki kupujejo službena vozila v večjem številu pa tudi do 20%.

Želim ti veliko sreče pri nakupu. Izberi avtomobil ki ti bolj ustreza. Mislim, da pri trenutnih cenah argumenti govorijo v prid golfa.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

rini
Novinec

Napisal/-a rini Če jan 22, 2009 1:06 am

Jaz sem prepričan da imaš povsem napačen pristop.

Pri 18.000 evrih se odločaš med dvema cenovno zelo primerljivima avtomobiloma in se cenkaš za 200 evrov. Najprej pojdi na daljšo testno vožnjo, da boš spoznal razliko med voziloma, šele nato boš lahko objektivno ovrednotil vozili tudi po ceni.

Vozil sem obe vozili tako forda z opremo Titanium 2.0 tdci kot golfa Comfortline TSI 122. Bencinski motor je presegel vsa moja pričakovanja, sploh ker imam rad veliko navora. Fordovega 1.6 ne poznam, je pa fordov 2.0 TDCI tudi presenetljivo odziven. Podvozje enega in drugega je tam tam.

Največjo razliko med vozili sem opazil pri kvaliteti materialov, ki je pri VW par razredov višja, in ergonomiji, ki je pri VW prav tako mnogo boljša. Ker sta mi udobno sedenje in navor motorja zelo pomembna, bi bil pripravljen za golfa odšteti tudi 5-7% več kot pa za forda.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 8 gostov