Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Bostjan1977
Nov uporabnik

Nasvet pri odločitvi bencin/dizel

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 6:05 pm

Pozdrav vsem,

Kar pogosto berem vaš forum in imam vprašanje, na katerega še nisem našel odgovora. Trenutno vozim Škodo Octavio Combi letnik 2004 bencinar. Saj je prostorna, vendar pri treh majhnih otrocih postane malce premajhna.

Z ženo imava namen letos kupiti drug večji avto. V igri je enoprostorec (Galaxy, Alhambra, Grandis, S-max). Vendar se mi je zataknilo pri izbiri pogonskega goriva, to pa zato, ker žena dela v istem kraju in ima do službe manj kot en kilometer (pravi da peš ne bo hodila v službo) , sam pa delam v kraju oddaljenem dobrih pet kilometrov. Aja, omenjeni avto bo vsekakor rabljen, in sicer verjetno letnik 2005-2006.

Moti me dejstvo (pri nakupu dizla), da bi se zaradi kratkih relacij preveč obrabil motor (turbina), do te meje, da bi ga bilo treba prehitro obnavljati (nepotrebni stroški). Zato sem napravil hitro računico in ugotovil, da se od približno 18.000 kilometrov na leto, naredi kratkih relacij (krajših od 8 kilometrov) približno 20%, kar znese dobrih 3.600 kilometrov.Medtem ko so ostale vožnje relacijskega tipa (bolj malo ali skoraj nič mestne vožnje).

Zanimajo me vaša mnenja ali je zaradi razmerja kratke/relacijske voženje upravičen nakup dizla ali ne. Ker ko sem gledal za bencinarji, sem opazil, da jih je obupno malo na trgu (glede enoprostorcev mislim). Plus to, da pijejo/žrejo ogromno. Razmišljal sem tudi v smeri bencin in nato vgradnja sistema LPG, vendar nisem ravno prepričan, da bo vse delovalo tako kot razlagajo in reklamirajo VSI prodajalci/monterji teh sistemov.

Začel sem tudi razmišljati o nakupu večjega karavana (Passat Variant, Renault Laguna Grandtour, Toyota Avensis Wagon, Mazda 6 Combi, Ford Mondeo Karavan). Če dizel za nas ne bi ustrezal (preveč kratkih relacij), bi pač kupil bencin varianto, vendar po vsej verjetnosti ne večje kubature od 2000 ccm.

Koliko kratkih relacij pa vi delate v povprečju ?

Kaj mi priporočate/svetujete.

Hvala za vsa mnenja, nasvete in odgovore.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr feb 04, 2009 6:09 pm

Jaz bi ti priporočil bencinca. Mazdo in Forda boš dobil zelo ugodno, pa še vzdržljivi so.

Vsekakor pa bodi pripravljen na porabo 8+.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr feb 04, 2009 6:11 pm

Hmm kolko porabi dizel, ko je neogret? Ker bencinski ko so mrzli porabijo precej ...
Zadnjič spremenil Blinder, dne Sr feb 04, 2009 7:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr feb 04, 2009 6:12 pm

Moti me dejstvo (pri nakupu dizla), da bi se zaradi kratkih relacij preveč obrabil motor (turbina)

Od kod ti ideja, da je to dejstvo? :roll: Če pravilno delaš z motorjem ne sme biti težav. Sej na to temo imaš veliko napisanega.

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 6:13 pm

simply je napisal/-a:Jaz bi ti priporočil bencinca. Mazdo in Forda boš dobil zelo ugodno, pa še vzdržljivi so.

Vsekakor pa bodi pripravljen na porabo 8+.

Verjetno misliš na karavana in ne enoprostorca. Se motim ?

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 6:16 pm

pugi405 je napisal/-a:
Moti me dejstvo (pri nakupu dizla), da bi se zaradi kratkih relacij preveč obrabil motor (turbina)

Od kod ti ideja, da je to dejstvo? :roll: Če pravilno delaš z motorjem ne sme biti težav. Sej na to temo imaš veliko napisanega.

To sem mislil, na dejstvo, da je obraba motorja največja predenj se motor ogreje. Ker pa še nisem imel v lasti dizla, me zanima kako dolgo se motor ogreva na temperaturo, pri kateri ne rabiš več gledat koliko "gasa" si pritisnil ?

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Re: Nasvet pri odločitvi bencin/dizel

Napisal/-a Patrik_A3 Sr feb 04, 2009 6:20 pm

Bostjan1977 je napisal/-a: ker žena dela v istem kraju in ima do službe manj kot en kilometer (pravi da peš ne bo hodila v službo)

o bože pomagaj :pray:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 6:23 pm

Blinder je napisal/-a:Hmm kolko porabi dizel, ko je neogret? Ker bencinski ko so mrzli. Po drugi strani pa če delas malo kilometrov nima neke veze kolko ti porabi, v smislu ali porabis 40centov na dan za gorivo ali 80 je mala razlika..

Ne bi te rad učil, ampak pri cca 18000 km / leto je pri porabi bencinarja (enoprostorec) cca 11 lit / 100 km (2.0 bencin) v primerjavi z cca 7 lit / 100 km, ki jih pokuri dizel, pri zdajšnjih cenah slabih 700 evrov razlike na leto.

Se strinjaš ?

Bostjan1977
Nov uporabnik

Re: Nasvet pri odločitvi bencin/dizel

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 6:25 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:
Bostjan1977 je napisal/-a: ker žena dela v istem kraju in ima do službe manj kot en kilometer (pravi da peš ne bo hodila v službo)

o bože pomagaj :pray:

No da dodam, trenutno spravlja v vrtec dva otroka in enega v šolo + da ima ponavadi kar težko torbo za nosit.
Z ženskami se kregat je umetnost, jaz pa nimam volje niti želje.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr feb 04, 2009 6:33 pm

Moj oče ima službo 200m stran in včasih gre z avtam (odvisno od vremena, ipd...) in gre z dizlom (gdaj tudi benzinca vzame). Je pa vse odvisno kako ravnaš z avtam. Ko je mrzel ga ne spraviva nad 2000 obratov. Zdaj ko je zima rabi dlje časa, da se segreje. Ko grem kakšno relacijo potrebuje približno 10 kilometrov, da pride na delovno temperaturo (po zimi).
Glede enoprostorcev gre moj glas k Ford S-max-u. Odlična lega in kakovost.
Od karavanov gre moj glas k Mazdi 6. Ima ketno (izogneš se velikega servisa) in odličen 1.8 motor. Če gledaš Mazdo se izogibaj letnika 2004, ker so bile problematične glede rje okoli blatnikov - ampak Mazda je edina, ki prizna popravilo pod garancijo.
Fordi so imeli tudi probleme z rjo okoli blatnikov - videno v živo: Fokus in Mondeo > spodnji rob, kjer so kanalčki za odvod vode.
Poglej še za kakšno Seat Alteo, ali Ford C-max - manjša teža vozila in manjša poraba goriva.

LP

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 6:37 pm

Chevy, najlepša hvala za nasvet. Glede Mazde 6 (ketna namesto jermena) nisem vedel. Uporaben podatek.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr feb 04, 2009 6:39 pm

Bostjan1977 je napisal/-a:Chevy, najlepša hvala za nasvet. Glede Mazde 6 (ketna namesto jermena) nisem vedel. Uporaben podatek.

Np :)
Sem 99% siguren :D Vem, da Mazda 3 benzinc 1.6 ima ketno, dizel (110 in 136 konjski) pa ima jermen.
Ford mislim, da tudi ima ketno, ampak nevem če dizel ali benzinc.
Če kdo ve oz. je 100% prepričan naj napiše.

LP

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr feb 04, 2009 6:41 pm

moj nasvet je, da vzami tisto, kar ti bo bolje "sedlo" na nogo

preveri obe varianti, tako bencinarja kot dizla in boš takoj videl kaj je zate
naredi test/preizkusno vožnjo in se vsedi doma in pretuhtaj kaj je pri enem bolje oz. slabše

kar se tiče stroškov ne skrbi saj sta oba avta strošek in pri obeh avtomobilih lahko crkne kak del, pač je le potrošni material ( nič ni večno)

glede goriva pa sej veš, "kolikor se boš peljal toliko boš plačal" pa naj bo to 10000km letno ali pa 50000km letno

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr feb 04, 2009 6:46 pm

Altea XL 1.6 102 hp (brez turbine) > http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2536579&show=
Altea XL 1.4 TSI 125 hp (ima turbino) > http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2489097&show=

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 7:02 pm

Hvala za predloge.

Katerega pa bi predlagal ob pogoju, da je na zadnji klopi čimveč prostora tako v dolžino kot v širino ? Zaželjen je tudi velik in uporaben prizljažnik.

Hvala.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr feb 04, 2009 7:07 pm

Bostjan1977 je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:Hmm kolko porabi dizel, ko je neogret? Ker bencinski ko so mrzli. Po drugi strani pa če delas malo kilometrov nima neke veze kolko ti porabi, v smislu ali porabis 40centov na dan za gorivo ali 80 je mala razlika..

Ne bi te rad učil, ampak pri cca 18000 km / leto je pri porabi bencinarja (enoprostorec) cca 11 lit / 100 km (2.0 bencin) v primerjavi z cca 7 lit / 100 km, ki jih pokuri dizel, pri zdajšnjih cenah slabih 700 evrov razlike na leto.

Se strinjaš ?

Jaja, sem spregledal da je napisal 18k km/leto.
Za it 1km dalec pa rajsi kupis enga yugota.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Sr feb 04, 2009 7:10 pm

adis je napisal/-a:moj nasvet je, da vzami tisto, kar ti bo bolje "sedlo" na nogo

preveri obe varianti, tako bencinarja kot dizla in boš takoj videl kaj je zate
naredi test/preizkusno vožnjo in se vsedi doma in pretuhtaj kaj je pri enem bolje oz. slabše

kar se tiče stroškov ne skrbi saj sta oba avta strošek in pri obeh avtomobilih lahko crkne kak del, pač je le potrošni material ( nič ni večno)

glede goriva pa sej veš, "kolikor se boš peljal toliko boš plačal" pa naj bo to 10000km letno ali pa 50000km letno

Če te prav razumem, potem cca 20 % kratkih voženj, po tvojem mnenju ne škodi motorju, v kolikor, da se ga ko je hladen, kot je rekel Chevy, ne priganja v več kot cca 2000 obratov. Verjetno je tudi pogoj, da je v motorju zelo kvaliteteno olje, ne ?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr feb 04, 2009 7:15 pm

@Bostjan1977: tako je, 20% kratkih voženj nebo uničilo motorja ne glede na to ali je diesel ali bencinar

nobenega od teh ne smeš priganjati ko je mrzel

kar se tiče olja pa kupuj tisto, kar priporoča proizvajalec oz. ne kupuj nekih merkator/špar/leklerk olj

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr feb 04, 2009 7:28 pm

moj nasvet: menjaj ženo, kupi dizla :lol: hec...

1 km z avtom? 200m z avtom? pa sm mislu d sm jst razvajen k si prvoščm izlet z avtom do punce dobra 2km stran... :D

pomoje da ni taka panika, da ne bi smel met dizla... tist 1 km se pa ob lepem vremenu da prehodt... :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 04, 2009 7:44 pm

Škoda Octavia Combi je še kar prostorna, sploh glede prtljažnika je enaka ali boljša od večine karavanov, ki si jih naštel. Če imaš res premalo prostora, je enoprostorc gotovo boljša, če ne edina opcija.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov