Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

molat
Nov uporabnik

Veljavnost are

Napisal/-a molat Pe mar 06, 2009 1:34 am

Pozdrav

Od kupca sem dobil aro - in to sva tudi napisala, in da znaša kupnina toliko in toliko ter da se preostanek poravna v gotovini ob prevzemu - pač klasika, formalnost, da ima on nek dokaz da je del kupnine že plačal - in da je "rezerviral" avto.

Sedaj pa... kupec je začel nekaj zavlačevati, češ da bi avto še enkrat pregledal, pa se spet zapeljal, pa peljal na tehnični, pa k svojmu mehankarju,... - in ker nisva ravno blizu doma se to vleče - jaz pa nameravam s tem denarjem kupovat drug avto in ker se to vleče: 1. ne morem prodajat drugim, 2. ne morem "normalno" kupovat (ker pač ne vem če ne bo odstopil - potem se zadeva spet zavleče).

Ker na pogodbo o ari nisva zapisala (kdo normalen bi pa dal aro če je v dvomih ???) datuma do kdaj zadeva vellja (ni zgledall tak komplikator - jaz pa se nisem spomnil; avto je ok in ne vem kaj se gre); me zanima če kdo ve kako je s tem? Ali obstaja kak zakon? Verjetno nima doživljenjske predpravice :) (kar očitno on misli - potem se gremo lahko to 1 leto). Mislim... ne mislim ga čakat 1 mesec; raje prodajam naprej, ne pa da ga čakam kako cinca (? zakaj je dal potem aro? ni mi jasno). Problem je le v tem, da če ga prodam drugemu, sem mu dolžan 2x aro: in ker tako zavlačuje mi na misel ne pade da mu jo vrnem, kaj šele dam dvojno.

A kdo morda kaj ve kako je s tem?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe mar 06, 2009 6:11 am

ali vrni aro in naj drka koga drugega ali pa se zmeni za datum kar bi moral naredit takoj

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Pe mar 06, 2009 6:12 am

škoda res, da nista navedla datuma, tko da na žalost nwm kako lahko ukrepaš. Najbolje, da se korektno dogovorita čimprej, če se seveda da, drugače mu pa aro vrni in prodaj drugemu, če imaš dosti kupcev.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe mar 06, 2009 7:27 am

6 mesecev!

Edio če se zelo spremenijo pogoji, npr. tržna cena se toliko spremeni, da ne bi bila sklenjena. Potem ne zavezuje več.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe mar 06, 2009 7:38 am

To ni predpogodba, ampak je bila s sprejemom are oz. odstopnine sklenjena že pogodba.

Uporabniški avatar
Doktor
Novinec

Re: Veljavnost are

Napisal/-a Doktor Pe mar 06, 2009 7:44 am

molat je napisal/-a:Pozdrav

Od kupca sem dobil aro - in to sva tudi napisala, in da znaša kupnina toliko in toliko ter da se preostanek poravna v gotovini ob prevzemu - pač klasika, formalnost, da ima on nek dokaz da je del kupnine že plačal - in da je "rezerviral" avto.

Sedaj pa... kupec je začel nekaj zavlačevati, češ da bi avto še enkrat pregledal, pa se spet zapeljal, pa peljal na tehnični, pa k svojmu mehankarju,... - in ker nisva ravno blizu doma se to vleče - jaz pa nameravam s tem denarjem kupovat drug avto in ker se to vleče: 1. ne morem prodajat drugim, 2. ne morem "normalno" kupovat (ker pač ne vem če ne bo odstopil - potem se zadeva spet zavleče).

Ker na pogodbo o ari nisva zapisala (kdo normalen bi pa dal aro če je v dvomih ???) datuma do kdaj zadeva vellja (ni zgledall tak komplikator - jaz pa se nisem spomnil; avto je ok in ne vem kaj se gre); me zanima če kdo ve kako je s tem? Ali obstaja kak zakon? Verjetno nima doživljenjske predpravice :) (kar očitno on misli - potem se gremo lahko to 1 leto). Mislim... ne mislim ga čakat 1 mesec; raje prodajam naprej, ne pa da ga čakam kako cinca (? zakaj je dal potem aro? ni mi jasno). Problem je le v tem, da če ga prodam drugemu, sem mu dolžan 2x aro: in ker tako zavlačuje mi na misel ne pade da mu jo vrnem, kaj šele dam dvojno.

A kdo morda kaj ve kako je s tem?

Obisk odvetnika oz nekoga, ki se spozna na pogodbe. Dobiš jasno in nedvoumno razlago tvoje situacije in nasvet kaj je najboljše storiti.

Sicer pa : za takšne zadeve se na odvetnika oz primernega strokovnjaka obrne že predno se karkoli dogovoriš oz zapišeš. Napram tvojim izgubljenim živcem, denarju, negotovosti je njegova cena pravi drobiž. Dejansko pa toliko zapraviš za konkretno rundo ko greš s prijatelji na pijačo.

LP

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Pe mar 06, 2009 7:58 am

S plačilom are je pravni posel sklenjen. Pika.

Dvojna ara se vrača samo v primeru, če je to izrecno navedeno v pogodbi, takrat gre v bistvu za skesnino.

V praksi pa seveda ne boš okrog odvetnikov skakal in si delal stroškov s tem, samo seznani morona, da je dolžan posel speljati do konca, ker si pa dobrega srca mu omogočaš, da odstopi od pogodbe brez stroškov.

molat
Nov uporabnik

Napisal/-a molat Pe mar 06, 2009 8:22 am

Hvala za mnenja.

>>S plačilom are je pravni posel sklenjen. Pika.
To ne vem če je čisto res: če kupec odstopi od posla pač pusti aro... Posel pa (na žalost) ni sklenjen. Ali je to trditev, ki jo lahko pravniško podpreš? Kolikor se jaz spomnim prava iz faksa... :)

Ja, seveda ne bom okrog odvetnikov skakal za to.... Pa tudi na to da bi imel odvetnika že prej - ?? kam smo prišli ljudje.

Pač rekel mu bom naj se zmiga. Zanimalo me je če je kdo bil v podobni situaciji.

Pa 6 mesecev - lepo prosim.... To pri prodaji avtov ziher tut čez sodišče ne gre - jest ti bom dal aro in te 6 mesecev "nategoval" - sicer druga stvar je zakaj bi kdo dal aro... ampak pustmo zdej to, ker bolj ko razmišljam manj mi je jasno zakaj.
Sranje je to ker imam avto "nagledan" pa zaradi vsega tega ne morem, položit are...

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Pe mar 06, 2009 8:45 am

Datum bi morala napisati, do kdaj mora zadeva biti rešena in pika. Ker ga ni ga pač ni.

Naredi tako.
Avto prodajaj naprej po takšni ceni, da ti pokrije še to dvojno aro. Potem avto prodaj nekomu, ki ti bo dal denar in temu pač vrni dvojno aro. Ne preostane ti drugega.

Ali pa pojdi do odvetnika za nasvet in vprašaj če je kakšna pravna podlaga, drugače pač glede na to da nista napisala datuma, mu boš pomoje moral v vsakem primeru vrniti dvojno aro v primeru če avta ne vzame oz. da namerno zavlačuje.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe mar 06, 2009 8:49 am

Ahjoj, nekateri bi za vsako malenkost okoli odvetnikov skakal. Morate vedeti, da imajo oni pri vsaki stvari tudi nek svoj interes (beri: zaslužek), zato se pa tako na veliko ponujajo. Zdaj komur se ne da takih malenkosti malo naštudirat, kot so pravice in dolžnosti iz naslova plačila are, potem pa naj kar meče stran denar za odvetnike... :roll:

Pokliči kupca in ga malo privij, da naj se že odloči ali bo kupil avto ali ne, v nasprotnem primeru mu ponudi neko kompromisno rešitev, ki bo sprejemeljiva za oba. Reči mu, da enostavno ne moreš več čakat, ker kupuješ drug avto. Prava beseda vedno pravo mesto najde! ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe mar 06, 2009 8:49 am

Bo kar držalo glede are. Poglej OZ, 64. člen... Pravni posel je sklenjen, lahko pa odstopiš od pogodbe in izgubiš vrednost are, vendar lahko druga stranka še zmeraj vztraja pri pogodbi in zahteva povrnitev škode (ki presega vrednost are) ali pa samo povrnitev škode. Odstopnina pa je tisto o čemer ti govoriš.

Če praviš da je avto ok, mu omogoči pregled...in če bo zadovoljen bo kupil. Če ne bo kupil pa mu vrneš aro in vsaj veš na čem si in iščeš dalje. Glede roka pa si žal sam najbolj kriv, da nisi bil dovolj pozoren. Verjetno bi pa šlo skozi, da mu postaviš primeren rok za izpolnitev (najmanj 8 dni), pisno seveda, in če ne, šteješ da je pogodba razdrta, vendar potem nisem ziher kako je z aro. Bolj se nagibam, da nisi upravičen zadržati.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Pe mar 06, 2009 9:02 am

Žal, morala bi dopisati še časovni pogoj. Tako je pravo na kupčevi strani.

Citirano iz knjige:

"...-Kadar pa je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dobila aro, lahko druga stranka (dajalec are) prav tako izbira med dvema možnostima:

- zahteva lahko izpolnitev pogodbe, kadar je to še mogoče, povrnitev škode in vrnitev are; če pa izpolnitev pogodbe ni več mogoča ali smiselna, lahko odstopi od pogodbe in zahteva odškodnino za nastalo škodo;

- dajalec are pa lahko tudi razdre pogodbo in zahteva vrnitev dvojne are

...Po 68. členu OZ pa se šteje ara za odstopnino tedaj, če je bila ob ari dogovorjena pravica do odstopa od pogodbe. Če v tem primeru odstopi stranka, ki je dala aro, jo izgubi. Če pa odstopi od pogodbe stranka, ki je aro sprejela, mora vrniti dvojni znesek are."

pa še 64. člen OZ
(3) Če ni dogovorjeno kaj drugega, ne more stranka, ki je dala aro, odstopiti od pogodbe s tem, da pusti aro drugi stranki; prav tako ne more tega storiti druga stranka s tem, da vrne dvojno aro.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torej ti se nemoreš odločiti, da boš razdrl pogodbo in mu vrnil dvojno aro, to lahko naredi samo dajalec are, če neizpolniš pogodbe. Lahko pa se odloči tudi za drugo, že zgoraj navedeno, možnost. Morala bi skleniti pogodbo, da se ara šteje kot odstopnina (beri 68. člen). V vsakem primeru pa boš zaenkrat po popolnoma pravni poti ti potegnil krajši konec, zato ti priporočam, da ga malo "brcneš v rit" in dotični avto že zamenja lastnika oz. se dogovorita kaj drugega ;)

Edit:
Me je Eljuro malo prehitel, ker sem iskal še knjigo :D
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe mar 06, 2009 10:33 am

Kolikor jaz vem ima ara neomejen rok.
Moj predhodnik je nekaj citiral in potem v komentarju sam svoj citat demantiral... tudi kupec (dajalec are) ne more razdreti pogodbe... beri 64. člen obligacijskega zakonika.

Bistvo je da niti ti niti on načeloma več ne moreta odstopiti od pogodbe, seveda razen v primeru medsebojno sklenjenega dogovora.

Torej če nista navedla 68. člen za uveljavitev are kot odstopnine, to pomeni samo to, da se ne moreta izogniti nakupu samo z plačilom denarja v višini are. Če bi navedla da ara velja kot odstopnina bi lahko kdor koli od vaju prekinil pogodbo in bi s tem zgubil samo znesek višine are. Ker tega nista navedla sta oba dolžna pogodbo tudi izpolniti do konca.

Na tebi je da pritisneš na kupca da praktično nima več kaj gledat ker je avto že kupil (samo kar se tega še ne zaveda, pa verjetno se tudi ti nisi)... basta.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe mar 06, 2009 11:28 am

Prokarjon je napisal/-a:Na tebi je da pritisneš na kupca da praktično nima več kaj gledat ker je avto že kupil (samo kar se tega še ne zaveda, pa verjetno se tudi ti nisi)... basta.

Točno tako. V nasprotnem primeru ti pa ostane ara, ker kupec zaradi takšnih in drugačnih razlogov ni hotel/mogel kupiti avta.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
bk206
Novinec

Kraj: koroška

Napisal/-a bk206 Pe mar 06, 2009 11:36 am

čare je napisal/-a:ali vrni aro in naj drka koga drugega ali pa se zmeni za datum kar bi moral naredit takoj

x2 :)

schaky
Novinec

Napisal/-a schaky Pe mar 06, 2009 4:45 pm

ponavadi se ara plača ko avto rezarviraš in če se kupec ne odloči za avto se ara ne vrne in ostane prodajalcu taka je praksa v avtohišah. kako se boš pa ti odločil je pa tvoja stvar.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 06, 2009 5:02 pm

Schaky
Malo preberi, za kaj gre, preden pišeš take nepotrebne odgovore.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Pe mar 06, 2009 5:28 pm

Prokarjon je napisal/-a:Moj predhodnik je nekaj citiral in potem v komentarju sam svoj citat demantiral... tudi kupec (dajalec are) ne more razdreti pogodbe... beri 64. člen obligacijskega zakonika.

Bistvo je da niti ti niti on načeloma več ne moreta odstopiti od pogodbe, seveda razen v primeru medsebojno sklenjenega dogovora.

Imaš prav, se mi je mudilo, pa sem napisal neumnost, pogodbe ni mogoče razdreti razen v temu primeru kot si ga ti napisal. Kar pa sem jaz mislil napisati, pa se je nanašalo na neizpolnitev pogodbe (65.člen). Naprimer, da se Molatu nebi dalo več ukvarjati z dajalcem are in bi avto prodal nekomu drugemu ter zato nebi izpolnil svojega dela pogodbe, dajalec are pa bi v temu primeru lahko zahteval bodisi izpolnitev pogodbe (kar bi bilo v temu primeru torej nemogoče), če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are (s tem bi se najverjetneje končalo in na to se je nanašal komentar v mojem prejšnjem postu).
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Pe mar 06, 2009 6:20 pm

Potrpi.

Prvi kupec je "vedno zlati" kupec pa čeprav zavlečuje z celotno kupnino. Morda bo naslednji kupec ponujal občutno manjšo vsoto denarja, kot ta. Sicer pa za katero vozilo se gre (morda boš dobil novega kupca tukaj), koliko ti je dal sploh are?
Zadnjič spremenil abcabc, dne Pe mar 06, 2009 6:26 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Pe mar 06, 2009 6:25 pm

schaky je napisal/-a:ponavadi se ara plača ko avto rezarviraš in če se kupec ne odloči za avto se ara ne vrne in ostane prodajalcu taka je praksa v avtohišah. kako se boš pa ti odločil je pa tvoja stvar.

...nekako tako

Ravno zadnjič plačal aro v višini 200 evrov in, če nebi prevzel avta še isti teden bi izgubil aro in bi jo pobasal trgovec z rabljenimi vozili.
In zadnjič pri fizični osebi ista zgodba. Plačal 100 evrov are (vedno se nekako plača 10%)-odvisen dog.prodajalca in kupca.
Na list papirja smo tudi napisali, kdaj bo prevzem vozila. En dan je bilo zamika a nič hudega.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov