Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Kraj: Lj

dizel do 60kw

Napisal/-a mihant So jul 25, 2009 4:51 pm

Pozdrav,

počasi bom moral nadomestiti moj stari avto. Imam naslednje želje: dizel do 60kw (zaradi registracije), največ letnik 2002, obvezno klimatska naprava. Bolj kot zunanja lepota in ohranjenost mi pomeni notranjost in vsaj osnovna varnost (zato vsaj 2x airbag, abs...). Omejitev pa je tudi pri denarju. Želim dati čim manj, zgornja meja pa je nekje 3500-4000 EUR. Kar se motorja tiče sem popolnoma nezahteven, saj npr. volskwagnov SDI s 47kw povsem odgovarja mojim potrebam.

Ko sem gledal po internetu, sem videl, da v moje kriterije še najbolj sodi Renault Clio, ki ima dci motorje z 48, 50 in 60kw. Sem pa malo zadržan okoli teh motorjev, ker sem slišal nekaj kritik (baje so problem šobe?). Imate kakšne izkušnje s temi motorji? V podobno kategorijo sodi tudi Thalia, ki je itak Clio s podaljškom in slabšo notranjostjo - ravno zaradi notranjosti mi je manj všeč.

Sem odprt za vse nasvete in predloge.
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.

Uporabniški avatar
tads
Novinec

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a tads So jul 25, 2009 4:55 pm

če že gledaš vw potem ne glej sdi, kakor ti bo vsak priporoču, raje vzemi TDi ali pa kakšen italjanski JTD.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So jul 25, 2009 5:04 pm

Če smo že pri VW kocernu (Seat, Škoda, Audi, Volkswagen) mislim, da prideta zate v poštev samo 1.4 70 oz 80 KM ter SDI motor. Avtomobili z SDI so sicer res prekleto neposkočni, bolj nepremičnine, vendar pa če ti je za pospeške malo mar in najdeš ugodno kaj iz tega koncerna s SDI motorjem boš imel zelo malo stroškov saj praktično nima kaj crknit. Zelo zelo vzdržljivi in tudi varčni motorji.

O Renaultih pa če uporabiš iskanje, boš lahko več kot dovolj prebral,... kako je z DCI "motorji"...

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= So jul 25, 2009 5:05 pm

V temu rangu si poglej še Peugeot 206 1.4hdi. Luštna notranjost, 50kw in pa HDiji so dokaj neproblematični.
Edini problem je, da je v temu rangu trenutno na voljo le en oglas:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2744395&show=1

Drugače pa avto.net za tak denar in pogoje vrže ven večinoma R Clio, Opel Astre in pa nekaj cordob ter golfov ;)
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

zlarre_
Novinec

Napisal/-a zlarre_ So jul 25, 2009 5:32 pm

Glede na zahteve tvoje bi jaz najraje vzel VW Polo.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2878124&show=1

Zakaj raje Polo-ta kot pa: Cliota, P206,.....in podobne reči.
- Novejši in lepši izgled
- Nemec-vsi vemo kolko zdržijo njihovi avti
- Znamka-cena ne pada tako hitro

Če ti je všeč malo Stylinga pa vemo kako lep lahko pride avto ven. ;)

Slika

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant Ne jul 26, 2009 6:57 pm

hvala vsem za odgovor.

Tads je omenil JTD motorje, kolikor sem gledal lahko razmišljam samo o starem Puntu. Vendar kot sem gledal pri kolegu, je notranjost pri Puntu dosti bolj plastična kot pri Cliu, pa tudi oglasov je manj na internetu.

Zanimiva izbira je tudi kakšna Cordoba, na kateri osnovi je ta avto narejen, je to kot mali avto (razred Polo) ali kot nižji srednji (razred Golf)? So Cordobe samo v limuzinski 4-vratni varianti ali tudi druge oblike?

zdi se mi, da bom res moral vzeti Clia ali Thalio. Vsi SDI-ji so dragi, vsaj če gledam objavljene cene. Dvomim, da bo kdo spustil ceno za 1000 EUR, da bi prišel na mojo zalogo 4000 EUR. Ali se samo meni zdi cena 4990 za 7 let starega polota SDI z 98000 km malo veliko? Gre le za 7 let star avto, kar je skoraj življenjska doba avta... (govorim za oglas, ki ga je napisal zlarre_).

V prid Cliu govori tudi dejstvo, da jih je največ na internetu, itak smo pri nas kupovali Clie kot nori, ker smo podpirali slovensko avtomobilsko industrijo. Samo moram ugotoviti kaj paziti pri dci motorjih...

Uporabniški avatar
shaggx
Stalni uporabnik

Napisal/-a shaggx Ne jul 26, 2009 7:21 pm

dci motorji letnika 2002 so bile zelo problematične turbine kolikor jaz vem,...
ko si spraševal glede cordobe mislimd a je narejena na osnovi pola classic.
samo kaj pa če bi pogldal kakšnega golfa II letnkl 96-97

GOLF IV: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2934655&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2916239&show=1
glede teh vidim samo da ne piše da nista bila karambolirana

GOLF III letnik 96 http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3010768&show=1
tak ko iščeš ti za nižjo ceno
tile 1.9 D motorji so večni ob rednem vzdrževanju pravzapšrev predhodniki SDIjev

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3004109&show=1
tale ima sicer visoko ceno ampak ima veliko opreme in izgleda zelo ohranjen
Slika
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant Ne jul 26, 2009 7:51 pm

hvala za predlog, ampak tile so mi malo prestari. Iščem avto za vsaj 4 leta in če kupim 10 ali več let star avto, to pomeni da je po 4 letih samo še za 'v jamo', torej ves denar, ki ga dam za nakup avta takoj odpišem. Poleg tega tako stari avti zahtevajo večje vložke za vzdrževanje in popravila.

to so razlogi, da sem si dal omejitev letnika 2002 ali novejši.

kar se Clia tiče in dci motorjev, moram očitno vzeti letnik 2004 ali mlajši. Kot berem naj bi bile prve generacije problematične.

Uporabniški avatar
shaggx
Stalni uporabnik

Napisal/-a shaggx Ne jul 26, 2009 7:59 pm

aha jaz sem narobe razumel glede letnikov ;)
Slika
Slika
Slika
Slika

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Ne jul 26, 2009 8:00 pm

Zlarre_

tale izjava, da je boljši ker je pač nemec je pa tako splošna, da nima nobene teže.
Osebno ravno zaradi tega, ker je nemec nočem takega avta pa še zdaaaaleč nism edini.
Če bi ta izjava držala, bi samo nemci delal avte za cel svet, pa na srečo ni tako.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne jul 26, 2009 8:00 pm

Če daš 4k€ za avto, za tistih 60€ na leto več bi si lahko kupil tut kaj močnejšega.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
shaggx
Stalni uporabnik

Napisal/-a shaggx Ne jul 26, 2009 8:08 pm

o fiatfan tbe smo pa kar dolgo čakali v tej temo :P

sorry za fftopic
Slika
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
plasi
Novinec

Kraj: Suhor

Napisal/-a plasi Ne jul 26, 2009 8:11 pm

Jaz imam cliota 2002, 60kw in sem z njim zelo zadovoljen. Narejenih ima 126k km in nimam nobenih problemov. Poraba je zelo majhna okoli 4,4l sem pa že spravil na 4,2l, pospeški so pa za tako mašinco in porabo odlični. Sestra ima pa letnik 2004 in ji tudi zelo lepo služi. Mislim da je vreden svojga denarja.

LP D
Pijem Laško pivo in j... se mi za vse živo!

zlarre_
Novinec

Napisal/-a zlarre_ Ne jul 26, 2009 8:13 pm

No če praviš, da so ti poloti predragi.....vsaj SDI.....zame so tudi...sam tisto je 1. ki sem ga našel.

Evo ti še nekaj.

Aja nikjer nisem zasledil kok vrat bi ti rad imel. Tako da bom kr mešano prilepil.

Tale meni zelo lep:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2991314&show=1

Ni napačen:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2930571&show=1

In še to:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2516065&show=1

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Napisal/-a mihant Ne jul 26, 2009 8:25 pm

ja, tole Fiesto sem ravnokar tudi sam gledal. TDCI je nov motor, kajne? Stari je bil TDDI, če se prav spomnim? Samo ni mi všeč, da je prodajalec 2. lastnik v 5 letih, bi bilo treba malo vprašati zakaj je tako. Če je bila prvi lastnik avtohiša je OK, sicer zna biti kakšna težava z avtom.

Ko si vprašal glede vrat - kar se praktičnosti tiče imam raje 5 vrat, in res je, da so mi prva vrata pri 3-vratnih zelo velika, še posebej na ozkih parkiriščih. Ampak dokler ni otrok itd, mi je vseeno. Par let bo torej še šlo...

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Re: dizel do 60kw

Napisal/-a radar Ne jul 26, 2009 8:44 pm

mihant je napisal/-a:Pozdrav,

počasi bom moral nadomestiti moj stari avto. Imam naslednje želje: dizel do 60kw (zaradi registracije), največ letnik 2002, obvezno klimatska naprava. Bolj kot zunanja lepota in ohranjenost mi pomeni notranjost in vsaj osnovna varnost (zato vsaj 2x airbag, abs...). Omejitev pa je tudi pri denarju. Želim dati čim manj, zgornja meja pa je nekje 3500-4000 EUR. Kar se motorja tiče sem popolnoma nezahteven, saj npr. volskwagnov SDI s 47kw povsem odgovarja mojim potrebam.

Ko sem gledal po internetu, sem videl, da v moje kriterije še najbolj sodi Renault Clio, ki ima dci motorje z 48, 50 in 60kw. Sem pa malo zadržan okoli teh motorjev, ker sem slišal nekaj kritik (baje so problem šobe?). Imate kakšne izkušnje s temi motorji? V podobno kategorijo sodi tudi Thalia, ki je itak Clio s podaljškom in slabšo notranjostjo - ravno zaradi notranjosti mi je manj všeč.

Na kratko - sem lastnik cliota dci 60 kW - čipanega na 100KM, prevoženih ima 170 kkm. Porabo imam med 4 in 4.4 L. Če pa se malo potrudiš pa gre brez problema pod 4L. Avto je redno servisiran na 15k km in ne na 30 k km, izogibam se petrola ter v nafto na 9-10 k km dolivam aditiv.
Da te sedaj razočaram - turbina še prva, šobe in pumpa prva, do sedaj menjana ena ogrevalna svečka in to je.

Drugače pa ne glede na to kaj kupiš (VW, Peugeot, Renault, ...) glej, da ima avto poznano zgodovino - resnično servisno knjigo ali še bolje, da poznaš lastnika. Osebno bi se izogibal takšnih in drugačnih švercarjev ter njihovim garancijam na kilometre (to je en lari fari - reciva, da je 5% pravih) in vzel avto kjer dobim 1 letno garancijo (npr. zlata garancija ali kaj podobnega). Zakaj - zato, da me ne bi čez čas glava bolela...

LP

zlarre_
Novinec

Napisal/-a zlarre_ Ne jul 26, 2009 8:47 pm

Glede tega motorja nevem kako je......glede lasnika se ne obremenjuj....glavno da avto dela kot mora pa tudi če je imel 10 lasnikov...samo mora bit tak kot si ti želiš. ;)

Kolega ima Fusiona doma 1.6 TDCI 66kW/90km....2006 letnik in 80.000 prevožanih.
Avto pije 4,5l/100km.....leti k strela in dela kot urca.

Ta Fiesta verjetno tudi ni tako faljen avto....dosti opreme, novejši letnik, ekonomičen pa še kaka dobra lasnost bi se našla.
Mene edino kar me je zmotilo v njej, ko sem delal izpit je to da imaš občutek da visoko sediš...sem pač ljubitelj nižjega sedenja oz. nižjih športnikov. :lol:
Ti pa veš kaj imaš rajši....;)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne jul 26, 2009 8:47 pm

Tdci je isti motor kot v peugeotu 206, načeloma je OK. Osebno ti priporočam corso cdti, ker je motor zanesljiv, ima ketno ( ni velikega servisa ), pa dokaj varčen je. Clio je varčen, udoben, ma precej drage servise, pa še zanesljivost je vprašljiva. Cordoba tudi ni slaba izbira, samo pravis da ne rabis tak velikega vata, zato raje Ibiza,

Skratka jaz priporočam corso, samo z 1.3 cdti motorjem, če dobiš kje kako, magari je malo dražja od clioat, prideš precej notri že z tem, da nima velikega servisa.

Če ne iščeš nujno dizla, ti priporočam corso z bencinarjem twinport, ki zna zelo malo porabiti in je precej zanesljiv.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Re: dizel do 60kw

Napisal/-a kiki13 Ne jul 26, 2009 9:03 pm

radar je napisal/-a:
mihant je napisal/-a:Pozdrav,

Na kratko - sem lastnik cliota dci 60 kW - čipanega na 100KM, prevoženih ima 170 kkm. Porabo imam med 4 in 4.4 L. Če pa se malo potrudiš pa gre brez problema pod 4L. Avto je redno servisiran na 15k km in ne na 30 k km, izogibam se petrola ter v nafto na 9-10 k km dolivam aditiv.
Da te sedaj razočaram - turbina še prva, šobe in pumpa prva, do sedaj menjana ena ogrevalna svečka in to je.

Drugače pa ne glede na to kaj kupiš (VW, Peugeot, Renault, ...) glej, da ima avto poznano zgodovino - resnično servisno knjigo ali še bolje, da poznaš lastnika. Osebno bi se izogibal takšnih in drugačnih švercarjev ter njihovim garancijam na kilometre (to je en lari fari - reciva, da je 5% pravih) in vzel avto kjer dobim 1 letno garancijo (npr. zlata garancija ali kaj podobnega). Zakaj - zato, da me ne bi čez čas glava bolela...

LP

Sam imam enakega cliota (sicer ni čipan) in lahko potrdim, da je avto super. Imam letnik 2003, 100k km in sem do zdaj menjal eno šobo (v garanciji) in enkrat so mi popravljali klimo (garancija). Poraba je zakon (od 4 litrov naprej), pospeški tudi.
Dobro je, če menjaš olje na 15k km, zaradi turbine.
Priporočam nakup, svetujem pa ti, da dobro pregledaš avtomobil ter preveriš njegovo zgodovino.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Ne jul 26, 2009 9:11 pm

Jaz pa imam priporočilo, ki ga še ni nihče omenil, in bi se mi zdel zanimiv če iščeš tak avto za tak denar. Namreč Škoda Fabia SDI. Avto ima dost opreme, klimo, nizka registracija in poraba, motorji so vzdržljivi, nimajo turbine, vzdrževanje je poceni, tako da če ti je avto všeč velja razmisliti. Plus tega avta pri nakupu rabljenega je tudi to, da tak avto večinoma vozijo starejši, umirjeni vozniki, tako da se da lažje najti ohranjenega. Udobja nekega posebnega ni, ampak za mestno in vožnjo sem pa tja je čist racionalen nakup.
Cena pa nekje od 3500 do 4500 eur.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2799039&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3011829&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2796983&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3003787&show=1

Uspešen nakup
LP
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov