Napisal/-a obcasnigledalec Sr avg 12, 2009 8:09 pm
Po daljši turi z mojim polotom sem prepričan da rabim drug avto, ker tako turo nameravam ponoviti, ampak bi rad potem še hodil(10 ur vožnje v polotu in me je hrbet bolel pa še cel kup malih stvari).
Ne iščem avta za nakup sedaj, ampak čez dobre pol leta, tri četrt leta. Cena bi ob nakupu bila okvirno od 6000 do največ 8000€. Računam da se bodo cene še malo spustile, oziroma bodo avti malo zgubili vrednosti v očeh lastnikov, sicer bolj težka, ampak vsseno možno, recimo je avto 9000€ sedaj, pa bo čez 3/4 leta 7500€, oziroma se jih bo dalo dobit za ta denar.
Znamka mi ni toliko pomembna kot pa udobje in malo hitrosti. Se zavedam da avto ki je do konca udoben ne mora biti nobena raketa, ampak ne iščem rakete, pa tudi ni treba da se mi zdi kot da lebdim med vožnjo. Kar bi rad večinoma je udoben sedež, če je avto malo trši lahko tudi preživim dokler me zaradi sedeža ne bo hrbet bolel. Bi pa rad da je notranjost z čim manj črički. Bi rad dokaj tiho in mirno vožnjo, brez raznih črikov in drgetanja plastike, žvižganja zarad napak v dizanju, etc. Klima bi pa rad da je učinkovita, trenutno je v polotu še dokaj, ampak rabi svoj čas, da pride do efekta in shladi cel avto, če pa je zunaj vroče in nabija sonce na polno pa bo trajalo dobre pol ure, celo več(beri: tudi 40 min), da bi avto na taki temparaturi, da se počutiš udobno, zato tega nebi rad več, ampak da se po 10 minutah avto prijetno hladen.
Z dokaj hiter je mišljeno, da v najvišji prestavi avto ne rabi pol minute z 90 na 130/140 km/h in da ga ne prisili vsak malo večji hrib v izgubo hitrosti(mi gre grozno na živce, ko se ob klancu hitrosti spusti z 140 na števcu na 110). S tem bi tudi rad, da so pospeški dokaj konstantni z naloženim avtom(ko nas je bilo 5 v polotu je ta krepko kazal svojo podhranjenost). Rad bi da se tudi ne občuti razlike v moči ko je klima prižgana ali ugasnjena(pri polotu se lepo pozna ko avto klecne) Je pa tudi fino, če se da avto pritisnit ko je avtocesta prazna ob treh zjutraj.
Kar se tiče oblike se bi tokrat raje obračal po limuzinah, ker v hatchbacka naložit prtljago za dobra dva tedna kampiranja z vsemi raznimi orodji se konča tako da so zadnji zici tudi polni. Pa tudi ko je pet potnikov v avtu je zadaj rahlo neudobno, tako, da bi raje gledal po limuznah, s prtljažnikom in nekaj prostora zadaj.
Z varčnim avtom mislim v smeri porabe 8(+1/-1)l ob zmerni vožnji, manj je seveda več. Ker te 1500km ture ne mislm opravljati mesečno ampak recimo enkrat, dvakrat letno ne vem če bi se dizel splačal samo zato. Ali pač? mnenja dobrodošla. Drugače pa ponavadi naredim nekje okoli 200km na teden, 190km na avtocesti.
Razni dodatki ki so dobrodošli, so tempomat in xenon, klima je obvezna. Navigacija bi bila super, ampak se da dokupit razne garmine tako da ni kriza.
Privlačen mi je recimo bmw 320/d ali 330d, e46(če se bodo cene spustile, ampak zelo dvomim), mogoče za smernico, v tem stilu avta iščem.
Torej, predlogi?
Zadnjič spremenil
obcasnigledalec, dne Sr avg 12, 2009 9:18 pm, skupaj popravljeno 4 krat.
Zdaj že objavlam občasno