Glede na to, da delaš do 35000km letno in da si napisal da je pomembno udobje ti odsvetujem manjše avtomobile (polo, 206 in podobno), ker udobje ni ravno prva stvar ki mi pride na misel. Take velikosti kot preostanek izbire pa je na primer še R. Megane, kot je Gigi že omenil Kia Ceed, C4 itd.
Kar se tiče osebnih izkušenj, ti lahko bolj podrobno povem le za P307, ostale sem vozil premalo časa, da bi lahko bil zanesljiv vir.
Glede na kilometrino bi ti priporočal izbiro dizla. Do 100hp imaš na voljo 1.6HDi (90hp) vendar bi na tvojem mestu vseeno raje izbral 1.6HDi (110hp), razlika v zavarovanju in cestnini je skoraj zanemarljiva, poraba pa se giblje med 5-6,5l, pospešuje pa za 110konjev res zadovoljivo. Drugače kolikor vem HDi motorji niso preveč problematični (občasno ponagaja FAP). Vsekakor pa če ti bo kdo posodil avto za testno vožnjo naprej vprašaj, če ga poganja že novejši 1.6HDI (110) in ne stari 2.0HDi (110). Namreč razlika v vožnji enega in drugega je po mojem mnenju ogromna (v prid novejšega seveda).
Kar se tiče izgleda 307ke je meni osebno zelo všečna, še posebaj po faceliftu (2005), ko je sprednji del pridobil malo bolj agresiven izgled. Tudi notranjost je bila tega leta prenovljena (najbolj opazna je 2 področna avtomatska klima in sprememba MFDja ter števcev). No glede na okviren znesek in prevožene km predvidevam da starejših od 2005 tako ali tako ne bi gledal.
Udobje je tipično francosko (mehka vožnja), vendar se ga da tudi bolj dinamično pelati čez ovinke brez pretiranega strahu ali slabega občutka. Pomaga tudi to da ima 1.6HDi aluminjast blok, na račun katerega so zmanjšali tudi težo sprednjega konca kar pomaga ohranjati dokaj nevtralno lego. Osebno se tudi na daljših poteh nisem utrudil, seveda pa je bil nepogrešljiv pri temu tudi tempomat.
Na koncu ti svetujem, da si pogledaš čim več različnih avtomobilov (znamke) in se ne zapičiš že v prvega, ki si ga boš ogledal
Lp