Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Tommo
Novinec

Kraj: Novo mesto

SEAT EXEO ali SEAT ALTEA XL

Napisal/-a Tommo Ne nov 08, 2009 7:27 pm

Pozdravljeni,

Kaj mislite o teh dveh avtomobilih?
Katerega bi izbrali?
Določene prednosti in slabosti.

Gre pa za:
SEAT ALTEA XL 1,9 TDI 105KS Style
SEAT EXEO 1,6 102KS Style

Katerega bi izbrali vi, cene med tema dvema modeloma so nekje enake zato me zanima še vaše mnenje.

Lp
..::::..SEAT..::::..POWER..::::..

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Ne nov 08, 2009 7:29 pm

exeo karavan, 1.8 tfsi

morm popravt, v tem primeru seveda alteo, več uporabnosti, vključno z motorjem, koliko je pa navadna altea dražja?
Zadnjič spremenil R 34 GT-R, dne Ne nov 08, 2009 7:41 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
RiDe hArD

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Ne nov 08, 2009 7:33 pm

se res samo ta dva avta izbiraš z omenjeno motorizacjo potem alteo.. ker se boš z dizlom lažje spopadal s težo. predpostavljam, glede na to da se kupuje tak avto, da nebo vedno prazen. pa še čipati se ga da na 130 hrčkov.

Uporabniški avatar
Tommo
Novinec

Napisal/-a Tommo Ne nov 08, 2009 7:50 pm

Jerch_ je napisal/-a:se res samo ta dva avta izbiraš z omenjeno motorizacjo potem alteo.. ker se boš z dizlom lažje spopadal s težo. predpostavljam, glede na to da se kupuje tak avto, da nebo vedno prazen. pa še čipati se ga da na 130 hrčkov.

ja prazen ali poven, pa vseeno je prostornina prtljažnika večja od altee vsaj po papirih, pa tut bolj praktičen po mojem.... ... pa prednost je tut to da je možnost čipanja....

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne nov 08, 2009 9:37 pm

1.8 tfsi

Ali nima exeo stari 1.8T motor in ne novega 1.8 TSI/TFSI motorja?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne nov 08, 2009 9:48 pm

simply je napisal/-a:
1.8 tfsi

Ali nima exeo stari 1.8T motor in ne novega 1.8 TSI/TFSI motorja?

2.0TSI da... 1.8T je pa 150KM (110kW) ...torej DA, navaden je se
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne nov 08, 2009 9:49 pm

Altea XL z 1.9 tdi motorjem je slaba kombinacija in žal teh 105Hp je dovolj za 1.,2.,3. prstevao potem se zgodba konča, poraba tudi zelo naraste ker je avto le težak in visok(sem ga imel 3 ure na testni vožnji). 2.0tdi je dosti boljša izbira ali pa čipan 1.9 tdi. Drugače pa avto super. Lepo je vozen, udoben, in še in še plusov ima. Armaturka je malo socijalna ampak to že preživiš.lp.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne nov 08, 2009 10:31 pm

fare je napisal/-a:Altea XL z 1.9 tdi motorjem je slaba kombinacija in žal teh 105Hp je dovolj za 1.,2.,3. prstevao potem se zgodba konča, poraba tudi zelo naraste ker je avto le težak in visok(sem ga imel 3 ure na testni vožnji).

Sicer Alteo XL nisem vozil, sem pa enkrat dobil Toledota 1.9TDI 77kW za nadomestno vozilo, pa se mi sploh ni zdel podhranjen (3 osebe notr, nekaj manjših stvari v prtljažniku). Na relaciji 65km (5km mestne vožnje, 30km avtoceste, ostalo navadna cesta) je bla poraba 5.2

@tommo: tko, da če ti finance ne dovoljujejo 2.0TDI, zna bit tud 1.9TDI dobra izbira (pa še zmeraj ga lahko čipaš, če ti rata švoh).
Exeota pa jaz ne bi vzel z 1.6 motorjem, ker je za tak velik (=beri težak) avto premalo navora, posledično bo tud poraba višja, ker ga boš moral naganjat na obrate. 1.8T bi bila pa druga zgodba :twisted:

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Po nov 09, 2009 7:38 am

Če je tako motorizirana Altea podhranjena, kako se bo pa držal Exeo 1.6? :roll:

Je pa Exeo v bistvu Audi A4 prejšnje generacije, s Seatovin znakom. 70 % sestavnih delov je identičnih, torej je po zasnovi daleč od novega.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Re: SEAT EXEO ali SEAT ALTEA XL

Napisal/-a Kael Po nov 09, 2009 12:36 pm

Tommo je napisal/-a:Pozdravljeni,
Kaj mislite o teh dveh avtomobilih?
Katerega bi izbrali?
Določene prednosti in slabosti.
Gre pa za:
SEAT ALTEA XL 1,9 TDI 105KS Style
SEAT EXEO 1,6 102KS Style
Katerega bi izbrali vi, cene med tema dvema modeloma so nekje enake zato me zanima še vaše mnenje.
Lp

Skoraj primerjaš hruške pa jabolka. Navadni Exeo mi najbolj deluje kot kakšna limuzina za poslovneže, kot samo atov avtomobil za lastne vožnje, za starejše ljudi ki gredo samo s kufri na morje ipd. Prtjalžnik navadnega Exea ima namreč strašansko malo luknjo (ne odpre se zadnja šipa), ki ga naredi pogojno uporabnega. Če res nikoli ničesar, razen potovalk in manjših stvari ne voziš v avtu, potem je navadni Exeo dobra izbira. Kljub poudarjanju športnosti pri tem modelu, je Exeo tudi v sport varianti namenjen lagodni vožnji, njegov dom so ob primernem motorju avtoceste ter ležerno ovinkarjenje. Čim začneš z športno vožnjo, pa ugotoviš, da enostavno za to ta avtomobil ni. Če iščeš bolj družinski avtomobil je edina rešitev nakup ST variante, če hočeš Exea.
Seat Altea XL pa je tipičen, zelo prilagodljiv družinski enoprostorec. Vanj spraviš boga in pol, zadnja klop je pomična, kar pomeni, ko greš na morje je kuferaun večji naložiš noter vse živo, ko pa sam otroke k babici peleš, pa jim daš več prostora. Sploh pa je pri Altei XL fajn ker sediš malo višje, lega na cesti pa je za enoprostorca, sploh če vzamneš 17" platišča + športno podvozje ena najboljših v razredu (poišči kakšen test in mnenje o legi). Vsekakor pa je pri Exeo vidno da hoče bit razred višje kot ostali Seati - bolj kakovostni materiali ipd. v notranjosti. Čeprav mene nihče ne prepriča, da dam za ta avto 25.000 €, kolikor pride spodoben bencinski / dizelski motor.
Zdej pa dajmo še eno o motorjih: Exeo z 1.6 motorjem pozabi. Že v Seat Leonu, motor popije okoli 9 L ob normalni vožnji, 10 L če daš mal gasa, vleče pa kot crkjen konj. Zdej bi ti to mel v taki veliki kravi - pozabi prosim, razen če voziš kot stara mama. V Seat Altei 1.9 TDI motor je malo razumnejša izbira in tja do 110 motor lepo vleče, porabo pa z nežno vožnji držiš na 6 litrih. Dalje od poraba strmo raste proti 8 L in več če je treba, glasnost v potniški kabini se enako veča (npr. v Leonu pri 130, 140 se ob normalnem pogovoru potnik zadaj in spredaj ne slišita vredu) pospeški pa so od te hitrosti (110) dalje ubogi. Je pa dejstvo: s praznim avtom in tem motorjem težko prehitevaš, par ljudi v avtu in poln kuferaun pa 105 KM pa na prehitevanja pozabi, ker je motor preveč podhranjen. Idealna izbira za Alteo je 2.0 TDI motor s 140 KM, ali pa 1.4 TSI s 125 KM, ki po porabi lahko pride zelo blizu dizla, če voziš po pameti. Če bi se mogu med tema dvema odločit, brezkompromisno Seat Altea XL. Še vedno, pojdi peljat oba - po možnosti si odsimuliraj realne pogoje uporabe avtomobila...

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po nov 09, 2009 4:01 pm

peroRS je napisal/-a:
fare je napisal/-a:Altea XL z 1.9 tdi motorjem je slaba kombinacija in žal teh 105Hp je dovolj za 1.,2.,3. prstevao potem se zgodba konča, poraba tudi zelo naraste ker je avto le težak in visok(sem ga imel 3 ure na testni vožnji).

Sicer Alteo XL nisem vozil, sem pa enkrat dobil Toledota 1.9TDI 77kW za nadomestno vozilo, pa se mi sploh ni zdel podhranjen (3 osebe notr, nekaj manjših stvari v prtljažniku). Na relaciji 65km (5km mestne vožnje, 30km avtoceste, ostalo navadna cesta) je bla poraba 5.2

@tommo: tko, da če ti finance ne dovoljujejo 2.0TDI, zna bit tud 1.9TDI dobra izbira (pa še zmeraj ga lahko čipaš, če ti rata švoh).
Exeota pa jaz ne bi vzel z 1.6 motorjem, ker je za tak velik (=beri težak) avto premalo navora, posledično bo tud poraba višja, ker ga boš moral naganjat na obrate. 1.8T bi bila pa druga zgodba :twisted:
Ja pri 90-100km/h. :roll:

Uporabniški avatar
Tommo
Novinec

Napisal/-a Tommo Po nov 09, 2009 7:10 pm

Glede porabe pri Altei mislim da bi morala biti nekje ista ali pa podobna kot sem jo imel pri Leonu 1.9 tdi 110PS (prvi model l.2004)

Je pa itak razmišljanje o čipanju na 130PS tko da bi mogla bit potem kar živahna.

Tko da se je moja odločitev ki je prevladovala le še potrdila z vašimi mnenji. Odločitev je sicer za Alteo XL 1,9 tdi 105PS, s sport podvozjem.

Kaj mislite pa o tem da bi ji dal gume 235/35/19? A bi se poraba drastično povečala v primerjavi z 225/45/17? Mislim da za normalno vožnjo pa tut nebi smela imeti težav da bi bila potlej opazno bolj lena.

Kakšno barvo barvo bi izbrali vi? Kaka bi zgledala bela z 19" platišči in temnimi zadnjimi šipami?

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po nov 09, 2009 7:27 pm

Tommo je napisal/-a:Glede porabe pri Altei mislim da bi morala biti nekje ista ali pa podobna kot sem jo imel pri Leonu 1.9 tdi 110PS (prvi model l.2004)

Je pa itak razmišljanje o čipanju na 130PS tko da bi mogla bit potem kar živahna.

Tko da se je moja odločitev ki je prevladovala le še potrdila z vašimi mnenji. Odločitev je sicer za Alteo XL 1,9 tdi 105PS, s sport podvozjem.

Kaj mislite pa o tem da bi ji dal gume 235/35/19? A bi se poraba drastično povečala v primerjavi z 225/45/17? Mislim da za normalno vožnjo pa tut nebi smela imeti težav da bi bila potlej opazno bolj lena.

Kakšno barvo barvo bi izbrali vi? Kaka bi zgledala bela z 19" platišči in temnimi zadnjimi šipami?
Z 19"kami ne boš nardil nič pametnega. 17" letne so ok za ta avto. 16" pa za zimo.lp.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To nov 10, 2009 11:07 am

@Tommo: pozabi ti, da je "legenda" med TDI-ji 1.9 TDI s 110 KM iz Leona enako živahen kot 1.9 TDI v Altei XL. Mi smo ta motor imeli v starem toledu, ki je od mojega !Leona 1.9 TDI s 105 KM težji za vsaj 100 kg, da ne govorimo o zračnem uporu ali čem podobnem. Če sem ta avto lepo vozil, sem imel s klimo porabo tam 4.3 do 4.8 / 100km in avto je res letel. V novem Leonu imam kot sem omenil 1.9 TDI-ja s 105 KM, dosedaj najnižja dosežena poraba je 4.62 litra z vožnjo v zavetrju za tovornjakom po AC (celoten tank) in to brez klime ter prižganih luči ter vsakič prevoženih 120 KM v kosu. Če vozim npr. varčno ter po AC 110 na uro, je poraba vsakič med 5.3 in 5.6. Boh ne daj da peljem več po AC, ali malo na gas stopim ob pospeševanjih, poraba je takoj 6+, 150 po avtocesti pa že leze proti 8 L (imam le 16" kolesa). V Leonu je ta motor recimo dovol, imamo pa tudi Tourana s tem motorjem (17" kolesa). Ob vožnji po AC tam 110 na uro, pa da si res nežen maš porabo okoli 6l, kake kombinirane vožnje zaključiš nekaj pod 8, če hočeš več (malo dinamike) od avta pa nekaj kratkih voženj, AC 130+ pa hitro z enim tankom prevoziš malo čez 550 km, kar je precej blizu 10 L porabe. Altea XL je sicer mogoče res malo lažja pa malo manj zračnega upora ima, vendar pa preprosto je tako 1.9 TDI motor kot 1.6 motor preobrenjen, sploh če nameravaš nataaknit večja platišča - na Touranu npr. je razlika med 15" kolesi (zima) in 17" astronomska. Na 15kah kaže znake življenja, s 17" kami je pa mrtev. Če misliš vozit 19" platišča, ti je mini minimum 2.0 TDI s 140 KM ali pa 1.4 TSI s 125 KM.

Glede športnega podvozja in ogromnih platišč: lego avtomobila boš vsekakor z športnim podvozjem in širokimi gumami izboljšal (če poznaš pri ovinek pred tuneli čez Trojane v smeri LJ ko je omejitev 100, v Leonu s serijskim podvozjem avto pri okoli 110 prične zanašat, s 17" kolesi in športnim podvozjem je pri 160 mir), vendar je npr. meni športno podvozje v Touranu enostavno pretrdo, saj v avtu ves čas ropota, čutiš pa vzak kamenček, ki si ga povozil. Za voznika je to še nekako sprejemljivo, če pa se pelješ zadaj, pa imaš občutek, da pelješ valjar - tako da vsekakor preizkusi športno podvozje tako, da sediš zadaj oz. s tistimi ki jih boš v avtu vozil.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To nov 10, 2009 12:42 pm

fare je napisal/-a:Ja pri 90-100km/h. :roll:

Po navadni cesti ja, na AC pa 120-130.
Glede porabe je brezveze razpravljat, ker eni dobite testni avto pa mu dušo spustite, pol pa jamrate da dost kuri. Realna poraba pri Altei XL (večja teža in upor) z isto mašino je 5.5-6l (z mešano vožnjo).

Jaz sem imel enkrat z 1.9TDI 130KM (avto ca 1350kg) na relaciji 14km po klancu navzdol porabo 10l/100km, sam to je bla taka ekstremna vožnja, ki jo narediš morda 1-krat letno.
Ne moreš pa na račun tega trdit pol da kuri 10, ker bi bla bedarija :roll:

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Napisal/-a 4tuning_team To nov 10, 2009 1:18 pm

...kot je že nekdo omenil, primerjaš skor jabolka in hruške.
Osebno bi vzel Alteo, kajti 1.6 motor je malce zastarel in je v ponudbi samo zardi nizke cene...politika pač. Ne rečem, da je slab motor, vendar ti odsvetujem ta motor v Exeo-ju...razlika v porabi je nekje cca. 2-3 litre, kar pomeni, da pri Alteji ne skor ne moreš preseči 6 litrov, kar pri Exeo-ju z lahko presežeš 8 litrov z 1.6 motorjem.
Moje mnenje.
Boštjan

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 10, 2009 1:23 pm

4tuning_team je napisal/-a:...kot je že nekdo omenil, primerjaš skor jabolka in hruške.
Osebno bi vzel Alteo, kajti 1.6 motor je malce zastarel in je v ponudbi samo zardi nizke cene...politika pač. Ne rečem, da je slab motor, vendar ti odsvetujem ta motor v Exeo-ju...razlika v porabi je nekje cca. 2-3 litre, kar pomeni, da pri Alteji ne skor ne moreš preseči 6 litrov, kar pri Exeo-ju z lahko presežeš 8 litrov z 1.6 motorjem.
Moje mnenje.
Boštjan

ma daj človek ne bit hecen...... :roll: ta motor bo v Altei definitivno porabil več; in to ogromno več, v Exceu je elektronika naravnana na eur 5 in še celo 6 prestav ima......ampak vseeno je (sploh) v teh malo hladnejših dnevih poraba na altei kr blizu 10 na Exceu pa nekje blizu 9......basta :!:

Lahko pa posplošimo za ta motor, da najmanj varira: ni šparovček, ni pa niti neki rastrosnež, če šparaš pod 8 ne gre, če ga "odiraš"" ne preko 11....

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Napisal/-a 4tuning_team To nov 10, 2009 1:38 pm

...nočem se nekaj prepirat, ampak če bo Altea 1.9 TDI 77kW popila 9 ali več litrov pol je pa nekaj narobe....se ne strinjam z tvojo izjavo, sorry. Če se pa ne motim je govora o povprečni porabi in ne o max porabi. Delam v Porsche mreži in vem kok TDI ali Mpi motorji posrkajo vase.
Boštjan

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To nov 10, 2009 2:01 pm

Lahko vam iz prve roke povem kolk porabi 1.6 motor, ker mam tazga v golfu. Povprečno v 30 kkm je poraba 8.2 litra s tem, da je to večinoma mestna vožnja na kratke relacije, na AC pr 130 km/h je poraba slabih 7, relacijska cesta okol 6 litrov. Da ti pa porabi 10 ali več litrov ga moraš pa res terat tam nad 4.000 obratov, men nad 9 še nikol ni uspelo pridt. Z lepo normalno vožnjo je poraba primerljiva ostalim podobnim motorjem. Res je, da je motor konstrukcijsko že kar v letih, ampak to ne pomen da je slab, ni pa za neko divjo vožnjo. Prednost teh motorjev je, da so praktično nepokvarljivi, jih pa sedaj nadomeščajo z novim 1.2 TSI motorjem. Vendar, če bi šel sedaj v nabavo novega avta in bi si zaželel bencinarja, bi vsekakor vzel 1.4 TSI.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 10, 2009 4:17 pm

4tuning_team je napisal/-a:...nočem se nekaj prepirat, ampak če bo Altea 1.9 TDI 77kW popila 9 ali več litrov pol je pa nekaj narobe....se ne strinjam z tvojo izjavo, sorry. Če se pa ne motim je govora o povprečni porabi in ne o max porabi. Delam v Porsche mreži in vem kok TDI ali Mpi motorji posrkajo vase.
Boštjan

škoda....ampak si nepozoren, da ne rečem nepismen ali pa sem jaz že res star, senilen in ne vem kaj še vse.....

Poglej; repliciral sem na tvoj post, ŠE ENKRAT GA PREBERI IN ME RAZSVETLI, KJE JE GOVORA O MOTORJU 1.9 TDI :?: :!: :idea:
4tuning_team je napisal/-a:...kot je že nekdo omenil, primerjaš skor jabolka in hruške.
Moje mnenje.
Boštjan

a je govora (iz tvojih ust/prstv) o bencincu 1.6 8v ?

P.S. za tdi se pa strinjam z napisanim....- drži
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov