Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

zvezdica_maja
Nov uporabnik

Fiat Bravo ali VW golf

Napisal/-a zvezdica_maja Po nov 16, 2009 9:46 am

Kupujem avto nekje do 15.000 €. Avto naj bi bil vsaj letnik 2008, dizel, nekoliko večji (da bo primeren tudi za prevažanje otrok :) ). Nekako sem zožila izbor na fiat bravo in vw golf. Zdaj pa me zanima, kakšna je kaj razlika v stroških servisa, vzdrževanja, kateri bo zdržal dlje, kateri je bolj zanesljiv, poraba, udobje, pač + in - posameznega avta. V ožjem izboru so trenutni teli avtočki:

bravo 1.
bravo 2.
golf variant
golf

Golf VI mi sploh ni všeč, tako da če bom kupila golfa, bo golf V :) Za vse komentarje že vnaprej hvala.

Edit: focusa sem zbrisala, ker niti ne razmisljam resno o njem
Zadnjič spremenil zvezdica_maja, dne Po nov 16, 2009 10:21 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po nov 16, 2009 9:54 am

Pozdravljena na forumu. Tale tvoja tema je odlično izhodišče za kregarijo kater je boljši, ali VW ali fiat. :D Sam vozim golfa V in ga ne menjam za nobenga fiata, to je moje skromno mnenje.

Dj Big
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Polje

Napisal/-a Dj Big Po nov 16, 2009 9:58 am

ban je napisal/-a:Pozdravljena na forumu. Tale tvoja tema je odlično izhodišče za kregarijo kater je boljši, ali VW ali fiat. :D Sam vozim golfa V in ga ne menjam za nobenga fiata, to je moje skromno mnenje.

X2, Pa ne da bi biu fiat grd, mi je prou ušeč. Sam bi se raj za golfa odloču :P pač moje mnenje, pa ceno bo bol držu k ga boš prodajala boš sigurno več dobila 8) Drgač bi na tvojem mestu počaku da bo nov let mim, pol bi si pa golfa 6 kupu ;)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po nov 16, 2009 10:06 am

Jaz bi se pa odločil za Focusa. Je zelo zanesljiv, vodljiv avto. Pomoje najboljša izbira.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po nov 16, 2009 10:16 am

BBS je napisal/-a:Jaz bi se pa odločil za Focusa. Je zelo zanesljiv, vodljiv avto. Pomoje najboljša izbira.

Avtorica si je že izbrala vozilo oz. katera 2 vozila prideta v poštev zato ostanite v okviru teh dveh

zvezdica_maja
Nov uporabnik

Napisal/-a zvezdica_maja Po nov 16, 2009 10:19 am

No sej z nakupom se mi ne mudi, je prvotni plan, da ga kupim nekje februarja, če pa bo prej kakšna dobra ponudba, pa pač prej :) Po obliki mi je sicer najbolj všeč bravo, tudi ful udoben je znotraj, samo ker avto kupujem za dlje časa (sigurno več kot 5 let), se mi zdi golf boljša izbira. Poleg tega delam letno cca. 35k km in po moji logiki mi bo dlje zdržal golf kot bravo.
Bo treba razmislit, ali raje izberem na podlagi všečnosti ali praktičnosti :) Focus načeloma ni slab, samo mi nekako ne potegne. Kar se pa tiče golfa V in VI, bi bilo sigurno bolj pametno izbrati VI, samo mi je res grd avto, od novega polota se skoraj ne razlikuje. Mi ima V veliko lepšo obliko.

Dj Big
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Polje

Napisal/-a Dj Big Po nov 16, 2009 10:35 am

zvezdica_maja je napisal/-a:No sej z nakupom se mi ne mudi, je prvotni plan, da ga kupim nekje februarja, če pa bo prej kakšna dobra ponudba, pa pač prej :) Po obliki mi je sicer najbolj všeč bravo, tudi ful udoben je znotraj, samo ker avto kupujem za dlje časa (sigurno več kot 5 let), se mi zdi golf boljša izbira. Poleg tega delam letno cca. 35k km in po moji logiki mi bo dlje zdržal golf kot bravo.
Bo treba razmislit, ali raje izberem na podlagi všečnosti ali praktičnosti :) Focus načeloma ni slab, samo mi nekako ne potegne. Kar se pa tiče golfa V in VI, bi bilo sigurno bolj pametno izbrati VI, samo mi je res grd avto, od novega polota se skoraj ne razlikuje. Mi ima V veliko lepšo obliko.

Lahko ti rečem da golf V 1.9 tdi je odlična izbira če delaš veliko kilometrov ;) Če ga neboš priganjala zna zlo dolgo zdržat, če bo pa bolj dinamična vožnja kot pri meni :lol: potem pa računaj na sklopko oz. vztrajnik :twisted: drugače sm z avtom zadovoljen je pa stvar okusa. Bravo tut ni slab avto, načeloma so današnji auti po kvaliteti nekak vsi tam tam odvisno od načina vožnje koliko časa te bo služil brez popravila ;)

zvezdica_maja
Nov uporabnik

Napisal/-a zvezdica_maja Po nov 16, 2009 10:41 am

No ja, prou hudo zahteven voznik sicer nisem, ampak kdaj pa kdaj pa paše mal zjagat avto :lol: Glede popravil se niti ne sekiram toliko, ker vem, da popravila sigurno bojo (večja ali manjša, to je drugo), pa verjetno je glede tega fiat dost ugodnejši. Bolj me zanima, če bo avto zdržal tam nekje do 250.000 km ali več :D Oziroma kateri bo lažje zdržal in bo takrt v boljšem stanju (verjetno golf). Koliko pa stanejo približno redni servisi za golfa? Vsekakor bom pred končno odločitvijo šla še na kakšno testno vožnjo, da vidim, kateri mi bolj ustreza.

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po nov 16, 2009 10:55 am

vsekakor NE za fiata! in to sam zarad kakovosti, ne zarad česar drugega..

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po nov 16, 2009 11:04 am

adis je napisal/-a:
BBS je napisal/-a:Jaz bi se pa odločil za Focusa. Je zelo zanesljiv, vodljiv avto. Pomoje najboljša izbira.

Avtorica si je že izbrala vozilo oz. katera 2 vozila prideta v poštev zato ostanite v okviru teh dveh

Aha, v redu. Sem pisal, ko je bil še focus.

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Po nov 16, 2009 11:05 am

ducky je napisal/-a:vsekakor NE za fiata! in to sam zarad kakovosti, ne zarad česar drugega..

bravo ducky, super argument... verjetno še nikoli nisi imel fiata in voziš svojega VAG-a, pa se držiš pravila, da mora bit avto nujno nemški, ker italijani itak ne znajo delat avtomobilov. tako da... golf al pa passat, če je pa kj več denarja pa mogoče audi! kmečko - slovensko razmišljanje...

no pa pustimo to... moje mnenje: če delaš veliko km oz. jih misliš delati, je vsekakor Fiat dizel odlična izbira. prepričan sem, da so JTD (JTDM) motorji vsaj tako dobri, če ne boljši od TDI-jev. večjih okvar ni, motor vleče zvezno, zvok je lepši, stroški vzdrževanja Fiata so manjši, Bravo je VELIKO lepši od konzervativnega Golfa in še kaj bi se našlo...

lp

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po nov 16, 2009 11:24 am

zvezdica_maja je napisal/-a:No ja, prou hudo zahteven voznik sicer nisem, ampak kdaj pa kdaj pa paše mal zjagat avto :lol: Glede popravil se niti ne sekiram toliko, ker vem, da popravila sigurno bojo (večja ali manjša, to je drugo), pa verjetno je glede tega fiat dost ugodnejši. Bolj me zanima, če bo avto zdržal tam nekje do 250.000 km ali več :D Oziroma kateri bo lažje zdržal in bo takrt v boljšem stanju (verjetno golf). Koliko pa stanejo približno redni servisi za golfa? Vsekakor bom pred končno odločitvijo šla še na kakšno testno vožnjo, da vidim, kateri mi bolj ustreza.

Točno to. Na testno vožnjo pojdi in izberi tisto kar ti bolj ustreza. Pika. Pa ne oziraj se preveč na komentarje, kajti crkne lahko vsak (in po vsej verjetnosti tudi slejkoprej bo - nepokvarljivega avta ni!). Kar se samega motorja tiče bi se celo znalo zgoditi, da bo Fiat držal dlje (odlični M-jet motorji), a to je odvisno od mnogih dejavnikov (način vožnje, redno servisiranje,...).

Kar se pa kvalitete tiče, sta pa tu tu. Fiat ni več tisto kar je bil (v dobrem smislu), Golf pa tudi ni več tisto kar je bil (niti ne v slabem smislu, le konkurenca ga je že zdavnaj ujela a v glavah mnogih je še vedno nek sinonim za über avto).
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po nov 16, 2009 11:26 am

ne montezemolo, lih obratno, mel fiata in nikoli nemca..in sploh nisem fan ne golfa in ne nemcev.. in ja, bravo mi je dost lepši od golfa, sam kaj, ko sem mel s fiatovo kakovostjo katstrofalne izkušnje.. vem, da lahko pri vsakem avtu naletiš na model, ki se vse kvari, sam jaz ne glede na ker servis sem šel, so se od mehanikarjev (pa tudi ostalih uporabnikov fiatov) ponavljale iste besede: "tipično za fiat". kaj mi pomaga lepota pa vse to, če pa sem bil pol non stop na servisu, dokler se nisem znebil avta..sicer zdaj vsi hvalijo te fiatovo motorje.. tak da montezemolo, ne kar neki na pamet tupit!! :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po nov 16, 2009 12:04 pm

ducky je napisal/-a:ne montezemolo,...

Koliko starega fiata pa si imel? Novega Bravota JTD?

-----------------------------------------

zvezdica_maja

Ne kupuj testnega. Nikoli ne veš, kaj so počeli z njim! Vsak hoče preizkusit konje in to ponavadi pri hladnem motorju - to je garancija za prezgodnjo smrt turbine. Raje nekaj dodaj in kupi novega. Ali vsaj netestnega rabljenega od privatnika (ne preprodajalca).

Uporabniški avatar
4vale6
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a 4vale6 Po nov 16, 2009 12:17 pm

Poglej raje kej v tej smeri če gledaš golfa (fiata ne poznam dobro)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3139410&show=1
Torej vzemi raje dobro opremljen avto (sport GT ali comfortline), oz razširi svoje iskanje še na 2007, ker večina golfov ki se je prodalo v 2008 se mi zdi da so bili ti EDITION varjanta k pa so ubistvu večinoma trendline-i z nekaj dodatki.
Stroški so cca. 120-180 eur za običajen servis (govorim za tdi 66kw)...

aja pa tistga k si gor dala pomoje ni vreden 14.400,poglej kej druzga raj...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po nov 16, 2009 12:29 pm

golf 6 ti ni všeč je pa isti ko 5 :roll:

zvezdica_maja
Nov uporabnik

Napisal/-a zvezdica_maja Po nov 16, 2009 12:36 pm

Hja, meni po obliki ni isti. 6 mi zgleda kot malo večji novi polo, medtem ko mi ima 5 lepše zaobljene poteze. Pač, stvar osebnega okusa.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po nov 16, 2009 12:57 pm

zvezdica_maja je napisal/-a:Hja, meni po obliki ni isti. 6 mi zgleda kot malo večji novi polo, medtem ko mi ima 5 lepše zaobljene poteze. Pač, stvar osebnega okusa.

Recimo jst imam V ampak bi ga takoj zamenu za VI. Mal zarad oblike, predvsem pa zato, ker je VI noter bolj kakkovosten in izjemno tih med vožnjo.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po nov 16, 2009 1:36 pm

Iz čisto praktičnih razlogov (beri: velikostnih) priporočam praktičnega Golfa Varianta. Ko se uporabnik enkrat navadi na večji prtljažnik, manjšega avtomobila sploh ne gleda in ne dela več kompromisov z zlaganjem prtljage - v Varianta jo pač mečeš ;)
Mogoče ne bi bilo napak malce potipati trgovcev, kako jih "žuli" stara zaloga V. generacije Variantov (ob prihodu nove generacije) in koliko bi spustili ceno avtov z zaloge. Testnih, kot je omenil @esem, se izogibaj!
Primerjave Bravo vs. Golf se vzdržujem, ker Brava ne poznam (razen v stari obliki, ki je pač neprimerljiv z novim); poznana dejstva pa so, da bo Golf bolje držal ceno na dolgi rok ter da gre za zelo korekten in racionalen model avtomobila, kjer kupec ne zgreši mnogo z nakupom (razen, če ne prihaja do napak ponedeljkovega modela).

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Po nov 16, 2009 2:08 pm

Pozdravljena na a.com. :hi :hi

Kot je že nekdo omenil zna iz te teme nastati en sam kreg zato je moje mnenje pri nakupu dotičnih modelov tako: prvo kot prvo pojdi na testno vožnjo ( že omenjeno), in ko boš vozila oba se doma vsedi in prespi občutke, ki si jih dobila med vožnjo.
Osebno mislim, da boš šele takrat vedela kaj ti bolje odgovarja in se na podlagi tega lažje odločiš.
Osebno sem peljal oba ( bravo multijet 150km in golf tdi 105 km). Pri bravotu lahko pohvalim motor :bow :bow , ki po domače trga g.... , golf pa če odmislim moč (kar seveda ni primerljivo) se mi pelje lepše in tišje. Verjetno tudi zaradi 16 col proti bravovim 18 col. Notranjost je skozi moje oči bolj kvalitetna v golfu, ampak tudi bravo dosti ne zaostaja. Splošno počutje se mi tudi v golfu bolj dopade ampak moramo se zavedati, da je golf kar konkretno dražji od bravota zato mislim da nekje se pač morajo poznati tistih par tisočakov več ob nakupu.

Želim uspešen nakup in čim bolj varno vožnjo z katerim koli.

lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov