Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

welr
Nov uporabnik

Land Rover

Napisal/-a welr Če dec 17, 2009 6:55 pm

Zdravo,

pred parimi mesci sem naredil izpit, in zdaj kupujem moj prvi avto... zanj imam na razpolago prib. 2600€.
Znanec ponudil kar dobro ohranjen land rover freelander 1.8 ben. letnik 2000 z 150k km za teh 2600€, kar je dobra cena(avto res ni zjeban samo ceneje mi ga bi dal), ampak vem da se ti avti veliko kvarijo, imajo veliko porabo in drage rezervne dele, drugače pa je super. Lahko bi ga kupil in prodal za več, ampak se mi s tem neda ukvarjati.

Mnenja prosim.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če dec 17, 2009 7:06 pm

no če maš malo bolje založen račun, boš še kr shajal...vedi, da tole ne bo tk malo pilo-pa še bencinar je (široke gume, težak avto, 4 kolesni pogon).jst bi v tvojem primeru naredil nasljendno potezo:vzel avto, ga lepo spucal in zrihtal; dal v prodajo, ker so cene od 3500 in tako si kupiš manjši, novejši in varčnejši avto.

odločitev je pa tvoja
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Pitu
Novinec

Napisal/-a Pitu Če dec 17, 2009 7:31 pm

...
Zadnjič spremenil Pitu, dne Pe feb 05, 2010 5:53 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Das Zodiac
Nov uporabnik

Napisal/-a Das Zodiac Če dec 17, 2009 9:14 pm

Za tak denar bi sam kupil kakšnega Golfa 4 TDI.To je samo moje mnenje:)
LP

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če dec 17, 2009 9:16 pm

Jaz bi ti tudi odsvetoval nakup takšnega avta za prvi avto.
Imaš mogoče še kaj drugega v mislih?

zoltan88
Nov uporabnik

Napisal/-a zoltan88 Če dec 17, 2009 9:50 pm

Das Zodiac je napisal/-a:Za tak denar bi sam kupil kakšnega Golfa 4 TDI.To je samo moje mnenje:)
LP

No, ko najdeš golfa 4tdi za cca 2600eu mi sporoči pa ga kupim takoj :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če dec 17, 2009 9:54 pm

Če bi rad terenca, sicer majhnega, ampak vzdržljivega s poceni deli ti predlagam ferozo ali vitaro (oboje imam doma, poleg chervoleta in toyote).

feroza - vzdržljiv in obusten pa zelo poceni avto. Malo prostora in dost neudoben - zadaj listnate vzmeti, spredaj torzija, ampak zato pa s tem ni nobenega problema. Majhna omejitev je še mašina. Je samo bencinar 1600ccm in s samo 83 (frgazer) in 95km (efi).
Redni servis na 10.000km te stane
- 4 svečke - 12 evrov
- zračni filter - 10 evrov (so se pocenili iz 27 na 10 v zadnjem mesecu)
- oljni filter - 3 evre
- bencinski filter - 1.9 evra (predlagam da ga menjaš vsako menjavo ali dve olja, ker imajo na naših pumpah zelo svinsjki bencin)
- olje motul 10W40 - 5 litrov 32 evrov
torej skupaj 60 evrov.

Večji servis te pride pa dodatno še
- jermen 15 evrov
- napenjalec 23 evrov
- vodna pumpa 29 evrov
- zavore prednje 32 evrov
- zavore zadnje 19 evrov
- vsi štirje amortizerji - 216 evrov (52 prednji in 56 zadnji)

Res poceni avto, za malo denarja se voziš brez problemov. Jaz jo furam vsdakodnevno, zdej ima že čez 450.000km (od tega sem jih jaz naklepal 240.000), pa avto kr dela. Ta mesec sem zamenjal komplet končnike (obnova vseh 8 končnikov je 110 evrov) po 19 letih je to prva menjava končnikov, pa delam z avtom ko svinja z mehom.

vitara - cenovno nekje tam kot feroza(po materialu), vzdržljiv malo manj, ampak veliko bolj udoben, ker ima spredaj in zadaj vijačne vzmeti. Imaš pa 2 verzije z več motorji. 3 vrata in 5 vrat (to imam doma), pa 1.6, 2.0 in 2.5 bencinske motorje, pa 1.9 dizel in PSA koncerna (peugeot, citroen 1.9hdi motor).

Pogoni na obeh avtih so identični - 5 visokih prestav, 5 nizkih prestav (reduktor), prednji pogon priklopljiv, zadnji stalni. Pogoni so zelo vzdržljivi in je z njimi zelo malo problemov. Na domači ferozi je vse 19 let staro in še prvo, na vitari sva sprednji kardan že menjala (samo križe - 8 evrov komad).

Oba avta imata pa zelo podoben problem - pleh, če ni zaščiten gnije. Mašine vzdržljive, podvozje vzdržljivo, le pleh školjke gnije.

Novejše feroze z oznako fulltime se izogibaj. Ima zaporo sredinskega diferenciala in stalni 4x4 pogon, vendar nima nizkih prestav(reduktor), kar pa je slabost na terenu, ker avto nima dovolj moči (samo 1600ccm in 95km).

Potem pa imaš še podobne avtomobile kot fulltime ferozo - rav4 in daihatsu terios, vendar ima rav4 orenk več konjev(125 do 150), terios pa manjšo težo in prirejen menjalnik z zelo kratko prvo prestavo, da nadomešča reduktor.

Ostale terence nekak odsvetujem za prvi avto. Recimo suzuki samurai je odličen avto, samo prostora je obupno premalo, ker niti flaže za plin ne spraviš vanj, frontera je opel in pregovorno ni zanesljiv avto, mitsubishi pajero je pa tudi dober terenec, samo dragi deli, pa ima enak problem kot vitara ali feroza - gnije.
Ostali večji terenci pa so še orenk dražji že ob nakupu, potem pa vsak del tudi ni poceni.

freelanderjev IRD problem se pojavlja pri lastnikih freelanderjev, ki nimajo pojma o nekaterih tehničnih zahtevah terencev. Problem večinoma nastane pri avtomobilih, ki imajo prednje gume bolj obrabljene kot zadnje, ali obratno. Terencem se namreč ne menja dveh gum, dveh pa naslednje leto. Menja se vse 4 naenkrat ali pa celo vseh 5 z rezervo in na vsakih 5 do 10k kilometrov se gume zavrtijo (prednja leva na prednjo desno, prednja desna na zadnjo desno, zadnja desna na rezervo, rezerva na zadnjio levo in zadnja leva na prednjo levo). Če to delaš kolikor toliko redno, se IRD problem ne pjavlja, ker imaš vse gume enakomerno obrabljene.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če dec 17, 2009 9:59 pm

Das Zodiac je napisal/-a:Za tak denar bi sam kupil kakšnega Golfa 4 TDI.To je samo moje mnenje:)
LP

Moje mišljenje o golfu;
Gnojf - 4 kolesa, volan in 4 bati, pa nič drugega. Za ta denar dobiš že avto, ne pa pokvarljiv zmazek, ki temelji na 30 let starih lovorikah. Sorry samo gnojf 3, 4 , 5 ali 6je le bleda senca tistega, kar je včasih bil golf. Ni več vzdržljiv, ni več robusten, je samo še gnojf in nič drugega. Konkurenca jih je prehitela po desni in po levi. Danes je na nemško (in slovenceljsko) žalost vsak korejec boljši, manj pokvarljiv, z več opreme in daljšo garancijo kot katerikoli gnojf.

Pač tipičen avto za slovenceljne, ki so ostali v 70ih letih prejšnjega stoletja in mislijo da je gnojf še vedno avto.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če dec 17, 2009 10:31 pm

Kaj tudi Chevrolejevega terenca imaš?
Katerega pa?

GIMA
Nov uporabnik

Napisal/-a GIMA Če dec 17, 2009 10:49 pm

Moj prvi avto pri teh letih yugo 45! (kje so tisti cajti)
Zaj pa mladina sanja o terencih?
Drugače sem pa imel dve kii sephii! Obe 3leta! Nič crknilo udobno šlo in bi še šlo!
Kupi si kio sephio 1,5 90km! Maš vse kaj rabiš! Pa še poceni je!
to je samo moje mnenje!

welr
Nov uporabnik

Napisal/-a welr Če dec 17, 2009 10:50 pm

Hvala za odgovore, sm kr vedu da je bla slaba ideja :)
Drugače bi pa najraje mel kakšnega karavana. kaj menite o fiat marea, opel vectra, peugoet 406 al pa kir star pasat? Fiat vem da ma super pocen dele.. vglavnem nizki stroški in nad 100KM.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če dec 17, 2009 11:15 pm

Kar se P406 tiče, mislim da bencinarjev ni izpod 81 KW. Zoprno, ker ravno padeš v višji zavarovalni razred. Nevem pa kako je z 80 KW dizli. :?:

Edit: Sem spregledal da moč ne bo ovira...
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

GIMA
Nov uporabnik

Napisal/-a GIMA Če dec 17, 2009 11:59 pm

fiata ti definitivno odsvetujem!
Pasat bi kr bil!
Sam ne vem zakaj karavana in nad 100km!
Rajš kupi nekaj bolj varčnega in majhnega!
Kakšen polo 1,0 seat arosa 900!

Ko boš pa zrel si pa kupi kaj bolj močnega!

To je samo moje mnenje!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe dec 18, 2009 12:50 am

nevermind je napisal/-a:Kaj tudi Chevrolejevega terenca imaš?
Katerega pa?

blazerja 4.3 V6 z 200KM.

Uporabniški avatar
Pitu
Novinec

Napisal/-a Pitu Pe dec 18, 2009 6:10 am

...
Zadnjič spremenil Pitu, dne Pe feb 05, 2010 5:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe dec 18, 2009 7:46 am

Pitu, ne da bi žalil kogarkoli, vendar vas je entuziastov, ki poznate freeja zelo dobro, malo (ste v manjšini), veliko več je neukih lastnikov freejev.
In v sloveniji velika večina lastnikov freejev in tudi ostalih lastnikov terencev kupuje za terenca po 2 gumi naenkrat, ne 4 - tut moja žena je hotla enako delat. Pač kupec kupi in hoče zamenjat tiste, ki so bolj iztrošene, da bo ceneje skozi prišel, ker te gume so dost drage. Poznam kar nekaj lastnikov freelanderjev, ki točno to počnejo. O drugih sem bral na forumih (LR forum in še par tujih). Velika večina od teh je prvič slišala na forumu, ko je iskala podatke, da naj bi me 5 in 10.000km rotiral gume zaradi iztrošenosti. Večinoma so pogoni ravno zaradi tega uničeni na terencih, subarujih in ostalih 4x4 vozilih. Je pa problem tudi pri samem vzdrževanju avtomobila. Če nimaš dovolj denarja, potem niso taki avtomobili zate.

freelander pobira zadnje gume veliko bolj kot prednje (preverjeno) in ker ima zelo precizno narejene pogon, veliko prej kaj crkne, ker so odstopanja med prednjimi in zadnjimi gumami, če jih ne menjaš na kratek rok.
free ni neka vitara ali feroza, ko voziš v 4x4 načinu po suhih cestah, pa vsake tok časa v ovinku malo poči, pa mal težje zavijaš, ker je sredinski diferencial blokiran, ampak dela pa naprej brez problema. fre je narejen veliko bolj precizno, pa najbrž, ker je novejši, tudi iz slabših materialov(ker je treba šparat, pa kokerkol že košta), ki ne zdržijo toliko kot kake stare gare.

Nekako tako kot pogovorno neuničljiva toyota - zakaj je neuničljiva - toyota ima taka odstopanja(tako velika), da velika večina olj sploh ni primerna za motor - v 800 kilometrih popije 2,5 litra olja, če ni točno tisto olje, ki ga predpišejo. Celo gradacija olja je bila prava (vse oznake so ustrezale), samo druga znamka - s pravo znamko pa deci na 5000km. Iz prve roke, sprobano na domači toyoti, da ne bo kdo reku, da si kaj zmišljujem. Olja sta bila pa liqui molly 5W-30 in castrol edge 5W-30. S castrolom avto popije deci, mogoče dva na 5000km. Pa so vse specifikacije iste, cena je pa 4x višja za castrol.
Medtem, ko vsi trije ostali domači terenci delajo z liqui molly ali motulom, toyota dela samo z castrolom.

Uporabniški avatar
5cho
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a 5cho Pe dec 18, 2009 9:16 am

[quote="GIMA"]fiata ti definitivno odsvetujem!quote]

lastne izkušnje ali so ti kolegi povedali?

Za take izjave podaj argumente zakaj!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe dec 18, 2009 10:20 am

zoltan88 je napisal/-a:
LP

No, ko najdeš golfa 4tdi za cca 2600eu mi sporoči pa ga kupim takoj :roll:
Ni ravno 2600 EUR... ampak 2200, hehe:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3318996&show=1

Hitro teci, preden ga prodajo :)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Das Zodiac
Nov uporabnik

Napisal/-a Das Zodiac Pe dec 18, 2009 11:19 am

To je samo moje mnenje(Golf 4), se pa za 2500eur lahko z malo sreče že dobi golf 4 :)
LP
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov