Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Ed Wood
Nov uporabnik

Vaše mnenje glede Mini Morissa

Napisal/-a Ed Wood Sr apr 07, 2010 4:01 pm

Najprej lep pozdrav vsem.

Sem čisti amater kar se tiče avtomobilov. Kupujem svoj prvi avto. Do sedaj sem malo vozil starejše Škode to pa je tudi to. Že od nekdaj je moja želja da bi imel Minija. Model mi ni važen.
Malo sem pregledoval ponudbo na avto.net in sta samo dva oglasa. Cenovno je še zmeraj kar draga zadeva. Kar me bolj zanima je ali bi bil tak avtomobil sploh še v redu za vsakdanjo rabo? Namreč gre se za že kar staro mašinco, dele je najverjetneje težko dobiti. Vprašanje je kako je z gumami če bi se vozil tudi pozimi.
Skratka prosim vse poznavalce za mnenje kje bi se utegnili pojaviti problemi pri nakupu in uporabi takega avtomobila? Je res da za ta denar dobim solidnega Cliota samo ni to to. :) Hvala.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr apr 07, 2010 4:11 pm

Deli so dobavljivi še skoraj vsi 8) vendar preko neta seveda. Kolikor spremljam klasike imajo super motorje,, problematična je rja

In kaj ima drek... clio pri odločitvi o nakupu vozila. To sta dve klasi ki imata skupnega kot banana sredi oceana.

Ed Wood
Nov uporabnik

Napisal/-a Ed Wood Sr apr 07, 2010 4:31 pm

No mogoče sem se malo napačno izrazil. Iščem avto do nekje 3500 bruseljčanov. Večinski delež sem že pridelal z študentskim delom... Še vedno bi pri nakupu rabil nekaj finančne pomoči staršev, ki zato seveda tudi vestno sodelujeta pri izbiri avta.

Njune želje (khm.... zahteve) so sledeče:

- čim manjša moč, torej če zviznem gas da se glih komi kam premakne :?
- minimalna poraba benza
- sprejemljiva cena
- solidna ohranjenost in sorazmerno poceni vzdrževanje/deli (pač tko da če kam ruknem ali kaj polomim da ne rabmo kredita za to), dobava ni problem tudi če je prek spleta

Tem vsem seveda super ustreza Clio(cenovno je še bolj ugoden). Sam pa ne maram Cliota. Zato sprašujem za kak nasvet če je sploh realno da se ogrevam za Minija. Ali je registracija, bencin, deli in vzdrževanje, zavarovanje cenovno primerljivo s Cliotovim? Kam bi ga lahko peljal če ne bi znal doma česa zrihtat? Izgled in waw faktor tu ni dilema, saj limitira proti Infinity, dočim Clio ->0. :)

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Sr apr 07, 2010 5:56 pm

če misliš minija šraufat doma, potem moraš kupit kakšen komplet colskih ključev
pa še vsak mehanik jih nima

alternativa cliotu so corsa, punto, polo, ibiza, fabia....
podpis

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr apr 07, 2010 6:33 pm

lublancan je napisal/-a:če misliš minija šraufat doma, potem moraš kupit kakšen komplet colskih ključev
pa še vsak mehanik jih nima

Mah! Colski šraufi sploh niso problem. Večino jih itak lahko odšraufaš z DOBRIM metričnim orodjem ne, da bi poškodoval vijak.
Mehaniki pa imajo po mojem, po večini tudi colsko orodje.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr apr 07, 2010 7:38 pm

Ravno sedajle je na Discovery Channel oddaja Wheeler Dealers, danes Mike in Ed šravfata enega klasičnega minija... mogoče bi si moral malo ogledati (itak ful ponavljajo)

Zanimivo da so v Angliji zelo poceni (no saj je logično, ker jih je tam res ogromno). Tega starega sta kupila za 700 funtov (cca 800 EUR), s tem da bo obnova očitno zgolj kozmetična, motor in podvozje je bilo praktično brez problemov. Novega bosta prodala za cca 2000 funtov (2300 EUR), če bo tip-top... no bomo videli, epizoda še ni končana...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
domi
Novinec

Kraj: Prekmurje

Napisal/-a domi Sr apr 07, 2010 8:00 pm

sonic je napisal/-a:Ravno sedajle je na Discovery Channel oddaja Wheeler Dealers, danes Mike in Ed šravfata enega klasičnega minija... mogoče bi si moral malo ogledati (itak ful ponavljajo)

Zanimivo da so v Angliji zelo poceni (no saj je logično, ker jih je tam res ogromno). Tega starega sta kupila za 700 funtov (cca 800 EUR), s tem da bo obnova očitno zgolj kozmetična, motor in podvozje je bilo praktično brez problemov. Novega bosta prodala za cca 2000 funtov (2300 EUR), če bo tip-top... no bomo videli, epizoda še ni končana...

...prodano za 2600 funtov . mlademu vozniku- kupili starši 8)

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr apr 07, 2010 8:05 pm

Koliko km pa delaš z njim in ali ga nujno rabiš vsak dan? Če se ne voziš preveč, sploh ni panike z popravili, druga stvar je, če bi ti delal 40,50 k km letno, potem so tudi stroški drugačni..... jaz bi ga zagotovo kupil, res je rja kar problematična, ampak ni nujno da vzameš 70 letnika, delali so jih do 2000, tako da se da dobit komot 98,99 letnik, to pa ni tako staro. ;) Lahko greš tudi v kakšno trgovini z deli pa ti bodo dali izpisek delov s ceno.... pozanimaj se tudi, če se da kakšnega uvozit, ker pri nas jih ni dosti, sem jih že jaz tudi iskal.

p.s. A bo rumen, Mr. Bean? :EE
Freude am Fahren

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Sr apr 07, 2010 8:07 pm

sledi sanjam in nabavi minija, ni debate tle 8)

če jih v slo ni, malo pobrskaj po tujini...italija, nemčija...

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr apr 07, 2010 8:10 pm

Vzami starodobnika in boš imel zavarovanje 30EUR 8) :lol:

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Ed Wood
Nov uporabnik

Napisal/-a Ed Wood Sr apr 07, 2010 8:38 pm

Z kakšnim uvozom nimam izkušenj, niti ne vem kak bi to izpeljal. Je pa res da je tisti za slabih 3000 kar mamljiv.

Ne bi ga kupil da bi ga šraufal, pač pa da bi ga vozil. Glede šraufanja se mi gre toliko da če bi bilo kaj fuč tekom uporabe da bi z skupinskimi močmi lahko čimveč sami postorili. Da je pač nižja cena vzdrževanja. Nekaj delov je na ebayu cene so kar ugodne.

Vozil bi ga nekajkrat tedensko na lokaciji dolžine cca. 70km (gor in nazaj). Sprva bi kako leto stal zunaj, v roku dobrega leta načrtujemo da bo gradnja hiše končana in bi lahko bil pod streho. Problem mi je kako je s takim avtom pozimi.

Glede barve je pa itk bolj tko tko, kar dobiš. Če bi bil rumen bi takoj šou dokupit ključavnico za na vrata :D

Sej veste kak je zdej to, treba je s kakim pametnim predlogom, prednostjo, pridet na dan da omehčam starše. :roll:

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Sr apr 07, 2010 8:51 pm

imaš podjetja, ki se ukvarjajo izključno z uvažanjem avtomobilov, jim pokažeš oglas, oni ga grejo pregledat, ga preverijo in ti sporočijo če je OK. seveda si poberejo provizijo. Lahko si pa uzemeš čas in prebrskaš po starih temah kako uvoziti avtomobil iz tujine.

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 08, 2010 8:39 am

Glede na tvoje pogoje nikakor ne bi šel kupovat takega starodobnika kot avto za vsak dan. Zelo verjetno bo treba dosti stvari obnoviti, zamenjati preden se boš lahko zanesljivo vozil. Tudi deli po mojem ne bodo ravno poceni. Prav tako poraba pri stari mašinci s frgazarjem ne bo ravno majhna, kljub mali moči. Pravzaprav bo pil ko žolna, če boš šel na AC in preko 110, 120 km/h.
Veliko bolje je, da si nabaviš kakega Cliota, Getza, Fiesto, Corso, po možnosti dizla, če že iščeš nekaj, kar je švoh in malo porabi. Boš minimalno vložil in se varno ter varčno vozil.
Minija pa prišparaj za takrat ko boš imel denar in več znanja, ter ga boš imel za kakšne nedeljske izlete. Moje mnenje.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Spasky
Novinec

Napisal/-a Spasky Če apr 08, 2010 9:55 am

lahko povprašaš na Mini klubu http://mini-klub.com/
večinoma vozimo novejše modele ampak se pa tudi najde kakšen uporabnik starejšega modela.
Mitsubishi outlander
Mini Cooper S
Suzuki LTR
Ducati Diavel

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če apr 08, 2010 10:19 am

kolk so pa kej varni ti miniji? :)
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če apr 08, 2010 10:56 am

a_sist je napisal/-a:kolk so pa kej varni ti miniji? :)
Varnost je bolj ali manj v podnu. Kar sicer ni presenetljivo za tako majhen avto, dizajniran leta 1959. Menda v ZDA sploh ni bila dovoljena njegova prodaja, ravno zaradi neizpolnjevanja (takratnih!) minimalnih varnostnih standardov.
Več si poglej v temle videu (glede (ne)varnosti zlasti od 3. minute naprej):
http://www.youtube.com/watch?v=TEbmPsukEHI

V dodatno pomoč morda tile nasveti za potencilane mlade kupce klasičnih minijev:
http://www.itsamini.co.uk/firstcar.htm

Sam bi raje gledal kaj drugega. Stari mini IMO ne more biti drugo kot hobi avto za razstave in kak nedeljski izlet, torej bolj stvar za ljubitelje/zbiralce.
Le poceni (oldtimer) registracija in 'kul faktor' govorita Miniju v prid, če gre za take primere kot je tvoj.

Za običajno prevažanje torej toplo priporočam kaj bolj sodobnega - avto z ABS; airbagi, klimo itd. Če imaš budget 3500 EUR, že dobiš kakega v redu cliota, P206 ali podobne avte.
Ali celo kaj večjega - recimo manj kot 10 let stare Opel Vectre.
Tak avto (naj bo nekaj let star v rangu cliota lai vectre) bo svetlobna leta bolj varen in udoben kot mini. Ni nujno, da bo porabil dosti več, glede servisov pa obstajajo tudi v redu delavnice z razumnimi cenami (uradni serviserji, samo ne kaki najbolj znani/zloglasni, ki nategujejo), recimo jaz sem pred leti vozil na manjši uradni Oplov servis blizu LJ, kjer je bilo vedno cenovno ugodno, pa nikoli niso delali nepotrebnih posegov - popravili so le, kar sem izrecno odobril in cena je bila v skladu z napovedjo.

Skratka, čeprav klasični mini izgleda kul, bi za tvoj primer odsvetoval nakup take starinske krste na kolesih..
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Če apr 08, 2010 11:02 am

Ampak se je res nevarno voziti s tem vsak dan. Majhen avto, brez airbagov, havba je dolga 30 cm. In tudi ni neke zvočne izolacije.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Če apr 08, 2010 11:42 am

Tak avto je bolj primeren za občasne vožnje. Že sama varnost je slaba, dele boš težko dobil (s tem so tudi stroški vzdrževanja dražji), registracija in zavarovanje bosta poceni, vendar ostali minusi so pa kar veliki. Raje kupi nekaj drugega, pa šparaj za novejšega Cooperja. Če pa že hočeš oldija, bi si pa raje kupil hrošča, ga je vsaj nekaj skupaj.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov