Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

floyd
Nov uporabnik

Nakup vozila za 120 km/dan

Napisal/-a floyd So apr 10, 2010 9:52 pm

Pozdravljeni

zanimajo me vaše izkušnje oz. kalkulacije, ki jih imate "dolgoprogaši" za katere se smatra, da dnevno delajo vsaj 100km z avtom.

Trenutno imam LagunoGrandtour 1.9TDI, 130KM L2006 nov., 115000km.

Razmišljam o nakupu MeganeGrandtour 1.5 tdi, ker računam, da bi iz sedanje porabe 6L/100 km zreduciral na 5L/100km, Prav tako je cenejša registracije, gume..... Pa nekako si želim nov avto, da vem kaj imam.

Ne morem odločiti ali naj kupim 2 leti star avto z 30 - 70.000 km ali pa kupim novega.

2 leti star dober avto me pride 12-14.000 EUR medtem, ko je nov od 16.600 dalje.

Mamljiva mi je tudi tale ponudba, vndar mi žal pri focus-karavanu nikakor ne potegne zadek avtomobila. Če pa ima kdo izkušnjo s takšnim fordom, me pa zanima. Predvsem pa poraba.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3296552&show=1

Uporabniški avatar
Antiznačkar
Novinec

Napisal/-a Antiznačkar So apr 10, 2010 9:58 pm

5l/100km pri 1.6 TDCI motorju ne boš dosegel v tem karavanskem mondeu, kvečjem 5,5-6l/100km. Mislim, da se ti avtomobila finančno ne izplača menjati zaradi enega litra porabe (ki ga itak ne boš dosegel).

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So apr 10, 2010 10:59 pm

Vsekakor se ti ne splača menjat, zato, da bi 1 litr imel manjšo porabo.

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s So apr 10, 2010 11:06 pm

mogoče bi bilo dobro avto čipat, ekotuning ali navadni čip. Če se dosti voziš se ti zna razlika povrnat .....ob enakem režimu vožnje seveda.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Ne apr 11, 2010 9:22 am

Zaradi 1 litra porabe greš s konja na osla.
Za 1 € ki ga prišparaš na 100km bo toliko bolj trpela hrbtenica...Laguna je pač izredno udoben avtomobil....tudi sam sem ga imel.
Jaz sem na Laguni imel porabo pri relacijah tudi 5 litrov in manj...V kolikor voziš malo pod omejitvijo...to pomeni v 6 prestavi 115 do 120km/h...takrat po BC porabi 4,7 - 4,8 l/100km.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne apr 11, 2010 9:31 am

tiguan je napisal/-a:Vsekakor se ti ne splača menjat, zato, da bi 1 litr imel manjšo porabo.

Hja splača ali ne....pri tej kilometrini jaz osebno letno pokrijem stroške zavarovanja s "samo" 1 litrom razlike v porabi...

Pogoj je seveda, da avto deluje brez dodatnih stroškov. Kar pa pri novem avtu ne bi smelo predstavljat ovire.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Ne apr 11, 2010 9:39 am

Če vsak dan zaradi tega litra privarčuješ 1€, ajde rečmo, da privarčuješ celo 2€...to pomeni, da privarčuješ 480€ na leto. Za tak denar se NIKAKOR ne splača it kupovat novega avta, ker že prvi dan izgubiš toliko kolikor boš prišparal 4letih zaradi nižje porabe...kje imate pamet?

Če je razlog pač želja po drugem avtu, potem OK...če je pa razlog samo nižja poraba, potem pa sigurno ne.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Ne apr 11, 2010 10:56 pm

/miha je napisal/-a:Če vsak dan zaradi tega litra privarčuješ 1€, ajde rečmo, da privarčuješ celo 2€...to pomeni, da privarčuješ 480€ na leto. Za tak denar se NIKAKOR ne splača it kupovat novega avta, ker že prvi dan izgubiš toliko kolikor boš prišparal 4letih zaradi nižje porabe...kje imate pamet?

Če je razlog pač želja po drugem avtu, potem OK...če je pa razlog samo nižja poraba, potem pa sigurno ne.

se podpišem!

sej nevem, kje ti je pamet avto kupovat nov in dajat nekaj tisoč € več samo da boš 1l porabe mel manj.. a zgubil boš pa z leti.. mah, nevem kje vam je pamet :roll:
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po apr 12, 2010 7:52 am

Razmisli, zakaj v prvi vrsti kupuješ nov avtomobil.

Glej, jaz se precej vozim, ponavadi v povprečju 160 km na dan. Moje priporočilo..čim bolj udoben avtomobil in 6. prestava, v kolikor se voziš veliko po AC. Pa fino je tudi, če je dovolj močna mašina, da se ne matraš še s prehitevanji in vključevanji.

Nov/rabljen - to je itak dilema, na forumu bodo mnenja deljena. Sam imam sicer raje nove avtomobile, vsekakor pa to ni najbolj smotrn nakup, to tudi sam verjetno veš.. Gledam tudi pri sebi..po dveh, treh letih ima avtomobil čez 150.000 km in ni najbolj mikaven nakup za druge. Če pa ga voziš 5, 6 let, je pa še manj zaželen, ker ima že nad 250.000 km.. Pri rabljenem se seveda tudi lahko zafrkneš in kupiš tako slab avtomobil, da ga stalno popravljaš, pa še prodaš ga potem težko.

Sem pa tudi sam podobno naredil, ko sem kupoval prejšnji avtomobil.. Jaz sem sicer imel bencinarja, poraba je bila okrog 8-9 lit, imel je cca 105.000 km, jaz pa sem začel delati daljše ture. Avtomobil sem potem v kratkem zamenjal, ker sem se bal večjih popravil izven garancije, predvsem pa sem se ga naveličal. V tistem trenutku mi je bil "dosegljiv" neke vrste "downgrade", ker sem vzel avtomobil, ki je razred nižje, imel pa je močnejšo mašino in seveda nižjo porabo. Na začetku sem bil navdušen (zaradi zmogljivosti), po enem letu pa sem videl, da to za dolge poti res ni najboljša rešitev, sploh ker sem bil že navajen večjega in bolj udobnega avtomobila. Prodal sem ga po 1,2 letu in pri 60.000 km.. K sreči nisem veliko izgubil, ker sem dobil dobro ponudbo za drug nov avtomobil, lahko pa bi.. Sem pa to tudi sam vedel že ob nakupu avtomobila, samo sem se slepil, da bo vendarle avto za cca 3 leta, čist OK. Z naslednjim nakupom sem se vrnil v prejšnji razred.

Rad bi rekel naslednje.. Nevem kakšna točno je razlika med novim Megane-om in tvojo Laguno, se pa pojdi peljat na kakšen daljši krog z Megane-om. Bodi pa med vožnjo do avtomobila čim bolj kritičen. Če te bo že na začetku kaj motilo, v primerjavi s tvojim avtomobilom (pa NE govorim o držalih za pijačo in lučkah v kabini), verjemi, da se bo kasneje to nezadovoljstvo še bolj poglobilo. Seveda pa ne pozabi..v kolikor obdržiš svoj avtomobil, tudi tvegaš, saj se lahko naenkrat pojavijo višji stroški (sploh Lagune naj bi imele neke probleme s turbinami in podobnimi deli, stroški pa se potem radi povzpenjo na več tisoč eur). V tem primeru ti bo verjetno žal, zakaj nisi menjal avtomobila prej.

Odločitev je tvoja, katera je prava, pa bo verjetno pokazal čas.. ;)
Zadnjič spremenil ejsim, dne Po apr 12, 2010 7:56 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po apr 12, 2010 7:53 am

Eh, jaz pa mislim, da hoče zamenjat avto tudi zaradi same želje po drugem. V tem primeru potem rajši novega megana (nov model), kot pa 2 leti rabljenega, ki mu je ravno potekla garancija. Pa še prehod iz stare lagune na starega megana se mi ne zdi smiselen. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Po apr 12, 2010 8:20 am

jst bi si pa hummerja kupu da bi meu ja največjo porabo :) najbol za šparovne ljudi bi blo da vm dajo auto za 1€ naročnina na mesc bi bla 50€ ane pa da bi šou auto na zrak ter da lahko po vaših željah avto spreminja velikost. a veste kako boste najbol pršparal v familiji, kupte si kolesa in ne bo nbenih stroškov- ne registracije, ne bencina, ne servisov ;)
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po apr 12, 2010 2:04 pm

/miha je napisal/-a:Če vsak dan zaradi tega litra privarčuješ 1€, ajde rečmo, da privarčuješ celo 2€...to pomeni, da privarčuješ 480€ na leto. Za tak denar se NIKAKOR ne splača it kupovat novega avta, ker že prvi dan izgubiš toliko kolikor boš prišparal 4letih zaradi nižje porabe...kje imate pamet?

Zelo dober post.

Sam nikakor ne bi kupoval Megana za po AC, liter gor ali dol, mi veliko več pomeni udobje, ki je tukaj kot dan in noč, zvočna izolacija, sedeži, armatura....je Laguna pač rang višje.
Če bi že rad kaj prišparal, lahko začneš sedaj z servisiranjem pri lokalnem mehaniku,(pri novem avtu je seveda obvezno pooblaščeni servis) kjer je lahko razlika v servisu 100-200 eur, pa 2 servisa na leto in je pokrita razlika v gorivu.... Predpostavljam pa, da ti Laguna dobro služi, drugače verjetno ne bi pogledoval za Renaulti, ali pač......
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Sr apr 21, 2010 7:56 pm

GiGi1985 je napisal/-a:

Zelo dober post.

Sam nikakor ne bi kupoval Megana za po AC, liter gor ali dol, mi veliko več pomeni udobje, ki je tukaj kot dan in noč, zvočna izolacija, sedeži, armatura....je Laguna pač rang višje.
Če bi že rad kaj prišparal, lahko začneš sedaj z servisiranjem pri lokalnem mehaniku,(pri novem avtu je seveda obvezno pooblaščeni servis) kjer je lahko razlika v servisu 100-200 eur, pa 2 servisa na leto in je pokrita razlika v gorivu.... Predpostavljam pa, da ti Laguna dobro služi, drugače verjetno ne bi pogledoval za Renaulti, ali pač......

vprašanje, če je nov megan kaj manj udoben od stare lagune, meni se ne zdi
cenovno ni dosti razlike če kupiš senica- meni osebno so enoprostorci najbolj udobni in komot za relacije
lp

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr apr 21, 2010 8:28 pm

kljukec je napisal/-a:
GiGi1985 je napisal/-a:

Zelo dober post.

vprašanje, če je nov megan kaj manj udoben od stare lagune, meni se ne zdi
cenovno ni dosti razlike če kupiš senica- meni osebno so enoprostorci najbolj udobni in komot za relacije
lp

laguna je bolj udobna .. je med mehkejšimi avtomobili srednjega razreda in še večjo medosno razdaljo ima..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Sr apr 21, 2010 8:39 pm

Pozdravljen!

Imam megana 1.9, so dnevi ko nardim po 400km (odvisno kam grem službeno) normalno pa 120km/dan, pa niti pomislu še nisem da bi šel na 1.5dci. Tut za liter pa pou porabe se mi ne splača menjat. Je pa megan za tako kilometrino še tam-tam, ostan raje na laguni. Probaj za testno vožnjo, boš vidu da boš ostal na tem kar imaš.

ps., a menjaš za mojga ;) :lol: ?

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Sr apr 21, 2010 8:58 pm

Mma tud jst Megane 1.9 dci in se mi zdi, da na avtocesti pri okol 140 manj pije kot 1.5 dci..maš le pri 130 okrog 2 tisoč vrtljajev, 1.5 jih ma sigurn več.Pa še bolš je za prehtevat in za vklučvat na cesto.
Če ti ta Laguna vredu dela je najbolš kr to imet in jo zvozit do konca.Tukaj veš, kaj maš, pri drugem rablenem se pa lahko "naserješ" in maš velik izrednih stroškov.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr apr 21, 2010 10:09 pm

need 4 speed je napisal/-a:Mma tud jst Megane 1.9 dci in se mi zdi, da na avtocesti pri okol 140 manj pije kot 1.5 dci..maš le pri 130 okrog 2 tisoč vrtljajev, 1.5 jih ma sigurn več.Pa še bolš je za prehtevat in za vklučvat na cesto.
Če ti ta Laguna vredu dela je najbolš kr to imet in jo zvozit do konca.Tukaj veš, kaj maš, pri drugem rablenem se pa lahko "naserješ" in maš velik izrednih stroškov.

1.5 jih ma v 6. pr 130 km/h 5000 :roll: če ne veš ne natolcuj.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr apr 21, 2010 10:28 pm

lexuss je napisal/-a:jst bi si pa hummerja kupu da bi meu ja največjo porabo :) najbol za šparovne ljudi bi blo da vm dajo auto za 1€ naročnina na mesc bi bla 50€ ane pa da bi šou auto na zrak ter da lahko po vaših željah avto spreminja velikost. a veste kako boste najbol pršparal v familiji, kupte si kolesa in ne bo nbenih stroškov- ne registracije, ne bencina, ne servisov ;)

Glede na to, da je bencin ze cez 1.20€, bo zmeraj več takih ljudi. Sicer pa samo za primerjavo. Sam delam s tankom okoli (+-10km)1050km, vsak tank z 46litri-47litri. Marsikdo jih naredi 900-950. Že tu je razlika 100km. Sedaj pa računaj. Sicer pa ti sploh ni treba vozit počasi, da šparaš. Sam imam tudi pri 120km/h lahko na čisti ravnini od 4,5l/100 po BC. Problem je samo v vaših glavah. Jaz osebno ne šparam tisto zagreto, ampak sem nekako umirjen voznik. Po drugi strani, pa si ne želim biti vsak teden na pumpi, glede na to da delam po 80km dnevno.

Kar se tiče avta, na tvoje mestu niti malno nebi razmišlal o menjavi na kakega megana. Sem se vozil v taki laguni, sicer 2.0 al 1,8, 140km. Izredno udoben avto.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Sr apr 21, 2010 10:47 pm

mam megana 1.5 dci...
res pije malo, tud 4l če se ti da 100 vozit...

ampak mislim da raje vozi kakšen km počasneje... pa bo manjša poraba..
pa sedaj veš kaj imaš, pri rabljenem avtu pa nikol ne veš kaj kupiš..

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Če apr 22, 2010 12:57 am

odprti clio je napisal/-a:
need 4 speed je napisal/-a:Mma tud jst Megane 1.9 dci in se mi zdi, da na avtocesti pri okol 140 manj pije kot 1.5 dci..maš le pri 130 okrog 2 tisoč vrtljajev, 1.5 jih ma sigurn več.Pa še bolš je za prehtevat in za vklučvat na cesto.

1.5 jih ma v 6. pr 130 km/h 5000 :roll: če ne veš ne natolcuj.

Očitn tud ti ne veš kok jih ma, tko da ne sikej...Sigurn jih ma več, glede na to da je šibkejši motor, sploh če je šibkejša 82km različica z petimi prestavami.
Se ti ne zdi, da se mašina pri 1.9 manj "matra" in maš navoljo več rezerve
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov