Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Avto za 3. življensko obdobje

Napisal/-a brett Pe dec 10, 2010 7:39 am

Starša počasi kupujeta nov avto, ker sta se "naveličala" 10 let stare Honde (Civic Sedan 1.4).

Oče je šel v pokoj, mama mu kmalu sledi in s tem so se spremenile tudi potrebe za vožnjo. In tu je še starost in manjša gibčnost (čeprav sta še vedno zelo vitalna, ampak sklanjat in sedeti v nizki Hondi je postala nadležna stvar), ki se bo tekom let stopnjevala.
Zato iščeta in sprašujeta, kaj bi bilo pametno kupiti dandanes: nista namreč na tekočem, kaj je te dni vse na trgu. Sam seveda spremljam zadeve, ampak enostavno ne vem kaj bi jima svetoval, ker so ...:

njune želje oz. pogoji (in od tega ne odstopata!!):
1.) Vozilo mora biti novo
2.) Cena je max. 17.000 + par stotakov za rezervo (s popusti vred - torej če se ga da dobiti za tak denar, čeprav je redna cena višja)
3.) Vozilo mora biti nemškega ali japonskega proizvajalca (Škoda, Seat ipd. odpade :? ). Izjema je korejski Hyundai. Imata pač stara prepričanja, kaj moremo! oops
4.) Vozilo naj ima visoko sedenje
5.) Uporaben in čim večji prtljažnik (zaželjena je dolžina, ne višina), ampak ne sme biti karavan
6.) Bencinski motor + če se le da pogon na vse 4, ker hodita na vikend, ki je na Dolenjskem (drugače pa sta iz okloce Domžal)
7.) Avto bosta imela najmanj 10 let in mogoče jima bo to zadnje vozilo, zato je zelo zaželjeno, da gre za zanesljiv + vzdržljiv avto

Želja jima je kakšen manjši SUV, ampak so na žalost predragi (najbolj ustrezajo karakteristikam). Za primer kaj bi jima ustrezalo (razen prtljažnika - obupno majhen): Suzuki SX4.

Ker enostavno ne vem kaj bilo pametno, se obračam na vas in vaše KONSTRUKTIVNE predloge!

Res hvala in LP

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Re: Avto za 3. življensko obdobje

Napisal/-a ManIAK Pe dec 10, 2010 7:48 am

Škoda da sta tako ozkogledna glede znamk.

Jaz bi izbral dacio DUSTER. Avto za svojo ceno ponudi max. kaj je možno.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe dec 10, 2010 7:52 am

Za tak denar boš težko dobil SUV-a. Edino dacia duster bi bila v tem rangu, vse ostalo je čez limit. Mogoče še kakšna škoda yeti, ampak si napisal da škode odpadejo :ue

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Pe dec 10, 2010 8:08 am

Vem glede SUV-ov, zato jih lahko črtamo! Všeč jima pa je Nissanov "kaškaj" ali pa Hyundai IX35, ampak tudi s popusti ne prideta do željene cene. Sem bil zadnjič pri Nissanu, pa je solidno opremljen "kaškaj" 21 čukov, popustov pa več kot 1000 EUR niso želeli dati! Saj če bi ga spustili na kakih 18 jurjev bi naša še pristala, tako pa ne.

Kaj pa drugo: kateri enoprostorec, ali pa kak avto C razreda, ki ni ravno nizek v sedenju?!

Sam sem se nagibal k novi Opel merivi ali pa astri oz. Ford C-max nove generacije, VW golfplus (ta je že drag!)...
Zadnjič spremenil brett, dne Pe dec 10, 2010 2:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Pe dec 10, 2010 9:32 am

Hyundai SX3?? :shock:

Sicer je Suzuki SX4 super avto, ampak prtljažnika pa res praktično nima. Drugih 4x4 v tem rangu ni, mogoče kaki manjši enoprostorci ostanejo? C-max, Meriva, Zafira...mogoče Juke 2wd.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe dec 10, 2010 10:13 am

ford C-max pa dobre zimske gume za v hribe pa je
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe dec 10, 2010 10:14 am

Kaj pa novi Hyundai ix20? Sicer prtljažnik tu tudi ni velik pa tudi pogona 4x4 nima ampak glede ostalih kriterijev bi pa ustrezal.

Je pa res škoda ja, da sta pri znamkah tako ozkogledna, jaz tega pri številnih Slovencih enostavno ne bom nikoli razumel. Saj mi je jasno, da je bilo pred 25 leti in več pač marsikaj drugače in da so bile določene znamke resnično nad drugimi ampak ej, časi so se precej spremenili! :ue

Jaz bi ju dobesedno prisilil naj si gresta recimo vsaj pogledat Škodo Yeti, se morda zapeljat kak krog in šele potem delat zaključke glede znamk. Pri kupovanju avtov nas ima pač večina omejena sredstva in zaradi tega je potrebno delat kompromise. Dva najboljša možna kompromisa, ki ju sam vidim sta:
- ali si razširita seznam željenih avtomobilskih znamk
- ali pa naj začneta iskat rabljen avto.

Če pa noben kompromis od naštetih ni sprejemljiv, bo pač potrebno spustit druge kriterije. Ker sicer kupujeta avto, ki ne obstaja... :|
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe dec 10, 2010 10:16 am

Načeloma se v vseh novodobnih avtomobilih relativno visoko sedi (v tudi corsi, grande punto, i30), bi pa sam predlagal opel merivo. avto ni tako zelo velik, je vsestransko uporaben, sedi se zelo visoko, imaš dober pogled na okolico, ker ima relativno velika okna, notranjost je zelo prijazna, poleg tega je pa nova na trgu in s svojo posebnostjo (samomorilska vrata) je požela kar nekaj zanimanja. za 17 jurjev pa dobiš že konkretno opremljeno z novim 1.4 turbo motorjem.

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3992704&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4215655&show=1

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe dec 10, 2010 10:21 am

brett je napisal/-a:Vem glede SUV-ov, zato jih lahko črtamo! Všeč jima pa je Nissanov "kaškaj" ali pa Hyundai SX3, ampak tudi s popusti ne prideta do željene cene. Sem bil zadnjič pri Nissanu, pa je solidno opremljen "kaškaj" 21 čukov, popustov pa več kot 1000 EUR niso želeli dati! Saj če bi ga spustili na kakih 18 jurjev bi naša še pristala, tako pa ne.

Kaj pa drugo: kateri enoprostorec, ali pa kak avto C razreda, ki ni ravno nizek v sedenju?!

Sam sem se nagibal k novi Opel merivi ali pa astri oz. Ford C-max nove generacije, VW golfplus (ta je že drag!)...
Jaz sem tudi najprej pomislil na Golfa Plus, ko sem bral seznam kriterijev, posebej s kriterijem cene... no saj nekaj uporabnega bi se dalo dobiti, blizu navedenega cenovnega ranga: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3978461&show=1

Je pa treba povedati, da so kriteriji preostri - zelo malo vozil bo ustrezalo (verjetno v popolnosti ne bo ustrezalo nobeno), predvsem glede na cenovno omejitev in morda še bolj omejitev glede znamk.

Z drugimi besedami: tvoja dva sta rahlo težka. Ne moreš imeti toliko zahtev, tako (relativno) majhen proračun, hkrati pa vnaprej zavračati določene znamke in trmasto vztrajati pri načeloma dražjih znamkah.

Naprimer, ne vem, zakaj vihata nos nad Škodo (OK, to bi sicer moral tudi jaz vprašati mojo mamo, ampak pustimo to). Recimo tale Yeti ima enak 1.4 TSI motorj kot tisti Golf Plus, ki sem ga prilepil zgoraj, cena je pa tudi skoraj enaka, pa je gotovo bolj prostoren (tudi v prtljažniku) kot Golf Plus...
Zadnjič spremenil sonic, dne Pe dec 10, 2010 10:34 am, skupaj popravljeno 1 krat.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe dec 10, 2010 10:31 am

sonic, yeti z 4x4 je 20 jurjov. roko na srce, tudi jaz nebi dal taki denar za ŠKODO. mogoče je dober avto, ampak škoda bo vedno ostala škoda. to je tudi moje mnenje, glede cene. brez 4x4 pa dobi za enaki denar kot je škoda dosti drugih znamk.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Pe dec 10, 2010 10:59 am

Patrik_A3 mas prav, za taki denar dobi VW, pa bo zato samozavestneje hodil po mestu

P.S. zanimiv link: http://www.zurnal24.si/avtosvet/najbolj ... 2/galerija

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe dec 10, 2010 11:02 am

proračun niti ni tako majhen. a če se ne odločita za naloudan vw, ne moreta kupiti nič drugega? če se omehčata glede italijanov in korejcev imata kar nekaj možnosti. roko na srce pa sej niti škoda niti seat za tako ceno ne ponujata ravno nekaj, kar bi ustrezalo kriterijem

edit:
pozabil na roomsterja.

@patrik: sej je kompleten VAG enak. v katerikoli avto se vsedeš imaš občutek, da dejansko sediš v VW, tehnika je enaka...zato, če se že nekdo obrača po VW, ne vem zakaj se nebi po škodi, seatu...

edit2:
tole mi je v oko padlo:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2031264&show=1

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Pe dec 10, 2010 11:20 am

Brett: Tem kriterijem ne ustreza NOBEDEN avto na trgu. Koliko denarja, toliko muzike. Žal bo treba vsaj pri enem od kriterijev popustit.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe dec 10, 2010 11:32 am

sonic je napisal/-a:
Jaz sem tudi najprej pomislil na Golfa Plus, ko sem bral seznam kriterijev, posebej s kriterijem cene... no saj nekaj uporabnega bi se dalo dobiti, blizu navedenega cenovnega ranga: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3978461&show=1

dejansko najboljši nakup za cca 17.000 (mislim, da se avto z linka zlahka dobi tudi za malo manj) in 10 let nimata starša kaj več razmišljat...... :arrow: gasa pa na cviček :D

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Pe dec 10, 2010 11:36 am

emm, bencinarji ne vozijo na "cvicek", common rail dizli tudi ne. :D

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Pe dec 10, 2010 11:39 am

NoFear85 je napisal/-a:Patrik_A3 mas prav, za taki denar dobi VW, pa bo zato samozavestneje hodil po mestu

P.S. zanimiv link: http://www.zurnal24.si/avtosvet/najbolj ... 2/galerija

Škoda pred Porsche-jem. Pametni Britanci

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe dec 10, 2010 12:11 pm

Predsodki o znamkah so lahko pri ljudeh v tretjem življenskem obdobju bistveno bolj zakoreninjeni, kot pri mlajših kupcih. Eventuelno se lahko predsodke o znamki, državi porekla, ipd...najlaže preseže skozi testno vožnjo ali preko drugih pozitivnih lastnosti. Eden izmed najbolj prepričljivih argumentov v tej skupini kupcev je velikokrat že zunanji design (v kombinaciji z "navdušojočo" barvo). Neupoštevajoč takšnih in drugačnih predsodkov ter gledano skozi prizmo racionalnosti bi bil idealen avtomobil, primeren ljudem v tretjem življenskem obdobju (seveda v želenem cenovnem rangu):

* Enostaven za vzdrževanje, hkratno z zelo dobrodušnimi garancijskimi pogoji ter z neproblematičnim bencinskim motorjem: dobrodušnost garancijskih pogojev kažejo v največji meri Kia, Hyundai ter velika večina japonskih proizvajalcev: Kia Sportage, Hyundai IX35
* Avtomobil z daljšim stažem na tržišču, brez potencialnih otroških bolezni: potencialno star model Kia Sportage ( http://www.kia.si/pricelist/?model=226 - glej modelno leto 2010, 4x4 ter bencinski motor je dovolj ugoden!), odhajajoči model Fordovega C-Max.
* Višji položaj sedenja - NE previsok (!!!), z dobro preglednostjo na vse strani: v to kategorijo spada velika večina sodobnih enoprostorcev, SUV; večji terenci so pri vstopanju PREVISOKI.
* Drsna stranska vrata - Opel Meriva, prihajajoči Ford C-Max
* Avtomatski menjalnik - v tem cenovnem rangu še najbližja Škoda Yeti TSI DSG Family (17.990 €) - http://www.skoda.si/files/docs/price/148.pdf
* 4x4 pogon: Suzuki SX4 ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=1790448&show=1 ); Suzukijev dvojček Sedici ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4235493&show=1 ), Subaru Impreza, Kia Sportage - star model, Dacia Duster, Škodin Yeti s 4x4 se ceni že višje.
* Enostavnost ter nezapletenost oz. odlična ergonomija brez njim nepotrebnih elektronskih pomagal v obliki raznih predimenzioniranih audio naprav, bluetooth telefonije,... razen zadnjih park senzorjev (tudi možnost dodatne vgradnje!) - VW koncern, v obliki kakšnega Golfa Plus, ipd...
* Odlična prtljažna prilagodljivost - Škoda Yeti, Nissan Qashqai ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4218430&show=1 ) - Nissan se v osnovnem opremskem paketu dobi v tem cenovnem rangu!!! Preglejte vse trgovce (omenjeni model je sodelavka pravkar kupila za cca 17.500€).

V obliki NOVEGA avtomobila je težko vse postavke najti v enem modelu za dano ceno. Kompromisno gledano bi bili najvšečnejši - star model Sportaga (4x4 za 17.940), Škodin Yeti TSI DSG Family za 17.990, Nissanov Qashqai v kakšni všečnejši ponudbi. Nižjih predstavnikov (Golf razred) ne bi gledal - hrbtenica jim bo hvaležna...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Pe dec 10, 2010 1:04 pm

Dejanko je avto v osnovi lahko tudi 20 jurjev, če potem prodajalec spusti ceno za kakih 10% ali še kaj več. To pa spet ni malo denarja.
Golfplus mi je solidna izbira, čeprav je meni osebno neprivlačne zunanjosti. In tudi našima se dopade, še posebej, ker imam jaz golfa VI in vesta kakšen je občutek v vozilu. Edino malce smešno bi bilo imeti 2 golfa pri hiši.
Tudi jaz ne razumem njunih predsodkov, pa kaj čem. Osebno bi jima predlagal kako Škodo, ampak oče je alergičen na to znamke, ker prihaja z "vzhodnega" bloka in ima prepričanje, da VW daje v Škode in Seate manjvredno in nekakovostno robo oz. material.
Subaru bi bila odlična izbira amapak ali ni impreza nizek avto, bolj športno naravnan?!? Legacy pa je predrag nažalost

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe dec 10, 2010 1:15 pm

Kot pogoj si napisal "visoko sedenje". Razne impreze, legaciji, in podobni imajo enako sedenje kot obstoječa honda civic. Visoko sednje ponujajo pa samo suvi ali pa enoprostorci.

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy Pe dec 10, 2010 1:16 pm

Vmes bi lahko pogojno štel še najbolj oskubljeno Toyoto Verso.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3669201&show=1
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: tomzzi in 15 gostov