Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sharkfaca
Nov uporabnik

Nakup avtomobila z malo stroški

Napisal/-a sharkfaca To apr 24, 2012 6:29 pm

Pozdravljeni!
V kratkem imam namen kupiti avto kateri bi naj imel majhno porabo razmišljam o dizlu ali bencin×plin. Zanima me vaše mnenje kateri avtomobili bi bili primerni v tem rangu do cene okoli 2000. Vozil pa se bom bol ali okoli 20km v eno smer tako nekje 40km na dan nekje 10000km na leto. Rabil bi nekaj zanesljivega brez nekih večjih stroškov popravil in podobno. Pa razmišljam malo o kakšni Hondi, Mazdi, Seatu in nekaj podobnega.

Drugače pa sem malce gledal tole http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5916892&show=1, ki mi je zelo všeč in me zanima kakšni so kaj stroški ob primeru kakšne okvare, vzdržljivost motrorja mazd in koliko ima porabe tale avto ob tem da je bol ali majn vonja od 50-90km/h ni nobene avtoceste in zelo malo mestne vožnje kilometer dva.

LP hvala vsem za odgovore.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Re: Nakup avtomobila z malo stroški

Napisal/-a tiguan To apr 24, 2012 11:36 pm

Mazda 323 za 1600-1800 evrov
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr apr 25, 2012 8:14 am

sharkfaca je napisal/-a:Pozdravljeni!
V kratkem imam namen kupiti avto kateri bi naj imel majhno porabo razmišljam o dizlu ali bencin×plin. Zanima me vaše mnenje kateri avtomobili bi bili primerni v tem rangu do cene okoli 2000. Vozil pa se bom bol ali okoli 20km v eno smer tako nekje 40km na dan nekje 10000km na leto. Rabil bi nekaj zanesljivega brez nekih večjih stroškov popravil in podobno. Pa razmišljam malo o kakšni Hondi, Mazdi, Seatu in nekaj podobnega.

Drugače pa sem malce gledal tole http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5916892&show=1, ki mi je zelo všeč in me zanima kakšni so kaj stroški ob primeru kakšne okvare, vzdržljivost motrorja mazd in koliko ima porabe tale avto ob tem da je bol ali majn vonja od 50-90km/h ni nobene avtoceste in zelo malo mestne vožnje kilometer dva.

LP hvala vsem za odgovore.

Na tvojem mestu se takega projekta s tem proračunom nebi loteval. za 2.000 EUR boš zelo težko našel dizla ki svojega že nebi odslužil, ali pa te ne bo čakalo kakšno večje popravilo (turbina, EGR, morda obnova podvozja, sanacija rje...). Razen če najdeš kakšnega atmosferskega dizla, kjer omenjenih pritiklin ni. Glede na omenjeni režim vožnje dolgoročno noben dizel ne bo zadovoljen. Skoraj polovico poti boš rabil preden se motor ogreje.

Pri bencinarju pa tudi plin ni projekt ki bi šel v tvoj proračun. Vgradnja plinske inštalacije predstavlja približno polovico tvojega proračuna. Na tvojem mestu bi se raje ozrl za čim mlajšim bencinarjem v velikostnem razredu Golf ali celo v razredu Clia. Poiskal pa bi primerek z znano zgodovino in čim manj napakami. Zavedati se moraš, da v tvojem primeru (10.000km letno) gorivo ne predstavlja glavnega stroška. Večino denarja boš zapravil za registracijo, zavarovanje, gume in popravila/vzdrževanje, ki so pri starejših avtomobilih neizbežna.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 25, 2012 8:22 am

Za tak denar in toliko km na leto najdi kakšnega Accenta ali Getza bencinarja, boš dobil najmlajšo stvar za ta denar. Razen kakšne manjše rje ne boš imel problemov.
Tudi jaz delam okoli 10.000km/leto, torej porabim za bencin 1000€/leto, kar je toliko kot zavarovanje (os+kasko z 0 bonusa) + gume. Z dizlom bi prišparal mogoče 250€/leto in pridobil možnost okvare turbine, injektorjev, EGR, VT pumpe..
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr apr 25, 2012 8:32 am

Jst pa svetujem dizla. Za 2 jurčka dobiš kakšnega JTDja, ki dela in dela... in pije slabih 6l.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 25, 2012 8:33 am

Matjazy je napisal/-a:Jst pa svetujem dizla. Za 2 jurčka dobiš kakšnega JTDja, ki dela in dela... in pije slabih 6l.
Ali pa naletiš na mino in vržeš not še 1000€.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr apr 25, 2012 9:03 am

Energetik81 je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:Jst pa svetujem dizla. Za 2 jurčka dobiš kakšnega JTDja, ki dela in dela... in pije slabih 6l.
Ali pa naletiš na mino in vržeš not še 1000€.

Ravno to je problem. Ponudbe na trgu je veliko, vendar žal več ali manj slabe. Izmed vse pleveli najti dober primerek pa loterija. Pa ne ciljam na to, da mora biti avtomobil za drobiž kot nov, le ob nakupu bi bilo dobro vedeti kaj si dobila, vse prevečkrat pa se izkaže da kupiš mačka v žaklju. Srečat se s takim mačkom pri budgetu za 2.000 EUR... Hmmm če ima na strani še 500 ali več EUR za popravila, jih je verjetno bolje vložiti kar v nakup. Si takoj pri nekaj let mlajših primerkih.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

sharkfaca
Nov uporabnik

Napisal/-a sharkfaca Sr apr 25, 2012 3:42 pm

Hvala za odgovore, sej to je problem ker se nemorem odločiti kaj kupiti bencinca/dizla drugače pa italjani mi ne dišijo fiat, alfa ima lepo obliko vendar kolikor vem so deli zelo dragi in veliko je stroškov z menjavo prednjih rok itd... pa tudi do clio se mi najbolj ne dopade =) seat ibiza mi je všeč in tudi leon 75KM ima kdo kakšne informacije kolko je kaj poraba. In kako je kaj z hyundaji katerega ste mi svetovali saj z njimi nima nobeden izkušenj vsaj od znancev ne, lahko mi malo napišete kakšna je kvaliteta in podobno. Hvala že vnaprej

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr apr 25, 2012 4:26 pm

V kolikor ti čas dopušča, počakaj na kakšno dobro priliko od znanca, sorodnika, prijatelja. Bo iz prve roke povedano, koliko je bil dobro vzdrževan in koliko pije. Vse ostalo bo sreča.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
petrolhead_RS
Nov uporabnik

Napisal/-a petrolhead_RS Sr apr 25, 2012 5:48 pm

Moj foter je mel accenta letnik 1996, prevoženih 210000km, če bi dal rjo porihtat pa mali servis, bi jih naklepal še ziher ene 50000. edino poraba pa okol 9-10L.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 25, 2012 8:01 pm

sharkfaca je napisal/-a:Hvala za odgovore, sej to je problem ker se nemorem odločiti kaj kupiti bencinca/dizla drugače pa italjani mi ne dišijo fiat, alfa ima lepo obliko vendar kolikor vem so deli zelo dragi in veliko je stroškov z menjavo prednjih rok itd... pa tudi do clio se mi najbolj ne dopade =) seat ibiza mi je všeč in tudi leon 75KM ima kdo kakšne informacije kolko je kaj poraba. In kako je kaj z hyundaji katerega ste mi svetovali saj z njimi nima nobeden izkušenj vsaj od znancev ne, lahko mi malo napišete kakšna je kvaliteta in podobno. Hvala že vnaprej
Hyundaie vozimo doma že od leta 91, 2 Ponyja, Accent '97, Accent 2004, Matrix 2008. Nikoli ni bilo izredne okvare, razen 1x strgana zajla za sklopko (pri starem rabljenem Ponyju) in 1x spraznjen akumulator zaradi prižgane luči v prtljažniku - pa še takrat smo ga prižgali na potisk.
Pri 5 Hyundaih v 21 letih tako malo napak ni naključje, so izredno zanesljivi. Ni pa najboljše zvočne izolacije in nekatere malo matra rja ob robu zadnjih blatnikov pri ~10+ letih.

Glede porabe pa glej spritmonitor.de in ne verjami posameznikom, ki pravijo da eni avti pijejo, drugi pa ne.
Clio, Getz, Accent, Ibiza - to so vse avti podobne velikosti in teže, zato bodo tudi porabili zelo zelo podobno. Kateri motor tukaj nima velike vloge, saj imajo tudi motorje podobnih prostornin in moči (če gledaš samo benz npr.). Torej na čistih relacijah ti bodo vsi ti avti porabili tam okoli 6,0L/100km, na AC pri 130 tam nekje 7,5, v čistem mestu pa ne več kot 9. To sm tko na palec povedal, glede na izkušnje.

valvoline
Stalni uporabnik

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Sr apr 25, 2012 11:56 pm

Ko sem od brata 1.9 D s 64KM peljal, sem mu rekel kaj je s tvojim avtom narobe da nikamor ne gre, pa mi reče je brezhiben !
Nepremičnina ! :DDD
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če apr 26, 2012 6:19 am

Toliko denarja dat za 1.9D je res malo huda. Za tak denar se dobi kak JTD, ki je prav tako bullet proof, z njim se pa spodobno pelješ.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Če apr 26, 2012 7:02 am

Matjazy je napisal/-a:Toliko denarja dat za 1.9D je res malo huda. Za tak denar se dobi kak JTD, ki je prav tako bullet proof, z njim se pa spodobno pelješ.

Ne vem ce bo tole glih drzalo,precej zaribanih in z raznoraznimi okvarami na motorju jtdjev se prodaja na avtonetu.
Podobno je npr z VWjevih 2.5tdi srotekov.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če apr 26, 2012 7:21 am

2.5TDI V6 ima težave s bosch pumpo, odmičnimi, turbine crkujejo... 1.9 JTD nima nobene od teh težav. Je pa z vsakim motorjem tako, da se ga da dovolj časa vrtet, po možnosti brez menjave olja, da bo nekaj crknilo. JTDji so skoraj vsi iz italije, glede na to, koliko imajo nekateri za sabo, pač mora kater umret. Vem, da mu pri 450k km še nič ne manjka.
Jaz sem moral na vag D motorju naredit generalko, pa to ne pomeni da je motor šrot.

sharkfaca
Nov uporabnik

Napisal/-a sharkfaca Če apr 26, 2012 5:34 pm

Hvala za predloge najverjetneje bo res padla odločitev okoli seata=) kaj pa menite na peugete? Hm JTD kaj pa vem do italjanov mi pa res ni čeprav alfice po obliki zmagajo samo si je resnično ne upam kupiti.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če apr 26, 2012 5:42 pm

Kateri peugeote pa? 206, 306? Dizel, bencin? Doma imamo starega peugeota dizla, mogoče ti lahko kakorkoli pomagam.

sharkfaca
Nov uporabnik

Napisal/-a sharkfaca Če apr 26, 2012 7:38 pm

206 ali 307 lahko mi daste kakšen nasvet glede obeh zanima me pa tudi 1.4 hdi =) hvala za nasvete

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Če apr 26, 2012 8:10 pm

Glede peugeota 206: je precej majhen avto, ampak glede na velikostni razred precej prostoren (vsaj spredaj je precej prostornejši od: yarisa (sicer govorim za letnik '09), cliota ('04 letnik). Po prostornosti je dokaj primerljiv z novo corso - edino prtljažnik ima nekoliko večji. Mislim, da nekih bistvenih hib nima, na mojem bodočem je v 5 letih menjano (sicer je avto star 10 let): dvakrat ploščice, enkrat lonec, 4x redni servis + 1x glavni servis (redni servis je v povprečju 150€ pri popoldancu, glavni okroglih 500€), mislim da je to to kar se 'večjih' stroškov tiče. Sklopka, turbina in šobe so še prvi.
O dizlu 1.4 imam naslednje podatke: dokaj varčen (ampak ne najbolj, vsaj po pričanju kolegov, ki imajo podobne majhne avte), povprečna poraba na tank goriva je 5,8-6,4l/100km. Meni se zdi sicer kar ugodno. Večinoma je vožen po mestu, precej tudi na AC. Relacije skoraj ne vidi. Glede vzdržljivosti je motor OK, vsaj primerek, o katerem pišem, dela bp že 5 let (za prej seveda ne vem, ampak po besedah bivšega lastnika ni imel problemov).
Je pa večji brat 307 veliko bolj prostoren - to se kaže predvsem zadaj.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov