Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

123belt123
Nov uporabnik

Nakup Peugeot 307 1.6

Napisal/-a 123belt123 Ne sep 23, 2012 1:18 pm

Kaj pravite na nakupu pežoja.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6460619&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6451259&show=1
Ali sta ta dva avta dovolj zanesljiva in vredna cene in koliko približno pije.
Lahko povete tudi vaše mnenje za kak drug avto ki je nekje v istem rangu.
Hvala in LP!

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Re: Nakup Peugeot 307 1.6

Napisal/-a gusti85 Ne sep 23, 2012 5:15 pm

Jaz imam takega z 1.6 motorjem samo da je 02 letnik. Meni je super, motor je dovolj prožen, prostora v kabini je tudi dovolj pa imam 190cm in se pelejem precej udobno tudi na relaciji. Porabi od 6.5 do 7.5 odvisno od relacije. Na kratkih relacijah ob ful klimi sem imel čez poletje 7.3, v petek pa v lj in nazaj okrog 6.5. Olja spije malo več kot sem bil do zdaj navajen pri ostalih avtih, tam dober liter od servisa, do servisa na 15.000km ampak to je povsem v mejah normale. Odvisno najbrž tudi od znamke olja, jaz nalivam noter total 10w-40 ker je pač kao priporočen od peugeota.

Napake, ki te lahko doletita na tem avtu sta dve:
1. izrabljeno volansko stikalo, predvsem za žmigovce. Ker se ne da posebej menjat ampak v kompletu je drago kot žafran, nazadnje ko sem vprašal na pooblaščencu je bilo 300€, za ponaredke pa se nisem pozanimal. Potem sem eno vileda gobico razrezal in jo natlačil v plastiko in dela super zej. :D

2. zadnji most ... o tem ti ne znam kaj preveč povedat, vem samo da obnova stane okrog 200€, koliko je pa nov pa nevem. Jaz z tem nimam problemov sem pa že slišal da nekateri imajo.

Meni v letu in pol ni crknilo še čisto nič tako da lahko samo potrkam. V bistvu sem z tem še najbolj zadovoljen pa sem imel do še zdaj vectro, polota in passata. Če bova z punco kupovala še en avto bi vzel še enega tega samo da sw-ja.
Če te še zanima kaj o avtu pa kr vprašaj.

123belt123
Nov uporabnik

Napisal/-a 123belt123 Ne sep 23, 2012 6:05 pm

Hvala ti gusti za mnenje. Jutri bom šu verjetno na ogled teh dveh avtov. Ali mogoče veš če je cena in kilometri nekje realno in kolikšni so kaj stroški vzdrževanja.
Hvala in LP!

123belt123
Nov uporabnik

Napisal/-a 123belt123 Ne sep 23, 2012 6:20 pm

Gusti85 mi lahko še prosim poveš koliko te stane registracija in zavarovanje.
HVALA in LP!

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Ne sep 23, 2012 7:33 pm

gusti85, pa da nimaš ti slučajno dizla pa tega še ne veš :) ? Oprosti, ampak tvoja poraba je malce smešna, razen, če voziš skoz med 80 in 90.
123belt123, moja ima 307 1.6. V tem cenovnem rangu za moje pojme dobra izbira. Meni je všeč, ker ima velik prtljažnik in noter zelo prostoren. Poraba po mestu med 9 - 9.5, avtocesta nekje 7.7 - 8. Morem rečt, da za ta denar dober avtek, lepo se pelje, tudi pospeški zadovoljivi. Zaenkrat vse OK, dal sem naredit velik servis, ko sem ga kupil in to je to zaenkrat.

lp
AH NI NAM LAHKO!

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Ne sep 23, 2012 8:06 pm

soso je napisal/-a:gusti85, pa da nimaš ti slučajno dizla pa tega še ne veš :) ? Oprosti, ampak tvoja poraba je malce smešna, razen, če voziš skoz med 80 in 90.
123belt123, moja ima 307 1.6. V tem cenovnem rangu za moje pojme dobra izbira. Meni je všeč, ker ima velik prtljažnik in noter zelo prostoren. Poraba po mestu med 9 - 9.5, avtocesta nekje 7.7 - 8. Morem rečt, da za ta denar dober avtek, lepo se pelje, tudi pospeški zadovoljivi. Zaenkrat vse OK, dal sem naredit velik servis, ko sem ga kupil in to je to zaenkrat.

lp

odvisno kako se gusti vozi in kako tvoja. Tvoja lahko pozno šalta in vozi na AC 130-140 med tem ko on zgodaj šalta in vozi 110-120 na AC. Poraba okoli 6.5-7.5 za bencinarja z okoli 100-120KM in težo med okoli 1200kg je popolnoma normalna..

Po mestu pa bolj verjamem da je relana poraba med 9-10l/100km ob dokaj normalni vožnji.

gusti85
Stalni uporabnik

Napisal/-a gusti85 Ne sep 23, 2012 8:16 pm

Zavarovanje z 50% popusta pride 220€ pri triglavu (brez popusta je 440€), ostale dajatve cestnina, tehnični, podalšanje prometne je vse skup 112€ na amzs-ju. Cene avtov so ok, jaz sem dal leto in pol nazaj za 02 letnik 3800, takrat so bli najcenejši okrog 3000 zej so jim pa cene še padle. Ti samo glej da zadnja kolesa lepo naravnost stojijo (ne smejo stat v obliki črke V, če ga od zadaj pogledaš ker potem je lahko most fuč) in da so obvolanska stikala vsa ok, motor tudi nikjer nesme bit masten, pa tako na splošno kot pri vsakem avtomobilu. Če se ne spoznaš preveč ga pa pred nakupom pelji na kak pregled, ali pa vzemi kakšnega mehanika zraven.

soso: za takšno porabo ga morš pa kr pritisnit se mi zdi. Sej pravim v petek sem šel iz koroške v lj in nazaj pa sem imel porabo 6.5 pa sem vozil okrog 120km/h po avtocesti. Neki je pa tut relacije, ker ni skos avtoceste. Potovalni računalnik mi kaže povprečno porabo 6.7l za par tisoč kilometrov nazaj, dejansko pa je pil okol 7l, ker laže potovalni rač. za kake 2 do 3 deci.

V tej temi: viewtopic.php?f=18&t=93128 ima avtor tudi po 15.000km porabo 7l tako da nisem edini. Sicer pa vsi avti v tem rangu z 1.6 atmosferskim motorjem imajo podobno porabo ala golf, astra, megan vsi pijejo približno enako.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Napisal/-a soso Ne sep 23, 2012 8:42 pm

gusti, za mešano vožnjo, npr. koroška/lj, ko seveda ni skoz ac ti verjamem da je 7l, saj je tam hitrost do priključka nekje skoz okrog 90 km/h, pri tej hitrosti pa je itak zelo nizka poraba pri vseh avtih, samo po ac pri 130 bo pa težko pod 7,5. Govorim, ker se sam občano peljem s tem avtom in vem, da ne gre. Pred pol leta sem avto posodil svaku za en teden, vsak dan vožnja MB- Graz po ac ( 120km) , verjamem, da ni vozil več kot 130, ker se mu gre za čim nižjo porabo, pa je bila po BC poraba 7.7. Kratke relacije pa tudi malce bolj definiraj, ker je odvisno kje so te kratke relacije, tu mi je poraba zelo smešna (7.3l). Če je mestna vožnja al je od Dravograda do SG ( potem bi skor verjel)
Lp
AH NI NAM LAHKO!

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne sep 23, 2012 8:49 pm

Kolegica ima P307, 2002 letnik, 1.6 bencinar, pa porabi 8 litrov mestne/relacijske (40%/60%) z res lahko nogo. Za primerjavo, moj P206 1.4 HDI popije pri enaki vožnji, če imaš tudi lahko nogo, okoli 5 litrov.

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Ne sep 23, 2012 9:03 pm

gusti85 je napisal/-a:Ti samo glej da zadnja kolesa lepo naravnost stojijo (ne smejo stat v obliki črke V, če ga od zadaj pogledaš ker potem je lahko most fuč)

Jaz še nisem slišal ali bral, da bi imel kdorkoli težave z zadnjo premo na P307. @gusti85, a daš lahko kakšen link o tem?

Imajo pa težave 206-ke pa 306, xare in drugi PSA avti, ki imajo torzijske palice za vzmetenje zadaj.

Sicer pa imam tudi jaz porabo med 6,5 in 7,5 l/100 km.

Olja mi med intervali ne porabi nič. Od okvar pa sem imel popravilo ležaja kompresorja klime. Ostalo redno vzdrževanje.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Napisal/-a soso Ne sep 23, 2012 9:07 pm

ales66 je napisal/-a:
gusti85 je napisal/-a:Ti samo glej da zadnja kolesa lepo naravnost stojijo (ne smejo stat v obliki črke V, če ga od zadaj pogledaš ker potem je lahko most fuč)

Jaz še nisem slišal ali bral, da bi imel kdorkoli težave z zadnjo premo na P307. @gusti85, a daš lahko kakšen link o tem?

Imajo pa težave 206-ke pa 306, xare in drugi PSA avti, ki imajo torzijske palice za vzmetenje zadaj.

Olja mi med intervali ne porabi nič. Od okvar pa sem imel popravilo ležaja kompresorja klime. Ostalo redno vzdrževanje.

Saj zdaj bom pa dal mir :), samo dajte prosim zraven porabe napisat kje se vozite al relacije ali ac ali mesta vožnja ali kombinirano..., tako kot je uporabnik hahehihoh napisal. Ker to je zelo pomemben podatek.
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne sep 23, 2012 10:57 pm

gusti85 je napisal/-a:... Ti samo glej da zadnja kolesa lepo naravnost stojijo (ne smejo stat v obliki črke V, če ga od zadaj pogledaš ker potem je lahko most fuč) ....

Samo majhen popravek - ne smejo stat v obliki narobe obrnjene črke V, torej kolesa ne smejo na tleh biti bistveno širše postavljene kot zgoraj pri blatnikih. Saj vem, da je gusti pravilno mislil, a to, kar je napisano, lahko koga zavede, zato popravek.

Sicer pa - od kje to, da 307 nima enake preme kot xsara in s tem tudi enakih težav? So to uredili, je to gotovo?

gusti85
Stalni uporabnik

Napisal/-a gusti85 Po sep 24, 2012 6:52 am

Ales66: Nič ne bom trdil, kako ima kakšen avto narejeno, vem samo to da me je mehanik pred nakupom opozoril naj to obvezno preverim kako stojijo kolesa, ker lahko pomeni dodaten strošek.
esem: Hvala za popravek.
soso: Sej vem, da sem bil včasih dober v varčni vožnji: http://www.opel.si/izkusnja-opel/opel-novice/2010/July/opel-news-opel-ecoflex-experience.html, ampak večinoma moja punca vozi ta avto. Relacijo v službo in nazaj ima 5km, kjer se avto še zagreje ne, res pa je da to ni Lj, kjer stojiš vsake 150m za semaforjem. Mislim, da nima smisla preveč razglabljat o porabi tega avta, ker vsi vemo da močno zavisi od težine voznikove noge. Vsi pa vemo koliko približno pijejo ti avti, sej je to najpogostejši bencinski atmosferc v tem rangu vozil pri teh letnikih.

OFF: Avto nima najnižje porabe med 80 in 90 na regionalki, ampak je to ponavadi 4. prestava pod minimalnimi obrati, sicer odvisno od menjalnika ampak ponavadi je to od 40-45km/h. Tam je menda tista točka kjer se hitrost, obrati, izkoristek motorja in zračni upor najbolj ujamejo. To nam je povedal en oplov inžiner na švedskem. Sicer je imel on v mislih predvsem oplove 1.3cdti ecoflex motorje ampak to v grobem velja za vse avte.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po sep 24, 2012 9:04 am

hahehihoh je napisal/-a:Kolegica ima P307, 2002 letnik, 1.6 bencinar, pa porabi 8 litrov mestne/relacijske (40%/60%) z res lahko nogo.
'Lahkost noge' je premalo natančen pojem. Tudi če ne divjaš, to še ne pomeni da boš vozil z optimalno porabo.

Varčna vožnja je še vse kaj drugega kot le 'lahka noga'.

Večinoma pa ženske ne znajo varčno vozit. To vidim pri svoji, vidim tudi v temle tvojem postu, pa še marsikje sem to že slišal od drugih ljudi (v živo ali na spletnih forumih), da njihove boljše polovice kurijo obvezno vsaj kak liter več.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Po sep 24, 2012 1:41 pm

soso je napisal/-a:
ales66 je napisal/-a:

Saj zdaj bom pa dal mir :), samo dajte prosim zraven porabe napisat kje se vozite al relacije ali ac ali mesta vožnja ali kombinirano..., tako kot je uporabnik hahehihoh napisal. Ker to je zelo pomemben podatek.

Porabo ca 7 l /100 km dosegam na relacijah (nedeljski izleti) kot npr Lj - Kr. gora - Trbiž - Predel - Bovec in nazaj, Lj - Poljanska dolina - Javorje, Lj - Selška dolina Železniki - Prtovč, Lj - Cerknica, 1x tedensko LJ mesto - BTC. Avto se ne uporablja za vsakodnevno vožnjo v službo.

esem je napisal/-a:
gusti85 je napisal/-a:... Ti samo glej da zadnja kolesa lepo naravnost stojijo (ne smejo stat v obliki črke V, če ga od zadaj pogledaš ker potem je lahko most fuč) ....

Sicer pa - od kje to, da 307 nima enake preme kot xsara in s tem tudi enakih težav? So to uredili, je to gotovo?

P106, 205, 206, 306, Citroen Visa, AX, Saxo, ZX, Xsara imajo zadaj vzvojne (torzijske) palice in tam kjer so roke vpete se pojavi problem z ležajem.

P207, 307, 308, Citroen C2, C3, C4, imajo zadaj vijačne vzmeti.

sonic je napisal/-a:
hahehihoh je napisal/-a:Kolegica ima P307, 2002 letnik, 1.6 bencinar, pa porabi 8 litrov mestne/relacijske (40%/60%) z res lahko nogo.
'Lahkost noge' je premalo natančen pojem. Tudi če ne divjaš, to še ne pomeni da boš vozil z optimalno porabo.

Varčna vožnja je še vse kaj drugega kot le 'lahka noga'.

Večinoma pa ženske ne znajo varčno vozit. To vidim pri svoji, vidim tudi v temle tvojem postu, pa še marsikje sem to že slišal od drugih ljudi (v živo ali na spletnih forumih), da njihove boljše polovice kurijo obvezno vsaj kak liter več.

Se strinjam pa to ne velja samo za ženske. Npr. se vozi v tretji, ko bi se lahko v četrti ali obratni primer, se vozi v peti, ko je varčneje v četrti itd.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To sep 25, 2012 3:28 pm

Kar se porabe tice, mam jaz sedaj na relaciji s kozjanskega cez sentjur, prosenisko, vojnik, doberna, velenje; 51km v eno smer. Prvi teden sem nacrtno varcno vozo, spremljal trenutno...povprecje po rac. je bilo 5,9 zracunana poraba pri tankanju pa 6,03.
Zdaj pa dva tedna vozim cist normalno, pritisnem tud bol v obrate vmes sem bil tudi na rogli. Druga poraba je bila 6,36 tretja pa 6,24. Racunalnik pa je v obeh zadnjih primerih kazal 6,2. Tako da je lahko reces bol kot ne tocen, vec kot za 0,2 se nikoli ne zlaze. Vceraj sem spet tankal in mi sedaj po 134 km spet kaze povprecje 6,1.
Glede nato da je to bencinar, ma 1270 kg pa kr visok je, 109 konjev fajn potegne ko ga pohodis, po drugi strani pa tudi po ravnem cez naselje ni problem v peti prestavi. Prozn motor. Ce pa gre malce nazgor pa je bolje cetrta, manj pije ker lazje vlece. Za bencinarja take vrste je to dobra poraba. Problem je ker je bencin tako drag, kljub temu da malo pije to pomeni 10 eur na 100km. Jaz bom ta mesec skuro okrog 280 eur. Popizdis, sam kaj naj.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To sep 25, 2012 4:46 pm

mišek je napisal/-a:Kar se porabe tice, mam jaz sedaj na relaciji s kozjanskega cez sentjur, prosenisko, vojnik, doberna, velenje; 51km v eno smer. Prvi teden sem nacrtno varcno vozo, spremljal trenutno...povprecje po rac. je bilo 5,9 zracunana poraba pri tankanju pa 6,03.
Zdaj pa dva tedna vozim cist normalno, pritisnem tud bol v obrate vmes sem bil tudi na rogli. Druga poraba je bila 6,36 tretja pa 6,24. Racunalnik pa je v obeh zadnjih primerih kazal 6,2. Tako da je lahko reces bol kot ne tocen, vec kot za 0,2 se nikoli ne zlaze. Vceraj sem spet tankal in mi sedaj po 134 km spet kaze povprecje 6,1.
Glede nato da je to bencinar, ma 1270 kg pa kr visok je, 109 konjev fajn potegne ko ga pohodis, po drugi strani pa tudi po ravnem cez naselje ni problem v peti prestavi. Prozn motor. Ce pa gre malce nazgor pa je bolje cetrta, manj pije ker lazje vlece. Za bencinarja take vrste je to dobra poraba. Problem je ker je bencin tako drag, kljub temu da malo pije to pomeni 10 eur na 100km. Jaz bom ta mesec skuro okrog 280 eur. Popizdis, sam kaj naj.

To sem že v par temah prebral, pa mi ni preveč jasno. Res, da vozim P206 z 1.4 HDI; ki je konkretno manj močen od tvojega motorja, ampak mi ne gre v glavo, kako lahko okoli 50 km/h voziš v 5. prestavi. Pri mojemu avtu se da, ampak je tak grozen zvok, kot da se bo motor zadušil. Če ga stisneš pa itak nikamor ne gre. V četrti se da vozit 50 km/h, ampak če hočeš malce pospešit, moraš takoj prestavit v tretjo. Mogoče je res toliko odvisno od motorja. Pa po moji logiki, bi poraba mogla biti v 5. pri obratih malo nad lerom večja kot v četrti pri slabih dobrih 1500 obratih oz. v tretji pri dobrih 2000 obratih (cifre na pamet, obratomer mi ne dela, ker se motor vsaj po posluhu bolj matra. Ali se motim?

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To sep 25, 2012 9:41 pm

V peti gre 50 pri 1500 obr. Cisto brez problema, poraba pa je takrat, odvisno, ponavadi pod 4 litri.
Teb ne gre v peti, ker je dizel ja. Naj se tako vsi pravijo kako se dizli vozijo na nizkih obratih to v praksi pokaze, da ni res. Dizli imajo ponavadi tako, da grejo pri 2000 obr. 90km/h. Pod 1700 so pa tako mrtvi, torej ne mores pricakovati lepe voznje pri 50.
Imam tudi primer; v gorci imamo mimo kleti precej strmo cesto. Speljes iz ravnega dovoza v hrib. Jaz z bencinarjem z minimalnim gasom in se peljes. Dizla, ce mu ne das 2000 obr. bo zdahno. Pa je to xsara 2.0Hdi ali pa fucus navadn 1.8 dizl. Tudi ce iz te ceste obrnes vzratno na dovoz, res visi precej na nos, bencinarju das mal pod 2000 obr. pa lepo obrnes. Dizla, ce ti pade pod 2000 bo ugasno. Za mene ima bencinar dosti bol uporabno to najnizje podrocje kot dizel. Pa risejo grafe navora kakor hocejo, rabi vec obratov kot bencinc ce hoces da gre. Ker pa imajo dizli potem se dalse prenose, to situacijo se samo poslabsa.
Bencinc gre v peti 70 pri cirka 2000obr. Normalno vlece. Dizel ima za enako hitrost 1500 obr. takrat pa komaj diha.
Jaz ce se vozim z dizlom imam vedno vec saltanja kot pri bencinarju. Bencinc gre od 50 navzgor lahko skoz v peti, dizla pa imas obcutek da ga bo raztrgalo in mors saltat, da obrati ne padejo pod 1700

123belt123
Nov uporabnik

Napisal/-a 123belt123 Sr sep 26, 2012 6:13 pm

Mišek, mislim da se kar precej motiš glede dizlov. Sicer imam golfa 3 1.9 TDI 75km in ti povem da lahko s peto prestavo komot peljem okoli 50 km/h po vasi (samo da je ravna cesta) in še če imam poln avto. Kar se pa tiče obratov pri 50km/h pa nevem koliko jih imam ker nimam obratomera. Kakor se šliši po motorju mi gre čist lepo in še lahko s 5 dobivam na hitrsoti z malo gasa. In še to ti povem da lahko v klanc speljem pod štandgasom brez problema in mislim da bencinarji večkrat crkujejo pri speljevanju kakor dizli, odvisno od voznika in motorja. Tako da malo premisli.
LP!

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis Če sep 27, 2012 7:15 pm

Mišek piše kar realno, sicer mam Xsaro 1,6 8V (ne 16V) ampak gre v osnovi za enak motor kot v P307 in se dejansko zlahka peljem (ne pospešujem !!!) enih 60km/h v peti brzini. Naša ma pa Xsaro 1,4, gre pa tud 50 bp, s pripombo da ima le-ta "krajši menjalnik"
-----------------------
Romzis
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov