Najprej se opravičujem, ker je to le še ena tema v stilu '''kaj naj kupim'' ...
Stanje je sledeče. Proti koncu leta se nameravam zaposlit in bom potreboval zanesljiv avto za cca. 20.000 km letno.
Ker pa vsi vemo, da se ne splača preveč zaletet v nakup in kupt nekaj ''na hitro in sam da je'' sm se počasi spravu v iskanje potencialnih kandidatov.
S-Budget znaša med 3000 in 4000€.
Od avta pričakujem prostornost za dve osebi (in mogoče še prtljaga za na morje), zadnji sedeži so obvezam ni pa nujno, da so zelo prostorni, saj bova v avtu 95% samo dve osebi.
Seveda tukaj ne gre mimo stroškov vzdrževanja - da se ne ponavljam, si preberite kako drugo temo, kakšne so želje v teh recesijskih časih

Glede motorja - nisem agresiven voznik, cenim pa, da avto ''potegne'', saj so tako vključevanja na avtocesti in prehitevanja (vsaj v mojem pogledu) varnejša in ne oviraš ostalih udeležencev v prometu - nenazadnje pa je meni osebno vožnja veliko bolj sproščujoča, če lahko prehitim ali pospešim brez potrebe po prestavljanju v nižjo prestavo. V tem pogledu so dizli idealna izbira - a glej ga zlomka za moj budget jih je večina uvoženih in z zbitimi kilometri, brez servisnih podatkov. Drugače povedano je nakup dizla za omenjen denar, isto kot gospodiču, ki ima izpit en mesec zaupat vozilo z 500KM - zelo rizično.
V tem smislu je varnejši nakup atmosferskega bencinskega motorja, ki pa nisi niti tako prožni, niti ekonomični. V primeru nakupa bencinarja je zelo verjetna dodatna vgradnja plinske naprave.
Pogoji, ki jim mora avto zadostiti pa so sledeči:
- letnik MIN. 2000.
- moč motorja MAX. 100kW oz. 136KM.
- ABS, servo volan, klima in el. pomik stekel.
- sama moč motorja ni toliko pomembna, več mi pomeni razmerje med težo in močjo ampak pod 100KM raje ne (izjema so npr. Clio ipd).
- zmerna poraba (ne pričakujem porabe 5l ipd.) ob relacijski vožnji ... diesel do 6,5l in bencin nekje do 7,5l/100km.
- spodobne vozne lastnosti.
- odpadejo karavani, enoprostorci in cabrio.
Zaželjeno pa je še:
- SLO poreklo
- servisna knjiga oz. še raje računi od posameznih servisov.
- ESP
- sedeži z dobrim bočnim oprijemom
- pnevmatike do širine 205 in nekako 16'' platišča
- športna oblika votila (coupe)
Nekako ''pobožna' želja pa ostaja:
- RWD ali 4WD
Internet sem obrnil po dolgem in po čez, brebral veliko testov in primerjav in kandidate zožil nekako na sledeče:
- Fiat Stilo 1.9JTD 116KM
- Renault Megane 1.9 dci 120KM
- Citroen Xsara 2.0 hdi 109KM
- Renault Clio 1.4 16V ali 1.5dci 82KM + chip
- Hyundai Coupe 1.6 16V 105KM - bolj za dušo in počutje med vožnjo, motor podhranjen?
Zelo bom vesel vaših izkušenj, mnenj in predlogov.
LP
Matej