Težko jaz ali kdo drug reče ali je ta Hyundaijev motor dovolj zmogljiv zate, vsekakor pa predvidevam da ne bo tako zmogljiv kot če vzameš Octavio z 2.0 TDI. Številke o številu kilowattov in navoru v Nm so praktično iste - v praksi pa se bo pri Hyundaiu zagotovo poznalo 0,3 litra manjša prostornina. Največji navor je pri 2.0 TDI tudi na voljo v intervalu 1750 do 3000 obratov (Hyundaijev pa le med 2000-2500). Tudi največja moč je pri TDI menda že pri 3500 obratih (interval 3500-4000 obratov), pri Hyundaiju pa šele pri 4000 obratih. Čeprav ne maram opletanja s podatki 0-100 km/h, ker je preveč površen podatek, gre tukaj vsaj za istovrstni motor (turbodizel) in Octavia TDI premaga Hyundaia za cca 2 sekundi. Hyundai ima pospeške 0-100 primerljive z Octavio z šibkejšim 1.6 TDI, pa saj je logično da bo, če gledamo le turbodizle, 1.7 bolj primerljiv z 1.6-litrskim kot 2-litrskim. Skratka po vsem temle mojem nakladanju je jasno - čudežev ni, manjši motor bo vedno manj zmogljiv od večjega, če sta iste sorte. Dobro bi bilo seveda testirati v praksi, ampak bom zelo presenečen če se tudi na cesti ne bo Octavia 2.0 TDI res izkazala glede moči bolje kot Hyundai i40 1.7...jankoka je napisal/-a:Pozdravljeni!!
Odločam se za nakup enega izmed teh dveh modelov za najmočnejšo možno dizelsko različico.
I40 in za podobno ceno na prvi pogled dobil precej bolj prestižni in lepši avtomobil. Me pa morda moti sledeče: najmočnejši motor ima samo 1.7 136 hp pa globina (uporabna višina za naložiti) pritljažnika je samo pol metra... (je pa raven nalagalni prostor) Glede na to da občasno vozim karavana polno naloženega (trenutno vozilo octavia combi letnik 2001) me zanima če je motor dovolj zmogljiv
~toMmy~ je napisal/-a:Na papirju je Octaviin 1.6 TDI 105 KM praktično že konkurenčen 136 KM i40 (le 0.2s več do 100 in 5 km/h nižja končna hitrost). 2.0 TDI 150 KM je na papirju bistveno zmogljivejši, se pravi 2.1s manj do 100 in 17 km/h višja končna, pa še par deci nižjo porabo lahko pričakuješ kot pri i40. Octavia je tudi kakšnih 200 kg lažja.
~toMmy~ je napisal/-a:Čaki a ti si sploh gledal novo Octavio Combi al še "staro"? Racionalno gledano je Octavia bolj smiselna, je pa res, da je i40 rang višje. Ne pozabi pa, da imaš potem še Insignio, C5, 508, ...
Energetik81 je napisal/-a:Ampak vprašanje ni bilo o 0-100km/h, temveč ali bo zadosti zmogljiv za polno naložen avto. Jaz pravim, da bo več kot dovolj zmogljiv, da boš tudi v AC klance vozil s 6. prestavo in povsod po omejitvah. .
sonic je napisal/-a:- pri Hyundaiu se pripravi na drage servise - slišim od znanca (vozi i30), da ga pri vsakem rednem servisu oberejo za 200-300 EUR, medtem ko je osnovni servis za Golfa ali Octavio dobrih 100 EUR (na pooblaščencu, pa (še) ne nosim svojega olja!)
nejc1 je napisal/-a:sonic je napisal/-a:- pri Hyundaiu se pripravi na drage servise - slišim od znanca (vozi i30), da ga pri vsakem rednem servisu oberejo za 200-300 EUR, medtem ko je osnovni servis za Golfa ali Octavio dobrih 100 EUR (na pooblaščencu, pa (še) ne nosim svojega olja!)
Eni imajo očitno še vedno veliko preveč denarja da so pripravljeni toliko plačat za en navaden servis. Stric ima še prejšno generacijo i30 in ga pride redni servis na pooblaščencu komplet z vsem materialom 110€...
ban je napisal/-a:Radodaren ni nobeden. Dobi si eno ponudbo, pojdi drugemu trgovcu in se malo pogajaj, in tako naprej do naslednjega...
chan je napisal/-a:Kot je že pred mano navedel @sonic opažanja z našega testiranja Hyundaja I40, bi sam omenjeni 1.7 CRDi motorizaciji dodal kakšen kW več. Načeloma ni nikakor moč govoriti o kakšni podhranjenosti, vendar bi mu bistveno bolj pristajala suverenejša verzija. Sicer sem vozil omenjeni model samo z avtomatskim menjalnikom (tako karavansko, kot za krajši čas tudi limuzinsko verzijo), a me Hyundajev avtomatski (sicer dvosklopčni a.k.a. DSG pri VW skupini) menjalnik ni preveč navdušil. Neprepričljiv postane pri režimu SPORT, v normalnem režimu pa je dovolj uglajen. Ok, roko na srce, sicer ni slab, ampak konkurenca ponuja še bolj uglajene in hitrejše primerke.
Ker je bila omenjena opcija, v obliki VW-ovega motorja 1.6 TDI, in če bi delal neposredno primerjavo z omenjeno motorizacijo v Octaviji Combi (sicer še prejšnji model), pa je Hyundajev CRDi motor med vožnjo le bolj prepričljiv. Pri polno naloženi Octaviji 1.6 TDI, med hitrejšimi AC potmi, je potrebnega več dela z (zgolj) petstopenjskim menjalnikom (pri prehitevalnih manevrih na AC je velikokrat potrebno pretikanje v nižjo prestavo), posledično pa pri porabi ne moremo več govoriti o kakšnem "šparovčku". Novega 2.0 TDI v Octaviji žal ne poznam, me pa je s svojo odzivnostjo in eksplozivnostjo navdušil v novem Golfu VII (sicer z DSG-jem), ko dobiš občutek, da ima motor več "konjev", kot jih je na papirju. Najverjetneje bo zelo prepričljiv tudi v novi Octaviji.
Sam bi sicer predlagal še krajši izlet v Mazdin salon ter detajlejše spoznavanje z novo Mazdo 6, ki bi lahko bila zelo zanimiva alternativa. Ponaša se z odličnim podvozjem (morda za malenkost trdim za družinske namene - nikakor pa motečim!), izvrstnim volanskim mehanizmom ter tudi zelo dobro, dokaj eksplozivno 150 konjsko motorizacijo. V končni fazi je tudi cenovno zelo primerljiva alternativa.
jankoka je napisal/-a:Ne vem če ima Mazda dovolj pritljažnega prostora 550 l mi je minimum.
Kar se tega tiče mi je Octavia 3 combi 2.0 TDI trenutno najboljši kompromis med velikostjo samega avtomobila in pa velikostjo pritljažnika.
Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot], kiki13 in 10 gostov