Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kuosc
Nov uporabnik

Študentski avto

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 7:11 pm

Pozdravljeni!

Odločam se za nakup avtomobila, ki mi bo kot dijaku služil večinoma za:

-vožnjo do službe in nazaj med vikendi (2x15km)
-občasne daljše vožnje do obale, smučišč, itd.
-ostale malenkosti (trgovina, banka, pošta)

Tak avto pa mora biti:

- okoli 1500€
- bencinar, 100km (v primeru manjšega avtomobila lahko manj), poraba ni bistvena ker ne delam bistveno več kot 5000km letno) maks. pa 120 konj
- letnik 99' +- 2 leti (starejši le v primeru da gre za tank od avtomobila)
- oprema: klima obvezno, centr. zaklepanje (zaželjeno daljinsko), električni pomik prednjih stekel
- kilometrina pa relativna, glede na to koliko določen motor zdrži

Glede na moj status dijaka sicer nebi smel gledati na vozne lastnosti avtomobila, pa vendar bi rad da je avto stabilen (tudi na avtocesti pri 140kmh) ter da se skozi ovinke ne pelje po stranskih ogledalih (kot se je moj bivši Polo Classic 1.6).

Zaenkrat sem si ogledoval skoraj vse, še najbolj pa se mi dopade sledeči: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7593923&show=1

Med drugimi sem si ogledoval tudi naslednje:

Ibiza 1.4 16v
Focus 1.6 in 1.8
Toyota Celica (116km če se prav spomnim)
Civic 1.4 90 km
Saxo VTR/VTS in pa Pežo 106 Rallye
Opel astra / corsa
še posebno pa se mi dopade E36 compact (316i ali 316ti) katerega pa žal nisem zasledil na spletu nobenega.

Tako da če ima kdo kakšne nasvete, misli, predloge glede omenjenih avtomobilov bi prosil če jih deli, glede omenjenega ter tudi zanesljivost teh vozil.
Še posebej me zanima pa če ima kateri od naštetih (še posebno bmw) res tako velike stroške vzdrževanja in drage rezervne dele kot mi pravijo prijatelji in pa sorodniki, ki pa seveda vedo vse in še več :lol:

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

čare
Mojster foruma

Re: Študentski avto

Napisal/-a čare Sr sep 25, 2013 7:31 pm

Te moram razočarat da so ti sorodniki kar precej dobro povedali.E36 je star najmanj 15 let in to ni baš neki študentski avto,ker boš najbrž moral precej vlagat vanj...Polo je bil kater letnik?? Motor z alu pokrovom ventilov al še stari z plehnatim??

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Sr sep 25, 2013 7:33 pm

Drugače pa mešaš jabolka in hruške ;) mestni razred z primestnim :D Saxo / Corsa, Ibiza !

Uporabniški avatar
Falco_
Uporabnik

Napisal/-a Falco_ Sr sep 25, 2013 7:53 pm

Jaz mam 316i Compacta... pa nisem mel nobenih izrednih stroškov z njim... zgolj redno vzdrževanje... letnik 1999, trenutno 216000 prevoženih - imam ga že leto pa pol :) poraba od nekje 7l do 9l... odvisno od tega kak voziš... Drugače pa avto ima verigo in ne jermena :) (od 9/93 dalje majo vsi e36)

Deli pa hja... nisi poceni, sam nekak ful dragi pa tud ne... odvisno kje kupuješ :) + delov za e36 maš kolk hočeš (sploh karoserijskih)...
When life speeds by... downshift.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr sep 25, 2013 7:58 pm

Dal pa si zanj koliko?'Pa brez klime je kajne?

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 8:04 pm

Ne vem kakšen pokrov, bil je letnik 99 brez klime, pilo je olje, velik sej kvarilo, prodau za kose, kar ih je blo (baje sem imeu res nesrečo da sem takga dobil, razn kar se tiče olja)

Mogoče res mešam hruške/jabolka, ampak kot rečeno, ne iščem varčnega avtomobila, temveč nekaj s čimer se da prehitevati in se tudi skozi ovinke lepo pelje.

Vse tiste compacte sem že videl, vendar če bom že kupil tak avto bom kupil samo takega ki mi bo všeč, tudi če bo nekoliko dražji (M optic, ter z b19 mašino).
Kar se tiče bmwja me zanima na kaj moram paziti če si ga bom že ogledoval.

Glede drugih pa; majhen in relativno močan avto je tako ali pa drugače super, vendar pa domnevam, da je bil tudi vožen z določenim entuzijazmom in je po domače rečeno zgonjeno u pm.

Uporabniški avatar
Falco_
Uporabnik

Napisal/-a Falco_ Sr sep 25, 2013 8:06 pm

čare je napisal/-a:Dal pa si zanj koliko?'Pa brez klime je kajne?

1770€, brez klime ja, ma pa šibedah :D meni je kul, je pa drgač original M - odbijača, praga, športni sedeži, 3kraki volan, M podvozje(zdaj že menjano za H&R), črn strop... je pa mel ob nakupu 192000 prevoženih :)

mi je pa že malo prepočasen postal, tako da pride drugo leto 1.8 140hp motor not :D

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 8:12 pm

Falco_ je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Dal pa si zanj koliko?'Pa brez klime je kajne?

1770€, brez klime ja, ma pa šibedah :D meni je kul, je pa drgač original M - odbijača, praga, športni sedeži, 3kraki volan, M podvozje(zdaj že menjano za H&R), črn strop... je pa mel ob nakupu 192000 prevoženih :)

mi je pa že malo prepočasen postal, tako da pride drugo leto 1.8 140hp motor not :D

En kolega ima podobnga 1.9 z 320t km pa nima nobenga problema še z njim

Uporabniški avatar
Falco_
Uporabnik

Napisal/-a Falco_ Sr sep 25, 2013 8:16 pm

ja tisto je pa že malo novejša mašina, 105hp... samo proti m43b16 ni neke drastične razlike... + cenejše zavarovanje ker je v rangu do 1800ccm :)

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 8:20 pm

Sem seznanjen, žal pa nisem zasledil na avto.net nobenega 316 m optica l 99 ali 00... Koliko so pa taki primeri dejansko vredni, pod 1000 se mi zdi že sumljivo malo, nad 2000 pa nekoliko preveč (so izjeme seveda).

Uporabniški avatar
Falco_
Uporabnik

Napisal/-a Falco_ Sr sep 25, 2013 8:26 pm

kuosc je napisal/-a:Sem seznanjen, žal pa nisem zasledil na avto.net nobenega 316 m optica l 99 ali 00... Koliko so pa taki primeri dejansko vredni, pod 1000 se mi zdi že sumljivo malo, nad 2000 pa nekoliko preveč (so izjeme seveda).

99 so po aprilu mislim da samo b19 motorji... moj je še februarski, 25.2.1999 zapeljal iz tovarne :)

tam okoli 1500-1600€... pomoje. tud če vzameš dobrega 98 letnik, ne bo nič narobe ;) glej bolj ohranjenost kot pa letnik :)

Prečekiraj še malo bmw forum, se kdaj pa kdaj najde kak dober primerek :)

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 8:31 pm

Mogoče kdo prodaja tukaj na forumu oz. kakšen prjatu od prjatla? :mrgreen:

Drugače pa imajo kakšne hibe tile kompakti? Razen rje na blatnikih, ter baje serijsko slabe klime?
Pa čisto informativno, ker res nimam predstave kakšen je strošek s takim avtom?

Uporabniški avatar
Falco_
Uporabnik

Napisal/-a Falco_ Sr sep 25, 2013 8:45 pm

kuosc je napisal/-a:Mogoče kdo prodaja tukaj na forumu oz. kakšen prjatu od prjatla? :mrgreen:

Drugače pa imajo kakšne hibe tile kompakti? Razen rje na blatnikih, ter baje serijsko slabe klime?
Pa čisto informativno, ker res nimam predstave kakšen je strošek s takim avtom?

vem za enega 316i coupeja z 318iS motorjem... za 1990€ :) je na avto netu:) če pa zvem za kakšnega compacta pa ti javim :) en dober vem da se je prodajal, mislim da za 2150€... original M look, 17col platišča od e36 M3, znižan, lip spojler, rumene meglenke... :)

glede klime ne vem, je nimam :mrgreen: rje pa tudi ne, sem mel srečo :)

Drugače pa glede stroškov, za bencin tak sam veš kolk boš dal na mesec :D ostalo pa čisto odvisno, kje boš dele kupoval... na selmarju je kr drago... meni oče zrihta vse skupaj bolj poceni, se pa ne spomnim trenutno kolk me je stalo olje+menjava filtrov, bi moral račune najt :) bom jutri poiskal :tomidelej:

Je pa moj prvi avto, prej sem sicer vozil cordobo od očeta... zdaj pa compacta - sem pa tudi še dijak pa mi gre skozi :)

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 8:50 pm

Za 318iS vem, vendar po informativnem izračunu, bi že za zavarovanje plačal 200€ več kot za 316ti...

Mal offtopic: a je kakšna bistvena razlika glede rje ipd. če je avto vožen po južni primorski (manj soljenja cest, manj dežja...)

Uporabniški avatar
Falco_
Uporabnik

Napisal/-a Falco_ Sr sep 25, 2013 8:58 pm

Se avto registrira kot 316i, 102hp... razlike med 4cilindrskimi motorji ne moreš opazit... če bi dal šestaka not bi znal bit problem :)

Načeloma bi naj bili avti od tam z manj/nič rje... naj nekdo potrdi, sem žal s koroške kjer sipajo sol po cesti in se že malo pozna... ne dosti, ampak se pa...

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 9:27 pm

V 1. postu navedeno astro bi imel pač dokler se čudežno ne pojavi kakšen všečen compact, ker nekaj pač rabim, in je lepo če mi ni treba prijavljati vsega skupaj kot nepremičnino... :)

Prejšnji polo je bil sicer imel le 75 konjeu, vendar je bla mašina 1.6 kar je blo ravno prav za 5 prestavo 50 na uro skozi naselje, ko je blo pa treba kakšno staro mamo prehitet pa sam 1 dol pa gas :D

http://www.youtube.com/watch?v=heyDSBIHdOM

Zdi se mi da je pred kratkim nekdo (privat) tega prodajal na avto.net-u pa sem ravno hotel poklicati ko je oglas izginil :D

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7674724&show=1

Kar se vidi na sliki je kar zanimivo, sicer pa ne vem kaj naj si mislim...

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Sr sep 25, 2013 9:36 pm

S starim BMW-jem je tako, če boš dobil poceni zgonjena razbita j***a veš kak bo to, strošek na strošek :mrgreen: Zlato pravilo, ne kupuj najcenejšega primerka, pa pazi da ni bil karamboliran, ostali kriterji so odvisni od tega kake kompromise hočeš vzeti zraven (št. lastnikov, kilometri, zgodovina, obnašanje lastnika ob testni vožnji in kakem bolj podrobnem pregledu, ...), sicer je pa tako, v vsak avto boš ob nakupu moral vložiti nekaj denarja za popravila, za katere se je prejšnjemu lastniku na koncu fučkalo, ampak ko boš moral nekaj popravit na 15 let starem bemtilatorju, boš po preverjenem receptu poslušal vse pametnjakoviče od prej.

kuosc
Nov uporabnik

Napisal/-a kuosc Sr sep 25, 2013 10:07 pm

Seveda se tega zavedam, me je že ob nakupu prvega avtomobila izučilo...

Drugače pa sem nekje slišal o nekem pregledu ki ga opravijo na amzs; da v bistvu preverijo vse kar se da preverit (dotrajanost delov, kilometri,...) res pa je da ni ravno poceni...

teac
Nov uporabnik

Napisal/-a teac Če sep 26, 2013 12:16 am

Moj predlog je tole: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7618499&show=1

Zakaj? Poceni vzdrževanje - deli za veliki servis pridejo 160eur, torej z delom okoli 200eur. Šparovček, sploh 1.5 motor, lepo se pelje, klima,. Moja ima 380 000 km pa še vedno brez problema. Sicer popapca olja (2l na 10 000km), ampak se ne obremenjujem s tem. Sam si jo lastim že dobro leto in vse kar je v enem letu bilo za postorit na njej je bil mali servis in menjava sprednje žarnice. Pa tale na sliki izgleda še zelo lepo ohranjena (nič rjave obrobe)

V priponki je pa še povprečje moje porabe
Priponke
export2pdf.php.pdf
(293.44 KiB) Prenešeno 65 krat
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov