Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mirkos
Novinec

Turbo bencinarji

Napisal/-a mirkos So sep 28, 2013 7:46 pm

Pozdravljeni

Prijatelj se je odločil kupiti nov avto (hatchback ali limuzino). Glede na to da dela letno nekje 10-12k KM je verjetno bolj smotrno kupiti bencinca (sploh glede na dejstvo da je 70% mestne vožje in 30% relacije). Zdaj pa tuhta ali bolje kupiti dowsized turbo bencinca ali "navadnega" bencinca.
Ali drži sledeče: da če je večina mestne vožnje so turboti bolji, ker znižajo porabo, ampak so na relacijah atmosferci bolji, ker pri višjih hitrostih mora turbo fejst delat in so potem nagnjeni k kakšnim napakam? Na relacijah naj bi atmosferci imeli celo nižjo porabo?! Seveda imajo turboti seveda bistveno več navora, kar je super zadeva, skorajda kot da voziš dizla :)

Modeli ki so njemu padli v oko:

Golf 1.4 TSI (122KM ali 140KM, bolj mu je sicer všeč, po karakteristikah oz podatkih 140KM)
Seat Leon FR 1.4 TSI (imajo na voljo samo 122KM varianto, čeprav je v tujino možno kupiti tudi 140KM)
Škoda Octavia 1.4 TSI (140KM)
Kia Ceed 1.6 GDI Maxx (ta nima turba)

Kaj mislite glede na njegov izbor? Bi še tu kakšnega dodali, ali katerega raje odvzeli? Še ima kdo kakšne predloge ali izkušnje glede teh motorov....vsaka pomoč bo zelo dobrodošla! :)

Hvala vnaprej in lep pozdrav vsem
Zadnjič spremenil mirkos, dne So sep 28, 2013 11:34 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Kraj: Obala

Re: Turbo bencinarji

Napisal/-a Fenix_ So sep 28, 2013 8:32 pm

Moj predlog
Focus 1.6 EcoBoost 110 kW (150 KM) oprema Sport - 15.320 € ( novo vozilo )
s tunigom prileze na 190+ KM

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So sep 28, 2013 8:35 pm

Na relacijah naj bi atmosferci imeli celo nižjo porabo?!

ma to si je nekdo izmislu.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos So sep 28, 2013 11:32 pm

Na relacijah naj bi atmosferci imeli celo nižjo porabo?!

ma to si je nekdo izmislu.

Majhna korektura: nisem mislil relacijska vožnja kot takšna ampak avtocesta hitrosti 130-140 +

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Ne sep 29, 2013 12:15 am

Kolikor je meni znano, turbinski motoji bodo vedno imeli nižjo porabo ob normalni vožnji. Če se ga pa priganja, bo pa spil več.

Konkretnih predlogov ne morem dat, ker osebno nisem navdušen nad "downsizingom".

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Ne sep 29, 2013 7:04 am

Tudi ob priganjanju bo TSI spil manj s tem, da je po zmogljivostih bolj realna primerjava 1.6 atmosferca z 1.2 TSI-jem. 1.4 TSI se lahko primerja z 1.8/2.0 atmosferci.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne sep 29, 2013 8:35 am

Čisto mimogrede... če se odloči za novi 1.4 tsi, naj na servisu pred nakupom ali prevzemom preveri, če so težave z regulatorjem turbine rešene. Da ne bo kasneje deležen sprenevedanja, zmajevanja z glavo in še česa, ko bo na servisu tožil čez nadležno brenčnanje med vožnjo v določenih obratih in med pospeševanjem.

Sem prejšnji teden vozil povsem novega leona in je brenčalo za popizdit. Je že nekaj časa kar so odkrili napako pa izgleda, da jim ni mar, če predajo stranki avto s to napako... namesto, da porinejo tisto podložko za cent pred predajo, si raje dovolijo vračanja kupca :roll:

Kar se avta tiče je z izjemo majhnih ogledal z eno besedo - odličen!
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne sep 29, 2013 8:58 am

@yashica: ti ki si bolj na tekočem :D
Je 1.4 TSI 122KM v novem Golfu 7/Leonu enak kot prej (v Golfu 6)?

Kaj pa novi 140-konjski, konkretno v novi Octavii? Je to še vedno kombinacija turbo+kompresor ter s ketno?
Sistem izklopa dveh valjev?

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne sep 29, 2013 10:07 am

peroRS je napisal/-a:@yashica: ti ki si bolj na tekočem :D
Je 1.4 TSI 122KM v novem Golfu 7/Leonu enak kot prej (v Golfu 6)?

Kaj pa novi 140-konjski, konkretno v novi Octavii? Je to še vedno kombinacija turbo+kompresor ter s ketno?
Sistem izklopa dveh valjev?

Razen enake nazivne moči je novi 122-konjski povsem nov in z jermenom gnani. Pri hladnem zagonu je povsem miren in tih, nasploh je v prostem teku motor tišji kot prejšnja verzija.
140-konjski je ravno tako gnan z jermenom, dodan je izklop dveh valjev.

Je bilo že večkrat omenjeno, da novi vag mlinčki nimajo več verig...enako velja za novi 1.2 tsi. Hvala bogu jih je srečala pamet :mrgreen:

Glede leona lahko dodam še, da ima odlično zvočno izolacijo. Če bi kupoval ta trenutek, vzamem namesto golfa highline zagotovo leona fr in razliko v ceni porabim za kaj drugega :D
1992 Fiat Uno 60 SX

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne sep 29, 2013 10:14 am

Koliko pa je sploh razlike? Kolikor sem gledal ne ravno veliko
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne sep 29, 2013 10:16 am

Za novega 1.2TSI-ja vem, sem avtomatsko do sedaj sklepal, da velja (jermen) tudi za ostale.
Potem sem šel pa gledat mal po netu in nisem našel nobenega konkretnega podatka. Hvala :D

EDIT: slabo sem gledal:
http://www.youtube.com/watch?v=ompfLIfsBNE

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne sep 29, 2013 11:01 am

peroRS je napisal/-a:
EDIT: slabo sem gledal:
http://www.youtube.com/watch?v=ompfLIfsBNE

Tudi ta ima samo turbino. Kompresor je šel pa pa.

maniaxxx, če misliš v ceni je razlika po ceniku nekje dobrih 1300€. V mojem primeru sem dosegel večji popust za leona kot golfa tako, da bi se zlahka odločil za španca z vw-jevo drobovino. Samo ne vem kako vpliva delo po kosilu na Španca, ki mu po jedi hodi po glavi siesta in ne kam in kako bo zategnil vijak :mrgreen:
1992 Fiat Uno 60 SX

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne sep 29, 2013 11:04 am

Počak da zamenjajo časovni pas Španci, pol bo boljša kvaliteta :mrgreen:

1300 e ni veliko če računa da golf z leti samo pridobiva na vrednosti =P .

Aja, koliko pa pride FR s popustom če ni skrivnost? Lahko na pm
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne sep 29, 2013 11:07 am

maniaxxx je napisal/-a:1300 e ni veliko če računa da golf z leti samo pridobiva na vrednosti =P .

Hehe :D
Čeprav tudi rabljeni Leoni niso ravno poceni. ;) Bi rekel, da so celo dražji od Golfa :shock:

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne sep 29, 2013 8:22 pm

DePalmo je napisal/-a:Kolikor je meni znano, turbinski motoji bodo vedno imeli nižjo porabo ob normalni vožnji. Če se ga pa priganja, bo pa spil več.

Konkretnih predlogov ne morem dat, ker osebno nisem navdušen nad "downsizingom".

Sam imam takšne izkušnje,TB so pogojno šparovni.Ta TSI 140 z izklopom dveh valjev bi znal bit dobra izbira.VW je itak napovedal izključno vgradnjo TB motorjev v prihodnosti.Kot zanimivost,svak je vozil službeno octavio 1.2 TSI 105,prejšnji model MB-LJ-MB,kolikor hitro se je dalo (160-180),poraba 11 litrov.Govoril je o nekih čudnih rožljanjih iz motorja,drugače je pa presenetljivo poskočen.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne sep 29, 2013 8:32 pm

xxl je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Kolikor je meni znano, turbinski motoji bodo vedno imeli nižjo porabo ob normalni vožnji. Če se ga pa priganja, bo pa spil več.

Sam imam takšne izkušnje,TB so pogojno šparovni.Ta TSI 140 z izklopom dveh valjev bi znal bit dobra izbira.VW je itak napovedal izključno vgradnjo TB motorjev v prihodnosti.Kot zanimivost,svak je vozil službeno octavio 1.2 TSI 105,prejšnji model MB-LJ-MB,kolikor hitro se je dalo (160-180),poraba 11 litrov.Govoril je o nekih čudnih rožljanjih iz motorja,drugače je pa presenetljivo poskočen.

Ah to je blo neki pokvarjeno, tsi žre pod 6 :mrgreen:

zeeone
Nov uporabnik

Napisal/-a zeeone Po sep 30, 2013 6:41 am

1.4 TSI v Octaviji nima izklopa valjev.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po sep 30, 2013 10:44 am

DePalmo je napisal/-a: osebno nisem navdušen nad "downsizingom".

Do neke mere delim tvoje mnenje, je pa res da tudi večina motorjev, ki jih TSIji ipd sedaj nadomeščajo, niso bili ravno velike mašine - 1.6 je v bistvu še vedno majhen motorček...

Tako da mislim da če je alternativa atmosferski bencinar okoli 1.6 litra, imam raje manjšega turbaka.
Še raje bi sicer imel neke normalno velike motorje, kakršne vozijo v ZDA (prostornine 2-3 l in več), žal za večino Evropejcev to ni ravno praktično, spričo podivjanih in sprevrženih davkov in predpisov na naši strani luže....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po sep 30, 2013 10:53 am

xxl je napisal/-a:svak je vozil službeno octavio 1.2 TSI 105,prejšnji model MB-LJ-MB,kolikor hitro se je dalo (160-180),poraba 11 litrov.

To me ne čudi. Pri porabi gre v osnovi za energijo, ki jo moraš vlagati v premikanje.
Pri 160-180 km/h se zaradi zračnega upora porabi veliko energije, da sploh ohranjaš tako hitrost. Zdaj pa tako - liter bencina vsebuje manj energije kot liter dizla, pa še pretvorba te energije v pogonsko moč je pri bencinskem motorju manj učinkovita. Zato pri večjih energijskih zahtevah, količinska (litrska) poraba skoči višje pri bencinarju kot dizelašu.
Pri vožnji ki zahteva malo energije (recimo enakomerna vožnja po odprti cesti pri hitrosti manj kot 100 kmh) je zato poraba relativno majhna, razlika v porabi goriva med bencinarji in dizelaši pa najmanjša. Bolj ko je treba stiskat gas, bolj se bencinar s porabo oddaljuje od dizelaša.

Zato je v nekaterih primerih še vedno prava izbira turbodizel - recimo v opisanem primeru, ko želiš stalno voziti po avtocesti 150-200 kmh in če delaš veliko kilometrov.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po sep 30, 2013 11:43 am

Dokler te ne dobi provida, potem se pa ta razlika izniči :mrgreen:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], kiki13 in 10 gostov