Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

pšanc
Nov uporabnik

R Laguna nateg

Napisal/-a pšanc Če dec 12, 2013 6:03 pm

Včeraj sem kupil Laguno 1.9 automatic dizel, 2007 letnik; ker je nakako šlo skup letnik / oprema / cena, nisem kompliciral; pogodba, registracija in ajde domov. No, na poti domov, se avto ustavi, izpiše CHECK GEAR BOX - potem so se še meni začele prižigati lučke v glavi.
Prodajalec se mi ne javlja, ni ga doma, peljal sem na servis, kjer so mi odsvetovali odprtje naloga, češ da popravilo ni rentabilno (jim verjamem).
Skrita napaka.

Najbolj sumljivo mi je, da naj bi se avto prodajal že zelo dolgo (tako prodajalec, ne vem po kaki ceni prej), za 2013 sploh ni imel vinjete in odjavljen je bil tudi že pol leta nazaj, za servisne posege ki jih je našteval pa ... na servisu ne vedo nič, vsaj izpis tega ne vrže ven.

Zdaj vprašujem javnost, če kdo ve kaj o tem avtu, kupljen na Vrhniki:

R Laguna Grandtour initiale 1.9 DCI automatic, vsa oprema, 2007, 154.545 km, srebrne barve, zadnja oglaševana cena 3800 ezr?

Pa prosim, ne me kritizirat zakaj sem to kupil in podobne polemike. Samo če kdo kaj ve o tem avtu.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Re: R Laguna nateg

Napisal/-a MBtouran Če dec 12, 2013 6:20 pm

Hitro so se ti lucke vklople :)

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če dec 12, 2013 6:21 pm

Pravna oseba, fizična oseba?

Če je pravna oseba kar napiši kdo so.

Jonathan
Nov uporabnik

Napisal/-a Jonathan Če dec 12, 2013 6:24 pm

Sicer nisem iz tistih krajev. Si kupil od fizične osebe ali od avtohiše?

Pa ne morem verjet, da folk še kar naprej naseda takim foram. Že cena bi ti morala dati vedeti, da to ni to, preveril po šasiji itak da nisi. Pa testna vožnja? Jst ga na testni vozim vsaj pol ure :-P Pa da je avto odjavljen s prometa pol leta.. Nevem no. Potem pa zakaj je toliko prevrtenih avtomobilov pa skritih napak, če pa folk ne da nič na to. Ogled zunanjosti, ok kupim, prepis, potem pa jok in stok. Upam, da zadevo dobro rešiš, čeprav zelo dvomim. Če je avtohiša, še maš možnosti, če pa fizična oseba, pa bo težka.

lazo23
Nov uporabnik

Napisal/-a lazo23 Če dec 12, 2013 6:24 pm

Na Vrhniki no kar napiši za koga se gre namreč sem iz Vrhnike...

Manfred
Novinec

Napisal/-a Manfred Če dec 12, 2013 6:27 pm

MBtouran je napisal/-a:Hitro so se ti lucke vklople :)

Lejte človek je v zoprni situaciji in prav nič mu take neumne izjave ne pomagajo. Vsakemu se lahko zgodi kaj takega in ne privoščim, da bi se to komerkoli zgodilo. Če mu lahko pomagate, se oglasite, drugače pa se raje zadržite.

Avtorju teme pa želim, da čim bolje reši zadevo in takega, ki ti je tak avto prodal (pod pogojem, da je vedel za napako) bi bilo potrebno obesit za......

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če dec 12, 2013 7:02 pm

pšanc je napisal/-a:Včeraj sem kupil Laguno 1.9 automatic dizel, 2007 letnik; ker je nakako šlo skup letnik / oprema / cena, nisem kompliciral; pogodba, registracija in ajde domov. No, na poti domov, se avto ustavi, izpiše CHECK GEAR BOX

Kaj pa na testni vožnji, se je kaj prižigalo? Si pred nakupom sploh peljal avto?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če dec 12, 2013 8:11 pm

vozilo ne uporabljajte

prodajalcu napišite SMS, v kolikor se ne javi, da bo seznanjen s težavo
Alergičen na rjo

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR Če dec 12, 2013 8:17 pm

Ali pa se zapelji na Vrhniko,sigurno kdo pozna avto in voznika ter ve kje živi.Če se ne javlja se pa ti javi pri njem na dvorišču. :evil:
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

pšanc
Nov uporabnik

Napisal/-a pšanc Če dec 12, 2013 10:07 pm

Kupljen pri gospodiču, fizična oseba, ogled in prevzem na naslovu njegove partnerke; med preizkusno vožnjo (kjer pa ni bilo moč doseči neke večje hitrosti) ni bilo napak, razen, da je menjalnik prestavljal v izredno visokih vrtljajih, kar je bilo pripisano "lenobi" da je avto dalj časa stal. Ob avtu je bil izročen nalog / zapisnik pooblaščenega Renault servisa, da so opravili pregled vozila in da vozilo NIMA napak. Temu sem verjel. Šli smo na tehnični pregled - brez napak - kakor to tam ugotavljajo. gospodič je navedel še nekaj posegov (menjan EGR, 3 x menjave olja), za katere ni našel dokazil, niti tega ni v sistemu Renault servisa (preverili danes). Cena je bila znotraj realnih tržnih okvirjev (ustreza eurotax / carfax in dat vrednotenju).

Poziv je že dobil. Uveljavljam skrito napako, ki je ni bilo moč zazanati pri prevzemu ali preizkusu. Zamolčano namerno ali ne, to zdaj ni več pomembno, pomembno je, da avto po manj kot 50 km vožnje, ni več uporaben. Če ga vzame nazaj in vrne denar, bi verjel v njegovo poštenost in bi se zadeva elegantno rešila. Če noče vrniti, bom sklepal, da je vedel za to napako in da gre celo za kaj več - goljufijo.

Počakajmo - kaj več ta hip ne morem, ker sem mu dal rok in možnost, da se sam prepriča o napaki (dogovorjen ternmin na uradnem servisu, kjer je lahko prisoten) in da razdremo pogodbo.

Če sledite postu, prosim le, vprašujem ali kdo kaj ve o tem avtu?

pšanc
Nov uporabnik

Napisal/-a pšanc Če dec 12, 2013 10:28 pm

Drugo, lahko izven posta:

POPRAVLJAM in DODAJAM: iz avtohiše sem prejel odgovor direktorja, da je ta stranka naročila samo priklop na tester (torej verjetno brisanje napake in logično, da je potem na izpisu, da vozilo nima več napak). Sklepam, da je prodajalec lagal, da je bilo vozilo tam pregledano (za prodajo).

Kontra sklepanje: če bi jaz naročil pobrisati napake in šel nato po tako potrdilo, bi tudi sam dobil potrdilo, da je z avtom vse v redu in tako preslepil kupca (?!).

In - zemlja se vrti dalje, nihče nič kriv.

Hvala pa - mojstru v tej isti avtohiši, ki si je danes vzel čas in (izven del. naloga) šel na poskusno vožnjo ter sam ugotovil, da z menjalnikom resnično nekaj ni v redu ter pošteno svetoval - vrniti avto prodajalcu (popravilo ne bo rentabilno). Res njemu hvala, a takih kmalu ne bo več (berite prvi odstavek). Tudi sam se je čudil potrdilu, ki je bilo izdano - prav pri njih (na vozilu ni napak).
Zadnjič spremenil pšanc, dne Pe dec 13, 2013 8:54 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če dec 12, 2013 10:47 pm

Uh težko boš karkoli dosegel če se prodajalec ne bo strinjal z vrnitvijo. Sploh pa z okvaro menjalnika. Če je vedel za napako bo vztrajal da obdržiš vozilo. Če ni vedel za napako, pa tudi ne bo hotel vozilo, ker bo sklepal da si ga ti pokvaril. Oziroma ker je sedaj vozilo ničvredno.

Prodajalec, ne samo da lahko reče da ni vedel za napako. Tebi je celo predal v roke zapisnik pooblaščenega Renault servisa, da so opravili pregled vozila in da vozilo NIMA napak.
Ker prodajalec ni strokovno oseba, strokovna oseba pooblaščenega servisa, pa je uradno zapisla da vozilo nima napak. Kar pomeni da je prodajalec vozilo prodajal v dobri veri, ter da je le-to brez napak.

Takole na hitro (pač sigurno ne poznamo celotne zgodbe) nimaš šans, tudi na sodišču ne.

Žal si v tistem procentu, ko storiš veliko da se izogneš nategunom (tudi mene bi precej pomirilo pred nakupom vozila, izjava pooblaščenega servisa da vozilo nima napak). Pa se vseeno zrinejo skozi šivankino oko, in ti servirajo pokvarljivo blago.

Tukaj na forumu, bi bilo bolje da postaviš vprašanje, kdo ti lahko pomaga do kakšnega poceni rabljenega menjalnika.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Če dec 12, 2013 11:42 pm

kolikor vem ma 8 dni časa da ga vrne prodajalcu, ne glede na to ali je pravna ali fizična oseba.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če dec 12, 2013 11:58 pm

njegov naslov ?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe dec 13, 2013 12:03 am

Tako kot je napisal Vikking.

Jaz mislim da so te namerno nategnili, ampak se je prodajalec dobro zavaroval.

Moram pa reči, da bi se temu dalo izogniti - zelo pomenljivo kar si napisal "med preizkusno vožnjo (kjer pa ni bilo moč doseči neke večje hitrosti) ni bilo napak, razen, da je menjalnik prestavljal v izredno visokih vrtljajih, kar je bilo pripisano "lenobi" da je avto dalj časa stal" - torej si videl, da nekaj ni v redu, pa si vseeno verjel prodajalčevi bullshit zgodbici in šel naprej z nakupom. Vedno moraš avto sprobati na ornk testni vožnji, ki vključuje tudi nekaj kilometrov avtoceste, sicer nima smisla kupovati.
Če si karkoli posumil glede menjalnika, bi bilo bolje da bi počakal z nakupom in najprej to omenil na forumu preden si odkartal denar, ali pa mogoče tudi šel pogledat še kakšno drugo laguno avtomatik in sprobati kako tam dela menjalnik. Sedaj je že prepozno.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe dec 13, 2013 2:00 am

sonic je napisal/-a:Jaz mislim da so te namerno nategnili, ampak se je prodajalec dobro zavaroval.
Moram pa reči, da bi se temu dalo izogniti - zelo pomenljivo kar si napisal "med preizkusno vožnjo (kjer pa ni bilo moč doseči neke večje hitrosti) ni bilo napak, razen, da je menjalnik prestavljal v izredno visokih vrtljajih, kar je bilo pripisano "lenobi" da je avto dalj časa stal" - torej si videl, da nekaj ni v redu, pa si vseeno verjel prodajalčevi bullshit zgodbici in šel naprej z nakupom.

podpis

Poizvedi, kdo konkretno je napisal potrdilo (da je avto OK), nato pojasni situacijo direktorju servisa, če zadaj ni "prijateljske" zasebne usluge nekega delavca na servisu (korupcije - če je, bo morda že direktor kaj storil) pojasni tudi, da bo prišel v medije, da bo prišla inšpekcija in prijava na policijo (morda lažniva potrdila ali ponarejanje le-teh) ipd. Morda ga bo to dovolj prestrašilo/zresnilo, da bo "pritisnil" na prodajalca, tudi njega prestrašil in dobiš vrnjeno kupnino (po močno optimističnem scenariju, po pesimističnem te bodo kje pričakali.). Do takrat avta ne vozi. Nato pa tu objavi, kdo so ti nategatorji in natančno, kakšen avto je (slike?).

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Kraj: Trebnje

Napisal/-a frgo Pe dec 13, 2013 7:36 am

LukL je napisal/-a:kolikor vem ma 8 dni časa da ga vrne prodajalcu, ne glede na to ali je pravna ali fizična oseba.

to nikakor ne drži

pšanc
Nov uporabnik

Napisal/-a pšanc Pe dec 13, 2013 8:50 am

O menjalniku: doma imamo avto z isto zasnovo menjalnika (ne isti avto) in kadar avto dalj časa stoji ali ko je (zimsko) mrzel, res rabi višje obrate, da prestavlja, iz tega obnašanja tam res nisem mogel vedeti, da je kaj (bilo) narobe (in da je to pobrisano). V bistvu je bilo od prodaje narejeno okoli 50 km, da "se je - spet? - zgodilo (mrzlo jutro).

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe dec 13, 2013 11:58 am

pšanc je napisal/-a:O menjalniku: doma imamo avto z isto zasnovo menjalnika (ne isti avto) in kadar avto dalj časa stoji ali ko je (zimsko) mrzel, res rabi višje obrate, da prestavlja, iz tega obnašanja tam res nisem mogel vedeti, da je kaj (bilo) narobe

Hja potem lahko tudi prodajalec reče, da ni mogel vedeti, da je kaj narobe. Pa še potrdilo servisa ima, da je avto OK.
Vedno se lahko izgovarja, da je naredil vse kar je kot nestrokovnjak pač mogel, da se prepriča o stanju avta.
Morda bo kdo z več pravniškega znanja tukaj še kaj povedal, ampak meni se zdi da nimaš šans da bi denar dobil nazaj. Pa tudi ne vem če si upravičen. Pač star avto, vedno je tveganje, sistem videno-kupljeno, šel si ga preizkusit in si moral videti da z menjalnikom ni vse OK, pa si vseeno prostovoljno privolil v nakup.

Jaz osebno mislim da prodajalec ni nič dolžan se ukvarjati več s tem in vsekakor ni dolžan vračati denarja. Drugič pa bolj temeljito preglej avto pred nakupom.

Pa še to: dosedanji avto pri hiši s podobnim menjalnikom, ki ga omenjaš: ali je ta nesrečna laguna šaltala pri podobnih obratih ali pri bistveno višjih kot prejšnji avto, če je hladen?
Ali se pri dosedanjem avtu obrati šaltanja umirijo, ko se z vožnjo ogreje? Ker če ja, potem bi moral to opazovati tudi pri Laguni, razen če je bila testna vožnja zelo kratka (kar glede na informacije sklepam da je žal bilo tako).

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe dec 13, 2013 3:08 pm

men je sicer jasno da si slabe volje,da maš sedaj težave zaradi nedelujočega avta ampak vseeno
če si prebereš tole:
R Laguna Grandtour initiale 1.9 DCI automatic, vsa oprema, 2007, 154.545 km
jaz koj vidm 3 ornk težave.
letnik in kilometri ne grejo skupaj
avtomatic de druga težava
tretja je da verjetno nimaš potrjene zgodovine niti ni slo vozilo.

in če greš zj še enkrat kupovat a bi spet kupu tak avto?
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov