Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: škoda octavia

Napisal/-a sonic Če maj 08, 2014 10:15 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Enostavno mečeš ven že en čas neke nenormalne računice, ki jih ne vem kako uspeš prilagodit svojim težnjam.

Ničesar ne prilagajam. Nimam toliko časa, da bi si vnaprej nekaj zapičil v glavo in potem skušal to dokazat - temveč grem na hitro izračunat, in potem vidim rezultate. Če sem se kje zmotil, pa povej kje oziroma pokaži svoj izračun.

Pa da ne bi o opisovanju 1.6 TDI-ja, kot da laufa kot kak star TAM, 1.2 TSI, ki je po kvaliteti eno največjih sranj, kar jih je VW spravil skupaj (in še ne vemo, če je nova generacija kaj boljša) je pa kao nek biser uglajenosti

No, res je da sem 1.2 TSI vozil samo enkrat, pa me je navdušil in je tekel zelo lepo. Imam pa vsakdanje izkušnje z 1.4 TSI, ki po 4 letih teče 'kot po putru'.

Pa še kak fun fact: Če vzameš avto na lizing/kredit, ti je v štartu vseeno, a sprašiš ta dva tisočaka na obroke al na gorivo

Fun fact (ki sem ga sicer že v prejšnjem postu omenil): če vzameš avto na lizing/kredit, plačaš tudi nekaj več stroškov kreditiranja/leasinga.

V glavnem, naj vsak kupi kar mu paše, ampak ni slabo če si realistično izračunaš stroške glede na svojo situacijo, ker bi marsikdo ugotovil da z dizlom več ne prišpara prav veliko, morda sploh nič...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe maj 09, 2014 5:22 am

Saj sem lepo napisal, da je realna razlika najmanj liter, na avtocesti še več, se pravi pri 120k km maš že brez težav povrnjeno razliko in če takrat avto prodaš, si že v plusu. Zame to pomeni cca. 5 let, verjetno bi ga pa še 5 let obdržal...

http://www.autozeitung.de/auto-vergleic ... sche-daten
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe maj 09, 2014 7:55 am

Pri 1.2 TSI gre lahk po gobe veriga - 250€ - pri 1.6 tdi gre lahko po gobe vse ostalo :D tankaš bencin namesto diesla in lahko prodajaš avto po delih. Nima kej praskat 1.6 TDI proti 1.2 TSI, razen če se gre za porabo goriva.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe maj 09, 2014 9:10 am

Blinder je napisal/-a:Pri 1.2 TSI gre lahk po gobe veriga .

Lahko gre izgleda bolj tako, da rabiš v prtljažniku - pod obvezno opremo, ducat komplet garnitur keten od Ruville :mrgreen:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe maj 09, 2014 9:35 am

Blinder je napisal/-a:Pri 1.2 TSI gre lahk po gobe veriga - 250€ - pri 1.6 tdi gre lahko po gobe vse ostalo :D tankaš bencin namesto diesla in lahko prodajaš avto po delih. Nima kej praskat 1.6 TDI proti 1.2 TSI, razen če se gre za porabo goriva.

Pozabil si še eno enko spredaj pri verigi.
Glede ostalih okvar pa škoda debate. Jaz sem z novim 1.6tdi v dveh letih naredil 100.000km, niti najmanjše pripombe nimam na ta motor. Tistim, ki pa še pravega goriva ne znajo natankat pa naj jim zaradi mene vse komplet zariba, sami so si krivi.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe maj 09, 2014 10:35 am

srcnik je napisal/-a:Ravno danes vozil: Octavia 3 2.0 tdi 2014 elegance, relacija passau-celje tempomat 145km/h tuneli 110km/h, eden ali dva vmes 80km/h. poraba po BC 5l/100km oz. še kak deci manj (5,2 sem imel z vključenim nemškim autobahnom cca. 200km, kjer pa je šlo rečmo da "malo" hitreje :) ) v glavnem šparovc, sploh ker ima dolg menjalnik

LJ-MB, 130km/h tempomat, tuneli po omejitvah, 4 osebe, poln kufer : 4.5l/100km. Kia cee'd 1.6 CRDI 115KM, letnik 2008, 165.000km.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Pe maj 09, 2014 11:03 am

srcnik je napisal/-a:Ravno danes vozil: Octavia 3 2.0 tdi 2014 elegance, relacija passau-celje tempomat 145km/h tuneli 110km/h, eden ali dva vmes 80km/h. poraba po BC 5l/100km oz. še kak deci manj (5,2 sem imel z vključenim nemškim autobahnom cca. 200km, kjer pa je šlo rečmo da "malo" hitreje :) ) v glavnem šparovc, sploh ker ima dolg menjalnik

No, na točno tejle relaciji imam jaz z mojo RS Tdi porabo nekje 5,4-5,6. Avtocesta Passau-Pocking do konca, razen tam ko je omejitev 120, avstrijska avtocesta 140-150, med Pockingom in Salzburgom (ca. 100 km) pa regionalka 100-120.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe maj 09, 2014 11:28 am

Gosic je napisal/-a:

LJ-MB, 130km/h tempomat, tuneli po omejitvah, 4 osebe, poln kufer : 4.5l/100km. Kia cee'd 1.6 CRDI 115KM, letnik 2008, 165.000km.

Res vmesna... :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Pe maj 09, 2014 1:24 pm

Gosic je napisal/-a:

Ampak znas pa lagat, da pes tece ej.... Drugic raje napisi, da ti nazaj v kestl dizla pljuva... In potem bi clovek od tebe pricakoval konstruktivno debato oz. odgovor... :roll:
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe maj 09, 2014 2:34 pm

Pa še en lep članek glede dizla v EU:
http://www.fuellingeuropesfuture.eu/en/ ... -imbalance

Počakati je samo treba da VW spili tele probleme s TSI in da PSA da ven D-EGR, potem se pa migracija lahko začne, seveda s pomočjo državnih trošarin enako kot se je zgodilo pri dizlu. Seveda pa možno, da bomo na ta dan čakali še dolgo (5 let), prej je treba na polno še prodajati dizelski motor, da se povrne stroške razvoja. =P
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe maj 09, 2014 2:52 pm

sonic je napisal/-a:
RedBaron je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:...prava stvar je klasični V8...

Se ne bi strinjal... to je preseravanje, kak spodoben 4-valjnik je za naše potrebe čisto dovolj... kar se zmogljivosti tiče :vrum

Za nekaj jurjev lahko kupiš tudi pri nas rabljen avto z V8 mašino, seveda vsaj 10-15 let star, in ne vem kako bi to označil za preseravanje. Seveda država dejansko misli tako, z nenormalno obdavčitvijo goriva in še bolj nenormalnimi stroški registracije vsega, kar ni majhen mlinček.
Če to zagovarjaš, si očitno pač priden podložnik, kaj naj drugega rečem...

Ne, ne zagovarjam oderuških davkov in trošarin...amapk tak V8 glih šparovc ni (kar se goriva tiče) in te v vsakem primeru pride prevožen kilometer precj dražje, kot pa z nekim "normalnim" (za naše razmere) motorjem... če si pač pripravljen plačat ta luksuz (skozi gorivo) potem pač imaš to, čene pač izbereš kaj manjšega...

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Pe maj 09, 2014 3:25 pm

sonic je napisal/-a:
nejc1 je napisal/-a:Tudi če se dela samo 15kkm na leto je pri razliki 1l in porabi 5l za dizla in 6l za bencinarja cca. 350€ prihranka pri dizlu... Pa tudi če je dizel za 2000€ dražji se še vedno povrne razlika v ceni v slabih 6. letih..

kot sem že vsaj enkrat na forumu napisal: če že štejemo fižolčke, jih dajmo pravilno.
Razlika v stroških goriva v tvojem primeru je 312 EUR, ne 350.

In kako si prišel do tega? Dizel porabi na 15kkm pri porabi 5l 750l goriva, pri trenutni ceni 1,378€ je to cca 1033€. Bencinar porabi v primeru litra višje porabe 900l in pri trenutni ceni 1,529€ je to 1376€. Torej je razlika 343€, kar je za en drek manj kot 350€. Pri teh bencinarjih je priporočeno, če ne že nujno, da se tanka 100 oktansko gorivo, tako da upoštevaj ceno le tega... Pa kot sem rekel je pri malo težji nogi razlika med obema motorjema precej več kot liter (oz. pri nekaterih vrstah vožnje je že nasploh večja razlika), tako da brez problema lahko rečemo da je razlika vsaj 400€ letno. Pa če zdaj upoštevamo še dražje zavarovanje smo še vedno na 300€ razlike. Torej je vse skupaj povrnjeno v 7 letih. Tako, da tudi če delaš 15kkm in imaš avto samo 5 let boš imel razliko povrnjeno, ker boš za rabljenega dizla dobil več in tudi lažje ga boš prodal... Če pa ga imaš recimo 10 let boš pa tako ali tako več privarčeval po gorivu in si pri dizlu na boljšem, tudi če ga prodaš za enako ceno kot bi bencinarja.

sonic je napisal/-a:ne razumem kako je lahko komu 1.6 TDI lepši za vozit kot TSI. Pri 1.9 TDI bi to še nekako razumel, sem ga imel in zelo rad vozil, mi je bil zelo všeč, 1.6 TDI pa je bil pravo razočaranje.

To se pa ne bom ravno strinjal. Sem delal izpit z golfom plus s tem motorjem v različici 66kw, pa je avto bil malokrat prazen in lahko rečem da gre zelo ok. Res da do nekje 1500 obratov je len, ampak pri teh obratih pa se da že čisto lepo vozit in ko se malo navadiš na avto je daleč od tega, da bi bil razočaran nad motorjem. Gre popolnoma primerno 90 konjem. Poznam tudi 1.9 tdi in če bi se moral odločat med njima bi verjetno izbral 1.6. Aja pa avto je imel takrat prevoženih 250kkm in po besedah inštruktorja brez ene same napake.
Mogoče pa si vozil čisto nov neulavfan avto. Ker nekateri so pisali, da, ko so probali novega so bili razočarani, ko pa so še enkrat stestirali dobro utečen avto je bila čisto druga stvar. Ne vem kako je v resnici s tem, bi lahko kdo drug povedal, ki je imel avto s tem motorjem od novega...

Sicer pa to je bilo računano za 15kkm, kar je precej malo in recimo, da pri tej kilometrini še ni neke razlike, ampak pri 20,25kkm ali več se pa že kar lepo splača dizel(razen, če se delajo izključno kratke vožnje, ampak pri taki kilometrini je to bolj redko)...

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Pe maj 09, 2014 3:51 pm

Gosic je napisal/-a:

Med 145 in 130 je kar dosti razlike ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 09, 2014 4:15 pm

RedBaron je napisal/-a:Ne, ne zagovarjam oderuških davkov in trošarin...amapk tak V8 glih šparovc ni (kar se goriva tiče) in te v vsakem primeru pride prevožen kilometer precj dražje, kot pa z nekim "normalnim" (za naše razmere) motorjem... če si pač pripravljen plačat ta luksuz (skozi gorivo) potem pač imaš to, čene pač izbereš kaj manjšega...

Kaj je po tvoje večji luksuz: če kupiš novega Touarega 3.0 TDI, ki stane 60-70 jurjev, ali če kupiš 10-20 let starega amerikanca (recimo Jeep Grand Cherokee) z 4-5 litrskim V8, ki stane od jurja-dva EUR naprej? Država seveda meni, da je star V8 večji luksuz, saj zahteva precej večjo vsakoletno registracijo...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Pe maj 09, 2014 4:30 pm

sonic je napisal/-a:
RedBaron je napisal/-a:Ne, ne zagovarjam oderuških davkov in trošarin...amapk tak V8 glih šparovc ni (kar se goriva tiče) in te v vsakem primeru pride prevožen kilometer precj dražje, kot pa z nekim "normalnim" (za naše razmere) motorjem... če si pač pripravljen plačat ta luksuz (skozi gorivo) potem pač imaš to, čene pač izbereš kaj manjšega...

Kaj je po tvoje večji luksuz: če kupiš novega Touarega 3.0 TDI, ki stane 60-70 jurjev, ali če kupiš 10-20 let starega amerikanca (recimo Jeep Grand Cherokee) z 4-5 litrskim V8, ki stane od jurja-dva EUR naprej? Država seveda meni, da je star V8 večji luksuz, saj zahteva precej večjo vsakoletno registracijo...

Kje pa država več zasluži, če kupiš novega za 60-70k €, ali rabljenega za 2k €?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 09, 2014 4:34 pm

nejc1 je napisal/-a:In kako si prišel do tega? Dizel porabi na 15kkm pri porabi 5l 750l goriva, pri trenutni ceni 1,378€ je to cca 1033€. Bencinar porabi v primeru litra višje porabe 900l in pri trenutni ceni 1,529€ je to 1376€. Torej je razlika 343€, kar je za en drek manj kot 350€. Pri teh bencinarjih je priporočeno, če ne že nujno, da se tanka 100 oktansko gorivo, tako da upoštevaj ceno le tega

Ja, jaz sem vzel ceno 95-oktanskega, ker (vsaj pri TSI motorjih) proizvajalec zahteva 95... Po tej logiki bi tudi za dizla rekel da ni dobro točiti brozge, ki jo ponujajo pri nas, temveč je priporočljivo hoditi v Avstrijo po recimo Shell Vmax Diesel (premium dizel), tisti pa stane precej več od našega navadnega dizla...

ker boš za rabljenega dizla dobil več in tudi lažje ga boš prodal

Ja, tako so mi jamrali pred leti, ko sem pri nakupu novega golfa ponudil, če mi v račun vzamejo 3 leta starega cliota 1.4 16v, in so mi ponudili 6 jurjev... Potem sem ga šel prodajat sam in zanj dobil 7 jurjev (za novega sem plačal 10 jurjev) in ženska, ki ga je kupila, je rekla da je iskala točno to mašino, ki je bila relativno redka.
Lani pa sem 6 let starega golfa TDI z zelo malo kilometri in v odličnem stanju prodal za 8500 EUR, torej sem glede na ceno novega popušil 10 jurjev :evil: ... Pri tem sem s svojo kilometrino sicer vsaj kar nekaj prišparal glede na 1.6 bencinarja, ki bi mi gotovo pil 2-3 litre več od TDI, torej kar dosti večja razlika kot med današnjimi TDI vs TSI,. Misliš da bi pri prodaji svojega rabljenega golfa, če bi bil bencinar, dobil 2 jurja manj kot sem (toliko je bila razlika v nabavni ceni)?

Poznam tudi 1.9 tdi in če bi se moral odločat med njima bi verjetno izbral 1.6.

Hja vidiš, jaz pa ravno obratno :D

Mogoče pa si vozil čisto nov neulavfan avto. Ker nekateri so pisali, da, ko so probali novega so bili razočarani, ko pa so še enkrat stestirali dobro utečen avto je bila čisto druga stvar. Ne vem kako je v resnici s tem, bi lahko kdo drug povedal, ki je imel avto s tem motorjem od novega...

Ok, to je sicer možno.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 09, 2014 4:39 pm

srcnik je napisal/-a:Kje pa država več zasluži, če kupiš novega za 60-70k €, ali rabljenega za 2k €?

Ja fak no, kakšen argument je pa to? A nismo državljani nič drugega kot totalne molzne krave za državni proračun do onemoglosti? Se pravi če razumno in ekonomično ravnaš s sredstvi na enem koncu, ima država pravico da te olupi na drugem koncu? Saj zaradi take miselnosti države pa smo v taki pisdi kot smo... Žalostno da misliš tako...

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Pe maj 09, 2014 4:51 pm

sonic je napisal/-a:
srcnik je napisal/-a:Kje pa država več zasluži, če kupiš novega za 60-70k €, ali rabljenega za 2k €?

Ja fak no, kakšen argument je pa to? A nismo državljani nič drugega kot totalne molzne krave za državni proračun do onemoglosti? Se pravi če razumno in ekonomično ravnaš s sredstvi na enem koncu, ima država pravico da te olupi na drugem koncu? Saj zaradi take miselnosti države pa smo v taki pisdi kot smo... Žalostno da misliš tako...

Jaz ne razmišljam tako, je bila le razlaga zakaj je to tako.

Tako pa razmišlja država oz. ljudje ki so odgovorni za finance, ker niso sposobni drugje dobiti dohodkov, jih dobijo tam, kjer jih je najlažje: davki, prispevki... in to od poštenih ljudi, ker ostali že zmutijo nekaj, da se izognejo davkim (razne kresalke pa senice, kjer je moral it avto čez 8 podjetij, da sta ga lahko kupila... itd.)

Pač vsi plačujemo zaradi njihove nesposobnosti...

Če še pa nisi opazil pa pošteni še zmeram najslabše skozi pridejo, ker nas lahko molzejo... Ljudje pa bolj ko so se pufali, bolj so jim odpisovali kredite, pa lizinge, pa še državne banke katere smo potem mi morali dokapitalizirat... Tisti pufarji pa uživajo v svojih počitniških vilah v tujini...

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Pe maj 09, 2014 5:25 pm

shaq32 je napisal/-a:Hvala za info, ampak no go. Oprema 40 let ni za varianta, samo 5vratna različica. Je komplet napaka v konfiguratorju... :D

Trenutno ponudbo imam okvirno 10% popusta + vw bon za tisoč eur če gre na financiranje. V glavnem v mojem primeru (50% polog in 3 leta lizing) pride suma sumarum Golf cenejši od Octavie za skoraj 3 jurje :o

A mogoče veš, ker vidim, da kopuješ avto, koliko se da zdilat pri Seatu (isto 10% ?).

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe maj 09, 2014 6:11 pm

sonic je napisal/-a:

Kaj jaz menim je brezpredmetno, ker ne pišem zakonov jaz... :)

Pomoje je oboje luksuz (tako sama prosornina motorja, kot tudi avto kot tak)... res pa je, da nekdo ki ima denar kupi novega, tisti ki pa nima toliko, pa kupi 10 let starega grand cherokeeja... dajatve so pač vezane na prostornino in ta se z leti pač ne spreminja.. tako pač je, večji in močnejši motor je pač neke vrste luksuz in država se pač vsede povsod kjer se lahko... žal
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 14 gostov