Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: EV, hibrid ali bencin?

Napisal/-a Firediver Pe dec 22, 2023 11:10 am

@J.McLane: Lepo izračunano in lepo obrazloženo!

En detajl glede izračuna omrežnine za moč: razlika med priključno močjo in obračunsko močjo je velika! Slednja se uporablja za račun omrežnine za moč, prva pa je tehnična moč, za katero je priključek fizično dimenzioniran.

Recimi priključna moč ("pancerke") je 14 kW (3x20A), obračunska moč pa je (tudi doslej je bila) nastavljiva in sodeč po default nastavitvi za od julija 2024 naprej je lahko precej manjša od dosedanje, sem že videl, da je za majhen porabnik tudi samo 2,6 kW (to določijo glede na dosedanje meritve na števcu). Torej strošek za obračunsko moč se zmanjša.

Sončna elektrarna (za gospodinjstvo beri "samooskrbna naprava") pa med delovanjem kvečjemu še dodatno zbija "špice" moči. Sicer je odvisno od vremena, ampak je to dejstvo še dodaten plus za uporabnika, če je s špicami na meji.
Glede omrežnine na energijo pa če imaš net-metering omrežnine na energijo ni v primeru, da si celo leto neto proizvajalec. Če si neto prejemnik pa itak plačaš omrežnino samo za tisto razliko med prejeto in oddano energijo.
Na kratko: Dražja ko bo energija in omrežnina za to energijo, prej se ti naložba v samooskrbo povrne. Trend gre v to smer.

Za večje poslovne in industrijske odjemalce bo bolj zahtevno, ker imajo višje konice, pa še veliko energije porabijo ravno v času najdražje tarife, ko zaženejo proizvodnjo.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe dec 22, 2023 11:31 am

Se strinjam, z eno opazko, dogovorjena moč je povprečje 15 min, torej ima uporabnik še vedno na voljo polno priključno za nekaj sekund, morda celo kakšno minuto.

Mi imamo kar velika nihanja (2x indukcija, pečica, sušilni, pomivalni, pralni...) + TČ, pa so nam določili 6,1 kW v bloku 1. Ta mesec je števec že enkrat ven vrgel ker je bilo očitno preko priključne moči, ta špica pa je na 15 min intervalu naredila 6,9 kW.

Ko mi bodo postavili SE bom dal na hišno porabo tokovnike, da bom bolje videl kje sem, lahko da je kakšna faza prekomerno obremenjena.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe dec 22, 2023 1:06 pm

Se vidi, da se razumeš v podrobnosti.
Problem pri treh fazah v gospodinjstvu so samo enofazni porabniki. Bolj kot enakomerna "statična" razporeditev po fazah je pomembna simetrija istočastno vključenih posameznih enofaznih porabnikov glede na uro v dnevu.
Torej, v času kosila je simetrija faz (dejansko uporabljene kuhalne plošče) drugačna kot v času po kosilu, ko delajo samo pomivalci in kavomat.

In nima vsaka stvar s trifaznim priklopom znotraj tudi trifazne porabnike, ampak tri enofazne.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Pe dec 22, 2023 4:19 pm

Ko mi bodo postavili SE bom dal na hišno porabo tokovnike, da bom bolje videl kje sem, lahko da je kakšna faza prekomerno obremenjena.[/quote]

To lahko že zdaj preveriš s tokovnimi kleščami, ..

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx So dec 23, 2023 10:05 am

Ko je že ravno tema o hibridih. Kaj je razlog, da npr. Cupri Hibridu tako hudo padajo cene. Kaj so ti hibridi tako zanič, da se 2-3 leti star avto prodaja po 22.000 €
Npr.:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... c09&vc=Car

To je v dveh letih padec cena za polovico? Mislim, da je Leonov še več s podobno ceno.

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus So dec 23, 2023 11:45 am

Medtem je Toyoti cena na vseh modelih praktično zrasla ali ostala na istem nivoju kot 3 leta nazaj.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ So dec 21, 2024 7:27 pm

Berem zapise v tej temi (od zadnjega komentarja je točno leto dni) in se sprašujem, kaj naj bi bil dejansko pravi oz. pameten nakup v tem trenutku glede na vrsto pogona, če želiš kupiti avto in ga imaš plan imeti pri hiši 10 let.

- bencin/dizel -> vprašanje kakšne vse dajatve nam bodo vrli birokrati nabili tako ob registraciji kot tudi dodatno pri ceni goriva
- hibrid (mild-hibridi izvzeti) -> poraba izven mesta je dejansko lahko identična tej kot pri bencinu/dizlu ob višji ceni; možna dodatna dajatev pri gorivu
- EV -> v bližnji prihodnosti se nam zelo verjetno obeta preskok kar se tiče dosega vezano na področje baterij - trenutni modeli
znajo biti v roku 3-4 let zastareli primerjano z avtomobili, ki bodo takrat v prodaji

Saj mi je jasno, da nihče ni Nostradamus, ampak me vseeno malo zanimajo mnenja ostalih na forumu. Aja, pa vključitev možnosti vseh morebitnih gospodarskih ter geopolitičnih težav, ki so možne, naj se prosim enostavno odmisli.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So dec 21, 2024 7:46 pm

To je hudič, sploh če se ti kaj spremeni v življenju, menjaš službo ali kaj tretjega, pa zdaj rabiš avto za več kolometrov, čez leto, dve pa avto za samo za kratke relacije.

Diesel ja, ampak če res delaš dosti kilometrov, drugače ne.
Hibrid (polni) pa set ni lih za avtoceste (samo za avtocesto)
Mazda je tudi ena možnost (motorji brez turbine - bencinarji)
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer So dec 21, 2024 9:09 pm

Sam sem vzel ID3 za 2. Avto.
No .... 2. Avto je postal prvi.

Naslednji ni vprasanje ce bo EV .... ampak kater EV.

Imamo pa se kombi potovalnik/avtodom.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Ne dec 22, 2024 2:07 pm

Vzameš tisti avto katerega lahko "uporabljaš". Meni trenutna infrastruktura omogoča ICE pogon, ker živim v bloku in ni pogoja za EV ( javna polnilnica je 5x dražja in je stroškovno in časovno to korak nazaj).
V kolikor polniš doma je EV zmaga. Kilometrina več ne "pali", 200,300 ...400km je čisto lahko dosegljivo, torej 800km dnevno v šali mali, glede degradacije baterij se stvar izboljšuje (Ok MEB platforma od vw je razred zase :roll: ), stroški servisiranja so minimalni, vožnja sama svetlobna leta pred ICE pogonom.
Vložene so bile milijarde in napredka EV ni več mogoče ustaviti. Garancija 10let ali milijon km je realnost, to smo do danes poznali samo pri scaniji. MG je v nemčiji ponujal drugi avto gratis.
Je pa stvar v takšnem razvoju, da kar kupiš danes je drugo leto že zastarela tehnologija in ga je skoraj nemogoče prodati.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne dec 22, 2024 7:30 pm

meganer je napisal/-a:Sam sem vzel ID3 za 2. Avto.
No .... 2. Avto je postal prvi.

Naslednji ni vprasanje ce bo EV .... ampak kater EV.

Imamo pa se kombi potovalnik/avtodom.

Kako se zdaj pozna omrežnina?
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Ne dec 22, 2024 9:09 pm

Imamo sončno ....

Iz 6.25eur na mesec na 57eur.

Mislim, da sem zafrknil ker sem filal avto dopoldne na 16A po fazi, toplotna, kuhali smo, 4xpc ... pa smo presegli.

Ta mesec nebom ...... in bom videl kako bo.
Tudi, če bo .... bomo preziveli te 4 mesece.
Ja so nas malo nat...
Samo roko na srce, da placujemo 6.25 pa tud .....

Za 57 eur ogrevam 300m2, kuhamo, ... cela elektrika, vozim EV. Ostalih 8 mesecev bo pa "predvidevam, kot po starem) 6.25.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne dec 22, 2024 9:40 pm

Jaz imam samo TČ pa so mi zaračunali 47€, prej cca 10-12.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Po dec 23, 2024 11:19 am

Če se navežem na vprašanje @RUNAČ, kaj kupiti za 10 let.
Univerzalnega odgovora ni, vsak mora razmislit za svoje potrebe.

EV
Tehnika neverjetno napreduje. Kar je danes moderno , je jutri že zastarelo. Podobno kot telefoni, lahko si srečen, če sploh dobiš kupca za rabljeno.
Trenutno imajo še precej ugodnosti/bonusov, to se bo (se že) ukinilo. Počasi tudi polnjenje doma ne bo več poceni.
Zelo so občutljivi na poškodbe, predvsem baterije. Manjša poškodba dna in so že stroški v tisočih €. Ne pomaga ti niti duplo zavarovanje ali tovarniška garancija.
...

ICE
Počasi (prehitro) izumirajo. Ko jih več ne bo v prodaji bodo rabljeni zelo dobro držali ceno.
Ker so v izumiranju, jih bo vedno manj in tudi ni za pričakovat dodatnih dajatev.
Na trgu so že desetletja (stoletja), ne mislim filozofirat prednostih/slabostih.
...

ICE zna popravljat marsikateri popoldanec z osnovnim orodjem. Za EV potrebuješ inžinirja z računalniškio podporo, še pooblaščencem primankuje sposobnega kadra.
Če pride do vojnega stanja (malo verjetno), bodo najprej odpovedali EV.

Za 10 let osebno niti slučajno ne bi razmišljal o EV, če že, rabljenega za max 4 leta.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Po dec 23, 2024 12:40 pm

Ice bodo zaceli (no so že) tako odirat na servisih, da bo neprimerno dražje servisirat kot EV.

Prepovedali jih bodo v mestih, servisi bodo nenormalno dragi, ..... seveda ne v roku leta, dveh ..

EV bo kot telefon ...... vozil se bos 10 let in parkiral na odpad.
Jeb.. ga. Tko bo.

Pa poglej koliko starih Golfov, Zoe, Psa malčkov se se danes vozi po 15 letih .......

Nočem nobenemu pametovati, samo čez 2 leti taveliki sin naredi izpit ....... kupim še en EV brez debate.

Sam bi rekel tako, za 1 avto EV, je pa fino če je doma se kak fosilc za parkrat letno. Če ni .. pa tudi gre.

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Po dec 23, 2024 1:04 pm

Nočem nobenemu pametovati, samo čez 2 leti taveliki sin naredi izpit ....... kupim še en EV brez debate

Kako smo si različni:
Enako naš, samo z veliko razliko: Izpit si bo sam kupil, prvi avto si bo sam kupil in seveda sam vzdrževal. Mojo "pomoč" pa bo vedno imel na voljo
od servisiranja, do popravil...pa mislim, da bo bolj cenil in se tudi spomnil čez čas, ko sva skupaj kakšno stvar šraufala - prigode in nezgode :)quality time

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po dec 23, 2024 1:36 pm

boštjan_01 je napisal/-a:Če se navežem na vprašanje @RUNAČ, kaj kupiti za 10 let.
Univerzalnega odgovora ni, vsak mora razmislit za svoje potrebe.

To in samo to. Pa vendar, če že iščemo nekaj univerzalnega, ta trenutek hibridi (HEV, PHEV) ponujajo prednosti iz obeh svetov. Na eni strani po mestu v 80+ % delujejo na elektriko, ko pa potrebuješ avto za daljšo pot, je tu ICE enota in nisi prepuščen na milost in nemilost dostopnih in delujočih polnilnic. Tako potem odpade tisto: "Imam EV, za backup pa še enega fosilca."

In čeprav sem trenutno še najbolj na strani hibridov pa sem dobro leto nazaj vseeno vzel novega dizla, morda ali pa zelo verjetno tudi zadnjega. Razlog: večino km naredim po AC, kjer hibridi (še) ne blestijo. Kaj bo pa po letu 2030 bomo pa videli..., kaj nam bo v tem času prinesel razvoj pa seveda tudi to, kaj nam bodo še zagodli bruseljski birokrati, razmere po svetu, cene energentov itd.
Antiznačkar po prepričanju

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Po dec 23, 2024 3:19 pm

meganer je napisal/-a:Ice bodo zaceli (no so že) tako odirat na servisih, da bo neprimerno dražje servisirat kot EV.

Prepovedali jih bodo v mestih, servisi bodo nenormalno dragi, ..... seveda ne v roku leta, dveh ..
...

Ravno zato sem omenil popoldance, ki ti naredi vsaj za polovico ceneje. Pri EV še nisem slišal za popoldance.
Ravno (vele)mesta so problem. V marsikaterem mestu jih polovica nima možnosti polnit na šuko vtičnico. Kako boš rešil, z generatorjem v prtljažniku?

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Po dec 23, 2024 3:25 pm

Polo78 je napisal/-a: In čeprav sem trenutno še najbolj na strani hibridov pa sem dobro leto nazaj vseeno vzel novega dizla, morda ali pa zelo verjetno tudi zadnjega. Razlog: večino km naredim po AC, kjer hibridi (še) ne blestijo. Kaj bo pa po letu 2030 bomo pa videli..., kaj nam bo v tem času prinesel razvoj pa seveda tudi to, kaj nam bodo še zagodli bruseljski birokrati, razmere po svetu, cene energentov itd.

Točno to, dizel je še vedno kralj na dolge ture, predvsem pa za prevoz tovora in prikolice.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Po dec 23, 2024 3:49 pm

boštjan_01 je napisal/-a:
meganer je napisal/-a:Ice bodo zaceli (no so že) tako odirat na servisih, da bo neprimerno dražje servisirat kot EV.

...

Ravno zato sem omenil popoldance, ki ti naredi vsaj za polovico ceneje. Pri EV še nisem slišal za popoldance.
Ravno (vele)mesta so problem. V marsikaterem mestu jih polovica nima možnosti polnit na šuko vtičnico. Kako boš rešil, z generatorjem v prtljažniku?

Kaj pa hoče servisirat?

Nebos vrjel, ampak mehaniki so najbolj proti, ker vedo, da nebodo meli kaj delat .....

Na 2 leti das tistih 200 za servis in je to ... to.

Samo zracunej koliko te pride recimo do 180.000 servisi z tavelkim servisom, menjava zavor, .....

Tudi vleko prikolice se da, samo je potreben boljsi avto. Kolega je šel z EV in kamp prikolico na peljesac BP.

Pa zopet poudarjam, da ne vsiljujem svojega misljenja. Samo povem.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov