Napisal/-a brett Ne jun 07, 2009 3:16 pm
Da ne bom odpiral nove teme (razen če bo želja uporabnikov po predstavitvi vozila), naj obelodanim, da sem v petek, 05.06., postal (KONČNO) ponosni lastnik novega golfa VI. generacije.
Testno sem si ga odšel ogledat v Ajdovščino (kjer je bil kupljen oz. naročen) že sredi maja meseca in že takrat mi je bil res hud v izbrani barvni kombinaciji znotraj in zunaj. A takrat je bil še deloma zavit v razne folije, platišč še ni imel in elektronika ni delovala, saj je bil potreben še nulti servis+čiščenje.
Sedaj ko vse omenjeno stoji in deluje na svojem mestu, pa je še toliko hujši. Tudi prvič sedim za volanom sodobnega bencinarja z več kot 100KM, da ne govorim o samem TSI motorju. Do sedaj ga namerč še videl niti slišal nisem. Testna vozila so bili namreč 2.0 TDI motorji, le oprema je bila ista (comfortline).
In kaj naj rečem drugega kot kapo dol stvaritvi iz Nemčije!! Motor odziven tudi pod 1000 obrati (brez cukanja) in zveznim pospeševanjem. Po drugi strani tih-tako tih, da ko je v leru, ga dobesedno ne slišiš. Ko sem se peljal domov iz Ajdovščine in sem stal v zastoju na Ravbarkomandi, sem mislil, da mi je avto "crknu". Tudi pri velikih hitrostih (in obratih med 3500 in 4000) je (brez radia) izazito tih. Res-izolacija in sam motor sta prava špica!
Mnogi se pritožujejo nad trdoto vozila po neravninah, "kuceljnih", ipd. Nalašč sem se šel peljati s sodelavčevo Renault Laguno (prejšnja generacija) in roko na srce: golf bolje "požira" in blaži udarce zjebanih slo. cest. Morda k temu pripomorejo tudi enkratni (z velikim bočnim in ledvenim oprijemom) komforni sedeži. Udarci in zvok cestnih udrtin, izboklin pa se tudi pri utišanem radiu, slišijo kot tam nekje oddaljeni zvoki, če razumete kaj hočem reči.
Vodljivost in lega seveda enkratni, menjalnik-kratka prestavna razmerja, kratki hodi, brez zatikanja (na 6. prestavo se moram še navadit, hehe), volan odziven, natančen. Ma res- ni kaj, vse na svojem mestu. Seveda, to priznam, se mi zdi vse skupaj še toliko bolj super, ker sem do sedaj večinoma vozil 99. letnik VW polo-ta.
Kot dodatek k standardni opremi paketa comfortline, sem vzel paket Komfort (kaj vsebuje sem že pisal v postih te teme): naj izpostavim hvale vredno samozatemnitveno vzratno ogledalo in senzorje za dež -prednji brisalci. Sprva sem si mislil: nepotrebna krama: a sedaj vidim že po dveh dnevih, da sta obe zadevi še kako priročni! Resno. Da o ogrevanih sedežih (štopano: 25 sec. potrebnih za res topel sedež) s tremi stopnjami ne govorim.
Pika na i pa je RCD 510. Res lep izgled, preprosto upravljanje, veliki ikonični barvni prikazovalniki klimatske naprave, ogr. sedežev, itd. in seveda vse kar je povezano z avdio zadevami je lepo prikazano na TFT zaslonu. Ni mi žal tistih 400EUR za to zadevico (da ne govorim o boljših zvočnikih, SD kartici, izmenjevalcu CD-jev, AUX vtičnici, ki pritičejo k tej ceni).
Za konec: mnogi udrihajo čez VW oz. golfa, da je precenjen, vizualno neprivlačen. Po mojih pojmih so res precenjeni dizelski agregati in doplačila za nekatero nadstandardno opremo. Moj bencinar s 122KM in res veliko opreme (serijske in dodatne) je bil po rednem ceniku 20.967 EUR. Dobil sem ga za 18.500 EUR (+ bonbončki s strani avtohiše). Za takšen avto, s toliko opreme mislim, da ta trenutek za tako ceno skorajda ni proizvajalca.
Vizualnost je seveda subjektivna stvar. Meni je golf V grd ko smrtni greh (zunaj+notri). Tudi ta VI mi na slikah nedeluje zunaj nič posebnega (lep, a nič pretresljivega). Ko pa ga vidim v živo (bodisi moj lastni, ali drugi, ki jih vidim na cesti (redki so)) se mi pritisk kar dvigne. V živo mi je res čudovit, skladen, mišičast in športno oblikovan avto.
Notranjost pa mi je bila že v štartu enkratna. Imam pač rad jasno ločene linije, ovalne oz. kvadratne poteze (ne maram npr. okroglih prezračevalnikov za zra, ipd.) in odlična ergonomija.
Po mojem mnenju bi moral tedanji IV slediti ta VI. Petica pa mi je bila brca v temo!
LP