dragojevic je napisal/-a:ja tdi 140 hp popije LITR več od 105 konjca (nov passat naprimr 5 prestav pa 6 prestav)
Čeprou sm zmotno mislu da popije 6 prestav mn sam vrjetn zard same moči, drgač pa stari to je zakon avto.
Folk kle neki pametuje k nima pojma, jst sm večja budala k se trudm razložit tako jte en napade da pa to ni možno, cccc
Nažalost tvoje trditve niso resnične, ker imam doma možnost vozit vse tri TDI-je o katerih teče beseda: 1.9 TDI s 105 KM 6 prestav - Touran, 1.9 TDI s 105 KM 5 prestav Leon II ter občasno tudi 2.0 TDI s 140 KM - mala Altea (nobeden od teh TDI jev ni common rail). In za vse trije TDI-je velja, da pijejo toliko, kolikor jih boš priganjal, se pa da z vsakim od njih vozit prekleto varčno.
Vsaj po mojih testih razlike med 5 st TDIjem in 6st TDI jem ni, ker sta motorja kljub prestavi razlike pri isti hitrosti na idetičnih obratih (pustmo 100 rpm), kar pomeni, da nista za na avtocesto z vidika porabe. Če se s 1.9 TDI-jem pelješ po avtocesti med 160 in 180 kar je skoraj končna teh dveh motorjev boš imel porabo strašansko - 10L plus. Podobno je tudi na avtocesti - vse nad 110 na uro žene obrate strašansko hitro proti 3000 rpm (npr 130 na uro) in posledično je poraba ogromna 7-9 L minogrede. Če pa se držiš pravil lepe vožnje, se lahko voziš s 1.9 TDI motorjem po mestu v primeru Leona s okoli 6,3 L / 100km, relacijah avtocestah pa tam do 5.4 L / 100km, oziroma v primeru Tourana so podatki po mestu dobrih 7L, relacijsko 6 L / 100km. Skratka motorja sta varčna dokler ju ne teraš in ne voziš po avtocesti nad 110 na uro.
No in tukaj pridemo do tvoje trditve, da 2.0 TDI s 140 KM pije več. Ni res. Poraba po mestu je resnično za odtenek večja, kombinirana poraba pa je mimogrede nižja od primerjajočega 1.9 TDI-ja. Do ogromnih razlik pa prihaja na avtocestah: na samo da je vožnja pri npr 120 mnogo tišja, ampak tudi poraba dober liter nižja zaradi bistveno boljše izračunanih prestavnih razmerij. Tako sem prišel s tem TDI-jem (2.0) do Ljubljane po avtocesti s porabo 5.3 (moj Leon pije vsaj 6+ pri 120, idetično velja za Tourana), nazaj po stari cesti pa s porabo 4.9 L / 100km, kar mi z 1.9 TDIjema nikakor ne uspe - pod 5.4 ne pridem ob nižjih hitrostih vožnje (do podobnih rezultatov je prišel tudi sodelavec ko je dobil nadomestno vozila Tourana 2.0, njegov je bil 1.9)... dobro do sem smo se pogovarjali o varčni vožnji. Če pa ti začneš vozit normalno, pa bo res poraba 1.9 TDI, kot je omenil že speedfrak okoli 6.5 L, 2.0 pa krepko nad 7L... S tem da je avtomobil z 2.0 motorjem mnogo prijetnejši za vožnjo in z opaznimi pospeški, medtem ko je pri 1.9 TDI vse skupaj mlačno...
... so pa pri WV že naredili motor, ki je znal biti mnogo bolj varčen in poskočen. 1.9 TDI s 110 KM (prejšnji Toledo, prejšnji Leon, Golf IV,...) je bil legenda. Šparovna vožnja s !klimo 4.5L, normalna vožnja s klimo 5.5L, avtoceste tam malo čez 6.5 pri 150....