aklan86 je napisal/-a:Kael je napisal/-a:S|icKeR je napisal/-a:Oni ovinek ko je 100 omejitev pred Trojanami v smeri Celje - Ljubljana recimo z serijskim podvozjem 130... ni ravno najbolj varno - avto nemiren, sploh zadnji konec. Športno podvozje varianta - 150+ avto miren kot da se pelem naravnost.
No če mislimo isti ovinek in če ti pri 130 avto zanaša bi res veljalo takoj zamnjat gume. S Fabio tam 160 brez problema, s Carismo, ki tudi ne slovi po ne vem kak dobrem podvozju tudi 170 ni problema.
Res pa je da so gume v obeh primerih Bridgestone Turanza.
Ti se pelješ po avtocesti iz Celja proti Mariboru, imaš preden se pričnejo tuneli omejitev 100 (prva omejitev) takoj za znakom pa je dokaj oster ovinek (za avtocesto) in o tem ovinku se pogovarjamo (če me spomin ne daje, je potem še desni ovinek ter ravnina in prvi tunel kjer majo tut policaji radi kangooja parkiranega). Pri 100 je avto miren ko na tirnicah, medtem ko pri 130 v istem ovinku prov čutiš kako avto sili iz ovinka (kot sem omenil z Alteo in športnim podvozjem ter Potenzo 150 ni blo problem). Zdej al so letne pnevmatike al so zimske tu ne igra nobene vloge, ker je stvar dokaj podobna. Identične "težave" imam če vozim nad 110 one ovinke ko se pelješ od Maribora proti Avstriji po tisti dvopasovnici čez ovinke ko prideš do ogromnega krožišča iz katerega se nato lahko vključiš nazaj na avtocesto (od dvoetažnega mosta v Mariboru čez Dravo naprej). Sem namreč pr enem prehitevanju malo pozabu na števc gledat in sem v ovinek prletu z max 120, komaj za kamoj je šlo da nisem ograje podrsu, ker je avto na vsak način hoteu it ven z ovinka

.
Glede nato, koliko Leonov sem fural in ostalih Seatov, tudi sam krivim zato gume. Bodo menjane ko se bodo iztrošile, do tedaj pa se bom držal 110 omejitve na avtocesti, saj z gumami dokler niso hitrosti previsoke nimam težav, npr. na regionalnih cestah še nisem imel težav, dokler vozim do 90 na uro, jasno pa je treba v primeru mokre ceste, snega (to predvsem zaradi odnašanja zadnjega konca) ter poledice hitrost prilagoditi.
Tistim ki niste brali: letne Michelin energy+, zimske Mabor Winterjet, obojne 205/55/R16. Manjših ne gre gor dat (ni 15" v hom. kartonu), večje pa brezveze.
@speedfreak: pa veš, da ne bom pisal nekaj kar ni res. Sicer se praviloma tak vedn vozim krepko pod 13o zarad porabe goriva, ampak k je en sodelavc omenju, kak je z Golfom V sufral tist ovinke 160 (spet ma športno podvozje) sem reku, no da vidm, kuk gre, pa ker sma mela s punco par poti v LJ, sem probal 125 realnih (letne, zuni 30 stopinj, suha cesta). Pa sm naredu "powerslide" čez cel ovinke, prov čutl se je zadn konc nesl z ovinka - sm reku, prvič, zadnjič pa nikol več.