Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 28, 2010 9:48 am

shaq32 je napisal/-a:Če razmišljaš o Cruzu, potem glej le dizelske agregate, bencinski niso ok. Zastareli, prevelika poraba, sploh ta 1.8....
Pa sej dizel 2.0 125KM s polno opremo sigurno ni več kot 15-16k €... pa maš vse... 150KM je mal dražji...

Primerjava z najsodobnejšim TSI motorjem:

Cruze 1,8 (141KM@6200, 176Nm@3800)
Poraba goriva v mestu (liter/100km) 9,3
Poraba goriva izven mesta (liter/100km) 5,3
Povprečna poraba goriva (liter/100km) 6,8
CO2 emisije (g/km) 159
Emisijski razred Euro 5

1,4 TSI (v VW Passatu) (122KM@5000, 200Nm@1500-4000)
mestna vožnja 8,7
izvenmestna vožnja 5,4
kombinirana vožnja 6,7
emisija CO2 (k. v.), g/km 155
Emisijski razred Euro 5

Je 1,8 v Cruzu res tako "zastarel" in veliko porabi glede na te podatke? Meni osebno se par deci večja poraba v primerjavi z novim super-duper motorjem ne zdi neka huda razlika. Oba prideta v EURO5 razred. Zastarelo?
Ti podatki prav tako potrjujejo, da porabo v glavnem določa tip vožnje in velikost/masa vozila. Z velikostjo mašine se spreminjajo le detajli porabe.
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Če jan 28, 2010 10:16 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če jan 28, 2010 9:56 am

Morda bi se bilo smiselno nakupa lotiti zopet malce sistematično ter si napisati v excell tabelo vse želene opcije ter označiti z določeno barvo, kaj je najnujnejše pri nakupu ter kaj so želje s katerimi bi vseeno lahko shajal:

1. Najprej določi najvišjo možno ceno, ki si jo pripravljen dati za avtomobil ter preko katere ne boš niti pod razno šel (predlagam npr. 20.000 €).

2. Napiši vse želene modele (predvidevam, da so ostali Kia Cee'd SW, Cruze ter Octavia). Pri vsakem dodaj posamezne podrazličice - opremske in motorske, ki bi bile interesantne in smiselne pri nakupu: npr: Cee'd SW 1.6 TX, Octavia 1.4 TSI Elegance, Octavia 1.6 Business, ipd. Vkomponiraj tudi različice z dieselskim motorjem!!! (akcijska Octavia Combi 1.9 TDI Business je lahko zelo ugodna!!!).
Dodaj vse tehnične lastnosti z velikostjo prtljažnika, medosno razdaljo, OBLIKO KAROSERIJE (4, 5 vrat ali karavan), motorne specifikacije, število prestav, ipd...

3. Poseben razdelek naj označuje opremo ter označi najnujnejše (pod najnujnejšo smatram ESP, električni paket, vsaj 4x airbag, klimatska naprava, potovalni računalnik, radijski aparat z MP3 ter eventuelno USB, metalna barva - če bo avto za daljši rok,...), opcijsko opremo (tempomat, dvoconsko avtomatsko klimo, alu platišča, dodatno zatemnjena zadnja stekla, PDC,...) ter ostale želje (eventuelno ksenon, radio s touchscreenom,...). Označi, kaj vsebuje določen paket oziroma, kolikšno je opcijsko doplačilo.

4. Cenovni aspekt - z vsemi možnimi popusti ter z izbrano želeno opremo. Poseben razdelek naj bo namenjen informativnemu izračunu na več izbranih rokov plačila (72 ali 84 mesecev, ipd). Dodaj obvezen strošek registracije vozila ter kasko zavarovanja - tudi izračun, če bo plačilo na obroke.

5. Dodatna oprema in vzdrževanje: obvezno vkomponiraj v izračun tudi strošek zimskih gum z opcijskimi dodatnimi (jeklenimi) platišči - 15" ali 16" ali 17". Dodaj tudi servisne intervale ter povprečno ceno servisov (naj ti posredujejo različni servisi).

Na koncu bo morda celotna primerjava lažja, z izbranimi opcijami opravi še enkrat testne vožnje, ki bodo morda najbolj razkrile končnega favorita!

Še enkrat: ker kupuješ na dolgi rok, NE kupuj testnih vozil! Mikavnen popust se lahko kaj kmalu razblini ob prvih težavah! Preverjeno!

Manar
Nov uporabnik

Napisal/-a Manar Če jan 28, 2010 10:19 am

Raje še enkrat preveri Kio...če boš vzel kredit-leasing, ti tam ponujajo brezobrestno financiranje!!! In na ta račun pri 15k na sedem let že takoj prišparaš OGROMEN znesek, oz dobiš ogromen popust!!! Zraven dobiš še 1000eur popusta če ne naročiš vozilo iz zaloge, ozirom še večjega če je avto na zalogi... Uglavnem, če pravilno pokombiniraš 3 popuste, ki jih lahko vnovčiš, je avto še celo ceneje kot je bil včasih (seveda je pogoj da ti "diši" brezobrestno financiranje).

Pa še link: http://www.kia.si/pricelist/?model=288 klikni na slikco kjer piše 92 eur na mesec...

Manar
Nov uporabnik

Napisal/-a Manar Če jan 28, 2010 10:21 am

Četudi je Kia 3k dražja kot je bila pred novim letom, dobiš vse 3k pa še nekaj zraven nazaj zaradi brezobrestnega financiranja...kar zračunaj si koliko obresti boš plačal pri kreditu-leasingu na 7 let!!!

Uporabniški avatar
Gorch
Novinec

Napisal/-a Gorch Če jan 28, 2010 10:53 am

Energetik81 je napisal/-a:
shaq32 je napisal/-a:Če razmišljaš o Cruzu, potem glej le dizelske agregate, bencinski niso ok. Zastareli, prevelika poraba, sploh ta 1.8....
Pa sej dizel 2.0 125KM s polno opremo sigurno ni več kot 15-16k €... pa maš vse... 150KM je mal dražji...

Primerjava z najsodobnejšim TSI motorjem:

Cruze 1,8 (141KM@6200, 176Nm@3800)
Poraba goriva v mestu (liter/100km) 9,3
Poraba goriva izven mesta (liter/100km) 5,3
Povprečna poraba goriva (liter/100km) 6,8
CO2 emisije (g/km) 159
Emisijski razred Euro 5

1,4 TSI (v VW Passatu) (122KM@5000, 200Nm@1500-4000)
mestna vožnja 8,7
izvenmestna vožnja 5,4
kombinirana vožnja 6,7
emisija CO2 (k. v.), g/km 155
Emisijski razred Euro 5

Je 1,8 v Cruzu res tako "zastarel" in veliko porabi glede na te podatke? Meni osebno se par deci večja poraba v primerjavi z novim super-duper motorjem ne zdi neka huda razlika. Oba prideta v EURO5 razred. Zastarelo?
Ti podatki prav tako potrjujejo, da porabo v glavnem določa tip vožnje in velikost/masa vozila. Z velikostjo mašine se spreminjajo le detajli porabe.

Zanimivo,da govoriš o sodobnosti motorja pri Cruzu...v drugi temi pa ravno berem,da ima ROČNO nastavljive ventile :shock: ...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jan 28, 2010 11:43 am

Gorch je napisal/-a:Zanimivo,da govoriš o sodobnosti motorja pri Cruzu...v drugi temi pa ravno berem,da ima ROČNO nastavljive ventile :shock: ...

Verjetno 99,5% folka ne ve kaj so ročno nastavljivi ventili, kaj šele, da bi jih sami nastavljali. To jim bodo po potrebi delali na servisu. Jaz sem gledal na output, torej porabo in emisije, ki je pa vštric najsodobnejšim mašinam.

Uporabniški avatar
shaq32
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a shaq32 Če jan 28, 2010 11:47 am

Energetik81 je napisal/-a:
Gorch je napisal/-a:Zanimivo,da govoriš o sodobnosti motorja pri Cruzu...v drugi temi pa ravno berem,da ima ROČNO nastavljive ventile :shock: ...

Verjetno 99,5% folka ne ve kaj so ročno nastavljivi ventili, kaj šele, da bi jih sami nastavljali. To jim bodo po potrebi delali na servisu. Jaz sem gledal na output, torej porabo in emisije, ki je pa vštric najsodobnejšim mašinam.

v realnosti tud blizu ne prideš take porabe pri tem motorju...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jan 28, 2010 11:49 am

Tovarniški podatki so primerni za primerjavo med različnimi mašinami.
Nikoli nisem trdil, da bo poraba taka, kot piše. Dejansko lahko odstopa tako v plus kot v minus. Prav tako pri TSI mašini ali katerikoli drugi.

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Če jan 28, 2010 1:23 pm

Tisti Kia brezobrestni kredit je manj ugoden od bančniškega, preverjeno. Popusti se pa res seštevajo in pride na koncu 2300€ popusta na ceno v ceniku, ampak še vedno so Kie v primerjavi z cenami kakšno leto nazaj danes precej drage. Potem bi raje vzel Octavio 1.2TSI Elegance za 18k.

Kaj pa tale primerjava, Cruze 1.8LT za 15k in Octavia 1.2TSI Eleg. za 18k?

Cruza bi recimo dobil 60 x 260€ v primerjavi z Octavio 72 x 270€, to je še vedno pet ali šest let, je pa verjetno bolje kot sedem. :)

Manar
Nov uporabnik

Napisal/-a Manar Če jan 28, 2010 1:37 pm

Bi bil res vesel če mi razložiš kako je brezobrestni kredit dražji od kateregakoli drugega???

Če stane kia ceed z vsemi popusti po ceniku 12.000 eur, plačaš na začetku 3.000eur pologa, nato vsak mesec 80 eur in na koncu še preostanek vrednosti avtomobila...vse skupaj nanese na koncu točno 12.000eur in niti centa več! Se pravi je cena enaka če avto skeširaš (izjema je dodaten popust za gotovinsko plačilo v vrednosti 800eur) ali pa ga vzameš na leasing!!

Me pa res zanima kje na banki (omenil si bančne kredite) je financiranje bolj ugodno? Kaj si sposodiš 12k in jih je treba vrniti samo 10? :lol: Če na banki vzameš 10k na 7let ih boš na koncu vrnil 13!! Tako da tudi ne vem kako si si izračunal tiste obroke za cruzeja in octavijo!? Če stane cruze 15k, boš za njega dejansko plačal vsaj 18k, če boš vzel kredit na 7 let...

Pa saj je vseeno, sem hotel samo opozoriti..

LP

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Če jan 28, 2010 2:34 pm

Sicer govorim na pamet in ne vem kako je pri tem Kia kreditu, vem pa, da obresti niso vse kar posojilodajalcu nanese zaslužek. Pred leti sem kupil avto na lesaing, ko sem si nekega dne ogledal pogodbo, sem ugotovil, da so mi zaračunali pripravo pogodbe dobrih 500€, ko je pa sestra pred letom kupila avto so ji za pripravo pogodbe zaračunali slabih 100€.
Tako, da je možno, da je kak tak trik v tem kia kreditu, da te osušijo.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če jan 28, 2010 2:35 pm

Ceed je napisal/-a:@Daedalus
Ko boš naletal na kak zjahan avto se bo tvoje mnenje spremenilo. 5K€ več ni praktično identičen avto, ampak je nov avto in veš, da si kupil avto, ki se ni na njem izživljal nihče leta in leta, imaš garanjico.
Meni je dovolj, da vidim kaj dela moja sestra z novim avtom, da me mine želja po rabljenem :bonk

To je sicer res, ampak manj kot 4k km res ni veliko...nevem, osebno sem mnenja da pri nakupu novega izgubiš res preveč €, in če bi rad vozil spodoben voz, ki bi KOMAJ prišel skozi, če kupiš novega...zakaj ne malo rabljenega?

Če se pa odloči za Cruze-ja OK, je veliko novega avta za njemu sprejemljivo ceno.

Manar
Nov uporabnik

Napisal/-a Manar Če jan 28, 2010 2:51 pm

Tule je naprimer en izačun: Finančni leasing za Kia cee’d 1.4 LX OPEN (3-vratni): Predračunska vrednost predmeta leasinga 12.095 EUR (izračun: 13.390 EUR - joker "vozilo iz zaloge" 1.000 EUR - joker "staro za novo" 400 EUR = 11.990 EUR + prevoz 105 EUR) ; Polog 25% ali 3.023,75 EUR, obrok 79,19 EUR; preostanek vrednosti vozila po končanem finančnem leasingu zapoplačilo 2.419,00 EUR; število obrokov: 84- mesečno plačevanje.

Se pravi avto stane 12.095eur in tudi v sedmih letih plačaš točno enak znesek, to je 12.095 eur (3000eur na začetku + 84obrokov*80=6700eur+2400eur po 7 letih = 12k) ;)

Če bi pa 12k kredita vzel na banki, bi te prišlo 15k!!!

In tudi Kia ceed SW, ki stane 16k recimo te na 7 let pride 16k, octavia ali cruse za 16k pa te na 7 let prideta 19k in več... Samo to sem htel razložiti...

Vedno je treba gledati koliko te pride avto DEJANSKO glede na način nakupa in ne koliko stane po ceniku!! In v primeru v tej temi je treba vedno računati koliko te pride avto z kreditom-obrestmi vred! Drug pa je če bi se avto kupoval na keš...

P.S: pa še o tem da so se cene ceedov v novem letu močno zvišale...če ga kupuješ na keš to DRŽI! Če pa ga kupiš na leasing oz. kredit, kar velja za 95% slovencev, ki jim je avto najpomembnejša stvar v življenju pa NE drži! Še nikoli do sedaj nisi mogel kupiti ceeda na 7let za 12k, to je dejstvo! Ker četudi je bil včasih samo 10k, te je to realno na 7 let prišlo več kot 12k...

Tako da fantje, dajte malo kalkulatorje vzet v roke preden se odločite pognati toliko denarja za en avto, pa to velja za katerega koli! Si sploh nisem mislil, da si ljudje preden grejo v tak stroške niti osnovnih izračunov naredijo! Vglevnem gre bolj za baba vidla, baba rekla...

Pa de ne boste mislili, da sem kak kia fan. Sam ne bi kupil nobenega od teh avtov na mestu uprabnika, ki je temo ustvaril. Jaz predlagam, da si kupi avto v tem rangu da ga bo lahko več kot pol skeširal... Pa brez ZAMERE!
Zadnjič spremenil Manar, dne Če jan 28, 2010 3:02 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če jan 28, 2010 3:00 pm

To sem tudi sam svetoval!

nevermind je napisal/-a:Jaz bi se na tvojem mestu raje za dizla odločil - govorim za Cruza. Je zelo uglajen motor in je mnogo boljši menjalnik kot v bencinskih različicah.
Še bolj poceni kot bencinar, opreme pa imaš več kot dovolj (PDC, 17'', ESP, BC,...) > http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3342592&show=1

Drugače imaš na voljo 125 in 150 konjski motor. Sta pa identična.
Če je pa premalo moči > čip :)

Manar
Nov uporabnik

Napisal/-a Manar Če jan 28, 2010 3:09 pm

[quote="nevermind"][quote="shaq32"]Če razmišljaš o Cruzu, potem glej le dizelske agregate, bencinski niso ok. Zastareli, prevelika poraba, sploh ta 1.8....
Pa sej dizel 2.0 125KM s polno opremo sigurno ni več kot 15-16k €... pa maš vse... 150KM je mal dražji...[/quote]

To sem tudi sam svetoval!

[quote="nevermind"]
Jaz bi se na tvojem mestu raje za dizla odločil - govorim za Cruza. Je zelo uglajen motor in je mnogo boljši menjalnik kot v bencinskih različicah.
Še bolj poceni kot bencinar, opreme pa imaš več kot dovolj (PDC, 17'', ESP, BC,...) > http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3342592&show=1

Drugače imaš na voljo 125 in 150 konjski motor. Sta pa identična.
Če je pa premalo moči > čip :)[/quote][/quote]

Ta avto ni 15 ali max 16k, ampak 15.500eur, kar ob leasingu na 5 let in 20 odstotnem pologu nanese več kot 18k! Jao jao :D
Zdej se pa res distanciram od tega...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov