Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Kraj: Stopc da hills

Re: Nakup Opel Vectra B - Mnenja, izkušnje, stroški

Napisal/-a opelboy Po mar 03, 2014 7:36 pm

Pa poglej za original platišči od Vectre pa boš videl kakšen ET imajo. +-10 je še nekako ok.
Bolj je važno, da kupiš platišča s pravo sredinsko luknjo. Ti nič ne pomaga 4x100, če kupiš potem feltne s premajhno luknjo. Če je ta prevelika, se dokupi plastične ali kovinske centrirne obročke.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Po mar 03, 2014 11:20 pm

opelboy je napisal/-a:Pa poglej za original platišči od Vectre pa boš videl kakšen ET imajo. +-10 je še nekako ok.
Bolj je važno, da kupiš platišča s pravo sredinsko luknjo. Ti nič ne pomaga 4x100, če kupiš potem feltne s premajhno luknjo. Če je ta prevelika, se dokupi plastične ali kovinske centrirne obročke.

Hvala za tole.

Originalne imajo 4x100, 6Jx15 in ET 49.

J je torej velikost sredinske luknje in ta mora biti točno 6J. Et pa je lahko med 40 in 50.

Ko sem vpisal te kriterije je kar naenkrat zelo malo platišč za pameten denar.

Tele so edine po normalni ceni, če so pnevmatike res 2013letnik z 6mm profila:

http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=8183894

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Po mar 10, 2014 4:06 pm

Ni mi jasno kje imajo Vectre antenco za radijo..

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po mar 10, 2014 7:53 pm

Na zadnji šipi najbrž

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo To mar 11, 2014 11:38 pm

čare je napisal/-a:Na zadnji šipi najbrž

Jaz je ne vidim :D

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo So mar 15, 2014 7:58 am

No pa spet potrebujem pomoč.

Na Vectri se mi je v zadnjih 1500km/treh tednih na avtocesti včeraj tretjič prižgala rumena opozorilna lučka za motor.

Zgledalo pa je tako, da se je med vožnjo pri hitrosti 100-120km/h naenkrat začutilo rahle vibracije, ter kako avto za moment nekako zgublja na moči8rahlo cukne). Nato se je prižgala rumena opozorilna lučka za motor katera je gorela le kakšnih 8 sekund in se ugasnila. Zatem pa se ni pržgala več.

Kot pravim to se mi je do sedaj zgodilo trikrat v 1500 prevoženih kilometrih oz. treh tednih. Sprva sem mislil, da zaradi nenormalno mokre in umazane ceste pač malo mede senzor vendar sedaj nisem več prepričan v to.

Vem, da ta rumena lučka z motorjem lahko pomeni več stvari vendar me vseeno zanima kaj je Vectri. Je možno, da je res kakšen senzor?

Najbolj čudno mi je, ker se rumena opozorilna lučka prižge le 1x za tistih 5-8sekund in nato ugasne in se ne prižge več, pač kakor, da nebi bilo nič pa še to se mi je zgodilo šele tretjič v treh tednih

Ali ni ponavadi tako, da ob okvarah rumena opozorilna lučka sveti dlje časa oz. se prižiga in ugaša v intervalih, ne pa le 1x za par sekund?

Kakšna ideja kaj bi lahko bilo?

Drugače avto normalno pospešuje in tudi 200km/h doseže brez težav. No ja v vsakem primeru bom avto priklopil na tester v enkrat naslednji teden.

Lp
Zadnjič spremenil miraldinjo, dne So mar 15, 2014 5:29 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo So mar 15, 2014 1:51 pm

Fant, na tester bo treba dati, potem pa se bo kaj več vedelo. :)

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Po mar 17, 2014 12:02 pm

hippo je napisal/-a:Fant, na tester bo treba dati, potem pa se bo kaj več vedelo. :)

Pa bo tester sploh pokazal kaj je narobe?

Glede na to, da se je v 1500 prevoženih kilometrih sedaj tretjič prižgala lučka le za 8 sekund in nato ugasnila? Drugače mi nič ne gori..

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po mar 17, 2014 12:11 pm

Eh, jaz bi fural naprej, očitno ni nič resnega. Skoraj 100% sem, da je kak senzor ki vsaketoliko malo ponagaja.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo To mar 25, 2014 3:24 pm

Daedalus je napisal/-a:Eh, jaz bi fural naprej, očitno ni nič resnega. Skoraj 100% sem, da je kak senzor ki vsaketoliko malo ponagaja.

Saj zaenkrat kar peljem dalje.

Čakam(upam da nedočakam) da bol lučka dlje časa gorela/se intervalno prižigala in takrat peljem na tester.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo To mar 25, 2014 3:28 pm

Zmaj78 je napisal/-a:4x100mm imaš ogromno platišč na voljo, tako da ne bo težko kakšnih ugodnih dobit. :D

Če ima VectraB velikost pnevmatik enako kakor predhodnica (A), se spomnim da je imela fotrova 175/65/14 oz. kasneje tudi 185/60/14. 8)

OK.

Sedaj se resno spravljam v nakup 15(žal ne 16) colskih platišč.

Na tej strani sem si malo ogledal modele in specifikacije:

http://www.reifen.com/de/RimAL/ListRims ... lse#page-3

Malo me bega, ker imajo različne J-je.

Od 6J x 15 ET43, 6,5J x 15 ET40 in nekatere tudi 7J x 15 ET37

Kaj je ta J? Sredinska luknja ali širina platišča za pnevmatiko? Namen imam dati 195/6/R15 pnevmtike.

Lp

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To mar 25, 2014 5:56 pm

J je širina platišča. Tuje konfiguratorje raje pusti pri miru in se pozanimi za določena platišča če sploh imajo TUV za tvoj avto. Meni je odpizdilo kjer sem na tujih konfiguratorjih našel raznorazne lepe feltne za moj avto, a ko je pa treba dobit TUV, se pa ustavi oz. ga sploh ni za moj avto, zato sem se odločil za original 16 col (imam TUV), za razliko od lepših 17 aftermarket.

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo To mar 25, 2014 8:35 pm

DePalmo je napisal/-a:J je širina platišča. Tuje konfiguratorje raje pusti pri miru in se pozanimi za določena platišča če sploh imajo TUV za tvoj avto. Meni je odpizdilo kjer sem na tujih konfiguratorjih našel raznorazne lepe feltne za moj avto, a ko je pa treba dobit TUV, se pa ustavi oz. ga sploh ni za moj avto, zato sem se odločil za original 16 col (imam TUV), za razliko od lepših 17 aftermarket.

TUV.

Kaj je to homologacija al kako?

Kje najdem podatek o TUV?

Drugače pa kupujem rabljena platišča.

Sem pogledal za originalnimi platišči pa vsi hočejo prodati z gumami vred katere so itak kar ene :( Jaz pa hočem kupiti dobre gume posebaj najbolj se nagibam h Continetal PremiumGrip 5.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 To mar 25, 2014 9:15 pm

Pa ti povsod tako kompliciraš ali samo okoli avta? :?:

J pomeni širino felge, višji kot je, širša je felga, bolj bo guma napeta in obratno. Če na nogo velikosti 45 obuješ nogavico številke 42 bo le ta napeta, če pa je nogavica št. 48 pa....
ET ti pa pomeni, kako "globoko" je središče pnevmatike z vijaki glede na obroč platišča. Višji kot je ET bolj je guma pod blatniki in obratno.

V homologaciji ti piše, katere pnevmatike lahko namontiraš. Tudi v navodilih piše, kaj lahko daš gor. Če nimaš homologacije, plačaš 25 eur, pa ti naredijo novo. Če ti je škoda 25 eur, sem prepričan, da ti opel servis z veseljem pogleda, sploh,če se narediš zainteresiranega za nakup platišč pri njih.

P.S.
Evo, avto.net je lepo razložil
http://www.avto.net/_OPREMA/platisca.asp?advanced=2

TUV je certifikat, katerega rabiš, če želiš homologirat tista platišča, ki jih ti v osnovi nimaš, jih pa lahko imaš. 16 col skoraj zagotovo nimaš homologiranih, tukaj bi rabil TUV s katerim greš na homologacijo in plačaš, da ti vpišejo to dimenzijov tvojo homologacijo. Če iščeš 15 col, imaš to dimenzijo verjetno vpisano v homologacijo. Sploh pa če iščeš original platišča, te noben policaj ne bo vprašal za homologacijo. Tukaj izstopajo razne 17,18 col felge in vpadljivi avti.

Original platišča pač znižaš ceno do željene ali pa kupiš takšen komplet in letos zdradiraš te gume pa drugo leto kupiš nove?

P.S.
Original platišča za tvojo Vectro:
http://www.bolha.com/avto-moto/platisca ... %A1%C4%8Da

Tole bi moral povprašat po ET in J
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Sr mar 26, 2014 11:14 pm

Naslpošno jaz ne kompliciram. Samo pač je tako, da ob vseh teh ETjih inJjih človek postane zmeden kaj naj sploh gleda in kupi.
Seveda nebi rad kupil platišča in nakoncu ugotovil, da niso ustrezna in se nato zafrkaval z raznimi distančniki in imel še dodatne stroške po nepotrebnem.

Se pravi večji kot je J širša guma bo šla na platišče sicer bo napeta. Ok razumem si mi lepo razložil :)

Tiste 2. in 3. iz linka so mi solidne in verjetno bom ene tudi vzel.

Lp

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če mar 27, 2014 12:35 am

Sedaj sem malo prebral temo. Kadar sveti lučka za motor, verjetno kaj cuka avto? Sem imel pred leti tak avto in je občasno cukal in posvetila je lučka za motor. Po čiščenju EGR ventila oz. ventila povratnih izpušnih plinov je bil mir.. Drugače pa ko se prižge zapiše napaka v računalnik, , priklop bo znal rešit težavo.

Pa čestitke za nakup, naj služi.
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Če apr 03, 2014 9:26 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Sedaj sem malo prebral temo. Kadar sveti lučka za motor, verjetno kaj cuka avto? Sem imel pred leti tak avto in je občasno cukal in posvetila je lučka za motor. Po čiščenju EGR ventila oz. ventila povratnih izpušnih plinov je bil mir.. Drugače pa ko se prižge zapiše napaka v računalnik, , priklop bo znal rešit težavo.

Pa čestitke za nakup, naj služi.

Hvala 8)

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Če apr 03, 2014 10:25 pm

Drugače J pomeni obliko robu. Številka, ki je podana poleg, pa res pomeni širino in sicerv v palcih. Na 8" je npr. optimalna 225 širina pnevmatike.

Tukaj imaš konfigurator, pa se lahko igračkaš in vidiš, kako bo prišlo na avto- http://www.willtheyfit.com/
Slika

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo So apr 05, 2014 7:16 pm

Evo, pa sem le nabavu litke pa nove pnevmatike Goodyear Efficient Grip Performance, da se bo Vectra držala čez ovinke tako kot mora 8)

Evo še par fotk, da vidte kako je vseskupaj izpadlo:

Felgice

http://shrani.si/f/1g/t0/1FLhvyqf/1.jpg

Gododyear Efficient Grip Performance

http://shrani.si/f/13/Hf/4pnHNsKD/5.jpg

Vectra 1

http://shrani.si/f/2s/Aq/cLjrFS5/3.jpg

Vectra 2

http://shrani.si/f/2r/13M/3sCLhJIj/4.jpg

Hvala za pomoč sedaj se bom lahko lepo in varno :vrum

Uporabniški avatar
miraldinjo
Novinec

Napisal/-a miraldinjo Ne jul 20, 2014 11:08 pm

Zdravo.

No pa sva z Vectro prejšnji teden po pol leta srečno prevozila 10.000km 8)

Za teh 10.000km sem porabil 720l bencina (nekaj čez 1000Eur) kar nanese na povprečno porabo 7.2/100km kar je res čarobna poraba za to težko staro limuzinco z 1.8 16v motorjem, sploh glede nato, da se res veliko vozim po Ljubljani :D

V tem času sem za na avtu zamenjal/kupil sledeče zadeve:

-Mali servis: Olje Castrol Magnat 10w40 30Eur + komplet vseh filtrov 30Eur + delo - skupaj 80Eur

-Čiščenje ventila/regulatorja prostega teka - delo 40Eur

-Nov termostat 30Eur + delo 10 - skupaj 40Eur

-Original Opel 15" lita paltišča - 100Eur + Nove letne pnevmatike Goodyear EfficientGrip Performance 195/65/R15 255Eur + ravnanje platišč in montaža pnevmatik 40Eur - skupaj 295Eur

-Nov komplet H1 in H7 žarnic OSRAM Night Breaker Unlimited vseskupaj 35Eur

-Polnjenje in čiščenje klmatske naprave - skupaj 30Eur

-Menjava tesnila pokrova ventilov, menjava obeh prednjih stabilizatorjev, menjava senzorja vžiga - vseskupaj 150Eur

To je vse kar sem zapravil za Vectro B po 10.000km :)

Mislim, da sem kar dobro vetrico kupil in upam na še vsaj 4x toliko uspešno prevoženih kilometrov predno se poslovim od nje 8)

Še fotkice:

Slika

Slika

Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov