Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Golf VI ali Mazda 3

Napisal/-a ~toMmy~ Ne sep 18, 2011 10:26 pm

Kratkotrajen v smislu, da zdaj deluje nekaj "svežega", čez 5 let se bo pa izgubila v sivini. Konkreten primer je prejšnji model Megana.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po sep 19, 2011 7:08 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kratkotrajen v smislu, da zdaj deluje nekaj "svežega", čez 5 let se bo pa izgubila v sivini. Konkreten primer je prejšnji model Megana.

Kakor za koga. Meni je še zdaj npr. všeč star model Mazde 3, ki je prišel ven leta 2003. Enako so mi všeč tudi precej starejši modeli, ki še danes nikakor ne delujejo zastareli, še manj so se za moje pojme izgubili v sivini. Npr. prvi model 323F (okoli leta 1990), ki je imela poklopne luči, enako mi je všeč tudi naslednji model 323F (okoli leta 1995) pa 323C, da niti ne govorim o modelih kot so, Xedos 6 in 9, MX3, RX7 itd. itd. V sivini pa so se v mojih očeh izgubili le zadnji model 323F (model pred prvo trojko), ter zadnji model 626. In to ravno zaradi konservativne oblike, ki Mazdi nikakor ne pristoji! In v tej takozvani sivini se za moj okus veliko prej izgubljajo vozila, ki jih je ogromno na naših cestah, meddrugim tudi razni Golfi ipd. :twisted:

Kar se pa tiče aktulnega Golfa VI in Mazde 3, kvaliteta materialov vsaj na otip deluje v Golfu res malo boljše (manj trde plastike), je pa Mazda sestavljena skupaj enako kvalitetno (če ne celo bolje!) kot Golf, tu niti slučajno ne zaostaja. Golf ima malenkost boljšo zvočno izolacijo ter sodobne turbo bencinarje, ki jih Mazda (še) ne premore. Slednji ima tudi nekaj malega cenejše rezervne dele ter redne servise ampak ne spet toliko, da bi pri Mazdi bankrotiral. Potem se pa počasi konča oz. v vsem ostalem je boljša Mazda, ki (še) vedno ponuja več avta za svoj denar kot Golf, čeprav tudi slednja ni poceni. Je pa pri Slovencih kar malo krivično prezrta napram Golfu, ki ga ima že vsak, da ne rečem kdo... Osebno bi bila tu moj izbor Mazda 3, kljub nekaterim manjšim pomankljivostim napram Golfu. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po sep 19, 2011 8:15 am

Polo78 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Kratkotrajen v smislu, da zdaj deluje nekaj "svežega", čez 5 let se bo pa izgubila v sivini. Konkreten primer je prejšnji model Megana.

Kakor za koga. Meni je še zdaj npr. všeč star model Mazde 3, ki je prišel ven leta 2003. Enako so mi všeč tudi precej starejši modeli, ki še danes nikakor ne delujejo zastareli, še manj so se za moje pojme izgubili v sivini. Npr. prvi model 323F (okoli leta 1990), ki je imela poklopne luči, enako mi je všeč tudi naslednji model 323F (okoli leta 1995) pa 323C, da niti ne govorim o modelih kot so, Xedos 6 in 9, MX3, RX7 itd. itd. V sivini pa so se v mojih očeh izgubili le zadnji model 323F (model pred prvo trojko), ter zadnji model 626. In to ravno zaradi konservativne oblike, ki Mazdi nikakor ne pristoji! In v tej takozvani sivini se za moj okus veliko prej izgubljajo vozila, ki jih je ogromno na naših cestah, meddrugim tudi razni Golfi ipd. :twisted:

Kar se pa tiče aktulnega Golfa VI in Mazde 3, kvaliteta materialov vsaj na otip deluje v Golfu res malo boljše (manj trde plastike), je pa Mazda sestavljena skupaj enako kvalitetno (če ne celo bolje!) kot Golf, tu niti slučajno ne zaostaja. Golf ima malenkost boljšo zvočno izolacijo ter sodobne turbo bencinarje, ki jih Mazda (še) ne premore. Slednji ima tudi nekaj malega cenejše rezervne dele ter redne servise ampak ne spet toliko, da bi pri Mazdi bankrotiral. Potem se pa počasi konča oz. v vsem ostalem je boljša Mazda, ki (še) vedno ponuja več avta za svoj denar kot Golf, čeprav tudi slednja ni poceni. Je pa pri Slovencih kar malo krivično prezrta napram Golfu, ki ga ima že vsak, da ne rečem kdo... Osebno bi bila tu moj izbor Mazda 3, kljub nekaterim manjšim pomankljivostim napram Golfu. ;)

Lepota je stvar subjektivnosti. Enim bo Golf čez 5 let še vedno lep, drugim pa ne. Če se spomnim stare 626 ali pa starega passata oboje deluje iz pantiveka. Pa čeprav se bojo sedaj eni oglasili, da sta dotična avta najlepša avta za njih, kar so jih kdajkoli naredili.

Materiali so precej boljši, sestavljenost mazde se ne spomnim več, vem pa da je Honda Accord (2009 po 47k km) sestavljena obupno. Tudi ergonomija je pri VW drugačna. Tam je vse na mestu, nekako logično s parimi izjemami - tempomat bi lahko naredili lično na volanu, ker tista obvolanska ročica je res odurna.
Lega na cesti je pri Accordu odlična (in prav tako motoorizacija 2.2 i-CDTi ter menjlanik), za moje pojme boljša od golfa in passata. Vozil sem vse tri modele, za mazdo pa ne bom nič govoril, ker je še nisem vozil.

Kar se tiče pa servisov - hm, zadnjič ko sem šel gledat 6ko mi je bilo rečeno da za 2.0 115kW bencinarja pride servis 250-300eur, sicer imajo zdaj neko ponudbo z nekimi servisi uštetimi al kaj jst vem. Za passata 1.8TSI 118kW pride pa prvi servis 120-140eur.
Isto foro ima BMW, prvih 5 let oz. 100000km zastonj, potem te pa opalijo, da še vse za nazaja prinesejo not, pa še za naprej.

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Po sep 19, 2011 10:56 am

@Badzo:

Pri Hondi Accorod letnik 2008 (ampak še vedno ta stari model) je bila kakovost materialov na zelo visoki ravni. Tako da res ne vem. Dejansko je bila tista Honda najboljši avto ki sem ga imel. Edina resna pomanjkljivost so bili DRAGI servisi.

Primerjava Golfa in Accorda je nesmiselna.

Da pa kakovost materialov pri japoncih zaostaja je pa tudi ena taka lovska. Vsaj v primeru Honda/Mazada vs Passat. Ali pa to, da je pri VW ergonosmko vse TOP: tempomat na ekstra ročici je ergonomsko LOL.

Drugače pa nobeden ne vzame cene v zakup. Kar se mi zdi čudno

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po sep 19, 2011 11:30 am

andrejus je napisal/-a:@Badzo:

Pri Hondi Accorod letnik 2008 (ampak še vedno ta stari model) je bila kakovost materialov na zelo visoki ravni. Tako da res ne vem. Dejansko je bila tista Honda najboljši avto ki sem ga imel. Edina resna pomanjkljivost so bili DRAGI servisi.

Primerjava Golfa in Accorda je nesmiselna.

Da pa kakovost materialov pri japoncih zaostaja je pa tudi ena taka lovska. Vsaj v primeru Honda/Mazada vs Passat. Ali pa to, da je pri VW ergonosmko vse TOP: tempomat na ekstra ročici je ergonomsko LOL.

Drugače pa nobeden ne vzame cene v zakup. Kar se mi zdi čudno

Zanimivo. Vključno s tistimi odurnimi in velikimi gumbi za potovalni računalnik? Plastika pa na določenih delih na ravni iz leta 2 in 3. Ne vem to hondo, ki sem jo jaz vozil me je superiorno navdušila zgolj motorizacija, ki je res top in se lahko 140konjski TDI zgolj skrije pred hondinim dizlom. Ampak sestavljenost in kakovost materialov mi pa ni ravno preveč ok.
Dejstvo je, da imata oba avta pomankljivosti in pluse. Samo razlika je, kateri plusi ti več pomenijo, pa katere pomankljivosti si pripravljen spregledat, zaradi dotičnih plusov. Noben ni pa slab.

Zanimivo je to, kako vsak svoj avto brani. Podal sem le svoje mnenje in ne vozim nobenega od teh dveh. Sem pa sporbal oba, na dovolj dolgih ožnjah da sem si ustvaril neko mnenje.

Primerjava med golfom in accordom je nesmiselna, je pa še kako smiselna primerjava passat vs. accord. Hotel sem samo povdarit, da je lega pri accordu in sam občutek vožnje res dober.

Vzame v zakup kakšno ceno? Sej na koncu pa razliko v višji začetni ceni, prineseš noter z cenejšimi servisi in cenejšimi rezervnimi deli. Na koncu po 10ih letih si na istem, pordata se pa itak oba dobro.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po sep 19, 2011 5:25 pm

Badzo je napisal/-a:Tudi ergonomija je pri VW drugačna. Tam je vse na mestu, nekako logično s parimi izjemami - tempomat bi lahko naredili lično na volanu, ker tista obvolanska ročica je res odurna.

andrejus je napisal/-a:Ali pa to, da je pri VW ergonosmko vse TOP: tempomat na ekstra ročici je ergonomsko LOL.

:mrgreen:
No pa očitno le nisem edini, ki ga moti tempomat na obvolanski ročici. Tudi zame je to precejšen ergonomski kiks. Ima pa to vsa VAG grupa, poleg pa še italijani (Alfe, Fiati,...) in še kdo.
Antiznačkar po prepričanju

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Po sep 19, 2011 6:10 pm

sašo5 je napisal/-a:
Lukcv je napisal/-a:Za mene so japonska vozila še zmeraj bolj zanesljiva in atraktivnejša, in boljše vozna kot bilokateri nemec.. :)

SlikaSlikaSlika

To je samo resnica ki boli ;)

sicer je itak brez veze govort ker so Japonci v zadnjem desetletju tako po prodaji kot po zaslužku daleč pred vsemi...

P.S če je kdo natančen in dovršen oz. zanesljiv je to japonec,seveda govorim za čisto krvne japonce in ne japonsko-evropske pol izdelke.Zakaj vsi skušajo posnemati japonce? japonska organizacija in vse ostalo je na najvišjem možnem nivoju!

@sašo5 npr. kot primer kaj praviš na tole: http://www.siol.net/avtomoto/testi/avto ... s_lfa.aspx

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po sep 19, 2011 7:01 pm

Meni pa je tempomat na ročici kul. Namesto, da bi bila prazna, ima gor še dva gumbka. Bolj kot ne seksi.

Lukcv
Nov uporabnik

Napisal/-a Lukcv Po sep 19, 2011 7:28 pm

Kar se tiče te ročice za tempomat pr passatu, je smešna, na splošno tudi ročke za žmigavce in ostalo so prav zaostali v dizajnu.

Kar se tiče Mazde3, še en plus je, da ima ketno namesto jermena (za Golfa nevem kaj ima), ta ketna je neslišna in se menja komaj na 300k.km. Redni servisi na uradnih so pa tam od 180-250e max...

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Po sep 19, 2011 7:33 pm

Lukcv je napisal/-a:Kar se tiče te ročice za tempomat pr passatu, je smešna, na splošno tudi ročke za žmigavce in ostalo so prav zaostali v dizajnu.

Kar se tiče Mazde3, še en plus je, da ima ketno namesto jermena (za Golfa nevem kaj ima), ta ketna je neslišna in se menja komaj na 300k.km. Redni servisi na uradnih so pa tam od 180-250e max...

Mazda pa je znotraj cela sfaljena :)

zanimivo, ravno pri 300k :) nič prej, nič poznej :)
Zadnjič spremenil zany, dne Po sep 19, 2011 7:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Po sep 19, 2011 7:34 pm

Lukcv je napisal/-a:Kar se tiče te ročice za tempomat pr passatu, je smešna, na splošno tudi ročke za žmigavce in ostalo so prav zaostali v dizajnu.

eno malo off vprašanje:

recimo mazda ima verigo namesto zobatega jermena, pravtako večina bmw-jev, nekateri opli, volvoti... in vedno se to omenja kot prednost, saj ni potreben t.i. "veliki servis" (menjava jermenov, rolic, šponarjev, vodne pumpe, itd.). a mi lahko potem kdo razloži, zakaj nimajo vsi avtomobili verige namesto jermena, saj je tako enostavneje?? edino razlago vidim v zaslužku kasnejših servisnih storitev...

lp, pa sorry avtorju za off (čeprav je verjetno avto že kupil...)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 7:40 pm

nalcoq4 je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:
Lukcv je napisal/-a:Za mene so japonska vozila še zmeraj bolj zanesljiva in atraktivnejša, in boljše vozna kot bilokateri nemec.. :)

SlikaSlikaSlika

To je samo resnica ki boli ;)

sicer je itak brez veze govort ker so Japonci v zadnjem desetletju tako po prodaji kot po zaslužku daleč pred vsemi...

P.S če je kdo natančen in dovršen oz. zanesljiv je to japonec,seveda govorim za čisto krvne japonce in ne japonsko-evropske pol izdelke.Zakaj vsi skušajo posnemati japonce? japonska organizacija in vse ostalo je na najvišjem možnem nivoju!

@sašo5 npr. kot primer kaj praviš na tole: http://www.siol.net/avtomoto/testi/avto ... s_lfa.aspx

To je samo izredno subjektivno mnenje, ki nima prave utemeljitve in je zaradi tega rahlo smešno. Pod "japonska vozila" sodi praktično vse, kar nosi njihov znak, saj tudi "nemci" niso vsi narejeni v Nemčiji, njih pa ne boš izločil iz debate? :roll: Če si ti slepo zaljubljen v japonce, še ne pomeni, da se morajo vsi strinjat s tabo. Zame imajo določeni japonci nekaj prednosti pred nekaterimi nemci, imajo pa tudi svoje slabosti. Imam nasploh zelo dobro mnenje ampak... Kdo pa v avtomobilizmu posnema Japonce? Koliko časa so potrebovali, da so se evropskemu trgu prilagodili s solidnimi turbo dizli, kje se že nekaj let skrivajo japonski sodobni turbo bencinarji za "navadne" avtomobile? V avtomobilizmu so japonci veliko več kopirali, kot narekovali tempo, so pa zelo dobri pri evoluciji evropskih idej.

Ne vem kaj bi rad povedal z LFA-jem. Skoraj deset let so ga razvijali. omejili njihovo število in ga s tem naredili bolj ekskluzivnega in dražjega. Ne vem kako teh 500 avtomobilov, ki direktno za Lexus pomenijo izgubo, vplivajo na vodljivost ene recimo Mazde 3...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

nalcoq4
Stalni uporabnik

Napisal/-a nalcoq4 Po sep 19, 2011 8:19 pm

Vso najpomembnejso tehnikalijo so odkrili ze pred drugo svetovno vojno!!! kar pa delajo proizvajalci danes je le nadgradnja z elektroniko in kvalitetnejsimi materjali obdelavo nastavitvami...in pri tem so JAPONCI izvrstni.

Sicer pa za nas uporabnike ni važno kdo je iznajdu ampak kako je zadeva razvita v sedanjosti. Če neki iznajdeš še ne pomeni, da si potem v prihodnosti pri tem najboljši.

Kar se pa dizlov tiče jih pa japonci delajo samo za EU trg.Honda je npr. leta 2003 nardila motor 2.2 cdti ki je bil eden prvih dizelskih motorjev sodobne tehnologije... + dobil je tudi nagrado za motor leta.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 8:49 pm

In kdo tu posnema Japonce? En dober dizel še ne pomeni narekovanja tempa, poglej samo koliko časa potrebujejo, da spravijo na trg sodobne turbo bencinarje. Itak pa odgovarjaš le na takšen način, da lahko nekaj pohvališ, drugim "temam" se raje izogneš.
Slika

nalcoq4
Stalni uporabnik

Napisal/-a nalcoq4 Po sep 19, 2011 9:14 pm

Čemu se izognem?Logično je da ne bodo razvijali v takem številu dizelske agregate kot npr. evropejci če jih ne smejo uporabljat...
So pa razvili prvi boxer diesel motor...turbo motorje pa tudi imajo,tako da ne govori neumnosti.

Bom pa še jaz malo na ogenj vrgu.
Kateri športni nemec do 80.000€ je boljši npr od Nissan GTR??? Govorimo o performansih in legi na cesti glede na kubituro in konje.GTR za pol cene po hrusta nemške športnike.
Zadnjič spremenil nalcoq4, dne Po sep 19, 2011 9:22 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 9:21 pm

nalcoq4 je napisal/-a:Čemu se izognem?Logično je da ne bodo razvijali v takem številu dizelske agregate kot npr. evropejci če jih ne smejo uporabljat...
So pa razvili prvi boxer diesel motor...turbo motorje pa tudi imajo,tako da ne govori neumnosti.

Imajo turbo motorje, ampak očitno ne za "ljudske" avtomobile v teh časih z neko zmerno konjenico, kot jih ima VW, Fiat, BMW/PSA, kar je pomembna pomankljivost na trgu. Kaj je tu neumnega? Za evropski trg zelo radi kopirajo in še to z zamudo. Bluzenje o neki splošni superiornosti japosnkih avtomobilov je pač smešno. So konkurenčni na veliko področjih, tu se pa počasi konča.
Slika

nalcoq4
Stalni uporabnik

Napisal/-a nalcoq4 Po sep 19, 2011 9:24 pm

Očitno jim vse zadošča.Saj so daleč pred vsemi v prodaji in po zaslužku... ;)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 9:26 pm

nalcoq4 je napisal/-a:Očitno jim vse zadošča.Saj so daleč pred vsemi v prodaji in po zaslužku... ;)

Pa kakšni logiki?
Slika

nalcoq4
Stalni uporabnik

Napisal/-a nalcoq4 Po sep 19, 2011 9:30 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
nalcoq4 je napisal/-a:Očitno jim vse zadošča.Saj so daleč pred vsemi v prodaji in po zaslužku... ;)

Pa kakšni logiki?

Poglej malo prodajne številke po svetu pa bo vse jasno.
Pa največji avtomobilski koncern je rižek
švabi pa kupujejo konkurenčne znamke in se tako širijo, pa so še vedno zadaj! ;)

Sicer pa ena Japonska konkurira celotni evropi, kar ti pove dovolj. Pa zanimivo, kako dobro se prodajajo japonska vozila na VSEH kontinentih....

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 9:36 pm

nalcoq4 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Pa kakšni logiki?

Poglej malo prodajne številke po svetu pa bo vse jasno.
Pa največji avtomobilski koncern je rižek
švabi pa kupujejo konkurenčne znamke in se tako širijo, pa so še vedno zadaj! ;)

Sicer pa ena Japonska konkurira celotni evropi, kar ti pove dovolj. Pa zanimivo, kako dobro se prodajajo japonska vozila na VSEH kontinentih....

Od kdaj je pa Toyota spet prehitela VW?

P.S.: Spet si skrenil iz teme, zaradi katere se je začela ta rahlo nevmesna debata. Kaj od tega pove, da so japonski avti atraktivnejši in bolj vozni kot bilokateri nemec? To je namreč smešna izjava in ne kruta resnica, kot si povedal ti! :D
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov