Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p So mar 13, 2010 10:33 am

Ne vem no, očitno govorima o enakem motorju, ampak me malo preseneča poraba 20 - 22 l. Kjerkoli se pozanimam o porabi RAM-a, dobim odgovor od 14 - 20 mpg oz. od cca 11.8 - 16.8 l/100km. Pa je bil durango tudi 4x2 ali 4x4? Kaj pa menjalnik? Razumem odstopanja recimo okoli 1 ali 2 mpg, ampak tukaj pa je govora že o odstopanju od najmanj 3 pa do celo 8 mpg. Verjel bi v takšno porabo, če bi bil avto neprestano teran ali pa pretežno stanje v koloni, skratka skrajna meja, ki se je običajno ne dosega.

Kar se pa Malibuja tiče, ti pa čisto verjamem, ker tudi moj 3.5 V6 ima lahko porabo 9 ali celo manj, če je vožnja večinoma relacijska. Načeloma pa se mi vrti okoli 10 - 10.5 brez da pazim na porabo, vendar še vedno večinoma izven mesta.
Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So mar 13, 2010 10:52 am

Daedalus je napisal/-a:Glede Lagune pa sploh ne bom komentiral, ker ni šans da ima ob človeški vožnji/izpravnem motorju 2.0-litrski motor 2-3 litre višjo porabo kot 1.8, ki si jo lasti bratranec in jo tudi sam včasih vozim.

predvidevam da je to pa še kaj drugega letelo name
me samo zanima kakšna laguna??
1.8 motor je predvidevam da bencar
govoril sem o espacu- večji zračni upor, 20% težji avto od lagune...
zdej kakšna je pisana poraba niti ni relavantmo, ker se prava poraba pokaže v praksi, ko vsako jutro voziš v koloni v Lj, po mestu je itak gužva, in nazaj domov pravtako, vmes pa ko ni gužve pa se ne dela kolon ;)
je pa taka poraba od 0km naprej, torej lahko odmislimo ''uničeno'' mašino, je redno servisiran...
lako pa omenim, da je imel porabo 7.6 ko je šel avto v imolo in nazaj (praktično le AC in visoke italjanske kazni so botrovale da se je vozilo na tempomat)
vendar to ni realna poraba
realnost je so pač semaforji, kolone, ....
lahko vam pa tudi armaturko slikam, če je tako težko vrjeti- sploh pa nevem zakaj bi nakladal o visoki porabi

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So mar 13, 2010 11:46 am

Jackal81 je napisal/-a:
Osebno sem vozil nekaj časa Dodge Durango (SUV) z 5.7L Hemi motorjem. Glede na to da ima zverina skoraj 3 tone in da nisem ravno gledal na porabo, se mi je gibala med 20 in 22 litri (dnevne relacije 50km z nekaj malega mestne vožnje).

Jaz ti sicer lahko verjamem, da je imel durango takšno porabo. Praviš, da si ga dobro "pritiskal" in to je očitno glavni razlog. Tudi BMW ali Mercedes ali Japonec s približno enako težo in velikost vozila ima pri teranju motorja lahko porabo zagotovo tudi precej visoko, pa čeprav imajo vsi skoraj pol manjši dizelski motor, kaj šele, če imajo benciski motor primerljive prostornine. Tu odpade 10l - 15l, ampak gre poraba še višje.
Pri neki normalni hitrosti in načinom vožnje s katero se vozi ogromna večina pa poraba ni več tako visoka.
Če človek nima potrebe po stalnem pretiranem pritiskanju na plin potem noben avto nima neke hude porabe. Jaz na vsake toliko časa malo bolj zares poštartam, da malo gume cvilijo in žgejo, ampak pick up je tako vozilo, da te ne "sili" v tako početje (čeprav sem na začetku kar rad gume žgal saj sem bil čist fasciniran nad močjo motorja, zdaj sem se pa že navadil in mi ni to nič posebnega). Druga stvar je športni avto, ki je narejen za stiskanje ( pa ne mislim kakšne "športne" izvedbe cliota, punta.... :roll: ) ampak zaresne avtomobile z RWD in s čim večjim motorjem, ki bobni, rjovi...to pa enostavno ne moreš lepo vozit in je takoj tudi poraba temu primerna.

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee So mar 13, 2010 11:51 am

No ravno to kar je cruiser1 napisal, meni ne gre v racun tista poraba na c6 10l oz se cel pod tem je rekel :o

Drugace me zanima ce je lastnik tega topica potem kupil stvar ali ne?
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Dj Big
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Polje

Napisal/-a Dj Big So mar 13, 2010 11:56 am

Men osebno ameriški avti nimajo velke porabe ;) Jst sm vozu chrysler-ja 300C SRT8 z motorjem 6.1 pa okol 420 KM in je meu porabo 13 l in to valda prtiskanje škoda k nimam slike ;)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So mar 13, 2010 12:13 pm

branee je napisal/-a:No ravno to kar je cruiser1 napisal, meni ne gre v racun tista poraba na c6 10l oz se cel pod tem je rekel :o

Drugace me zanima ce je lastnik tega topica potem kupil stvar ali ne?

Tule imaš primer. Slike sem pobral iz teme o lastnici tele corvette na našem forumu.
Saj je vse čisto logično. Umirjena vožnja po avtocesti npr. pri 110- 140 km/h ni tako zelo grozna s porabo.

Slika

Tu je že malo višja.
Slika

Ko pa začneš takle avto uporabljat za to čemur je v resnici namenjen
Slika

Tudi mene zanima kaj je zdaj s stricem!? Je kupil avto?

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee So mar 13, 2010 12:31 pm

ahaha kera poraba na zadnji :D. Ta stevec je v miljah ker tm zgoraj pise km/h ? (gre pa sam do 200).

Ja pa kaksen se mu zdi? Pa kolk je kej zdej za placat ko tak avto hoces registrirat v slo ?:P

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So mar 13, 2010 12:42 pm

branee je napisal/-a:ahaha kera poraba na zadnji :D. Ta stevec je v miljah ker tm zgoraj pise km/h ? (gre pa sam do 200).

Ne! Števec je "preklopljiv" iz milj v km! Na sliki kaže km/h samo do 200km/h. Ko preklopiš na milje kaže do 200 mph.

Dj Big
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dj Big So mar 13, 2010 12:43 pm

To je trenutna poraba in je brezveze. Kolega ma škodo oktavijo 1.9 tdi 105 KM karavan in ko sva šla na janče ga je v hrib nabiju in je meu trenutno porabo 35 l.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So mar 13, 2010 12:50 pm

Dj Big je napisal/-a:To je trenutna poraba in je brezveze. Kolega ma škodo oktavijo 1.9 tdi 105 KM karavan in ko sva šla na janče ga je v hrib nabiju in je meu trenutno porabo 35 l.

Ja res je trenutna. Ampak vseeno lahko vidimo, da z normalno vožnjo tudi taka zverina nima tako zelo ogromne porabe. Zadnji podatek, 71.2l/100km je pa seveda slikan v trenutku sunkovitega pospeševanja saj se vidi, da tudi hitrost ni nič večja, kot pri prejšni sliki kjer je poraba 11l. Povprečna poraba take vožnje je seveda precej, precej manj, kot 71l ;) .

Dj Big
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dj Big So mar 13, 2010 12:55 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Dj Big je napisal/-a:To je trenutna poraba in je brezveze. Kolega ma škodo oktavijo 1.9 tdi 105 KM karavan in ko sva šla na janče ga je v hrib nabiju in je meu trenutno porabo 35 l.

Ja res je trenutna. Ampak vseeno lahko vidimo, da z normalno vožnjo tudi taka zverina nima tako zelo ogromne porabe. Zadnji podatek, 71.2l/100km je pa seveda slikan v trenutku sunkovitega pospeševanja saj se vidi, da tudi hitrost ni nič večja, kot pri prejšni sliki kjer je poraba 11l. Povprečna poraba take vožnje je seveda precej, precej manj, kot 71l ;) .

Sej vem zato tut pravm. Drgač ko sm delu v kmagu, sm govoru z lastnikom cadilaca escalade ki ima tudi corvette to zadnjo serijo. In je povedu z nasmehom da ma escalade večjo porabo, pravi corvette je športni avto in bi usak pričakoval večjo porabo pa je obratno ;) za escalade je reku da ma 18l za corvette pa tm 13-14 l pa ne špara ga neki k bu benzin ni problem :D

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So mar 13, 2010 1:08 pm

Dj Big je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

Sej vem zato tut pravm. Drgač ko sm delu v kmagu, sm govoru z lastnikom cadilaca escalade ki ima tudi corvette to zadnjo serijo. In je povedu z nasmehom da ma escalade večjo porabo, pravi corvette je športni avto in bi usak pričakoval večjo porabo pa je obratno ;) za escalade je reku da ma 18l za corvette pa tm 13-14 l pa ne špara ga neki k bu benzin ni problem :D

Uh, to je meni osebno popolnoma logično. Escalade 1x težji, upora ima tudi 1x več (verjetno še s kakimi ogromnimi valarji), motorji so pa verjetno samo malenkost švohnejši kot v corvetti. ;)

Dj Big
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dj Big So mar 13, 2010 1:17 pm

Daedalus je napisal/-a:
Dj Big je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

Uh, to je meni osebno popolnoma logično. Escalade 1x težji, upora ima tudi 1x več (verjetno še s kakimi ogromnimi valarji), motorji so pa verjetno samo malenkost švohnejši kot v corvetti. ;)

Ja, na 26 col se mi zdi :EE

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a rok46 So mar 13, 2010 1:43 pm

uros_p je napisal/-a:
rok46 je napisal/-a:pa vi niste normalni pr tej porabi!

x5 3.0d pri porabi 10l ... bla bla bla ..., ker predvidevam da če maš tak avto, si kak privatnik (alkarkolže) in delaš BIZNIS in da ti tak avto, ki te pripelje od točke A do točke B v pravem času lahko zagotovi na čase tolko dnarja, da lahko tisto X5 takoj tam prkeraš.

Ti, ti, falot ti, kakšne streljaš.

rok46 je napisal/-a: bistvo tega je to, da vi s svojimi starimi amerikanci ne morete primerjat svoje porabe in govort da je sramotno in bla bla bla, ker vi ŠPARATE na porabi, ker se BOJITE prtisnt zarad porabe, ker veste kakšna bi bla le-ta realna, če bi bla vožnja tko dinamična kot pri tistem ki si lasti X5 ali podoben stroj (pustmo tiste k majo tak avto za šminko, kar je neumnost).

Ne, mi s starimi amerikanci za 2.000 evrov se pa res ne mislimo primerjati z novimi nemci za 80.000€, ne vem od kot ti ta ideja? Mislim, da se vi na vse načine otepate misli, da vaš novi avto z manjšo kubituro in ki je 40x dražji (dobesedno) ne zna piti manj kot 15 let stari američani... Ampak to je vaš problem.

rok46 je napisal/-a: še 1x point tega je da se pri tem rangu avtomobilov ( X5, ML, Q7) dela biznis, VI se pa cijazte po jajcih od doma u službo pa u hura diskont po mleko in sok.

Ker si želim biti BIZNISMEN, si grem jutri po kredit in po novega X5. Od tega trenutka dalje bom avtomatsko postal direktor in ker bom od točke A v točko B prišel ob pravem času bom že samo s tem zaslužil za tri nove X5. X5 je namreč imun na radarje in omejitve. Pri tem avtu ni kolon, če pa so, pa se mu umaknejo, kajti prihaja chuck norris, pardon, biznismen. Ko X5 pride do semaforja, mu ta avtomatsko preklopi na zeleno. Če pa semafor ne dela, potem velja pravilo X5 in ne pravilo desnega. Skratka to ti je biznis, ko se pelješ od točke A do točke B in s tem močno služiš. Služiš x 5.

rok46 je napisal/-a:dejte že 1x realno gledat na use skp!

Aja, pardon.

sonic je napisal/-a:...No, tukaj je vendarle treba upoštevati še kaj več kot zgolj prostornino motorja.
Tvoj avto je limuzina (morda kak Chrysler stratus ali nekaj podobnega - sklepam po sliki v tvojem avatarju, kjer pa se ne vidi najbolje), primerjaš pa ga z X5.
X5 je pač SUV, ki je težji, večji (precej več zračnega upora kot klasične limuzine, ki so glede tega ponavadi zelo aerodinamične), ima 4x4 pogon in širše gume... jasno da je za premikanje takega avta pač treba več energije.
...

Točno tako. Jaz niti slučajno ne mislim primerjati teh avtov, ker je enostavno nemogoče. Podatek sem zapisal zato, ker se je govorilo o tem, kako so američani požrešni in nato izpostavilo "ekonomičnost" X5. Ne glede na to, da teh dveh avtov ni mogoče primerjati, je poraba 10, oz. 12 litrov za 3.0 Dizel ogromna.
Recimo RAM letnik 2010, o katerem je tema, je recimo dosti večji, njegova poraba pa je pri 5.7l HEMI V8 bencinskem motorju od 11.8 na odprtem do 16.8 v mestu. Temu recimo prej jaz rečem nizka poraba.

dokler ne dojameš mojga posta in se obešaš na bedarije škoda s tabo komunicirat. želu sm povedat samo to, da če bi bil vožen tvoj avto na tak način kot ga vozi en ko dela "biznis", kjer igra čas veliko vlogo in kjer moraš bit v enem dnevu na 10ih krajih na 1x, bibla poraba tvojga avtomobila drugačna. in potem se spotikaš ob besede biznismen pa o tem služenju, k te tko na hudičevo mot. če ne dojameš vsebine, komentirej kak drug odgovor.
Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So mar 13, 2010 1:55 pm

rok46 je napisal/-a:
želu sm povedat samo to, da če bi bil vožen tvoj avto na tak način kot ga vozi en ko dela "biznis", kjer igra čas veliko vlogo in kjer moraš bit v enem dnevu na 10ih krajih na 1x, bibla poraba tvojga avtomobila drugačna. in potem se spotikaš ob besede biznismen pa o tem služenju, k te tko na hudičevo mot. če ne dojameš vsebine, komentirej kak drug odgovor.

Tudi meni ni jasno kakšen biznis je to pri katerem moraš avto stalno priganjati do konca in kljub gužvam na cesti resnično prej prideš na cilj pred vsemi ostalimi :?:
Pa ne rečt, da kdo s kakšnim X5 pizze razvaža :shock:

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper So mar 13, 2010 5:38 pm

po cesti se vozi po predpisih!!

kakšen biznis nekaj ...

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Napisal/-a rok46 So mar 13, 2010 5:41 pm

cruiser1 je napisal/-a:
rok46 je napisal/-a:
želu sm povedat samo to, da če bi bil vožen tvoj avto na tak način kot ga vozi en ko dela "biznis", kjer igra čas veliko vlogo in kjer moraš bit v enem dnevu na 10ih krajih na 1x, bibla poraba tvojga avtomobila drugačna. in potem se spotikaš ob besede biznismen pa o tem služenju, k te tko na hudičevo mot. če ne dojameš vsebine, komentirej kak drug odgovor.

Tudi meni ni jasno kakšen biznis je to pri katerem moraš avto stalno priganjati do konca in kljub gužvam na cesti resnično prej prideš na cilj pred vsemi ostalimi :?:
Pa ne rečt, da kdo s kakšnim X5 pizze razvaža :shock:

teb se marsikej ni jasno in ne govorim zadev na pamet, ampak iz prakse. sicer pa kdo je reku da je potrebno avto skos priganjat?

pa da razčistmo ta biznis, 1x že za večno...si gradbenik recimo in imaš delo na 4ih različnih koncih slovenije in povsod moraš delat kontrolo, al pa maš kakšne sestanke oz srečanja z inšpektorji, nadzorniki... verjetno se neboš peljv vedno glih po omejitvah al kako mislte? pa kuga spet to X5 rinete zraven...pm

samu kar še rikverc ne hodte pa mukate zraven taku ste trapasti...
Slika

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee So mar 13, 2010 5:49 pm

kako bos pa drugace kot po omejitvah peljal ? Bos 2x naredu tko te bojo polcisti ustavl pa bo gradbenik brez vozniskega.. Gre se bolj za simbolni status pri direktorjih..
Zadnjič spremenil branee, dne So mar 13, 2010 6:28 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

FLINK
Uporabnik

Napisal/-a FLINK So mar 13, 2010 6:04 pm

Kaj vam ni jasno... :roll: :roll:
:)

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ So mar 13, 2010 6:28 pm

branee je napisal/-a:kako bos pa drugace kot po omejitvah peljal ? .

Nedolzna ovcka, prosim nehaj moralnih bedarij pisat.

Te pa ti meni povej zakaj ti rabi avto z 350 konji ? Ce pa se vec kot 130 itak nikjer ne smes vozit. Govoris kozlarije, prijatl.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov