FBR je napisal/-a:@esem:
Zmerno pospeševanje je smrt za porabo.
Torej po logiki boš mel manjšo porabo pri 10 kmh, kot pri 50kmh?!
Tudi ti pozabljaš, če gremo že v detalje, da pri 10 ali pa 50 km na uro še ni bistvene razlike v zračnem uporu, vsaj ne v primerjavi s tem, kaj naredijo nižje prestave v avtomobilu. Torej pod 4. prestavo se sploh nimamo kaj pogovarjat.
Odlično! Torej - za čim nižjo porabo gas do podna!
Še enkrat si preberi tole
esem je napisal/-a:Predvsem pa pozabljaš (in še kdo), da upor zraka, ki je bistven za manjšo porabo ob konstantni vožnji, narašča s kvadratom hitrosti in zato vse teorije o manjši porabi pri večji hitrosti gladko padejo. Čim manj gasa za še normalno "vleko" in zmerno pospeševanje - ni druge za manjšo porabo.
in potem razmisli, ali "še normalna "vleka"" pomeni 10 km/h. Odgovarjal sem na trditev "o manjši porabi pri večji hitrosti", ki je podobnega tipa kot ta "o gasu do podna", torej sem govoril o porabi pri večji hitrosti in ne o čim nižji hitrosti, ti pa na vse to dodaš 10 km/h za dokaz bog ve česa, saj je vse jasno. Preberi kakšno prejšnjo (prepogosto) temo o porabi in moje poste v njej - za začetek ti prišepnem, da najprej razmisli predvsem o tem, kaj je "normalna vleka" po ravnem in v klanec.
Takih otročjih debat z nenadnimi/nepotrebnimi vpeljavami (podtikanji je bolj prava beseda) nerealnih pogojev se ne grem, škoda časa. Oglasil sem se itak samo zato, ker so bile napisane neke neumnosti (BTW - zraven ni bilo nič drugega, tako da tudi teza o "branju sam en par besed" odpade), katerim bi lahko kdo celo verjel (in jih razširjal naprej), tega si pa verjetno ne želimo. Ali pak ja?
Sicer je pa že Kolesar večino povedal ("najmanjša poraba je v najvišji prestavi pri čim manj obratih"). Želim mu dosti varnih kilometrov.
lp