Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne nov 01, 2009 12:53 pm

Tattoo- je napisal/-a:
CupraR je napisal/-a:Se res opravičujem za off, digitalni prikaz domnevam da se da vidt preko climatronica?? Ali preko navigacije?? Mi lahko kdo sporoči navodila, da vidm če mi rata na španskih jetrih dobit te podatke. Probavam vse živo pa ne pali :lol:

Novejši VAG modeli imajo digitalni prikaz hitrosti že kar v samem potovalnem računalniku! ;)

ja vendar isto/enako kaže tako na analognem kot digitalnem, ker oba pobirata impuls preko menjalnika, digitalni recimo na climatronicu golfa V pa pobira impuls preko ABS-a....(ta pa ima 99% no točnost, nekaj takega kot navigacija)

mito155 je napisal/-a:moj 122 je šel po digitalcu 219kmh... :o moram sliko en dan uploadat... :)

lp

205 realnih pa res............ :lol:(razen, če ni šlo s Triglava dol :P )

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Ne nov 01, 2009 1:09 pm

Mene je že to presenetilo, da sploh res doseže 200-tico. Sicer tovarniško obljubljajo 201km/h s tem 122KM motorjem. Samo sej veste kako je z tovarniškimi obljubami ponavadi. Zato me je pa toliko bolj presenetila (pozitivno) poraba in tudi hitrost. In tistih 206 km/h, ki sem jih dosegel, sem prepričan da ni meja, ker je še imel dobrih 500 obr./min. do rdečega polja. Kaj šele, če bi šel navzdol, hehe :)

Si bom pa prej omislil en "uvrnk" radar detektor, da me ne pohopsajo kolegi :), potli pa do konca. Da vidim kaj zmore.
Je pa zelo fajn, da ima digitalni izpis hitrosti na potovalnem računalniku, ki je pozicioniran med obema števcema (hitrost in obrati). Sam imam večinoma tega na zaslonu in se ga bolj poslužujem kot pa analognega.

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Ne nov 01, 2009 1:39 pm

Itak, digitalno res hitrej opaziš :D

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Ne nov 01, 2009 5:02 pm

sašo5 je napisal/-a:
Tattoo- je napisal/-a:
CupraR je napisal/-a:Se res opravičujem za off, digitalni prikaz domnevam da se da vidt preko climatronica?? Ali preko navigacije?? Mi lahko kdo sporoči navodila, da vidm če mi rata na španskih jetrih dobit te podatke. Probavam vse živo pa ne pali :lol:

Novejši VAG modeli imajo digitalni prikaz hitrosti že kar v samem potovalnem računalniku! ;)

ja vendar isto/enako kaže tako na analognem kot digitalnem, ker oba pobirata impuls preko menjalnika, digitalni recimo na climatronicu golfa V pa pobira impuls preko ABS-a....(ta pa ima 99% no točnost, nekaj takega kot navigacija)

mito155 je napisal/-a:moj 122 je šel po digitalcu 219kmh... :o moram sliko en dan uploadat... :)

lp

205 realnih pa res............ :lol:(razen, če ni šlo s Triglava dol :P )

lej napisal sem kok je šlo po digialcu... na analognem je bilo malo čez 220kmh... po GPSu ga pa nisem nikoli probal do max-a.. je pa ponavadi lagal za 12kmh... jp.. nič kaj natančen ni...

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Ne nov 22, 2009 8:51 am

Tudi sam kupujem takšnege Golfa pa je edina dilema ali vzeti DSG ali ročni menjalnik. Ali je z DSG-ejem poraba res manjša?

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Pe dec 04, 2009 7:51 pm

Ali se je sedaj poraba ustalila? Kako je kaj z zadovoljstvom, še kar traja?

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett So mar 06, 2010 11:12 pm

Ahoj!

No, narejenih je bilo prvih 15 tisočakov in na vrsti je bil servis. Opravljen je bil pri Debevc-u v Mengšu (meni najbližji) in je "koštal" 124,99 EUR. Menjan je bil olje (4L), filter. Ostalo je delo. "Moj" mehanik(privat serviser bivšega VW pola in tudi tega golfa, ko bo iz garancije) mi je rekel, da je to še kar zmerna cena. Je res?!

Drugače pa sem jih prosil, da mi odklopijo elektriko oz. varovalko za pralne šobe luči. Ker je to popolnoma neuporabna zadeva, če nimaš mini brisalcev za luči. Vsako tako pranje pa požre par dcl vitreksa. Ker tu je tak mehanizem pri špricanju vitreksa, da se mi najprej ošprica luči, nato šele vetrobransko steklo. In je potem vsa havba pošpricana v brezveze.

Drugače je pa avto še vedno brez pomanjkljivosti, težav. Hujša zima je mimo, poraba pa je bila povpr. med 6,3 in 6,5 L na 100 km. Kar se mi zdi izredno dobra številka!!

LP vsem

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Ne mar 07, 2010 9:30 am

Porabo imaš zelo ugodno, moj foter s takim avtom jo ma malo višjo, sam on ima več mestne vožnje. Za primerjavo, cena servisa pri mojmu 1.6 bencinarju je prišla 92€, 4,8 litra arala, filter + delo.

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Ne mar 07, 2010 1:57 pm

Delo so mi računali za 90 min (43 EUR), olje pa je bilo Shell-ovo Ultra (4L - 66,24 EUR), filter pa 11,24 EUR. Ostalo je potrošni material, eko taksa in vijak (kak vijak pa ne vem ;) ).

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne mar 07, 2010 4:23 pm

Mogoče čep za olje.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne mar 07, 2010 9:08 pm

Ojla, me veseli da si že 15kkm užival v golfu.

Hvala za namig glede pranja žarometov - moja ima na touranu tudi to zadevico, da vem da se jo da odklopiti če bo treba.

Bi te pa povprašal glede tega tvojega ne-uradnega mehanika za VW - moj golf je že izven garancije in torej iščem ne-uradni servis.
Mi lahko pošlješ kontakt tvojega mehanika in kakšne si imel izkušnje z njim? (lahko kar na ZS)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne mar 07, 2010 9:14 pm

@brett: nevem zakaj nimaš svoje teme ( beri: galerija) o golfu? saj se mi zdi zelo nesmiselno da se piše v to temo, ker si že zaključil z nakupom...

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Po mar 08, 2010 1:31 pm

adis je napisal/-a:@brett: nevem zakaj nimaš svoje teme ( beri: galerija) o golfu? saj se mi zdi zelo nesmiselno da se piše v to temo, ker si že zaključil z nakupom...

Delno se strinjam!
Po drugi strani pa sem tole o servisu in že nekaj prejšnjih postov napisal za vse tiste, ki se morebiti odločajo o nakupu novega vozila in iščejo, potrebujejo informacije o samem vozilu pred nakupom. Npr.: koliko je kaj servis, poraba, zadovoljstvo, ipd. napotke.
Ker ne verjamem, da bi šel nekdo, ki kupuje vozilo gledat teme, kjer se vozilo predstavi s strani uporabnika. ampak bo šel raje na tekmatiko Kupovanje avtomobilov.

To je samo moje skromno mnenje!

LP

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po mar 08, 2010 2:18 pm

Meni je čisto prav, da se še naprej piše v to temo. Za vse ki kupujejo tak avto, bodo dobili informacije iz prve roke, ki so včasih vredne več kot vsi testi in razne statistike, seveda ob predpostavki, da je uporabnik odkrit in navede tudi kakšne napake in ne kuje svojega konjička vedno le v nebo. ;)
Antiznačkar po prepričanju

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Ne apr 11, 2010 9:12 am

Brett kako kaj Golf še vedno lepo prede, kakšna je kaj poraba ?

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Po apr 12, 2010 9:32 am

legendarac je napisal/-a:Brett kako kaj Golf še vedno lepo prede, kakšna je kaj poraba ?

Zelo lepo prede, hehe! Odkar se je otoplilo in sem zamenjal pnevmatike na letne pa se je poraba znižala iz povpr. zimskih 6,3 na 5,9. Tako da sem z zadnjim polnim tankom naredil malce čez 900 km. In to pri mešani vožnji: naselje, odprta cesta, avtocesta, mesto. Povprečna razdalja vožnje pa cca. 15 km. Res pa je, da na avtocesti ponavadi vozim tam okoli 110 km/h. Le parkrat sem ga nateral na 130 oz tam do 150 km/h. Tam kjer so omejitve pa za več kot 10% odstopanje nad omejitvijo ne prekoračim. In če vidim že od daleč, da gre semafor v rumeno in rdečo, enostavno spustim plin ali sprostim tempomat, nič ne zaviram. temveč le prestavljam v nižjo prestavo. In ni malokrat, ko pridem do semaforja, se mi prižge zelena in samo peljem naprej ter polagoma pospešujem.
V veliko pomoč pri zmanjševanju porabe je nedvomno tempomat: vzdržuje konstantno hitrost, nič ne pospešuje, ob spuščanju zavira mašina (poraba pade na 0). In v končni fazi se pozna na porabi kar precej. Najbrž bi brez njega imel večjo porabo.

Tako, da mi ni jasno kako vozijo na raznih avto testih, da imajo vedno tako visoko porabo. Res je, da avto stestirajo, se malce "izživljajo", ga ne vozijo tako kot svojega po vsej verjetnosti, ampak vseeno. Testne porabe se mi zdijo vedno močno pretirane. Vsaj glede mojega načina vožnje, ki bi jo lahko opisal kot pasivno aktivna vožnja.

Me je pa avtu začel motiti precej goljufiv oz. nenatančen info. zaslon oz. prikazovalnik, ko dam na prikaz koliko za koliko km imam še goriva. Še posebej ko se bliža koncu in posveti rumena lučka. Ta se več ali manj sproži pri 80 km. Potem pa naredim recimo 15 km in kaže 70 km. Avto ugasnem in se naslednjič vsedem vanj, ga zaženem in mi pokaže 50 km. Zadnjič sem imel prikazano še 120 km, potem sem naredil 60 km (par voženj) in kazalo mi je 15 km do praznega tanka. Ko sem šel pa tankat, pa je bilo dejansko v tanku še 4L bencina (51L tankal, prostornina 55L+).

Ostalo pa vse kot se šika! Res sem zadovoljen z nakupom in upam da bo tako ostalo še naprej. Mi pa ob tej porabi tudi na misel ne pride, da bi kupoval dizelaša in ga preplačal z vsaj 2 jurjem EUR. :evil:

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po apr 12, 2010 11:25 am

brett je napisal/-a:
legendarac je napisal/-a:Brett kako kaj Golf še vedno lepo prede, kakšna je kaj poraba ?

Zelo lepo prede, hehe! Odkar se je otoplilo in sem zamenjal pnevmatike na letne pa se je poraba znižala iz povpr. zimskih 6,3 na 5,9. Tako da sem z zadnjim polnim tankom naredil malce čez 900 km. In to pri mešani vožnji: naselje, odprta cesta, avtocesta, mesto. Povprečna razdalja vožnje pa cca. 15 km. Res pa je, da na avtocesti ponavadi vozim tam okoli 110 km/h. Le parkrat sem ga nateral na 130 oz tam do 150 km/h. Tam kjer so omejitve pa za več kot 10% odstopanje nad omejitvijo ne prekoračim. In če vidim že od daleč, da gre semafor v rumeno in rdečo, enostavno spustim plin ali sprostim tempomat, nič ne zaviram. temveč le prestavljam v nižjo prestavo. In ni malokrat, ko pridem do semaforja, se mi prižge zelena in samo peljem naprej ter polagoma pospešujem.
V veliko pomoč pri zmanjševanju porabe je nedvomno tempomat: vzdržuje konstantno hitrost, nič ne pospešuje, ob spuščanju zavira mašina (poraba pade na 0). In v končni fazi se pozna na porabi kar precej. Najbrž bi brez njega imel večjo porabo.

Tako, da mi ni jasno kako vozijo na raznih avto testih, da imajo vedno tako visoko porabo. Res je, da avto stestirajo, se malce "izživljajo", ga ne vozijo tako kot svojega po vsej verjetnosti, ampak vseeno. Testne porabe se mi zdijo vedno močno pretirane. Vsaj glede mojega načina vožnje, ki bi jo lahko opisal kot pasivno aktivna vožnja.

Me je pa avtu začel motiti precej goljufiv oz. nenatančen info. zaslon oz. prikazovalnik, ko dam na prikaz koliko za koliko km imam še goriva. Še posebej ko se bliža koncu in posveti rumena lučka. Ta se več ali manj sproži pri 80 km. Potem pa naredim recimo 15 km in kaže 70 km. Avto ugasnem in se naslednjič vsedem vanj, ga zaženem in mi pokaže 50 km. Zadnjič sem imel prikazano še 120 km, potem sem naredil 60 km (par voženj) in kazalo mi je 15 km do praznega tanka. Ko sem šel pa tankat, pa je bilo dejansko v tanku še 4L bencina (51L tankal, prostornina 55L+).

Ostalo pa vse kot se šika! Res sem zadovoljen z nakupom in upam da bo tako ostalo še naprej. Mi pa ob tej porabi tudi na misel ne pride, da bi kupoval dizelaša in ga preplačal z vsaj 2 jurjem EUR. :evil:

To da računalnik laže ni nič novega, to se dogaja tudi pri golfu V. Ko grem tankat napiše da imam recimo za 800 km, dejansko potem naredim 600 km. Pa ko sem prevzel nov avto in sem šel prvič tankat na bližnji pumpi, sem natankal celih 60 litrov.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po apr 12, 2010 11:39 am

brett je napisal/-a:

To je pri vseh avtih več ali manj enako, tako da tu ne gre za nenatančen board computer. Pravzaprav je tak prikaz povsem pravilen in realen, ker se poraba lahko nonstop spreminja in tako se tudi preostanek kilometrov do praznega tanka ne more manjšat premosorazmerno z dejansko prevoženimi km.

Računalnik namreč izračuna domet na podlagi povprečne porabe obstoječega tanka. Če je ta recimo 6 litrov in ti v nekem trenutku izpiše, da lahko prevoziš še 70 km, jih seveda ne boš mogel, če boš imel do črpalke le mestno vožnjo, kjer bo trenutna poraba precej višja od povprečne. Zato je povsem logično, da ti včasih že po 10 prevoženih km board računalnik zbije domet za 30 km in več. Enako velja tudi, kot si rekel, ko prižgeš avto, ko mrzel motor pokuri več kot bi pokuril ogret in jasno da domet drastično pade. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po apr 12, 2010 11:48 am

ban je napisal/-a:
To da računalnik laže ni nič novega, to se dogaja tudi pri golfu V. Ko grem tankat napiše da imam recimo za 800 km, dejansko potem naredim 600 km. Pa ko sem prevzel nov avto in sem šel prvič tankat na bližnji pumpi, sem natankal celih 60 litrov.

malo logike: se pravi takoj po tankanju napiše domet 800km(meni včasih 1150 :-P ) izračun je narejen za tiste metre/kilometre preden si na pumpo zavil_in če bi sedaj v istem dnevu brez ugašanja motorja vozil podobno, kot pred prihodom na pumpo, bi naredil to kilometražo, ker pa ti tank prazniš(na pamet govorim) cel teden ali več, normalno da se domet niža.......in ko pokaže, da je dometa za 0 km, je v tanku dejanskih 3-4 litre goriva(tako je pisalo v teh. knj. pri audiju 2001 letnik) sedaj je še vedno enako....

PS. in vw/audijevi BC-ji so eni točnejših, kar se tiče avtomibilskih znamk: pa še nastavljat se jih da s testerjem: se pravi če že je odstopanje v + ali - se to skoregira...seveda, pa nikoli u piko točno, kot računanje na roko čep/čep (do 0.3dcl je vse v mejah normale)

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Po apr 12, 2010 1:04 pm

No, v tem času sem se že navadil tega odstopanja, tako da vem, da s svojo vožnjo lahko naredim cca. 900 km. Ko bom vklopil klimo (na 21C) pa malce manj. Kar je še vedno zelo dobra razdalja za tak avto (bencinar, 1250kg, 122KM, klima, 205mm gume in 55L rezervoar)! :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov