legendarac je napisal/-a:Brett kako kaj Golf še vedno lepo prede, kakšna je kaj poraba ?
Zelo lepo prede, hehe! Odkar se je otoplilo in sem zamenjal pnevmatike na letne pa se je poraba znižala iz povpr. zimskih 6,3 na 5,9. Tako da sem z zadnjim polnim tankom naredil malce čez 900 km. In to pri mešani vožnji: naselje, odprta cesta, avtocesta, mesto. Povprečna razdalja vožnje pa cca. 15 km. Res pa je, da na avtocesti ponavadi vozim tam okoli 110 km/h. Le parkrat sem ga nateral na 130 oz tam do 150 km/h. Tam kjer so omejitve pa za več kot 10% odstopanje nad omejitvijo ne prekoračim. In če vidim že od daleč, da gre semafor v rumeno in rdečo, enostavno spustim plin ali sprostim tempomat, nič ne zaviram. temveč le prestavljam v nižjo prestavo. In ni malokrat, ko pridem do semaforja, se mi prižge zelena in samo peljem naprej ter polagoma pospešujem.
V veliko pomoč pri zmanjševanju porabe je nedvomno tempomat: vzdržuje konstantno hitrost, nič ne pospešuje, ob spuščanju zavira mašina (poraba pade na 0). In v končni fazi se pozna na porabi kar precej. Najbrž bi brez njega imel večjo porabo.
Tako, da mi ni jasno kako vozijo na raznih avto testih, da imajo vedno tako visoko porabo. Res je, da avto stestirajo, se malce "izživljajo", ga ne vozijo tako kot svojega po vsej verjetnosti, ampak vseeno. Testne porabe se mi zdijo vedno močno pretirane. Vsaj glede mojega načina vožnje, ki bi jo lahko opisal kot pasivno aktivna vožnja.
Me je pa avtu začel motiti precej goljufiv oz. nenatančen info. zaslon oz. prikazovalnik, ko dam na prikaz koliko za koliko km imam še goriva. Še posebej ko se bliža koncu in posveti rumena lučka. Ta se več ali manj sproži pri 80 km. Potem pa naredim recimo 15 km in kaže 70 km. Avto ugasnem in se naslednjič vsedem vanj, ga zaženem in mi pokaže 50 km. Zadnjič sem imel prikazano še 120 km, potem sem naredil 60 km (par voženj) in kazalo mi je 15 km do praznega tanka. Ko sem šel pa tankat, pa je bilo dejansko v tanku še 4L bencina (51L tankal, prostornina 55L+).
Ostalo pa vse kot se šika! Res sem zadovoljen z nakupom in upam da bo tako ostalo še naprej. Mi pa ob tej porabi tudi na misel ne pride, da bi kupoval dizelaša in ga preplačal z vsaj 2 jurjem EUR.