Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Nov avto, golf VII

Napisal/-a sonic Sr sep 11, 2013 12:45 pm

chan je napisal/-a:povsem povprečen (katerih je, roko na srce, DALEČ, DALEČ največ) kupec avtomobila nižjega srednjega razreda ne bo opazil drastičnih voznih razlik med povprečno opremljenim Golfom, Leonom, Astro, Focusom in, če želite, Kio Cee'd. Kupec Golfa ga bo kupil zaradi tradicije ter podzavestnega zavedanja, da z nakupom "ne more prav nič zgrešiti", kupec Cee'da pač zaradi ugodne cene ter dolgotrajne garancije, kupec Toyote Auris pa morda tudi zaradi tega, ker mu je všeč, da tovarna "ne taji napak" ter opravlja vpoklice.

Se ne strinjam. Sicer ne vem kaj si tu mislil pod "drastičnih voznih razlik", ampak v smislu počutja v avtu, vožnje (pa s tem ne mislim hitrosti polaganja ovinkov, 'natančnosti in komunikativnosti volana' in podobnih blesarij), upravljanja in ergonomije, so med avti kar opazne razlike. In enim ljudem se glede tega določeni modeli dopadejo bolj kot drugi (govorimo o ljudeh, ki pred nakupom dejansko opravijotestno vožnjo vsaj 2 različnih avtov). Recimo meni na kožo je med tovrstnimi modeli najbolj pisan Golf, mojemu fortu pa bolj francozi, predvsem Peugeot.
Ko sem jaz leta 2007 kupoval avto, sem najprej ciljal na Megana, potem pa šel probat še Golfa z miselnostjo "ne bom nasedal imidžu, ko vsak b**** na pamet misli da je samo Golf tisto tapravo, in plačeval višje cene, ampak dajmo probat za vsak slučaj v realni vožnji, če je res vreden te razlike v ceni" - rezultat vidiš v mojem podpisu. Nakupa Golfa nisem obžaloval in v 6 letih mi ni delal nobenih težav, razen da je crknil zloglasni RCD500 avtoradio.

Je pa res, da tole kar v tej temi vidim glede napak pri sedmici, bi me pa precej odvračalo od Golfa, če bi sedajle kupoval nov avto tega razreda.

Dejstvo je, da se kupci v veliki večini NIKAKOR NE odločamo racionalno, drugače bi se že znotraj VW koncerna prav vsi odločali za cenejšo in večjo Golfovo alternativo, v obliki Škode Octavie

Sori, ampak Octavia ni Golfova alternativa. Octavia karavan je alternativa karavanskemu Gofu, to že.
Ko sem kupoval Golfa, sem dejansko želel golfa (pisano z malo, torej lahko tudi Megane ipd, skratka tako obliko avta) in nisem želel klasične limuzinske ali karavanske oblike.
BTW, sem tudi vozil že Octavio (karavan, prejšnja generacija, ki je ravno nehala), in če bi Octavia obstajala v hatchback varianti, bi jaz kupil Octavio namesto Golfa (pa najbrž še marsikdo, no saj verjtno pa ravno zaradi tega ni Octavie hatchback, hehe)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr sep 11, 2013 1:23 pm

off: v drugo se ne bom vtikal, ampak ti večni hvalospevi Golfu 2 dizel so samo nakladanje s strani tistih, ki sploh nikoli niso imeli opravka za njim. Mi gre že pošteno na jetra.
Sploh neke buče kot so "Golf 2 dizel je naredil 600.000km, olje sem pa sam dolival". Seveda ja, za šankom v gostilni :roll:
Moj fotr, ki je nekoč v svoji privat garaži naredil več kot 60 generalk na teh Golfih ima popolnoma drugačno mnenje.

Poleg tega pa še......me zanima koliko avtov iz 80ih je delalo po 50.000 ali pa celo 100.000km na leto, naloženih in stalno pod obremenitvijo.
Da ne omenjam koliko je tak avto stal nov v 80ih letih, pa je bil samokolnica brez vsake opreme.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr sep 11, 2013 1:28 pm

sonic je napisal/-a:
chan je napisal/-a:povsem povprečen (katerih je, roko na srce, DALEČ, DALEČ največ) kupec avtomobila nižjega srednjega razreda ne bo opazil drastičnih voznih razlik med povprečno opremljenim Golfom, Leonom, Astro, Focusom in, če želite, Kio Cee'd. Kupec Golfa ga bo kupil zaradi tradicije ter podzavestnega zavedanja, da z nakupom "ne more prav nič zgrešiti", kupec Cee'da pač zaradi ugodne cene ter dolgotrajne garancije, kupec Toyote Auris pa morda tudi zaradi tega, ker mu je všeč, da tovarna "ne taji napak" ter opravlja vpoklice.

Se ne strinjam. Sicer ne vem kaj si tu mislil pod "drastičnih voznih razlik", ampak v smislu počutja v avtu, vožnje (pa s tem ne mislim hitrosti polaganja ovinkov, 'natančnosti in komunikativnosti volana' in podobnih blesarij), upravljanja in ergonomije, so med avti kar opazne razlike. In enim ljudem se glede tega določeni modeli dopadejo bolj kot drugi (govorimo o ljudeh, ki pred nakupom dejansko opravijotestno vožnjo vsaj 2 različnih avtov). Recimo meni na kožo je med tovrstnimi modeli najbolj pisan Golf, mojemu fortu pa bolj francozi, predvsem Peugeot.
Ko sem jaz leta 2007 kupoval avto, sem najprej ciljal na Megana, potem pa šel probat še Golfa z miselnostjo "ne bom nasedal imidžu, ko vsak b**** na pamet misli da je samo Golf tisto tapravo, in plačeval višje cene, ampak dajmo probat za vsak slučaj v realni vožnji, če je res vreden te razlike v ceni" - rezultat vidiš v mojem podpisu. Nakupa Golfa nisem obžaloval in v 6 letih mi ni delal nobenih težav, razen da je crknil zloglasni RCD500 avtoradio.

A je kljub temu dandanes moč ugotoviti, da med najbolj množičnimi modeli nižjega srednjega razreda ni prav posebnih razlik, ki bi prav odstopale. Po domače povedano - vsi modeli so se več ali manj "poGolfali" =P

Potrošniki pri posameznem modelu iščej(m)o osebne preference, kaj nam bolj ustreza in pri posameznih modelih najdemo zgolj manjše nedoslednosti, ki bi si morda zaslužile dodelave (nikakor pa niso drastične!). Zgolj kot primer mojih osebnih preferenc: sam bi npr. pri Focusu in Astri zmanjšal število tipk, pri korejskem dvojcu (Cee'd/I30) dodelal komunikativnost volanskega mehanizma, pri Aurisu izboljšal upravljala za nastavitev sedeža, pri Civicu izboljšal nelogičnost potovalnega računalnika ter pri novem Golfu zmanjšal število gumbov na volanu ter izboljšal ergonomsko nedoslednost, pri kateri je moč ASR izklopiti le v meniju računalnika, ipd, ipd ...

sonic je napisal/-a:
Dejstvo je, da se kupci v veliki večini NIKAKOR NE odločamo racionalno, drugače bi se že znotraj VW koncerna prav vsi odločali za cenejšo in večjo Golfovo alternativo, v obliki Škode Octavie

Sori, ampak Octavia ni Golfova alternativa. Octavia karavan je alternativa karavanskemu Gofu, to že.
Ko sem kupoval Golfa, sem dejansko želel golfa (pisano z malo, torej lahko tudi Megane ipd, skratka tako obliko avta) in nisem želel klasične limuzinske ali karavanske oblike.
BTW, sem tudi vozil že Octavio (karavan, prejšnja generacija, ki je ravno nehala), in če bi Octavia obstajala v hatchback varianti, bi jaz kupil Octavio namesto Golfa (pa najbrž še marsikdo, no saj verjtno pa ravno zaradi tega ni Octavie hatchback, hehe)

Seveda Octavia ni povsem neposredna konkurenca Golfu. Ampak, kot sem že prej omenil, ČE pa gledamo STRIKTNO racionalno, pa bi bilo logično, da izberemo celo za manj denarja večji avto, ki si v osnovi deli iste komponente. Še enkrat - če bi gledali le na racionalnost!
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr sep 11, 2013 1:32 pm

@CHAN, če bi vsi vedno vse gledali racionalno, bi bil svet popolnoma drugačen ( trgovski centri, pametni telefoni ipd.... ), se pa drugače strinjam s tabo.

Racionalno!! tudi praktično ne rabimo več opreme, kot je premore osnovni model, par let nazaj so najbolje opremljeni modeli imeli manj opreme kot danes osnovni ( pustimo ekstreme brez klime postrani9
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr sep 11, 2013 1:35 pm

chan je napisal/-a:Seveda Octavia ni povsem neposredna konkurenca Golfu. Ampak, kot sem že prej omenil, ČE pa gledamo STRIKTNO racionalno, pa bi bilo logično, da izberemo celo za manj denarja večji avto, ki si v osnovi deli iste komponente. Še enkrat - če bi gledali le na racionalnost!

Treba je tudi upoštevati nek preprost in banalen razlog. Nekateri ljudje nimajo tako velike garaže oz. nimajo prostora za večji avto. Imajo pa denar in zato potem kupijo Golfa/Astro/Focusa naloženega z opremo in močnim motorjem za 30.000€.

Poleg tega pa ko nekateri pravijo "dodaj še jurja pa imaš...."
Kupuješ Golfa 1.2TSI za 15.000€. Potem vidiš, da je Octavia za isti denar. Nato te prepričajo, da je Superb boljša izbira, "kaj pa je 20 jurjev". Potem te prepričajo v prednost DSG-ja.
Na koncu pristaneš na karavanu 2.0TDI 170KM 4x4 DSG Laurin&Klemet za 42 jurjev. Where will it end :D

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr sep 11, 2013 1:41 pm

maniaxxx je napisal/-a:@CHAN, če bi vsi vedno vse gledali racionalno, bi bil svet popolnoma drugačen ( trgovski centri, pametni telefoni ipd.... ), se pa drugače strinjam s tabo.

Racionalno!! tudi praktično ne rabimo več opreme, kot je premore osnovni model, par let nazaj so najbolje opremljeni modeli imeli manj opreme kot danes osnovni ( pustimo ekstreme brez klime postrani9

peroRS je napisal/-a:
Treba je tudi upoštevati nek preprost in banalen razlog. Nekateri ljudje nimajo tako velike garaže oz. nimajo prostora za večji avto. Imajo pa denar in zato potem kupijo Golfa/Astro/Focusa naloženega z opremo in močnim motorjem za 30.000€.

Poleg tega pa ko nekateri pravijo "dodaj še jurja pa imaš...."
Kupuješ Golfa 1.2TSI za 15.000€. Potem vidiš, da je Octavia za isti denar. Nato te prepričajo, da je Superb boljša izbira, "kaj pa je 20 jurjev". Potem te prepričajo v prednost DSG-ja.
Na koncu pristaneš na karavanu 2.0TDI 170KM 4x4 DSG Laurin&Klemet za 42 jurjev. Where will it end :D

Se povsem strinjam z obema!

Moje razmišljanje o racionalnosti je šlo bolj v tej smeri, da pri nakupu VW Golfa že dolgo ne moremo več govoriti zgolj o racionalnem nakupu (kot je to bilo morda včasih). In dandanes se pri Golfu še kako prodajajo emocije, ki čedalje bolj "vžgejo" pri kupcih (tradicionalizem, dolgoročnost, ...). Ali, kot dostikrat sam omenim - gre za dokaj neemotivno oblikovan avtomobil, ki pa zbuja med ljudmi daleč največ emocij. :mrgreen: :twisted:
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr sep 11, 2013 1:43 pm

:mrgreen: :DDD
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr sep 11, 2013 2:50 pm

sonic je napisal/-a:Sori, ampak Octavia ni Golfova alternativa. Octavia karavan je alternativa karavanskemu Gofu, to že.

V čem pa ni alternativa? V obliki zadka ali v funkciopnalnosti? Oblika je bolj limuzinska, to je res, zato je tudi malo daljša - a to je samo plus zaradi mnogo večjega prtljažnika, funkcionalnost (odpiranje prtljažnih vrat, prevoz večjih predmetov - glej sliko) je pa ista (če ne upoštevamo velikosti prtljažnika), oz celo boljša (dvojno odpiranje). Ostalo je pa itak skoraj vse isto, razen cene.

Slika

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Sr sep 11, 2013 2:58 pm

Z tole Oktavio so pa res usrali. Se mi zdi kot da bi jo nalašč "pogrdili" ker je VW preveč kupcev zgubil.

Vse Oktavie do zdaj so mi bile res solidno oblikovane ....skoraj da všeč, tale zadnja pa .... :roll:

Ali pa tale Rapid :huh: :huh: :huh: ..sem ga zadnjič videl parkiranega ...prav grozno zgleda, ker šele v živo vidiš da hočejo na silo majhen avto pokazati kot velik.

Groza! Bljak!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr sep 11, 2013 3:00 pm

Meni osebno je okta lepa, vendar prevelika, zato mi je recimo golf veliko boljša izbira. Pa tudi prtljažnik je velik, prevelik in bi se v 90% vozil prazen. Pa še nekaj je, golf VI in prejšna okta, obstaja velika razlika v zvočni zatesnjenosti v prid golfa, golf je v vožnji z beninarjem praktično neslišen, kar za okto ne morem reči.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če sep 12, 2013 8:21 pm

Pa še nekaj je, golf VI in prejšna okta, obstaja velika razlika v zvočni zatesnjenosti v prid golfa, golf je v vožnji z beninarjem praktično neslišen, kar za okto ne morem reči.

Nisem gledal v koloteke Octavie a golf 6 ima sigurno iz filca koloteke, mogoče od teh pol bolj tiha notranjost pač zadušen hrup kotačev :lol:

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe sep 13, 2013 9:52 am

Tisti filc namesto plastičnega koloteka zadaj je prej minus kot plus. Res nekoliko bolje duši, ampak po drugi strani je pa zadrževalnik vlage (vodovpojen) in posledično povzroča na dolgi rok rjavenje na mestu kjer se tišči na pločevino. Ravno tako je problem v izolativni peni pod blatnikom. Pri golfu mk5 je ni bilo, zato je posledično prihajalo v zimskem času do nabiranja ledu in, ko si odprl vrata ti je pokrivilo spodnji rob zunanje pločevine (vrata iz dveh kosov). Pri golfu 6 so jo dodal in deluje kot goba in na mestih kjer se naslanja na blatnik oziroma karoserijo prihaja do rjavenja. Če je pri novi mk7 enak material, bodo tudi posledice enake... vidim v službi koliko je reklamacij zaradi rjavenja, tudi po zaslugi napačno izbranega materiala, ki ga omenjam ;)

P.S.: Če ni jasno o kateri peni govorim, lahko prilepim sliko. Problematične pene sem na svoji šestici prepojil z voskom in stike s pločevino ravno tako premazal z voskom ;)
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe sep 13, 2013 10:01 am

Sliko, prosim, morda še kaj rešim!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe sep 13, 2013 10:10 am

Ma saj s temi spuzvami ga ze dlje casa serejo, ne vem v cem je fora, ce je jasno, da povzrocajo rjavenje
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe sep 13, 2013 10:38 am

Golf 6: Pena vpija in zadržuje vodo!
Slika
Slika

Golf 5 te pene ni imel, posledično se je zadaj nabirala svinjarija, listje, ki je v zimskem času onemogočalo odtekanje vode in, ker je ta zmrzovala je vodilo v to:
Slika
Slika
Slika
Slika

Rešitev je v nakupu oem pene in obvezno voskanje!
Slika

Za zaključek pa še ena cvetka nove mk7, ki je šla skozi končno kontrolo :roll:
Slika
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

1992Diavolo1992
Novinec

Napisal/-a 1992Diavolo1992 Pe sep 13, 2013 7:15 pm

Zdaj pa se moram tudi jaz oglasit, ker te oslarije ki jih kvasite, pa so že višek neumnosti.

V NOBENEM avtu ne more kar naenkrat crkovat vse po vrsti, če je avto pravilno vzdrževan in se ga ne tera do zgornjih zmogljivosti avta. To je samo malomarnost lastnikov, ki se znajo samo vsest v avto, da pa bi bli pozorni na obnašanje avta, pa je že preveč.

Si lastim golfa 4 1.9 TDI in sem super zadovoljen z njim. Res da sem moral menjat kar nekaj žarnic, brisalce, zvočnike, ki so hreščali, plastični nosilec za šipo mi je popustil(ravno na morju), menjava diskov.

Ampak to je nič v primerjavi s tem, kaj ti nudi golf na cesti...stoji na cesti, kot prilepljen in ima fenomenalen pospešek. Sem mnenja, da je ta generacija golfa najbojša do zdaj.

Je letnik 99, prevoženih ima okoli 200k kilmetrov in se mu nič ne pozna. Je še vedno močan, večje količine rje tudi ni zasledit, notranjost je edino že kar obrabljena, kar pa je povsem normalno, če nimaš avta za gledanje.

Vam lahko jutri prilimam kakšno sliko če želite ;)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe sep 13, 2013 7:27 pm

Oprost če sem te prizadel, ampak tale post mi deluje čisto otročje, kot bi se pogovarjal z kakšnem mladoletnikom... Ej stari avto tako lima, da ne moreš verjet in ti pospeški to so veliko hujši kot pri kakšnem oplu z 160 konji pa jih ima moj z športnim filtrom in remusom sigurno 110,32 konj
Lp

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe sep 13, 2013 7:34 pm

1992Diavolo1992 je napisal/-a:Zdaj pa se moram tudi jaz oglasit, ker te oslarije ki jih kvasite, pa so že višek neumnosti.

V NOBENEM avtu ne more kar naenkrat crkovat vse po vrsti, če je avto pravilno vzdrževan in se ga ne tera do zgornjih zmogljivosti avta. To je samo malomarnost lastnikov, ki se znajo samo vsest v avto, da pa bi bli pozorni na obnašanje avta, pa je že preveč.

Se pravi po tvoje so lastniki Golfa VII povsem "nesposobni" lastniki in to ne samo pri nas ampak tudi v drugih državah.
Zadnjič spremenil lancia hf, dne Pe sep 13, 2013 7:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe sep 13, 2013 7:35 pm

To svinjarijo imajo vsi Avdiji in VW not v blatnikih, ker ni odvoda vode se nabira prah tudi sol od zim in listje, zato jih večina tam tudi rjavi :lol: primer A3 letnik 03 odstranimo kolotek se vsuje za veliko lopato svijnarije od borovih iglic, listja, glist in preska je bilo dost 8)

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Pe sep 13, 2013 8:10 pm

Malo berem tole temo in se malo smejim, malo pa mrščim...sam skoraj ne poznam človeka, ki s svojim avtom sem in tja ne bi imel kakih težav, pač cena ki jo plačujemo za stalno ostrejše zahteve glede emisij in vedno več opreme. Bolj, kot koliko se kaj kvari, je pomembno, kako se te okvare rešujejo.
Sam vozija VWja in če bi še enkrat kupoval bi absolutno kupil enako, saj mi je ergonomija, udobje in kvaliteta materialov v notranjosti pač všeč, pa še zunanjost mi je lepa.
Sem imel pa tudi jaz prek kratkim težavo, spustila mi je hladilna tekočina ko je bilo zunaj 40+ stopinj. Sem pač natočil tiste pol litra in vozil naprej, dokler se čez kak teden zadeva ni ponovila. Avto sem peljal direkt na najbližji pooblaščeni servis (ni bil moj redni serviser). Avto so takoj vzeli v delavnico, meni častili kavo, in mi v dobre pol ure sporočili da je problem malo večji, ne samo staknjena ali prežrta cevka ali kaj podobnega, in da mora avto ostati pri njih. V 10ih minutah sem dobil nadomestni avto (nov, okoli 1000 km) in se odpeljal naprej domov. Čez dva delovna dni so me poklicali, da je moj avto fertik: zamenjana vodna pumpa in vse kar sodi v veliki servis skupaj z zamenjavo le-te. Vse skupaj mi je vzelo kako uro časa, od tega večino odpadlo na pitje kave. Lahko rečem samo "kapo dol".
Mimogrede: notranjost je po 75k km dejansko kot nova, razen par prask na volanu, ki sem jih pri izstopanju sam naredil z neti na kavbojkah. Bom naredil par fotk čez pol leta, ko bom na 100k. ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov