Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Kakšne so vaše splošne izkušnje z marketingom?

Nimam negativnih izkušenj
15
17%
Nisem bil žrtev zavajajočega marketinga, ga pa opažam dostikrat.
40
45%
Take rabote mi dvigajo pritisk in odvračajo od nakupa tudi v prihodnosti
25
28%
Bil sem žrtev zavajajočega marketinga - do 100 €
2
2%
Bil sem žrtev zavajajočega marketinga - do 500 €
2
2%
Bil sem žrtev zavajajočega marketinga - nad 500 €
3
3%
Zaradi nepoštenega marketinga sem uporabil pravna sredstva (tudi prijave) - neuspešno
1
1%
Zaradi nepoštenega marketinga sem uporabil pravna sredstva (tudi prijave) - uspešno
1
1%

Skupaj glasov : 89

Dr.M3
Uporabnik

Re: Nepošten in zavajajoč marketing (KIA, Renault...- ANKET

Napisal/-a Dr.M3 Pe jun 13, 2014 1:00 am

simply je napisal/-a:Dr. M3 - na koliko km ti predlagaš menjavo olja v BMW M3? In kakšen interval pri Passatu 2.0 TDI? In kakšen pri Kii Ceed 1.4 bencinar. Hvala za mnenje.

Predlagam menjavo kot jo predlaga tovarna. Ampak če tovarna za ne-performance vozila ne more jamčiti za več kot 15k prevoženih na servisni interval se bi jaz vprašal ali človeka zajebavajo (kot že rečeno: nekaterim je čas pomemben faktor in se nam ne da zajebavati po servsih 3x letno) ali ne zaupajo svojim izdelkom. Človek bi pričakoval, da bo vsaj zanesljivost med vodilnimi pa je ista ali še slabša od vozil z intervalom 25k km.
V računico sem pozabil všteti dejstvo da VW fahrerji svoja vozila furajo do enega milijona prevoženih da potem vidijo razliko, kam so zlili par 100 EUR. =P

No, zakaj oni ne govorijo o prodaji je jasno. Ni pa jasno zakaj NIHČE ne govori o prodaji. Prvo četrtletje je že zdavnaj mimo, kmalu bo polletje, o prodaji pa niti ene novice, kaj šele da bi pisalo kaj o katastrofi kie. Tiskanih revij ne kupujem, morda je tam kaj bilo, ampak na internetu ni nič. Razen Ljubljanskih novic.
To je več kot čudno.

A si lohk še bolj privoščljivo zloben? Samo da sosedu crkne krava stil. :roll:

Ja saj pri Mercedesu je pri Sprinterjih interval na 40k km, pa zna tudi, če menjaš olje na dobrih 20k km, priti do manjših zapletov pri cca. 120k km:

Kolegu je na Passatu iz ene od tistih fenomenalnih serij dušo spustil 2.0TDI in pazi to, je delal servise na manjše intervale.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Pe jun 13, 2014 5:43 am

Od tega če ne zamenjaš olja na 15 tisoč ti ne bo zaribal avto.zariba zaradi šlamparije v tovarni,ko nekaj ni prav narejeno.od poz e menjave olja se nabira svinjarija v motorju in seveda ,če vztrajno držiš intervale na 40 tisoč,potem bi znala mašina tam pri 200 tisoč res kaj ribnit.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe jun 13, 2014 6:22 am

Res je, prav privoščim ji. Pa ne kiji, ki jo bi komot kupil, mi je čisto všeč, čeprav se trenutno malo preveč ceni, ampak njenemu zastopniku. Cel internet je poln komentarjev pod raznimi testi, rdecibaron in podobni, ponižujejo konkurenco, dražjo in cenejšo, celo hyundai, samo da bi lahko hvalili kio, kako so kupci kij pametni in kako jim prodaje raste. Zakaj zdaj ne piše ta človek da prodaja pada?
V Bosni in na Hrvaškem imaš očitno smešne in plačane teste, ne samo od kie, ampak celo od golfa ( http://www.automotosvijet.com/index.php ... motosvijet ), zastopnik za celo bivšo jugo je pa isti.
Ja, do firm s takimi metodami sem zelo privoščljiv.

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Kraj: Ljubljana in Portorož

Napisal/-a Veronika.borghesi Pe jun 13, 2014 7:21 am

Pa ne tega posta vzeti kot napad na V sekto. Meni se zdi to kar sem naštel precej bolj nepošteno in zavajajoče od tega, da pri KII v oglasih ne povedao, da je potrebno imeti dobrih 200 EUR na vsakih 20k KM, da ohraniš garancijo :lol: :lol:

A pri ostalih znamkah so pa servisi zastonj, ali kaj? 8) Res ne razumem zakaj je tukaj toliko skrajnosti in nekega nalaganja o Kijinih garancijah in servisih, o čemer pišejo tisti, ki vozijo predvsem VW. Razumem sicer, da vsak hvali svoj avto, saj ga tudi jaz. Mi pa ni težko zapisati, da bi zlahka imela BMW, če bi si ga lahko privoščila in imela takšno plačo, kot bi jo verjetno imela z dokončanim pravom v Nemčiji. Zato pa imam Kio in z njo sem zadovoljna. :D
Lep in s soncem obsijan dan vam želi

Veronika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe jun 13, 2014 8:36 am

Dr.M3 je napisal/-a:
simply je napisal/-a:Dr. M3 - na koliko km ti predlagaš menjavo olja v BMW M3? In kakšen interval pri Passatu 2.0 TDI? In kakšen pri Kii Ceed 1.4 bencinar. Hvala za mnenje.

Predlagam menjavo kot jo predlaga tovarna. Ampak če tovarna za ne-performance vozila ne more jamčiti za več kot 15k prevoženih na servisni interval se bi jaz vprašal ali človeka zajebavajo (kot že rečeno: nekaterim je čas pomemben faktor in se nam ne da zajebavati po servsih 3x letno) ali ne zaupajo svojim izdelkom. Človek bi pričakoval, da bo vsaj zanesljivost med vodilnimi pa je ista ali še slabša od vozil z intervalom 25k km.

Očitno si totalno trmast. Očitno ne veš kaj dosti o delovanju motorjev in vlogi motornega olja. Ampak to ni nič hudega če ne veš, nihče se ni rodil pameten, se pa da o stvareh pozanimati. Ampak če tako vztrajno trdiš svoje ne da bi se kaj informiral, ti pa nihče ne more pomagati.
Olje je treba menjati na 15 tisoč km ali na eno leto, odvisno kaj je prej. In to velja za kvalitetno sodobno sintetično motorno olje in za avte v normalni vsakdanji uporabi, sicer je priporočljivo še pogosteje menjati.
To je vse, kar mora kdorkoli vedeti o menjavi olja, o razlogih pa si lahko marsikje poišče in prebere, jaz ne bom več razlagal.
Sicer pa naj vsak naredi po svoje, vsak je sam svoje glave mesar.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jun 13, 2014 8:51 am

cc09 je napisal/-a:V Bosni in na Hrvaškem imaš očitno smešne in plačane teste, ne samo od kie, ampak celo od golfa ( http://www.automotosvijet.com/index.php ... motosvijet ),

Se prebral tekst v linku. Človek sicer najbrž malo pretirava (no, jaz poznam samo Golf 5 in 6, nisem še vozil 7, ki jo opisuje).
Ampak vsekakor se pa s piscem 100% strinjam z njegovim zelo odklonilnim mnenjem o Start/Stop sistemu, ki sem ga jaz moral en teden trpeti sicer ne v Golfu, temveč Tiguanu:
"..ovaj Golf je imao i sistemo Stop/Start, koji je jako pohvalan za one sa niskim tlakom. Uspješno ga podiže - čitaj nervira. Semafor, odmah na žuti se mora startovati, a i tada ćete ponekada začuti svirene onih iza vas koji žele da se konačno maknete jer je zeleno uključeno. Zaista ne vidim što bi radi fildžana goriva maltretirao starter motora da dnevno obavi 50 puta više startovanja motora od onoga koji bih imao bez tog sistema, da maltretiram sebe, da maltretiram druge, sve podsjeća na igru grčke nogometne selekcije. "

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe jun 13, 2014 9:38 am

Veronika.borghesi je napisal/-a:
Pa ne tega posta vzeti kot napad na V sekto. Meni se zdi to kar sem naštel precej bolj nepošteno in zavajajoče od tega, da pri KII v oglasih ne povedao, da je potrebno imeti dobrih 200 EUR na vsakih 20k KM, da ohraniš garancijo :lol: :lol:

A pri ostalih znamkah so pa servisi zastonj, ali kaj? 8) Res ne razumem zakaj je tukaj toliko skrajnosti in nekega nalaganja o Kijinih garancijah in servisih, o čemer pišejo tisti, ki vozijo predvsem VW. Razumem sicer, da vsak hvali svoj avto, saj ga tudi jaz. Mi pa ni težko zapisati, da bi zlahka imela BMW, če bi si ga lahko privoščila in imela takšno plačo, kot bi jo verjetno imela z dokončanim pravom v Nemčiji. Zato pa imam Kio in z njo sem zadovoljna. :D

nevem za kaj na tem forumu stalno prihaja do debat z vpletenimi frustracijami iz osebne ravni. Nasploh je opaziti alergene reakcije določenih znamk na druge.

Res redko kdo ali pa nihče ne napiše; kupil sem novega Wartburg-a, pričakoval sem 5. prestav (oglaševanih), dobil samo 4. dolivati moram dvotakt olje, prenašati muke na volanu v mestu in kljub temu je financiranje zelo slabo saj realno preplačaš avto več kot se oglašuje. servisi so počasni in težko priznavajo napake itd..

Veronika danes si marsikdo privošči ceed-a za 14.000eu. se strinjaš? za ta denar si lahko privoščiš tudi malo morje drugih znamk v razredu, malo rabljene tudi premium znamke. Sam sem prešel v 10ih letih iz avta za od točke A do B, do velikostno prilagojenega avta in sedaj avta, ki je pretežno za dušo a hkrati še ekonomsko upravičen. ker delam 40-50kkm na leto ti lahko iz prve roke povem, da ima žal vsak koncern določene modele, letnike, ki imajo velike serijske napake. Če se temu izogneš je razlika v vzdrževanju bore mala. ker v te avte gre podobno litrov olja, cene filtrov so podobne. ostanejo ti še gume katere so v tem razredu od 15 pa do 18col in zavarovanje, ki pač (vsaj kasko še toliko bolj) temelji na vrednosti novega avta. No in po mojih izkušnjah le to zadnje bistveno vpliva na izbiro dražje/cenejše znamke oziroma ekonomičnost. Meni osebno je vredno doplačati to razliko in se mi dohodek ni bistveno spremenil v zadnjih letih. razumem pa tudi ostale, ki jim ni za plačevati premijo na nekaj kar jim nič ne pomeni. Ampak tukaj je tema, ki govori o tem, da se ljudem nekaj podtakne z zavajanjen, česar ne pričakujejo in ne želijo. Marketing je danes vedno bolj agresiven. Sploh čez lužo, kjer lahko neposredno nekaj primerjaš in ogovarjaš/osmešiš konkurenco. Ljudje postajajo ovce, ki padajo na take fore. Vse to prihaja k nam, sicer v olajšani različici. Lahko bi debata tekla o tem, ker je kar nekaj takih, ki imajo slabo izkušnjo.. tisto kar pa pravi M3, pa sodi v drugo temo, saj je naslov te marketing ne pa serijske napake na vozilih in poučevanje o menjavi olja

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe jun 13, 2014 2:30 pm

Dr.M3 je napisal/-a:

V računico sem pozabil všteti dejstvo da VW fahrerji svoja vozila furajo do enega milijona prevoženih da potem vidijo razliko, kam so zlili par 100 EUR. =P

No, zakaj oni ne govorijo o prodaji je jasno. Ni pa jasno zakaj NIHČE ne govori o prodaji. Prvo četrtletje je že zdavnaj mimo, kmalu bo polletje, o prodaji pa niti ene novice, kaj šele da bi pisalo kaj o katastrofi kie. Tiskanih revij ne kupujem, morda je tam kaj bilo, ampak na internetu ni nič. Razen Ljubljanskih novic.
To je več kot čudno.

Ja saj pri Mercedesu je pri Sprinterjih interval na 40k km, pa zna tudi, če menjaš olje na dobrih 20k km, priti do manjših zapletov pri cca. 120k km:

Kolegu je na Passatu iz ene od tistih fenomenalnih serij dušo spustil 2.0TDI in pazi to, je delal servise na manjše intervale.

Torej BMW tovarna predpisuje motorno olje TWS 10W-60 z menjavo na 30.000km za modele M3/M4, M5 in M6.
VW predpisuje menjavo na 30.000km z longlife olji - v Slo je servisni interval na 15.000km - posledično tudi 4 letna granacija.

Vsekakor tisti ki meni da je menjava olja pri vozilih kot so M3 ipd. na 30.000km si ne zasluži naziva Dr. M3 =P

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe jun 13, 2014 2:34 pm

Veronika.borghesi je napisal/-a:

Predvsem z zadnjima dvema stavkoma se popolnoma strinjam. Končno enkrat. :)

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Pe jun 13, 2014 2:52 pm

Dejstvo je, da tisti intervali 25k, 30k in celo 40k so po večini zato, da čimprej kaj crkne in da servisi spet lahko lepo služijo. Čista logika. Koliko je garancije bo motor že zdržal in če boš imel avto do 100 ali 150kkm verjetno ne bo nekih problemov, pri 250, 300 ali celo več kkm pa bo razlika med avtomobiloma, ki sta delala servis en npr. na 15kkm, drugi pa na 30kkm ogromna. Dober primer so recimo malo starejši renaultovi dizli. Pri tistih ki delajo servise na 30kkm lahko verjetno na prste ene roke preštejemo koliko je takih, ki so naredili 200 ali 300kkm brez težav z motorjem. Takšnih, ki pa imajo servise od novega na 15 ali celo 10kkm, pa sem jih že nekaj videl brez težav tudi po precej prevoženih km. Jaz imam tudi na svojem interval na 20kkm, pa mi na misel ne pride, da bi olje menjaval na kaj več kot 10kkm ali eno leto (ajde če bi delal kakšne velike relacije bi mogoče podaljšal na 15kkm). Olje in filter prideta tistih 30€ ali malenkost več in toliko že napraskam skupaj (menjam sam), pa sem ziher, da skrbim za motor, kot je treba, ne pa kot predpisuje tovarna...

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Pe jun 13, 2014 3:35 pm

Malo za hec bi bilo zanimivo narediti primerjavo koliko stane recimo od 0-300k km strošek menjave olja na 10,20 in 30k km. In izračunat koliko bi bil strošek menjave okvarjenih delov, ki bi lahko nastala zaradi vožnje s iztrošenim oljem.
Sam ne vidim poante menjave olja na 10k km, ne vem zakaj v Nemčiji potrebujejo toliko inženirjev na področju razvoja tehnologij olj in maziv. Če tovarna predpiše menjavo olja na 30k km z oljem ustreznega standarda ne vidim razloga zakaj bi ga moral menjati prej, sicer pa imajo avti sedaj senzor za olje in potem BC javi kdaj je optimalni čas za menjavo.

Doma ima naš dizel pri 130 2.200 obratov, star 4 leta in skoraj 200k km, kaj mu lahko lepšega ponudim vsak dan. Pa, da bi moral avto na vsakih par mesecev peljati na servis :huh:

Mislim, da ni več toliko mehanskih okvar, ampak so bolj električne.

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt Pe jun 13, 2014 6:55 pm

Kaj porečete na to:
Scenic 1.6 16V, 2001, servisiran glede na vzdrževalna navodila - servisni interval 30.000 km oz. 2 leti, olje elf, jermen in vodna črpalka vsakih 6 let, sedaj star 13 let, 175.000 km.
Vse b.p., edina večja težava so bile vžigalne tuljave - tipski feler, drugo pa starosti in našim cestam primerno (manšete, končniki, amortizerji, ležaji...)
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 So jun 14, 2014 12:17 am

nejc1 je napisal/-a:Dejstvo je, da tisti intervali 25k, 30k in celo 40k so po večini zato, da čimprej kaj crkne in da servisi spet lahko lepo služijo. Čista logika. Koliko je garancije bo motor že zdržal in če boš imel avto do 100 ali 150kkm verjetno ne bo nekih problemov, pri 250, 300 ali celo več kkm pa bo razlika med avtomobiloma, ki sta delala servis en npr. na 15kkm, drugi pa na 30kkm ogromna. Dober primer so recimo malo starejši renaultovi dizli. Pri tistih ki delajo servise na 30kkm lahko verjetno na prste ene roke preštejemo koliko je takih, ki so naredili 200 ali 300kkm brez težav z motorjem. Takšnih, ki pa imajo servise od novega na 15 ali celo 10kkm, pa sem jih že nekaj videl brez težav tudi po precej prevoženih km. Jaz imam tudi na svojem interval na 20kkm, pa mi na misel ne pride, da bi olje menjaval na kaj več kot 10kkm ali eno leto (ajde če bi delal kakšne velike relacije bi mogoče podaljšal na 15kkm). Olje in filter prideta tistih 30€ ali malenkost več in toliko že napraskam skupaj (menjam sam), pa sem ziher, da skrbim za motor, kot je treba, ne pa kot predpisuje tovarna...

Če pravilno razumem:
- tovarne se namerno odpovedujejo denarju, ko namesto na 10 ali 15k km zahtevajo menjavo olja na 25k km
- tovarne se namerno blamirajo naokoli, ker so intervali 25, 30 ali celo 40k km namenjeni temu, da čimprej kar crkne, da lahko spet služijo

Dober si... :] Kaj jeste, da pišete takšna protislovja?

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 So jun 14, 2014 12:18 am

knt je napisal/-a:Kaj porečete na to:
Scenic 1.6 16V, 2001, servisiran glede na vzdrževalna navodila - servisni interval 30.000 km oz. 2 leti, olje elf, jermen in vodna črpalka vsakih 6 let, sedaj star 13 let, 175.000 km.
Vse b.p., edina večja težava so bile vžigalne tuljave - tipski feler, drugo pa starosti in našim cestam primerno (manšete, končniki, amortizerji, ležaji...)

Zavajajoč marketing 8)

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 So jun 14, 2014 12:20 am

matayus je napisal/-a:Malo za hec bi bilo zanimivo narediti primerjavo koliko stane recimo od 0-300k km strošek menjave olja na 10,20 in 30k km. In izračunat koliko bi bil strošek menjave okvarjenih delov, ki bi lahko nastala zaradi vožnje s iztrošenim oljem.
Sam ne vidim poante menjave olja na 10k km, ne vem zakaj v Nemčiji potrebujejo toliko inženirjev na področju razvoja tehnologij olj in maziv. Če tovarna predpiše menjavo olja na 30k km z oljem ustreznega standarda ne vidim razloga zakaj bi ga moral menjati prej, sicer pa imajo avti sedaj senzor za olje in potem BC javi kdaj je optimalni čas za menjavo.

Doma ima naš dizel pri 130 2.200 obratov, star 4 leta in skoraj 200k km, kaj mu lahko lepšega ponudim vsak dan. Pa, da bi moral avto na vsakih par mesecev peljati na servis :huh:

Mislim, da ni več toliko mehanskih okvar, ampak so bolj električne.

Da slovencu kaj preskoči v glavi traja desetletja. Vsekakor obstaja boljše zapravljen denar, kot pa menjava olja na 10k km. Razen seveda, če vse skrbi kako se bo vozil Čamile, ki bo 10i lastnik vozila, na katerem se je menjalo olje na 10k km. =P

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So jun 14, 2014 12:43 am

Iz pravilnika
3.5 - nedovoljeno je pisanje ali citiranje večih post-ov zaporedoma (zato se uporablja funkcijski gumb "uredi" ali pa z novim forumom funkcija "citiraj" - desni spodnji del prispevka). V kolikor se stvar kljub opozorilu nadaljuje, se uporabnika onemogoči.

:evil: :?:

MadIggy
Novinec

Napisal/-a MadIggy So jun 14, 2014 7:45 am

Jaz sem zasledil že kar nekaj highmilerjev, ki po tujih forumih zagovarjajo menjavo olja prej kot na 15.000km, verjetno imajo že svoje razlogo. Po drugi strani pa povprečni voznik, ki dela ravno teh 15k/leto nikoli ne naredi toliko km z enim avtom, da bi se mu poznalo.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So jun 14, 2014 7:54 am

Dr.M3 je napisal/-a:Če pravilno razumem:
- tovarne se namerno odpovedujejo denarju, ko namesto na 10 ali 15k km zahtevajo menjavo olja na 25k km
- tovarne se namerno blamirajo naokoli, ker so intervali 25, 30 ali celo 40k km namenjeni temu, da čimprej kar crkne, da lahko spet služijo

Dolgi intervali so tudi svojevrstna marketinška poteza - povprečen kupec nima kaj dosti pojma, zdi se mu pa fino, da bo prišparal tistih nekaj deset evrov, pa je tako odločitev o nakupu takega avta bolj privlačna.. Ampak saj pravim, jaz ne bom več razlagal, naj si vsak poišče sam. Recimo pogooglaj "oil sludge".

Da slovencu kaj preskoči v glavi traja desetletja. Vsekakor obstaja boljše zapravljen denar, kot pa menjava olja na 10k km. Razen seveda, če vse skrbi kako se bo vozil Čamile, ki bo 10i lastnik vozila, na katerem se je menjalo olje na 10k km

Vem kaj hočeš povedati, ampak to ni zaradi Čamileta. Pač dokler avto imaš, je zaradi sebe fajn imeti vzdrževano in optimalno delujoče vozilo, s katerim se čimbolj zanesljivo kadarkoli kam pelješ.

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus So jun 14, 2014 8:38 am

http://www.motorweek.org/features/goss_ ... g_life_oil
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil
Malo branja

http://www.boschautoparts.com/Filters/P ... x#overview
Filtri za LL olje

Mimo grede, čudi me, zakaj še ni višje ekološke takse za odpadna motorna olja. Zdaj si pa izračunate koliko odpadnega olja bi zbrali, če bi vsi olje menjavali na 10k km. Nihče ob tem ne pomisli na okolje.

Veron
Novinec

Napisal/-a Veron So jun 14, 2014 11:12 am

je*eš okolje, itq je že vse uničeno... poglej sam okol sebe pa hitr vidš kaj vse šiba v okolje, tistih nekaj olj več ne bo ustvarilo razlike
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov