cc09 je napisal/-a:Če bi meni v 6 letih avto 4x pojamral, da bi moral na izredni servis in plačat 50 evrov (ali koliko že je?) ne bi ravno govoril okoli, da z DPF-jem ni nobenega problema. A bi res moral crknit po 120,000 km, da bi rekli, da to ni dobra stvar? Saj je še v garanciji skoraj.
Tudi meni se zdi, da so ti novi dizli in DPF-ji eno veliko sranye. V bistvu dizli nasploh. Pa sem ga še do lani imel (1.9 TDI 77 kW, drugače prav fajn motor), ampak tako z individualnega kot z družbenega vidika je današnja razširjenost dizlov pri nas in drugod v Evropi, v bistvu napaka.
Dizelski motor je za velike tovornjake, pa za delovne stroje in delovna vozila (kjer je poleg nizke porabe, pomemben tudi navor), pa mogoče še za tiste med 'običajnimi' vozniki, ki dejansko vozijo par sto km dnevno oziroma 40, 50 in več tisoč km letno.
Dizelski motorji (turbodizelski natančneje) so za posameznega evropskega voznika privlačni zato, ker ponujajo dokaj dobre zmogljivosti za še znosne stroške.
Namreč vsak ki vozi avto, želi da je pod havbo dovolj zmogljiva mašina, ki se v običajni vsakdanji vožnji spodobno odzove, ko pritisneš na gas. Še do pred nekaj leti je večina vozila atmosferske bencinske štirivaljnike do okoli 1.2-1.6 litra prostornine, ki so v bistvu precej ubogi. Če si hotel dober odziv motorja, to ni bilo to. Pravilna rešitev bi bila uporaba normalnega motorja, primernega teži sodobnih avtov, kar seveda pomeni V6 ali V8 atmosferski bencinar. Žal je s finančnega vidika to v večini Evrope zelo nepraktično, ker požrešna država čisto preveč obdavčuje gorivo, pogosto (kot recimo Slovenija) pa svinjsko obdavči že zgolj posedovanje takih 'luksuznih' motorjev.
Zato je že pred leti za marsikoga edina kolikor toliko dosegljiva alternativa bila, da si pač kupil turbodizel cca dva litra prostornine, kjer si dobil vsaj malo tiste zaželjene uporabne moči (pravilneje povedano, navora), pa so bili ob tem še kolikor-toliko humani stroški registracije, zavarovanja in goriva.
Zase vem, da ko sem pred leti kupil Golfa TDI, je bila odločitev zanj zgolj zaradi boljše odzivnosti v primerjavi s stroškovno podobnim 1.6 bencinarjem. Glede na svojo kilometrino nisem dramatično prišparal pri gorivu (če ta prihranek uravnotežim z višjo nabavno ceno), in to mi je bilo jasno že pred nakupom.
Se mi zdi, da so se milijoni Evropejcev nad turbodizli navdušili ne samo zaradi nižje porabe, temveč ker je bil to v EU edini način da lahko voziš vsaj približno normalno zmogljivo mašino, pa ob tem ne bankrotiraš.
Rezultat je od dizlov zasvinjan zrak v Evropi, kar naj bi omilili DPF filtri in podobna šara, ki pa posameznim lastnikom/voznikom prinašajo le še dodatne težave in stroške.