Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

čare
Mojster foruma

Re: Dilema - koliko vreden avto kupiti

Napisal/-a čare Po maj 26, 2014 7:12 pm

Pa glej,če ti obrok ne bo igral neke silne vloge ne vidim problema,če pa bi zarad tega žrl zelje pa krompir potem pa jasno da ne.Ne razumem pa nekoga ki pravi da se nikoli ne bi zapufal za rabljen avto...A za novega bi pa se??Kje je razlika??

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Po maj 26, 2014 7:15 pm

Najbolje veš sam... če si sposoben imet kredit in živet z njim na nivoju kot tebi ustreza, zakaj pa ne. Sam sem bil pred kratkim na istem, menjal varčnega dizla za bencinarja + 2 leti krede. Nekaj časa sem odlašal potem sem si pa rekel, samo enkrat se živi. Je pa to lažje sedaj ko še ni otrok in drugih stroškov. So pa menjave avtomobilov v večini primerov iracionalne narave, drugače bi se vsi z starimi avtomobili vozil. Nabavna cena + nekaj vzdrževanja težko pokrije razliko novega avta za 15k+.

Se pa za 6k in za 10k da dobit spodoben avto, ki bo brez problemov šel še dolgo samo ni jih veliko. :)

EDIT: no kot je čare reku. :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To maj 27, 2014 7:19 am

čare je napisal/-a:Pa glej,če ti obrok ne bo igral neke silne vloge ne vidim problema,če pa bi zarad tega žrl zelje pa krompir potem pa jasno da ne.Ne razumem pa nekoga ki pravi da se nikoli ne bi zapufal za rabljen avto...A za novega bi pa se??Kje je razlika??
WTF kje je razlika? Poglej, kaj vse se rabljeno prodaja z dizelskim motorjem in kako zanesljive so take zadeve. Da bi še kredit vzel za tako nesigurnost? Da plačuješ kredit, zraven pa še kakšnega jurčka ali dva za kakšno okvaro, ki nastane zaradi nevzdrževanja prejšnjega lastnika ali prikrivanja kilometrine.
Kvečjemu za novega, z vsaj 4 leta garancije.
Vsaj meni se zdi logično, rabljenega kupim do max 6k€; vse kar je več, se bom stegnu za novega, če mi bodo to dopuščale finance.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher To maj 27, 2014 9:06 am

Energetik81 je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Pa glej,če ti obrok ne bo igral neke silne vloge ne vidim problema,če pa bi zarad tega žrl zelje pa krompir potem pa jasno da ne.Ne razumem pa nekoga ki pravi da se nikoli ne bi zapufal za rabljen avto...A za novega bi pa se??Kje je razlika??
WTF kje je razlika? Poglej, kaj vse se rabljeno prodaja z dizelskim motorjem in kako zanesljive so take zadeve. Da bi še kredit vzel za tako nesigurnost? Da plačuješ kredit, zraven pa še kakšnega jurčka ali dva za kakšno okvaro, ki nastane zaradi nevzdrževanja prejšnjega lastnika ali prikrivanja kilometrine.
Vsaj meni se zdi logično, rabljenega kupim do max 6k€; vse kar je več, se bom stegnu za novega, če mi bodo to dopuščale finance.

Se strinjam. Glede na to, da je avto lahko zelo minljiva stvar, kupujem avte samo še v vrednosti okrog 15% gotovine. Seveda taki avtomobili niso novi. :)

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla To maj 27, 2014 9:18 am

Jaz sem kupil bmw 530 d avtomatika za 3000 eur in dal za razne lepotne in malenkostne popravke še kakih 1000 eur.avto je sedaj kot nov.nima nobene hibe niti čričkov v kabini.nikoli nisem naletel na kaj takšnega niti na novem vozilu.
Najslabše je bilo ko sem kupoval dve tri leti stare.takrat je treba vse popravljat.na stari kanti je v glavnem vse zrihtano.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 27, 2014 10:11 am

gaszajla je napisal/-a:Jaz sem kupil bmw 530 d avtomatika za 3000 eur in dal za razne lepotne in malenkostne popravke še kakih 1000 eur.avto je sedaj kot nov.nima nobene hibe niti čričkov v kabini.nikoli nisem naletel na kaj takšnega niti na novem vozilu.
Najslabše je bilo ko sem kupoval dve tri leti stare.takrat je treba vse popravljat.na stari kanti je v glavnem vse zrihtano.

Načeloma je res, da zna biti obdobje po garanciji najbolj problematično. Vsekakor pa to, da je tvoj 530d za 3k € zahteval le 1000€ in je zdaj kot nov, prej sreča kot ne - oz. iluzija, če pogledaš z vidika motorja. Vprašanje je, koliko časa bo "kot nov". Problem pri tako starih dizlih ni delno-potrošni material (podvozje, zavore, sklopke itd.), problem je to, da z nekaj smole menjuješ komponente na motorju, ki nikakor niso poceni. Če npr. ni bilo še nič zamenjano (turbina, šobe itd.), je velika verjetnost, da boš moral menjavat ravno ti. Nikakor ni nujno, niso pa to verjetnosti okvar, katere bi jaz lahkega srca privoščil ostalim.

Zato je pri dizlih, ki človeku služijo za malo večjo kilometrino (prevoz v službo - koristno je torej tudi to, da je avto precej zanesljiv) bolj pametno kupovati novejše - jaz bi rekel, da je 6-7k € za avto nižje klase, kot je BMW serija 5, že solidno. Saj je čist možno, da je treba menjat kakšne bedarije, ampak vkolikor so kilometri realni in avto redno servisiran, je motor sigurno v boljšem stanju kot pri tistih za 3k € - logika. Že samo dejstvo, da 75% dizlov dela 25k km/leto+ pove, da bodo 10 let stari avti v povprečju imeli minimalno 250k km, 300k km pa je že občutljiva kilometrina, saj tu nekje proizvajalci določijo "end time" avtomobila - torej, do tukaj nekje morajo komponente kot so menjalnik, blok/glava motorja, ojnični ležaji itd. (torej ne-potrošni material) zdržati, kar je več je pa bonus ali z drugimi besedami (z vidika uporabnika) sreča. Ker se tako natančno dizajnirati seveda ne da, jih velika večina ob primernem vzdrževanju BP zdrži 400k km+, ampak vseeno...če se avto kupuje za daljše obdobje je to vsekakor potrebno upoštevati.

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla To maj 27, 2014 11:51 am

Motor 3,0d je neuničljiv.periferija je bila sproti menjavana.normalno vzdrževano.drugače taki avti začnejo bolj nagajat okrog 500 tisoč kilometrov.in nič nisem imel sreče ampak sem dobro gledal,ko sem ga kupil.to kar eni govorijo 250000 vse hin je res ampak na prevrtenih števcih iz 500.
No v resnici sem porabil 1300.v tej ceni je zrihtana turbina,ki pa ni crknla samo jaz sem pikolovski pa je nisem hotel poslušat.naprej,zrihtana abs centrala,zamenjana platišča,na podvozju je bilo popravil za 26 eur.zračnosti nobene.zamenjal sem prve zavore komplet in zadnje ploščice.avtomatski menjalnik je austaš zamenjan.nekdo se je pred menoj dal v strošek,ker je to menjalnik od gm,ki res crkne do 200 tisoč.in pri najboljši volji ne najdem več nobene napake niti črički se ne oglašajo.ja pa pločevino sem uredil od bušk na suho za 100 eur.
In neka malenkost je bila na enem šlaufku od boš pumpe.
Drugače pa vidim pod havbo periferija zgledno porihtana.nov hladilnik itd.
Prvi pogoj je pa bil,da ni nobene rje in,da niti slučajno ni štrihan naknadno.je pa trajalo dober mesec zadevo najt.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 27, 2014 6:22 pm

gaszajla je napisal/-a:Motor 3,0d je neuničljiv.periferija je bila sproti menjavana.normalno vzdrževano.drugače taki avti začnejo bolj nagajat okrog 500 tisoč kilometrov.in nič nisem imel sreče ampak sem dobro gledal,ko sem ga kupil.to kar eni govorijo 250000 vse hin je res ampak na prevrtenih števcih iz 500.
No v resnici sem porabil 1300.v tej ceni je zrihtana turbina,ki pa ni crknla samo jaz sem pikolovski pa je nisem hotel poslušat.naprej,zrihtana abs centrala,zamenjana platišča,na podvozju je bilo popravil za 26 eur.zračnosti nobene.zamenjal sem prve zavore komplet in zadnje ploščice.avtomatski menjalnik je austaš zamenjan.nekdo se je pred menoj dal v strošek,ker je to menjalnik od gm,ki res crkne do 200 tisoč.in pri najboljši volji ne najdem več nobene napake niti črički se ne oglašajo.ja pa pločevino sem uredil od bušk na suho za 100 eur.
Prvi pogoj je pa bil,da ni nobene rje in,da niti slučajno ni štrihan naknadno.je pa trajalo dober mesec zadevo najt.

Ok, torej si svojo domačo nalogo dobro opravil. Težko pa je takšno pikolovskost ekstrapolirati na ostale ljudi, ki so lahko tudi manj vešči, lahko se jim bolj mudi itd.

Je pa res, da se vse začne in konča pri vzdrževanju in načinu vožnje avtomobila.

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla To maj 27, 2014 7:08 pm

Daedalus je napisal/-a:
gaszajla je napisal/-a:Motor 3,0d je neuničljiv.periferija je bila sproti menjavana.normalno vzdrževano.drugače taki avti začnejo bolj nagajat okrog 500 tisoč kilometrov.in nič nisem imel sreče ampak sem dobro gledal,ko sem ga kupil.to kar eni govorijo 250000 vse hin je res ampak na prevrtenih števcih iz 500.

Ok, torej si svojo domačo nalogo dobro opravil. Težko pa je takšno pikolovskost ekstrapolirati na ostale ljudi, ki so lahko tudi manj vešči, lahko se jim bolj mudi itd.

Je pa res, da se vse začne in konča pri vzdrževanju in načinu vožnje avtomobila.

Čisto vsak je lahko pazljiv pri tem.tukaj ni izgovora.hočem samo dobronamerno pomagat,ker vidim kako prodajalci nategujejo kupce.
Glede vzdrževanja je računica enostavna.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To maj 27, 2014 8:17 pm

Energetik81 je napisal/-a:

E e točno ti si ta.Ti 6 jurjev maš ostali pa najbrž da nimajo 6 jurjev na rezervi in tak ki nima 6 jurjev viška potem nima tudi za nov avto in tak potem vzame kredit za star avto a ne.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul To maj 27, 2014 8:34 pm

Cefizelj je napisal/-a:Najbolje veš sam... če si sposoben imet kredit in živet z njim na nivoju kot tebi ustreza, zakaj pa ne. Sam sem bil pred kratkim na istem, menjal varčnega dizla za bencinarja + 2 leti krede. Nekaj časa sem odlašal potem sem si pa rekel, samo enkrat se živi. Je pa to lažje sedaj ko še ni otrok in drugih stroškov. So pa menjave avtomobilov v večini primerov iracionalne narave, drugače bi se vsi z starimi avtomobili vozil. Nabavna cena + nekaj vzdrževanja težko pokrije razliko novega avta za 15k+.

Se pa za 6k in za 10k da dobit spodoben avto, ki bo brez problemov šel še dolgo samo ni jih veliko. :)

Za avto pufat se mi ne zdi smiselno.
Samo enkrat se živi, lahko potem rečes skoraj za vsako stvar, pa si potem skoz brez.
Tako, da moraš biti malo racionalen.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp To maj 27, 2014 8:50 pm

Prodam toyota auris 2.0 D 2011 bela 50.000 km, pa 206 vzamemv račun

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj To maj 27, 2014 11:04 pm

emozul je napisal/-a:
Cefizelj je napisal/-a:Najbolje veš sam... če si sposoben imet kredit in živet z njim na nivoju kot tebi ustreza, zakaj pa ne. Sam sem bil pred kratkim na istem, menjal varčnega dizla za bencinarja + 2 leti krede. Nekaj časa sem odlašal potem sem si pa rekel, samo enkrat se živi. Je pa to lažje sedaj ko še ni otrok in drugih stroškov. So pa menjave avtomobilov v večini primerov iracionalne narave, drugače bi se vsi z starimi avtomobili vozil. Nabavna cena + nekaj vzdrževanja težko pokrije razliko novega avta za 15k+.

Samo enkrat se živi, lahko potem rečes skoraj za vsako stvar, pa si potem skoz brez.

Lahko rečeš, samo noben ni reku da rečeš. Vsak ma svoje prioritete v življenju, meni je trenutno pač avto. Tebi se pač ne zdi smiselno, meni se pa ne zdi smiselno dajat denarja za druge stvari (ne poznam te, tako da ne vem kakšne so tvoje prioritete). Če si pa v življenju nič ne privoščiš zase... hjah... meni pogled na kupček denarja ne prinaša veselja, komur pa, pa naj ima svoje veselje. :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr maj 28, 2014 7:33 am

Cefizelj je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:

Lahko rečeš, samo noben ni reku da rečeš. Vsak ma svoje prioritete v življenju, meni je trenutno pač avto. Tebi se pač ne zdi smiselno, meni se pa ne zdi smiselno dajat denarja za druge stvari (ne poznam te, tako da ne vem kakšne so tvoje prioritete). Če si pa v življenju nič ne privoščiš zase... hjah... meni pogled na kupček denarja ne prinaša veselja, komur pa, pa naj ima svoje veselje. :)

To je nekaj, kar se bomo Slovenci morali še naučiti. Kupček denarja (pa ne govorim zdaj o 10k€+!) ni samo kupček denarja, ki ti ne prinaša veselja, ampak je tudi varnost, zlata rezerva, "buffer". Če človek vse prihranke zagoni za avto, potem nepredvideni stroški v življenju hitro postanejo nočna mora, ki te pahne v minus ali pa zahteva nov kredit. Ne pravim, da si ti tak, ampak zagovarjati to, da se porabi ves denar za stvari, ki te pač veselijo, je nesmisel - eno obdobje življenja (pa res ne rabi bit dolgo) pač "žrtvuješ", da si prihraniš ne za avto, ampak za zlato rezervo. Seveda je tu govora o ljudeh, pri katerih finance niso brez skrbi.

In še vedno ostaja dejstvo, da je avto najslabša možna naložba, tako da vsi tisti, katere vas avto tako veseli, da ste vanj pripravljeni veliko vlagati...ste pač malo na*ebali. :mrgreen: Ampak kot si že sam rekel, vsakemu svoje in tega se verjetno vsi tudi zavedate in je pač kalkuliran riziko oz. žrtev.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 28, 2014 9:02 am

Daedalus je napisal/-a:To je nekaj, kar se bomo Slovenci morali še naučiti. Kupček denarja (pa ne govorim zdaj o 10k€+!) ni samo kupček denarja, ki ti ne prinaša veselja, ampak je tudi varnost, zlata rezerva, "buffer". Če človek vse prihranke zagoni za avto, potem nepredvideni stroški v življenju hitro postanejo nočna mora, ki te pahne v minus ali pa zahteva nov kredit. Ne pravim, da si ti tak, ampak zagovarjati to, da se porabi ves denar za stvari, ki te pač veselijo, je nesmisel - eno obdobje življenja (pa res ne rabi bit dolgo) pač "žrtvuješ", da si prihraniš ne za avto, ampak za zlato rezervo. Seveda je tu govora o ljudeh, pri katerih finance niso brez skrbi.

In še vedno ostaja dejstvo, da je avto najslabša možna naložba, tako da vsi tisti, katere vas avto tako veseli, da ste vanj pripravljeni veliko vlagati...ste pač malo na*ebali. :mrgreen: Ampak kot si že sam rekel, vsakemu svoje in tega se verjetno vsi tudi zavedate in je pač kalkuliran riziko oz. žrtev.

To Slovence še čaka. Čaka jih tudi še spoznanje, da bo treba imeti penzijski sklad. Verjetno je "buffer" vsaj 10k€. Ko ostaneš brez službe vidiš, da je to drobiž.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Sr maj 28, 2014 9:57 am

To je nekaj, kar se bomo Slovenci morali še naučiti. Kupček denarja (pa ne govorim zdaj o 10k€+!) ni samo kupček denarja, ki ti ne prinaša veselja, ampak je tudi varnost, zlata rezerva, "buffer". Če človek vse prihranke zagoni za avto, potem nepredvideni stroški v življenju hitro postanejo nočna mora, ki te pahne v minus ali pa zahteva nov kredit. Ne pravim, da si ti tak, ampak zagovarjati to, da se porabi ves denar za stvari, ki te pač veselijo, je nesmisel - eno obdobje življenja (pa res ne rabi bit dolgo) pač "žrtvuješ", da si prihraniš ne za avto, ampak za zlato rezervo. Seveda je tu govora o ljudeh, pri katerih finance niso brez skrbi.

Nikjer nisem trdil, da si brez zlate rezerve, vsaj jaz osebno nisem. In ravno zato sem vzel puf za avto, ker je v končni fazi vseeno ali počakam z nakupom 2 leti in potem na keš kupim avto ali pa vzamem danes kredo, preplačam 200-300€ kredita v vmesnem času pa sem ubistvu brez iste količine denarja, ki ga "dajem na stran".

Kot sem rekel že na začetku, ne gre za brezglavo pufanje, gre za zavestno odločitev pri kateri veš da boš lahko ohranjal nivo življenja ki ti ustreza. Veliko je pa tudi na tem ali se kupuje 10 let star BMW sumljivega porekla za zadnje pfeninge ali pa nek hatchback star 2 leti. Pri vsakem gre lahko kaj narobe samo finančna kalkulacija je malo drugačna. In s5, meni to ustreza, tebi ne, kaj pa avtorju ustreza pa noben od nas ne ve.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr maj 28, 2014 10:19 am

Daedalus je napisal/-a:To je nekaj, kar se bomo Slovenci morali še naučiti. Kupček denarja (pa ne govorim zdaj o 10k€+!) ni samo kupček denarja, ki ti ne prinaša veselja, ampak je tudi varnost, zlata rezerva, "buffer". Če človek vse prihranke zagoni za avto, potem nepredvideni stroški v življenju hitro postanejo nočna mora, ki te pahne v minus ali pa zahteva nov kredit. Ne pravim, da si ti tak, ampak zagovarjati to, da se porabi ves denar za stvari, ki te pač veselijo, je nesmisel - eno obdobje življenja (pa res ne rabi bit dolgo) pač "žrtvuješ", da si prihraniš ne za avto, ampak za zlato rezervo. Seveda je tu govora o ljudeh, pri katerih finance niso brez skrbi.

Kaj pa je potem sploh dobra naložba? Saj vse kar kupiš je izguba denarja nova televizija, nov mobi, nov avto, potovanje ... Imaš pa nekaj od tega, če seveda hočeš to imeti. Kaj imaš od tega, da celo življenje samo shranjuješ denar na neko mesto, v življenju pa ne uživaš, ker ti je škoda zapravit vsak cent. Kaj imaš od tega, da boš imel ko boš v penziji velik kup denarja, če pa potem ne boš imel zdravje, da bi npr. šel na kakšno potovanje, da bi lahko vozil avto...

Je pa res, da se nebi niti sam za-kreditiral do konca življenja. Toda par 1000€ še bi šlo, če zaradi tega nebi nič slabše živel.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 28, 2014 10:36 am

matejxx je napisal/-a:

Kaj pa je potem sploh dobra naložba? Saj vse kar kupiš je izguba denarja nova televizija, nov mobi, nov avto, potovanje ... Imaš pa nekaj od tega, če seveda hočeš to imeti. Kaj imaš od tega, da celo življenje samo shranjuješ denar na neko mesto, v življenju pa ne uživaš, ker ti je škoda zapravit vsak cent. Kaj imaš od tega, da boš imel ko boš v penziji velik kup denarja, če pa potem ne boš imel zdravje, da bi npr. šel na kakšno potovanje, da bi lahko vozil avto...

Je pa res, da se nebi niti sam za-kreditiral do konca življenja. Toda par 1000€ še bi šlo, če zaradi tega nebi nič slabše živel.

Tukaj ne govorimo o naložbah ampak (po tvoji definiciji) o racionalni izgubi denarja. Termina naložbe in nakupovanje ne gresta skupaj v istem stavku. Podobno te lahko vprašam, kaj boš (ko boš star in brez ficka po možnosti z dolgovi) imel od tega, da si v življenju imel vse "must have" vetrnice ali zvezde? Ugleda ravno ne boš žel med vrstniki. :)

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Sr maj 28, 2014 10:55 am

Sicer je tole že težek off topic samo... zakaj predpostavljaš da boš na stara leta brez ficka in z dolgovi če boš pri mladih letih vzel par tisoč evrov posojila, ki bo odplačano v par letih? In zakaj bi iskal ugled med vrstniki? Če misliš da vsi kupujemo/jo avtomobile zaradi sosedov se hudo motiš. Ta izkrivljena percepcija tipičnega slovenceljna, ki živi od kruha in vode da ima lahko BMWja, ti je očitno čist preveč stopila v glavo.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 28, 2014 11:07 am

Cefizelj je napisal/-a:Sicer je tole že težek off topic samo... zakaj predpostavljaš da boš na stara leta brez ficka in z dolgovi če boš pri mladih letih vzel par tisoč evrov posojila, ki bo odplačano v par letih? In zakaj bi iskal ugled med vrstniki? Če misliš da vsi kupujemo/jo avtomobile zaradi sosedov se hudo motiš. Ta izkrivljena percepcija tipičnega slovenceljna, ki živi od kruha in vode da ima lahko BMWja, ti je očitno čist preveč stopila v glavo.

Imaš prav, res je težak off topic.

Če imaš dovolj velike prihodke, kredita ne potrebuješ. Če pa ga vzameš, imaš očitno premalo samokontrole.

Če imaš povprečne slovenske prihodke, je "partisočevrovposojila" lahko velika napaka ob neljubih scenarijih.

Nič ni bolj bedno od starčka, ki je v življenju vse zagonil.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov