Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Re: Clio grandtour vs. citroen elysee/peugeot 301

Napisal/-a UDO1 Po jun 30, 2014 1:31 am

+ da se ponuja nova oktavija za 16 jurjev (60% čez budget), ob tem pa se kot prednost izpostavi "nizko cestnino (1.2 motor)" kjer se profitira 34€ na leto napravm kakšni 1.8 mašini :D Pa kr neke kredite bi jemali, ker so brez obresti - pol se že skor splača stegnit do superba...ker tut tam bo za polog 10 jurjev dovolj, pol pa še sam mesečne obroke plačuješ :roll: . Aja to odpade, ker ni superba z 1.2 tsi in je potem cestnina dražja...ah ja. :roll:

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Po jun 30, 2014 7:38 am

DePalmo je napisal/-a:Sicer se nisem hotel vtikati v debato, ampak čez tole pa ne morem. Gospa/gospodična hoče avto s katerim nebo imela težav a vi priporočate TSI motorje in renaulte :roll: Sram naj vas bo!

Škoda 1.2 TSI, sicer rapid a je verjetno isti motor: viewtopic.php?f=6&t=101140
Avto je bil kupljen nov!

Na splošno o TSI motorjih: viewtopic.php?f=6&t=83936
50 strani!! Kateri drug motor je še dvignil toliko prahu?

O renaultih pa sploh nebom izgubljal besed, se bi pa pridružil mislim da se pošteno razmisli in se raje kupi rabljenega bencinarja. Se dobi največ za ta denar, ker dan danes tudi nov avto ni garancija za mir pred servisi. Osebno vem da če bi imel 15.000 evrov za avto, na novega nebi niti pomislil, iskal bi nekje od 3 do 10 let staro.

popolnoma se strinjam s tabo, razen v primeru, če kupi novega cliota karavan.

zadeve so malo drugačne kakor pri problematičnih dizlih (sploh rabljenih) in mislim, da bi znal biti katerokoli avto izmed naštetih dost soliden nakup (clio ali citroen). Sam bi vzel izmed primerjave cliota.
Najprej je treba na test in narest vsaj en krog, kjer se vidi poraba, počutje v avtu in to je to.
obvezno se pozanima še o stroških rednega vzdrževanja ter kje ima kvalitetnega serviserja in ne šalabajzarja od pooblaščenca.

Kakorkoli boš tukaj spraševala, ti bo vsak predlagal kar ima sam oziroma je pristaš in moraš malo jemati z rezervo.

vsi komentariji, ki so pa da je rapid oh in sploh ali vsi avti tam 15 in več tisoč - fantje zbudite se. Vsak izmed nas najbolje pozna svojo finančno konstrukcijo in tudi koliko je dejansko posameznik pripravljen sploh dati za avtomobil.

lp

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Po jun 30, 2014 12:18 pm

@radar: strinjam se da sem predlagal dražji avto od budgeta, predlagalci octavije pa streljajo v prazno ker to je veliko nad budgetom.

Druga stvar tsi v octaviji ni isti kot v rapidu(depalmo nimaš pojma), in zato sem za rapida napisal obvezno dizel, ker to je preizkušen motor brez večjih serijskih "napak".

tretja stvar clio grandtur dizel 75 konjev stane približno isto kot škoda rapid spaceback 1.6 90 konjev dizel, nekje okoli 13.500 s popustom. (In za družino na dolgi rok se splača dizel). In ja rapid je superioren glede na clia grandtour beri dalje:
rapid 6 airbagov, clio grandtur 4 airbage,
rapid neprimerno več potniškega prostora s tem večja varnost za noge in glavo,
rapid doplačilo za sistem regeneracije in start stop ne glede na nivo opreme(pri clio samo dinamic),
in še tretja stvar, 6 let garancije ne glede na način plačila(renault 4 leta oz 100.000 pod pogojem njihovega financiranja).

Rapid spaceback je nizkocenovnik to je res, vendar se lahko ob bok postavi marsikateremu dražjemu vozilu in kupec v sami vožnji in uporabnosti tega ne bo opazil. Clio grandtur pa se ne more(glede na ceno) kosati z Rapidom, žal.

Pa škoda je truda in kreganja, če tisti ki je odprl temo ne sodeluje v debati, saj njemu svetujemo ne pa da se kregamo med sabo... Vsak naj pove svoje mnenje brez vključevanja predhodnikovega, tako se bo tudi tisti ki kupuje lažje odločil.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Po jun 30, 2014 12:29 pm

DePalmo je napisal/-a:Sicer se nisem hotel vtikati v debato, ampak čez tole pa ne morem. Gospa/gospodična hoče avto s katerim nebo imela težav a vi priporočate TSI motorje in renaulte :roll: Sram naj vas bo!

Avto je bil kupljen nov!

O renaultih pa sploh nebom izgubljal besed, se bi pa pridružil mislim da se pošteno razmisli in se raje kupi rabljenega bencinarja. Se dobi največ za ta denar, ker dan danes tudi nov avto ni garancija za mir pred servisi. Osebno vem da če bi imel 15.000 evrov za avto, na novega nebi niti pomislil, iskal bi nekje od 3 do 10 let staro.

Pa daj no. Renault je na slabem glasu, ker je imel okoli leta 2002- 2004 velike probleme z dizel motorji. Drugače pa je renault zalo dober nakup in ne govori takšne bedarije. To je enako, kot je bil VW na zelo dobrem glasu zaradi Golfa 1 in 2, ki sta bila nepokvarljiva, in še vedno vsi priporočajo nakup novi VW, čeprav sedaj niso niti približno več tako dobri kot so bili v tistem času. Kvečjemu so jih vse druge znamke prehitele. Prav tako je nakup Daci(če ne gledaš na znamko), dober nakup. Avto se ne kvari pogosto, ker vsebuje stare dele renaulta.

bucko_99 je napisal/-a:(In za družino na dolgi rok se splača dizel).

To velja samo zaradi slovenske miselnosti, da je pod nujno treba imeti dizla. Zakaj se bi na dolgi rok splačalo? Če pa vsak dan delaš malo kilometrov. Tako, da so sam še večje možnosti okvare in s tem dodatni stroški.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po jun 30, 2014 12:46 pm

Ful ti pomaga več airbagov če motor ropota od novega dalje, voda se zliva po ceveh v motornem prostoru, barva pa tudi ni nek biser kvalitete (pa se sploh nisem poglabljal v napake tega avta, kdo ve kaj je še vse narobe). In govorimo o avtu ki je 16.000 evrov. To zame ni nizkocenovnik, je kar nekaj težko prisluženega denarja. In če je to za vas drobiž, super vam gre :) O TSIjih je bilo pa prelito že kar nekaj črnila, naj bi bili novi z jermenom dobri, a bo čas povedal svoje.

Sicer pa, sem povedal svoje in me nihče ne prepriča v nasprotno.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Po jun 30, 2014 3:36 pm

off topic(se opravičujem za smetenje teme)

@depalmo: povedal si svoje samo razmišljat ne znaš širše v tem je problem. Rapid je v osnovi nizkocenovnik ki se začne z ceno 11.000 z popustom se ga dobi za 10.000eur. Če si pa nekdo nabaše ta avto z veliko dodatne opreme je pa avto še vedno nizkocenovnik, čeprav se lahko cene rapida gibljejo tudi 16, 17, 18 tisoč in tudi več eurov.
Lahko si kupiš golfa 1.2 tsi za 15.000 eur lahko pa praktično istega golfa z ogromne opreme kupiš za 28.000eur pa je to še vedno golf in se težko primerja z avtomobili ranga a4, cla, razred c itd. ki so "oskubljeni" z opremo za isti denar...

tsi nove generacije pa nima večjih težav ampak to spet ni tematika te teme(avtor očitno ne sodeluje več...)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po jun 30, 2014 3:49 pm

Rapid je katastrofa v osnovnih verzijah, vdražjih je malo boljši ampak predrag....osebno imam cliota raje od rapida...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Po jun 30, 2014 5:04 pm

Avto je bil kupljen nov!

Octavia ima že novo genaracijo TSI motorjev, ki poleg ostalih izboljšav uporabljajo jermen, medtem ko ima rapid staro (problematično) z verigo, zato sem tudi rapida preskočil, pa čeprav bi bil morda dovolj velik... :roll:

Lea214
Nov uporabnik

Napisal/-a Lea214 Po jun 30, 2014 10:11 pm

Ponovno hvala za odgovore oz. mnenja. Ste nam dali precej iztočnic za razmišljanje. Čeprav je malo hecno, da sem jaz vprašala A (kaj menite, da so dobre/slabe lastnosti enega/drugega avta), dobivam pa večinoma kar naprej odgovor B (kupite rabljenega).

LP vsem, Lea

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po jun 30, 2014 10:48 pm

Lea214 je napisal/-a:Ponovno hvala za odgovore oz. mnenja. Ste nam dali precej iztočnic za razmišljanje. Čeprav je malo hecno, da sem jaz vprašala A (kaj menite, da so dobre/slabe lastnosti enega/drugega avta), dobivam pa večinoma kar naprej odgovor B (kupite rabljenega).

LP vsem, Lea

Smo pa res barabe, da vam želimo in svetujemo, da prihranite 2 jurja+, ali drugače rečeno 2 povprečni plači, ali drugače rečeno skoraj 2 leti varčevanja. A ne?

Prav nič ni hecno, da v temi, ki se začne z željo po dovolj velikem avtomobilu z dovolj opreme in robustnosti ter hkrati z jamranjem o finančnih omejitvah, ljudje svetujejo cenejše variante rabljenih vozil - ker so popolnoma relevantne in z nizkim tveganjem. S tem malim tveganjem bi namreč zmagali na prav vseh frontah: finančni, velikostni in opremski. Nenazadnje pa vas skrbi zanesljivost teh omenjenih avtomobilov...torej nimate zaupanja v nove? Zakaj potem siliti z glavo skozi zid z novim, v katerega že v štartu dvomite? Poleg tega vam živ krst ne more zagotoviti zanesljivosti, še posebej ne pri relativno novih modelih.

Če vztrajate pri svojem, pa tako: sami ste si že deloma odgovorili na vprašanje, ker sta dva avtomobila precej manj praktična in za moje pojme neprimerna. Zato bi jaz vzel Clia.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po jun 30, 2014 11:54 pm

tudi moja filozofija je: raje srednje velik rabljen avto in full oprema kot pa nov clio ali kak drug mali avtek

nakup + vsi (tudi izredni) servisi v treh letih mi še vedno znesejo manj kot 3.000€ (zavarovanje ni všteto tu)

normalno se vozim po sloveniji in sosednjih štirih državah (letno 15.000km) in sem popolnoma zadovoljen.
žena pa tud nič ne jamra zakaj nimava nov avto, ker je tudi ona mnenja da je škoda denarja za avto.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 To jul 01, 2014 7:55 am

Moja filozofija pa je da raje novega z malo manj opreme in nek srednji razred kot pa nekega sfuranega ful opremljenega audija itd. Kupim novega naredim v 6 letih 150.000km ga prodam in nimam zafrkavanja z popravili itd., samo redni servisi in to je to, pa še po 6 letih se nekaj da dobiti za rabljenega. Dodam spet 6 tisočakov in imam naslednjih 6 let spet mir. Ko pa kupiš rabljenega nikoli ne veš kaj bo treba popravljat, meni se ne da z tem ubadat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To jul 01, 2014 8:27 am

Lea214 je napisal/-a:Ponovno hvala za odgovore oz. mnenja. Ste nam dali precej iztočnic za razmišljanje. Čeprav je malo hecno, da sem jaz vprašala A (kaj menite, da so dobre/slabe lastnosti enega/drugega avta), dobivam pa večinoma kar naprej odgovor B (kupite rabljenega).

LP vsem, Lea
S takimi denarnimi omejitvami in potrebo po prostoru (karavan) bi jaz vzel novo Dacio Logan MCV, kot je že nekdo predlagal. Če imaš pač tako zelo omejen proračun, se ne moreš odločati še za znamko, ampak vzameš tisto, kar ti nudi kar rabiš.
Logan je robusten, ima ogromno prostora, prav tako preizkušeno tehniko.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko To jul 01, 2014 8:29 am

Zakaj delujete večinoma užaljeni kot majhni otroci, ko želi nekdo kupiti nov avto?

Tudi sam sodim med tiste, ki kupijo večinoma nove avtomobile in jih zvozijo...tudi to ima svoje prednosti, morda ne ravno ekonomske (ali pa tudi), zagotovo pa nisi deležen tolikih pogledov sosedov, kar tudi ni slabo.

Vprašanje je bilo o novem avtomobilu, bencinskemu pogonu, in proračunu do 10.000€...damo se pogovarjat o teh okvirih.

Vam @Lea214 bi pa svetoval res da pogledate proti Dacii, niso to tako slabi avtomobili, kot se širi forumaška "pamet", ali pa da prevohljate še malo Chevroletove salone, če jim je še kašen Cruze ostal na zalogi...se je ob razproajah dalo dobiti veliko avtomobila z majhen denar.

...drugače pa od naštetih treh za katere ste spraševali zagotovo Clio. Grandtour-jaše sicer nisem vozil, ampak mi navaden 5 vratni deluje v notranjosti zelo prostoren.

lp
J

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To jul 01, 2014 8:48 am

V neposredni primerjavi z omenjeno in ogledano trojico ima Clio Grandtour prednost v suverenejših voznih lastnostih (npr. boljša komunikativnost volana, boljša lega na cestišču), sodobnejših tehnikalijah (npr. audio-navi sistem, ipd), bolj dodelano notranjostjo (sedeži z boljšo bočno oporo, natančnejša izdelava notranjosti) ter nenazadnje tudi s širšim spektrom agregatov. Btw, sam bi v tem izboru gledal le Clia Grandtour.

Pri Citroenu C-Elysee in Peugeotu 301 gre le za nizkocenovneža, pri katerih so potrebni določeni kompromisi, kar se opazi že pri voznih lastnostih, ki so bolj "sterilne". Nizkocenovni dvojček sicer prepriča z dobrim blaženjem na slabših podlagah (tudi na makadamu) ter solidno prostornostjo na zadnji klopi (kolenski prostor). Prtljažni prostor je kar precejšen (zadovoljivo prostoren tudi za kakšne krajše smučarske počitnice), vendar pa ima pomanjkljivost v obliki ozke odprtine prtljažnika - v tem smislu je Clio Grandtour le v prednosti.

Če že gledamo nizkocenovno konkurenco, so predhodniki omenili tudi Dacio, ki je meni osebno prepričljivejša od Peugeot/Citroen nizkocenovnih opcij. Voznost je sicer podobna, sedežna udobnost dokaj neprepričljiva na daljših poteh - vendar pa je za razliko od PSA predstavnikov na voljo prostorna karavanska različica Logan MPV ... ali pa nenazadnje tudi dvokolesno gnani Duster.
Rapid je dražji - še posebej ob dokupu kakšnih samoumevnih dodatkov, vendar tudi bolj vozen (ni pa na istem nivoju kot kakšna nova Octavia, da ne bo pomote!) ter ponuja boljši kakovostni občutek. A nenazadnje je opcija tudi rahlo cenejši (?) Rapidov dvojček - Seat Toledo.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To jul 01, 2014 5:38 pm

bucko_99 je napisal/-a:Moja filozofija pa je da raje novega z malo manj opreme in nek srednji razred kot pa nekega sfuranega ful opremljenega audija itd. Kupim novega naredim v 6 letih 150.000km ga prodam in nimam zafrkavanja z popravili itd., samo redni servisi in to je to, pa še po 6 letih se nekaj da dobiti za rabljenega. Dodam spet 6 tisočakov in imam naslednjih 6 let spet mir. Ko pa kupiš rabljenega nikoli ne veš kaj bo treba popravljat, meni se ne da z tem ubadat.

1.) Hruške pa japka. Eno je nakup rabljenega familly-bencinarja z do 50k km in do 4 let starosti, drugo pa nek sfuran Audi...tukaj sploh ni govora o takšnih preskokih.

2.) Tudi novo kupljen avto se lahko pokvari, in to izven garancije, če ga imaš namen imeti 6 let.

3.) Pri novonabavni ceni 10k € po 6 letih prideš na cca. 4k €, kar je 6k € izgube. Pri rabljenonabavni ceni (po zgorajšnjih pogojih starosti in kilometrov) dobiš enak rang avtomobila za 6k €, po 6 letih (skupaj 10 let starosti) prodaš za 2k €. Izguba 4k€. Razlika 2k €. Upoštevaš še manj kasko zavarovanj "ker ti ga ni tako škoda", in si pokriješ vse izredne stroške. In privarčuješ 2k €. Meni se to sploh ne zdi malo, pa tudi če me v tem času 2x pusti na cesti za 500€ popravil, vsakič (Meni se z različnimi 10+ let starimi avtomobili zadnjih 8 let to še ni zgodilo - nikoli! Nasploh nobene večje okvare nisem imel.) - še vedno jurja pospravim v žep! Pomisli tako: bi delal za 1000€ nadur, da si pokriješ to komoditeto? Tu namreč ni govora o primeru, ko imaš našparano 15k € in kupiš za 10...

Seveda govorim za avtomobile relevantne v tej debati. Pri dizlih za večjo kilometrino se precej te računice podre zaradi nizke novonabavne cene avtomobilov pod vprašajem tukaj. Ampak rabljeni bencinarji res niso nek bav-bav in poštenega prodajalca res ni tako težko najti pri teh konkretnih pogojih...

Ampak naj bo zdaj res dovolj o tem z moje strani.

Nejko je napisal/-a:Zakaj delujete večinoma užaljeni kot majhni otroci, ko želi nekdo kupiti nov avto?

Tudi sam sodim med tiste, ki kupijo večinoma nove avtomobile in jih zvozijo...tudi to ima svoje prednosti, morda ne ravno ekonomske (ali pa tudi), zagotovo pa nisi deležen tolikih pogledov sosedov, kar tudi ni slabo.

Vprašanje je bilo o novem avtomobilu, bencinskemu pogonu, in proračunu do 10.000€...damo se pogovarjat o teh okvirih.

Vam @Lea214 bi pa svetoval res da pogledate proti Dacii, niso to tako slabi avtomobili, kot se širi forumaška "pamet", ali pa da prevohljate še malo Chevroletove salone, če jim je še kašen Cruze ostal na zalogi...se je ob razproajah dalo dobiti veliko avtomobila z majhen denar.

...drugače pa od naštetih treh za katere ste spraševali zagotovo Clio. Grandtour-jaše sicer nisem vozil, ampak mi navaden 5 vratni deluje v notranjosti zelo prostoren.

lp
J

Forum je forum, vprašanje je lahko še tako jasno zastavljeno pa je precej možnosti, da debata zaide oz. da se folk vprašanja ne drži. Avtorica se je zahvalila za predloge, tisto užaljeno opazko, da je nismo poslušali bom ignoriral, in to je to. Je nova na forumu in verjetno ni bila močno izpostavljena takšnim debatam, pa tudi 2 strani niso nobeno pretiravanje.

Sporočilo je zdaj jasno (veliko odgovorov proti nakupu novega s strani folka, ki malo več ve od nje, ima neko veljavo), denar je seveda na koncu njen oz. njihov, ampak dejstvo pa je, da so vsi ti predlogi dobronamerni, ne pa iz neke ljubosumnosti.
In kdor dobre namere ne zna ceniti...si dobrih nasvetov v bistvu ne zasluži ravno najbolj.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To jul 01, 2014 6:30 pm

Lepo napisano edino pri toči 2 te bi malce dodal. Tudi če ima avto garancijo in se pokvari, lahko da (ni pa nujno) bojo velike težave pri uveljavljanju garancije, sploh če bo okvara dražja.

Lea214
Nov uporabnik

Napisal/-a Lea214 To jul 01, 2014 8:02 pm

Ponovno hvala za vaša mnenja. Sploh nekateri ste se izredno potrudili (še zlasti zanimivi so bili odgovori Daedalusa in Bucka99). Sploh tole s škodo Rapid se mi zdi zanimivo, vendar pa pravite da naj se 1,2 TSI izogibamo, bomo pa verjetno kupovali bencinarja... Kaj mislite, kako je dolgoročno z vso elektroniko, ki jo ima Clio? O Loganu smo sprva tudi razmišljali, a ima res slabe crash teste, Elysee/301 sta tu vseeno malo boljša. Za Citroena je navijal mož, predvsem zaradi prostornosti, ter, kot piše v testih "trpežnost, preprosto vzdrževanje, daljši servisni intervali, podaljšana življenjska doba elementov, ki se obrabljajo..."

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 To jul 01, 2014 8:25 pm

kakšen bencinski motor bi pa imeli? Atmosferski ali turbo-bencinski. Tako clio grandtur kot škoda rapid spaceback imata v ponudbi obe opcije.(tsi je turbobencinski). Koliko kilometrov letno pa delate?

Dal bi repliko na Nejkota. Clio grandtour ima malenkost manj potniškega prostora kot navaden clio hatch(predvsem mislim na dolžino: pomik voznikovega, sovoznikovega sedeža nazaj in na zadnji klopi prostor za noge-sprednji sedež).

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx To jul 01, 2014 8:38 pm

Kako misliš, da ima Logan slabe crash teste? Sem šel sedaj pogledat in sem na EURONCAP opazil, da sta Citroen in Peugeot ocenjena samo s tremi zvezdicami. Dacia Sandero pa s štirimi (za logana nisem našel testa, toda koliko se mi zdi, da sta na isti platformi), kar pomeni, da Logan kvečjemu enako varen kot Citroen in Pegeout. V tej kategoriji Clio prehiti vse od teh naštetih.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov