Lebaron je napisal/-a:Rabljenga primernega karavana avtomatik bencinskega v bistvu ni, no vsaj na avto.net ne.
Itak pa rabljenga avtomatika nikoli več, draga šola je bila to...
Poleg same cene pa je tud pomembno kakšno imajo financiranje.
Za primer imam izračun za focusa in ceeda. Cena po ceniku je focus 3 jurje cenejši, sicer z malo manj opreme kot ceed pa z manj garancije. Ob istem pologu pridejo pa obroki lizinga pri ceedu nižji, torej cena ki jo na koncu plačaš če sešteješ polog + obroke lizinga je pri focusu višja.
Odločit se moraš tudi, kakšnega avtomatika si želiš. Jaz sem imel imel dolgo časa klasičnega in ta mi je tudi najbolj pri srcu, ker ima wandler (pretvornik navora) in seveda nima sklopke ter tudi ne vztrajnika. Tak je tudi v večini ameriških avtov. Je pa tak klasični avtomatik najbolj "smooth" za vozit, sploh recimo če imaš bolj mestno vožnjo. Klasični avtomatik dobiš pri Hyundai ter Mazda recimo.
Potem imaš tukaj DSG (dual clutch ali DCT), ki pa je dejansko bolj klasični menjalnik po zgradbi, čeprav sam prestavlja. Še vedno ima navadno sklopko ter vztrajnik. Jaz sem ga testiral in ob počasni vožnji me ni navdušil, ker če ne predvidi pravilno, katero prestavo hočeš izbrati za naslednjo, potem prestavi počasi. Sploh v kombinaciji z turbo motorjem se to še bolj opazi, ker ima tak motor pri nizkih obratih turbo luknjo in je že zato bolj polžast. Tudi na internetu veliko ljudi pravi da cuka ob počasni vožnji, se pravi v kolini recimo. Prednost pa je da naj bi imel manjšo porabo goriva kot klasični avtomatik in če če pravilno predvidi naslednjo prestavo tudi nekaj hitrejše prestavljanje. Take menjalnike ima VAG skupina, se pravi VW, Audi, Škoda, Seat, pa tudi Kia po novem (klasični avtomatik lahko dobiš samo z dizel motorjem).
Potem pa imaš še CVT, s katerimi nimam izkušenj. Je v teoriji sicer najbolj učinkovit menjalnik, ker naj bi avto gnal vedno v optimalnih obratih, ampak v praksi nima ravno kaj manjše porabe kot ostali. Velike probleme s tem menjalnikom so imeli Audiji Multitronic. Sicer pa ima CVT-je tudi Toyota.